zonkli Re: wątróbka 05.11.21, 17:01 Wątróbka w porach z pieczarkami :: Skutecznie.Tv Odpowiedz Link Zgłoś
anvalley Re: wątróbka 05.11.21, 17:41 Usmaż wątróbkę, dodaj kieliszek wiśniówki, potem trochę śmietanki 30% - praktycznie znika cały typowo wątróbkowy posmak Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: wątróbka 05.11.21, 17:44 E tam. Miałam anemię, żelazo szorujące po dnie, ferrytyna tak samo, na suplementy reaguję źle, wątróbki nie tknęłam palcem - bo jaki sens, skoro nie lubię. Za to jak kiedyś steki jadłam co najmniej średnio wysmażone, tak przestawiłam się na rare Steki wychodzą drożej niż wątróbka, to bez wątpienia, i to tak pewnie ze 50 razy, patrząc na cenę za kg, ale przynajmniej je się z przyjemnością a nie obrzydzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
zonkli Re: wątróbka 05.11.21, 17:53 ja lubię wątróbkę, oczywiście najlepiej z dobrej hodowli, świeżą i jek najprościej zrobioną. kruchutka, miękka, pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: wątróbka 05.11.21, 18:48 Ależ ja sobie zdaję sprawę, że są ludzie, którzy lubią Mój osobisty mąż na przykład (i może jeść, tylko ma sobie sam kupić, zrobić i najlepiej jak mnie nie ma, bo mnie sam zapach przyprawia o mdłości). Ale z wątku startowego wynikałało, że autorka tegoż do tych smakoszy nie należy Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta.bukiet123 Re: wątróbka 05.11.21, 17:58 Kupujesz watróbkę, czerwoną cebulę, kwaskowe jabłko i butelkę czerwonego wina. Oczyszczoną watróbkę można najpierw namoczyć w mleku (30-60 min), osuszyć. Podsmażyć na patelni aż straci surowość, dodać pokrojoną w piórka cebulę, dalej chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone jabłko, podlać kieliszkiem wina, przykryć i dusić ok. 10 min. Posolić, popieprzyć, posypać majerankiem, podawać np. z kluseczkami, ziemniakami puree lub świeżą bagietką. Do picia oczywiście pozostałe wino. Wyższą szkołą jazdy jest wcześniejsze skarmelizowanie cebuli, wtedy wychodzi coś tak zayebiście pysznego, że ujdzie jako przystawka na eleganckim przyjęciu. Tylko wtedy koniecznie świeży majeranek (pasuje też tymianek) zamiast suszonego. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajak Re: wątróbka 05.11.21, 18:10 Kup sobie Floradix żelazo, pięknie się wchłania, nie zatwardza i fajnie smakuje. Poziom żelaza na bank podskoczy. Jak już oczywiście wątróbka się przeje 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
grey.heart34 Re: wątróbka 05.11.21, 18:43 Odpowiem zbiorczo: dzięki wszystkim. Po przeczytaniu wszystkich przepisów i porad nawet nabrałam ochoty na tę całą wątróbkę i na pewno dam jej szansę Jutro do mięsnego, a teraz idę nastawiać zakwas z buraków. Odpowiedz Link Zgłoś