Dodaj do ulubionych

Otwarta trumna

• sandrasj Re: Otwarta trumna 07.02.22, 08:27
      Miałam 24 lata jak umarł mój dziadek, uczestniczyłam w całym pogrzebie, a do otwartej trumny po prostu nie podeszłam.
      Trzymałam się z boku dopóki jej nie zamknięto.
      Polecam takie rozwiązanie.
      • krolewska.asma Re: Otwarta trumna 07.02.22, 10:21
        W całym pogrzebie dziadka ?

To naprawdę godne podziwu przecież tylko nieliczni wytrzymują godzinne pożegnanie z najbliższa osoba
        • sandrasj Re: Otwarta trumna 07.02.22, 11:56
          Trumnę zamknięto chyba po pół godzinie zgodnie z wolą mojej babci i jej córek.
      • mandre_polo Re: Otwarta trumna 07.02.22, 10:48
        Od tego czasu nie były w rodzinie żadnego pogrzebu? Ze wszystkimi skłóceni? Ematka to jakiś byt z bańki
        • sandrasj Re: Otwarta trumna 07.02.22, 11:57
          Od jakiego czasu?
          Tak, wyobraź sobie że przez 9 lat nikt więcej z mojej rodziny nie umarł.
          • mandre_polo Re: Otwarta trumna 07.02.22, 12:13
            W mojej rodzinie chodziło się na pogrzeby rodzeństwa dziadków, ciotecznego rodzeństwa moich rodziców, a nawet koleżanek babci bo byly jak rodzina. Dziś palę znicze na grobach tych osób - jednej z koleżanek babci córka już nie żyje.

Wczoraj oglądałam film na Netflix i w scenie pogrzebu nieboszczyk był w trumnie do połowy otwartej - USA. Można przyjdzie czas że dzieci obejrzą i poznają zwyczaje potrzebne rodzinie pozostającej a nie tylko SF
            • sandrasj Re: Otwarta trumna 07.02.22, 12:29
              Ale co to ma do mojej rodziny?
              • mandre_polo Re: Otwarta trumna 09.02.22, 17:54
                sandrasj napisała:

> Ale co to ma do mojej rodziny?

Twoja rodzina nie jest reprezentatywna
                • sandrasj Re: Otwarta trumna 09.02.22, 20:44
                  Nadal nie rozumiem co to ma do rzeczy w kwestii wątku i rad dotyczących otwartej trumny.

• mgla_jedwabna Re: Otwarta trumna 07.02.22, 08:29
      Zostawiłabym dziecko w domu i ew. zabrała na grób kilka dni później.

Babci może będzie przykro, ale przykrość to nie trauma. W dodatku jeszcze ciąganie dziecka między skłóconych starych dziadów, brr.
      • mia_mia Re: Otwarta trumna 07.02.22, 10:28
        A kiedy jest właściwy moment, żeby zabierać dziecko na ważne uroczystości rodzinne? Dziewczyna ma 13 lat.
      • maly_fiolek Re: Otwarta trumna 17.02.22, 11:29
        > W dodatku jeszcze ciąganie dziecka między skłóconych starych dziadów, brr.
        Nie rób z 13 latki płatka śniegu. Jeszcze 5 lat i będzie dorosła, powinna więc znać życie.
    • lilia.z.doliny Re: Otwarta trumna 07.02.22, 10:59
      Mam nos jak pies, wiec moze dlatego pamietam odor smierci w pomieszczeniu z otwarta trumną. Dzisiaj, z persoektywy lat wiem, ze zabilabym kazdego, kto ma fanaberie ciagania mnie po tak8ch miejscach. Mozna przezyc zycie nie ogladajac zwlok i nijakich uszczerbkow z tego tytulu nie bedzie. Naprawdę, to nie jest element niezbedny dla zyciowego expiriensu. Dla mnie okazal sie wrecz bardzo niepozadany. Decyzje o tym , czy chce sie obcowac ze zmarlym, leza w gestii zalobnika, a nie organizatora imorezy suspicious
      • mandre_polo Re: Otwarta trumna 07.02.22, 12:16
        Tu zalobnikiem (chyba?) jest syn i nic nie wiemy co on o tym myśli, czy ma potrzebę podejścia do zmarłego w celu pożegnania. Nic też nie wiemy o relacjach pomiędzy małżonkami
        • jowita771 Re: Otwarta trumna 17.02.22, 11:44
          To mąż decyduje czy on podejdzie do otwartej trumny. To, czy ma podejść jego córka, to już powinna być jej decyzja, a nie jego.
          • mandre_polo Re: Otwarta trumna 17.02.22, 12:46
            Nic też nie stoi na przeszkodzie żeby rodzice porozmawiali z dzieckiem. Moje dziecko zapytane czy chce podejść z nami do otwartej trumny mojej cioci wyraziło zgodę. Miało z nią bardzo dobre relacje
      • krolewska.asma [...] 07.02.22, 14:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • escollo Re: Otwarta trumna 07.02.22, 14:04
      Ja pamietam jak bałam się zobaczyc swoją babcie w trumnie i chyba najgorsze było to wyobrażanie sobie… Jak ja zobaczyłam to poczułam spokój bo babcia wyglądała tak spokojnie, miło, pogodnie. Naprawdę. I kiedyś tez wydawało mi się ze stypa niepotrzebna ale uważam ze to potrzebne by jeszcze usiąść na spokojnie ze wszystkimi, z rodzina, powspominać.
      • krolewska.asma [...] 07.02.22, 14:35
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • princy-mincy Re: Otwarta trumna 17.02.22, 11:19
      Ja moim dzieciom zostawiłam wybór, czy chcą jechać na pogrzeb pradziadka i prababci. Nie było otwartej trumny, tylko urna, ale też pakiet wszystko albo nic (120 km w jedną stronę).
    • yenna_m Re: Otwarta trumna 17.02.22, 11:24
      Chce to jedzie. Nie chce to nie jedzie.
      Do trumny nie musi podchodzić, może stać z tyłu.
    • maly_fiolek Re: Otwarta trumna 17.02.22, 11:27
      Ja bym wzięła. Dziewczyna może później żałować że nie pożegnała dziadka.
      Poza tym to jest duża dziewczyna.
      Stypa też zwykle jest pouczająca, człowiek dowiaduje się dużo ciekawych rzeczy o rodzinie. Szkoda tego zmarnować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka