Dodaj do ulubionych

Sezon dyniowy

08.10.21, 19:47
Uważam za otwarty.
Piecze się dynia ( i inne składniki) na jutrzejszą zupę krem z dyni i batatów z pomarańczą i imbirem. Jutro będzie też sernik z dynią. W niedziele placuszki z dyni i batatów.
Dawajcie sprawdzone przepisy na dynię. Hokkaido mi zaszalała w tym roku (2 krzaki ale rosną w kompostowniku), za to muskat nie miała ani jednego owocu...
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 20:01
      Lubimy z kurczakiem/indykiem pokrojonym w kostkę, dynia w kostkę, czosnek, cebula, ewentualnie marchewka, do tego pierz, sól, papryka i curry, sporo carry. Ja dorzucam trochę imbiru i kilka goździków, czasem cynamon (ale to trzeba lubić). Wszystko podsmażam, ewentualnie trochę podlewam wodą, żeby sie nie przypaliło i pyrlę aż mięso będzie miękkie, a dynia się rozpadnie. Lubimy z ryżem, makaronem albo bagietką.

      Placki robię albo pikantne, dynia na drobnej tarce, jak ziemniaki na placki, przyprawy, jajko, trochę mąki.
      Albo na słodko, mąka, cukier, cynamon, jajka, mleko, woda, dynia na grubszej tarce, jak jabłka do racuszków, czasem jabłko też dorzucam.

      Do zupy nie możemy się przekonać.
      • hanusinamama Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 21:13
        Ja nie lubiłam zupy dyniowej aż taką zaserwowała mi koleżanka. NIby przepis bazowy ma mleczko kokosowe, ja daje kremówkę. Jest troche pikantna, troche kwaskowa (cała duza pomarancza idzie do środka). My z mezem jemy z chipsami z jarmużu, starsza z podpieczonymi nori (ale ona nori je do wszystkiego), a młodsza z groszkiem ptysiowym.
        A placki z dyni i batata robię z podpieczonych warzyw, z purre z nich
    • nena20 Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 20:06
      Nie wiem czy to się liczy, uwielbiam zupę mroczną. Dynia gotowana w wodzie, jak zmięknie wodę odlać, dodać mleko, zacierki.....zupa mojego dzieciństwa.
      • default Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 20:25
        Moja mama tez gotowała taką zupę, tez mi się kojarzy z dziecinstwem. Dawała sie zjeść wink
        Ja dyni nie lubie, tyle się naczytałam o przepysznych zupach z dyni - tych nie mlecznych, próbowałam różnych - no niestety, po 2-3 łyźkach mam dość, wręcz mi się cofa. Ewentualnie zjem pieczoną, ale bez zachwytu.
      • memphis90 Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 20:50
        No hej, to MOJA zupa z dzieciństwa, właśnie miałam wpisać!!!

        Ale u mnie trzeba tę dynię w mleku zmiksować na gladko, dodać olejek migdałowy (żaden inny!), troszkę cukru, zacierki - ale takie duże palcami odrywane kluski, nie malutkie "otręby".

        Cudo! Zawsze przymierzam się do wersji z imbirem czy pomarańczą i zawsze kończy się na mleku, żeby nie marnować takiej pysznej dyni...
    • daniela34 Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 20:09
      Zupę jemy pikantną, z dodatkiem papryki, ale bez mleka kokosowego i pomarańczy (nie pasuje nam takie połączenie), ciasto dyniowe smakujące jak sernik (to z kolei z sokiem pomarańczowym) z polewą z białej czekolady. Raz dodałam dynię do farszu do pierogów ruskich, bardzo fajne wyszły. Dżem jabłkowo-dyniowy jest fajny i dyniowo-cytrusowy.
        • daniela34 Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 20:59
          A dam smile
          1 kg dyni bez skórki
          22 dkg cukru
          1 cukier waniliowy
          7,5 dkg masła
          2 duże pomarańcze
          3 łyżki miodu
          5 jajek
          125 ml śmietany 12%
          22 dkg mąki kukurydzianej
          3 łyżki obranych, posiekanych migdałów
          Dyniowe pokroić w kostkę, dać dok i skórkę z 1 pomaranczy, dusić do miękkości. Przestudzić, dodać maslo i cukier waniliwy, zblendować. Ubić jajka. Do musu dyniowego wcisnąć sik z drugiej pomarańczy, ucierając mikserem dodawać cukier, miód, śmietanę, jajka, mąkę i migdały. Pięć w formie 24x24 cm, w 180 stopniach, 50-60 minut. Studzić w otwartym piekarniku. Można polać polewą z białej czekolady rozpuszczonej w odrobinie śmietanki.
      • hanusinamama Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 21:15
        W mojej jest pieczona dynia, bataty, duzo pieczonego czosnku, marchew i pieczona papryka. Podmazam cebule duzo, imbir, znowu czosnek (lubimy czosnkową), dodaje warzywa pieczone ( z papryki zdejmuje skórę), zmiksowaną całą pomaranczę i curkumę (najlpeiej swieża, taki mały baldasek).
    • kurt.wallander Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 20:22
      U mnie ostatnio hitem są kawałki dyni pieczone z nieobranymi ząbkami czosnku. Dynia dobrze nasmarowana oliwą z oliwek i posolona. Póżniej, do jedzenia wyłuskuję tylko czosnek z osłonek i wszyscy się zajadają. Dynię zazwyczaj obieram i kroję w większa kostke, lub w podłużne kawałki. Hokkaido mozna oczywiście nie obierać, ale ja w ogrodzie mam zwykłą.
      Taka pieczoną dynię mozna tez uzywac jako bazę do różnych potraw, zup, placków (np. z dyni, soczewicy i batatów/ziemniaków).
      Z surowej dyni utartej na dużych oczkach mozna zrobić surówkę, z dodatkiem jabłka i soku z cytryny.
      Lubie tez zupę (nie słodką) z ziemniakami, cebulą i pomidorami.
      • mondaymorning1987 Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 20:31
        Tak, frytki z dyni uwielbiam, kroję jak na frytki i oliwą plus czosnek, jeszcze w wersji chrupiącej lekko oprószyć mąką ziemniaczaną i do piekarnika, będą miały chrupiącą skórkę
      • maja0026 Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 21:06
        W tym roku pierwszy raz tak piekłam dynię i nie mogę się tym najeść, pierwszy raz upiekłam ja w ten sposób do zupy dyniowej ale zjadłam prawie wszystko
    • solejrolia Re: Sezon dyniowy 08.10.21, 22:59
      Ja jeszcze nie rozpoczęłam sezonu na dynie, mam kilkanaście sztuk, te ładniejsze już służą mi za ozdobę.
      Może w niedzielę ugotuję zupę.
      Zupę robię na ostro, smakuje imbirem, czosnkiem, nie jest z samej dyni (dodaję 1 ziemniaka, marchewkę, pomidora) . W miseczce ozdabiam kleksem ze smietany. Jest pożywna i mega rozgrzewająca.

      Oprócz zupy robię różne wypieki:

      muffinki, tutaj testuję różne przepisy, często łączę dynię z jablkiem
      placuszki, najlepsze : www.kwestiasmaku.com/przepis/placki-z-dyni
      Ciasto np. www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/ciasto_dyniowe/przepis.html

      www.mojewypieki.com/?_paged=1&s=z+dynią
    • mmoni Re: Sezon dyniowy 09.10.21, 12:28
      Ja też raczej nie przepadam za pysznymi zupami dyniowymi, ale mogę ją zjeść jako zagęstnik w daniach o innym dominującym smaku - np. w zupie soczewicowej, albo ostatnio fajnie mi się sprawdziła w chili con carne.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka