sandrasj Re: Otwarta trumna 07.02.22, 08:27 Miałam 24 lata jak umarł mój dziadek, uczestniczyłam w całym pogrzebie, a do otwartej trumny po prostu nie podeszłam. Trzymałam się z boku dopóki jej nie zamknięto. Polecam takie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Otwarta trumna 07.02.22, 10:21 W całym pogrzebie dziadka ? To naprawdę godne podziwu przecież tylko nieliczni wytrzymują godzinne pożegnanie z najbliższa osoba Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Otwarta trumna 07.02.22, 11:56 Trumnę zamknięto chyba po pół godzinie zgodnie z wolą mojej babci i jej córek. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Otwarta trumna 07.02.22, 10:48 Od tego czasu nie były w rodzinie żadnego pogrzebu? Ze wszystkimi skłóceni? Ematka to jakiś byt z bańki Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Otwarta trumna 07.02.22, 11:57 Od jakiego czasu? Tak, wyobraź sobie że przez 9 lat nikt więcej z mojej rodziny nie umarł. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Otwarta trumna 07.02.22, 12:13 W mojej rodzinie chodziło się na pogrzeby rodzeństwa dziadków, ciotecznego rodzeństwa moich rodziców, a nawet koleżanek babci bo byly jak rodzina. Dziś palę znicze na grobach tych osób - jednej z koleżanek babci córka już nie żyje. Wczoraj oglądałam film na Netflix i w scenie pogrzebu nieboszczyk był w trumnie do połowy otwartej - USA. Można przyjdzie czas że dzieci obejrzą i poznają zwyczaje potrzebne rodzinie pozostającej a nie tylko SF Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Otwarta trumna 09.02.22, 17:54 sandrasj napisała: > Ale co to ma do mojej rodziny? Twoja rodzina nie jest reprezentatywna Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Otwarta trumna 09.02.22, 20:44 Nadal nie rozumiem co to ma do rzeczy w kwestii wątku i rad dotyczących otwartej trumny. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Otwarta trumna 07.02.22, 08:29 Zostawiłabym dziecko w domu i ew. zabrała na grób kilka dni później. Babci może będzie przykro, ale przykrość to nie trauma. W dodatku jeszcze ciąganie dziecka między skłóconych starych dziadów, brr. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Otwarta trumna 07.02.22, 10:28 A kiedy jest właściwy moment, żeby zabierać dziecko na ważne uroczystości rodzinne? Dziewczyna ma 13 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Otwarta trumna 17.02.22, 11:29 > W dodatku jeszcze ciąganie dziecka między skłóconych starych dziadów, brr. Nie rób z 13 latki płatka śniegu. Jeszcze 5 lat i będzie dorosła, powinna więc znać życie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Otwarta trumna 07.02.22, 10:59 Mam nos jak pies, wiec moze dlatego pamietam odor smierci w pomieszczeniu z otwarta trumną. Dzisiaj, z persoektywy lat wiem, ze zabilabym kazdego, kto ma fanaberie ciagania mnie po tak8ch miejscach. Mozna przezyc zycie nie ogladajac zwlok i nijakich uszczerbkow z tego tytulu nie bedzie. Naprawdę, to nie jest element niezbedny dla zyciowego expiriensu. Dla mnie okazal sie wrecz bardzo niepozadany. Decyzje o tym , czy chce sie obcowac ze zmarlym, leza w gestii zalobnika, a nie organizatora imorezy Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Otwarta trumna 07.02.22, 12:16 Tu zalobnikiem (chyba?) jest syn i nic nie wiemy co on o tym myśli, czy ma potrzebę podejścia do zmarłego w celu pożegnania. Nic też nie wiemy o relacjach pomiędzy małżonkami Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Otwarta trumna 17.02.22, 11:44 To mąż decyduje czy on podejdzie do otwartej trumny. To, czy ma podejść jego córka, to już powinna być jej decyzja, a nie jego. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Otwarta trumna 17.02.22, 12:46 Nic też nie stoi na przeszkodzie żeby rodzice porozmawiali z dzieckiem. Moje dziecko zapytane czy chce podejść z nami do otwartej trumny mojej cioci wyraziło zgodę. Miało z nią bardzo dobre relacje Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma [...] 07.02.22, 14:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
escollo Re: Otwarta trumna 07.02.22, 14:04 Ja pamietam jak bałam się zobaczyc swoją babcie w trumnie i chyba najgorsze było to wyobrażanie sobie… Jak ja zobaczyłam to poczułam spokój bo babcia wyglądała tak spokojnie, miło, pogodnie. Naprawdę. I kiedyś tez wydawało mi się ze stypa niepotrzebna ale uważam ze to potrzebne by jeszcze usiąść na spokojnie ze wszystkimi, z rodzina, powspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma [...] 07.02.22, 14:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Otwarta trumna 17.02.22, 11:19 Ja moim dzieciom zostawiłam wybór, czy chcą jechać na pogrzeb pradziadka i prababci. Nie było otwartej trumny, tylko urna, ale też pakiet wszystko albo nic (120 km w jedną stronę). Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Otwarta trumna 17.02.22, 11:24 Chce to jedzie. Nie chce to nie jedzie. Do trumny nie musi podchodzić, może stać z tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Otwarta trumna 17.02.22, 11:27 Ja bym wzięła. Dziewczyna może później żałować że nie pożegnała dziadka. Poza tym to jest duża dziewczyna. Stypa też zwykle jest pouczająca, człowiek dowiaduje się dużo ciekawych rzeczy o rodzinie. Szkoda tego zmarnować. Odpowiedz Link Zgłoś