Dodaj do ulubionych

Bluzka z dużym wzorem

11.07.21, 19:43
No to i ja modowo zapytam smile

Mam bluzkę o bardzo fajnej jakości, z bawełny z jedwabiem. Ale nie jestem do niej w pełni przekonana.

Duzy wzór - nie jest babciowaty?

Bardzo lubię kolor turkusowy, świetnie w nim wyglądam, ale ten chłodny turkus z bielą jest dla mnie trochę zbyt kontrastowy - w czystej bieli nie wyglądam dobrze (typ wiosna).

Moze poeksperymentować z farbowaniem? Myślałam by trochę wyciszyć tą biel wrzucając do roztworu herbaty bądź kurkumy (pożółcić) - ale obawiam się, ze wyjdzie mi jakiś sraczkowaty kolor. A może tez iść w zielenie?
Obserwuj wątek
    • iksa.78 Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 20:06
      Wg.mnie nie jest to jeszcze tzw.duży wzór. No, jest średniej wielkości.
      Podobno: im młodsza osoba to pasują drobniejsze wzory, im starsza - pasują większe.
      Ja nie kombinowałabym z przefarbowaniem - bluzka typowo wakacyjno - urlopowo - letnia smile
    • silenta Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 20:14
      Nie psuj jej, bardzo fajny wzór.
    • asiairma Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 20:18
      Ja bym zostawiła jak jest, do fajnych jeansów, rękawy bym podwinęła. Albo z jeszcze dodatkowym kontrastowym kolorem- topem pod spodem - lekko rozpięta. Ale ja sroka jestem i do tego zima.
      • hosta_73 Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 20:24
        Dokładnie. Do jeansów, do cygaretek, do krótkich spodenek, można związać w pasie i podwinąć rękawy.
    • lukrecja46 Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 20:20
      Bardzo fajna. Nie kombinowałabym.
    • snakelilith Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 20:20
      To nie jest duży wzór. Jako wiosnie bardzo dobrze mi w takich samych kolorach i tę bluzkę bym założyła. Turkus nie wygląda na bardzo chłodny, to prawie już akwamaryna, a biel jest też raczej mleczna. Nic nie farbuj. Wyjdzie sraczka, Co nawyżej załóż żółte albo koralowe dodatki.
      • lumeria Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 22:28
        Dzieki Snakelilith za sugestie żółtego. Właśnie dodałam żółte koraliki i klapki, efekt jest super. smile smile smile

Tak, ten kolor jest bliżej akwamaryny i mlecznego białego. Ale z żółtym fajnie sie komponuje. Nie wpadłabym na taki zestaw. Zawsze myślałam, ze w żółtym mi źle, ale teraz odkrywam odcienie żółci.

Jak nosisz żółte będąc wiosną? Zeby właśnie nie wyglądać chora na żółtaczkę przy cieplej jasnej skórze?
        • snakelilith Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 23:14
          Mogę nosić różne odcienie żółtego, od prawie zielonkawej limonki, przez wszystkie jasne słoneczne kolory, po intensywny kanarkowy.
          Schody zaczynają się u mnie jednak, gdy kolor zaczyna robić się ciemny, żółdkowo pomarańczowy.
          Ale to musisz wypróbować indywidualnie, bo palety zawierają czasem bardzo różne odcienie i mnie teoretycznie powinno być dobrze i w jasnym pomarańczowym, w wielbłądzim i taupe, a to nie do końca się sprawdza.
          W kolorach ze zdjęcia dobrze mi np. we wszystkch po lewej stronie, z tych po prawej wybrałabym tylko 3-4.
          • snakelilith Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 23:21
            A żółty kombinuję najczęściej po szwedzku, czyli z granatowym i kolorami typu bright blue. Mam też bluzki podobne do twojej, z małym wzorkami, gdzie żółty kombinowany jest z niebieskim, zielonym i intensywnym koralem.
            I noszę też jeszcze takie kolczyki, kombinacja moich ulubionych kolorów:
    • la_felicja Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 20:23
      Ja bym do tego nosiła czarny top i duże bordowe korale, albo takie w kolorze terakoty. ładna bluzka, nie farbuj.
    • wapaha Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 20:27
      ja bym podwinęła rękawy, wsadziła w krótkie jeansowe spodenki ze skórzanym paskiem, do tego sandały ok 5-7cm . i żółta opaska na włosy. o coś w tym stylu
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 20:29
        Nie farbowalabym, jest bardzo ładna i oryginalna.
    • fil.lo Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 20:44
      Wyprułabym rękawy i wykończyła lamówką (albo zrobiłabym krótki rękawek). Wymieniłabym też guziki na takie zwykłe, koszulowe.
      • lumeria Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 21:33
        Tak, guziki do wymiany - bo sa jakies takie dziwne, stożkowate, trudno sie zapina.

Dałabyś turkusowe czy białe?
        • fil.lo Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 21:35
          Wolałabym turkusowesmile
    • lot_w_kosmos Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 21:07
      Jak dla mnie najlepiej będzie wyglądać do spodni w kolorze białym.
      I nie babciowato wtedy.
      • lumeria Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 21:34
        Oj, to bede biale spodnie musiala kupic. Czy jakies inne sie nadadza? Jakie kolory by pasowaly?
        • fil.lo Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 21:35
          Wg mnie bardzo dobrze pasowałby tu ciemny granat.
        • snakelilith Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 21:45
          Jak złożysz białe, to będziesz wyglądać jak niemiecka emerytka. One dobierają kolory ton w ton. wink Ja założyłabym granatowe i nie wahałabym się także założyć bardzo jasne szare, waniliowe albo kremowy beż. To kolory z mojej wiosennej palety.
          • nuta15 Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 22:02
            Naturalny kolor lnu też będzie pasował i naturalne dodatki z rafii pleciony pasek torebka lub koszyk, krótki naszyjnik lub kolczyki

• lumeria Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 22:38
              Mam ulubione granatowe i kremowe letnie spodnie!

Założyłam nawet do spodenek khaki i nie jest zle bo żółte dodatki sie komponują.
    • primula.alpicola Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 21:11
      Nie jest duży, można to jakoś ograć.
      Podwinięte rękawy, białe dżinsowe szorty i ta koszula zawiązana nad paskiem spodenek. Ewentualnie do środka, jak nie chcesz wiązać.
      • shmu Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 21:46
        O, związana - fajny pomysł.
    • arabelax Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 21:38
      Zostaw jak jest.
      Do jensow na lato super. Podwinac rękawy, okulary sloneczne i heja 🙂
    • shmu Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 21:45
      Ładna bluzka i kolor. Nic nie zmieniaj, bo przecież nie liczy się, że jest trochę koloru białego, tylko ogólnie kolor plamy jaką daje ta bluzka. Ja bym jedynie pokombinowała z tym do czego i jak ją założyć. Podwin rękawy do 3/4 lub nawet do łokcia, włóż przód koszuli w spodnie (lub w ogóle całą, zależy od talii). Pasowałaby mi do spodni raczej, albo jakichś luźniejszych chinosow, czy w stylu boyfriend lub mom, jeśli chcesz bardziej nowoczesny look, albo do cygaretek jeśli bardziej elegancki. Mogą być też szorty.
      Jeśli ta bluzka jest też w stylu slim-fit, może pasować też do długiej spódnicy.
    • lumeria Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 22:20
      Dzieki dziewczyny!!!! Uratowalyscie bluzke! smile

Żółte dodatki są super! Nawet o żółtym nie pomyślałam, bo mam dosłownie trzy rzeczy w tym kolorze.

A podwiniecie rękawów oraz niezapinanie górnego guzika fajnie zmienia proporcje, od razu jest lepiej.

Teraz guziki. Obecnie są to takie dziwne dzwoneczki, górny niezapięty smętnie wisi. Wewnętrzna sroka (dzieki asiairma!) az podskakuje na te złote kwiatuszki, sensowna matrona doradza proste białe, sa jeszcze mosiężne rozyczki, turkusowych prostych guzików brak, ale mogę nabyć.

• wapaha Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 22:21
        zostaw te dzwonki wink
      • fil.lo Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 22:35
        Fajnie wyglądają te złote rozetki, na drugim miejscu białe.
        • lumeria Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 22:40
          Chodzi Ci o zloty kwiatuszek na gorze, czy różyczkę da dole (ton stare złoto)?
          • fil.lo Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 23:25
            O ten na górze
          • snakelilith Re: Bluzka z dużym wzorem 11.07.21, 23:38
            Nie bierz tego złotego kwiatuszka. To wprawdzie na pierwszy rzut oka interesujący kontrast, ale akurat do akwamaryny i żółtego lepiej wygląda kolor bardziej chłodno-neutralny. Żółte i czerwone złoto wygląda u wiosny dobrze kombinowane z jasną szarością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka