Dodaj do ulubionych

Worldle ale geograficznie

13.02.22, 19:21
Ponieważ są tu fanki Wordle, a Nangaparbat3 kiedyś linkowała taką grę z rozpoznawaniem państw na mapie, więc informuję o grze, która łączy te dwie - Worldle. Trzeba rozpoznać państwo po konturze granic, jeżeli nie trafimy, to wyświetla się odległość w kilometrach i kierunek, w jakim leży właściwe państwo od tego, które wybraliśmy.

#Worldle #23 3/6
🟩🟩🟩⬛⬛
🟩🟩🟩🟩🟨
🟩🟩🟩🟩🟩
worldle.teuteuf.fr
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 13.02.22, 19:36
      Cool - dzieki! Zgadlam za 3 razem chociaz zem totalna noga z geography - juzt lucky big_grin Cheers.

PS. Czy to jest tylko raz dziennie?
      • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 13.02.22, 19:42
        Tak, tak samo jak Wordle. BTW, bi_scotti, próbowałaś Quordle? to jest dopiero wynalazek szatana.
        • taje Re: Worldle ale geograficznie 15.02.22, 00:56
          Quordle - dziękuję dobra kobieto! Fajna zabawa. Daily Quordle #22
          5️⃣6️⃣
          7️⃣8️⃣
          quordle.com
          ⬜🟩🟨🟩⬜ ⬜🟨⬜🟨⬜
          ⬜⬜⬜⬜⬜ 🟨⬜⬜⬜⬜
          ⬜⬜⬜🟩⬜ ⬜⬜⬜🟨⬜
          🟩🟩⬜🟩⬜ ⬜🟨🟨🟨⬜
          🟩🟩🟩🟩🟩 ⬜🟨⬜🟨⬜
          ⬛⬛⬛⬛⬛ 🟩🟩🟩🟩🟩

⬜⬜🟨⬜⬜ ⬜⬜⬜⬜🟨
          ⬜⬜🟨⬜⬜ 🟨⬜🟩⬜⬜
          🟨⬜⬜⬜⬜ ⬜⬜🟨⬜⬜
          ⬜⬜⬜⬜⬜ ⬜⬜⬜⬜⬜
          ⬜⬜🟩⬜🟨 ⬜⬜⬜⬜⬜
          ⬜⬜⬜⬜⬜ ⬜🟩⬜⬜⬜
          🟩🟩🟩🟩🟩 ⬜🟨⬜⬜⬜
          ⬛⬛⬛⬛⬛ 🟩🟩🟩🟩🟩
          • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 15.02.22, 02:13
            Mi wczoraj się udało, dziś niestety poległam

9️⃣5️⃣
            🟥🟥
            quordle.com
            🟨⬜⬜⬜🟨 🟨🟩⬜⬜🟩
            ⬜⬜🟨🟨🟨 ⬜🟩🟩⬜🟩
            ⬜⬜🟨⬜🟨 ⬜🟩🟩⬜🟩
            ⬜⬜🟨⬜🟨 ⬜🟩🟩⬜🟩
            ⬜⬜🟨⬜🟨 🟩🟩🟩🟩🟩
            🟨🟨🟨⬜⬜ ⬛⬛⬛⬛⬛
            ⬜🟨🟨🟨⬜ ⬛⬛⬛⬛⬛
            ⬜🟩🟩🟩⬜ ⬛⬛⬛⬛⬛
            🟩🟩🟩🟩🟩 ⬛⬛⬛⬛⬛

⬜⬜🟨⬜⬜ ⬜🟩🟩⬜⬜
            ⬜⬜⬜🟨⬜ ⬜🟩⬜⬜⬜
            ⬜⬜⬜⬜⬜ 🟨🟩⬜⬜⬜
            🟨⬜⬜⬜⬜ ⬜🟩⬜⬜⬜
            ⬜⬜⬜⬜⬜ ⬜🟩⬜⬜⬜
            ⬜🟨⬜⬜⬜ ⬜⬜⬜🟨🟨
            ⬜⬜⬜🟨⬜ ⬜⬜⬜⬜⬜
            ⬜⬜🟩⬜⬜ 🟨⬜⬜⬜⬜
            ⬜⬜🟩⬜🟨 ⬜⬜⬜⬜⬜
            • taje Re: Worldle ale geograficznie 19.02.22, 21:25
              A dzisiejsze quordle - bardzo trudne pierwsze słowo

Daily Quordle #26
              8️⃣7️⃣
              6️⃣4️⃣
              quordle.com
              ⬜⬜⬜⬜🟨 ⬜🟨⬜⬜⬜
              ⬜🟨⬜⬜🟨 ⬜⬜⬜⬜🟨
              ⬜⬜⬜⬜⬜ 🟩⬜⬜⬜⬜
              ⬜🟨⬜⬜⬜ ⬜⬜⬜⬜⬜
              ⬜🟩⬜⬜⬜ ⬜⬜🟨🟨⬜
              ⬜⬜🟩⬜⬜ ⬜⬜🟨⬜🟨
              ⬜🟨⬜⬜⬜ 🟩🟩🟩🟩🟩
              🟩🟩🟩🟩🟩 ⬛⬛⬛⬛⬛

🟩⬜🟨⬜⬜ 🟩⬜⬜⬜🟨
              ⬜⬜⬜⬜🟨 ⬜⬜🟩🟩⬜
              🟨⬜⬜🟩⬜ ⬜⬜⬜⬜⬜
              🟩⬜⬜⬜⬜ 🟩🟩🟩🟩🟩
              ⬜⬜🟨⬜⬜ ⬛⬛⬛⬛⬛
              🟩🟩🟩🟩🟩 ⬛⬛⬛⬛⬛
      • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 13.02.22, 19:43
        Przybij piątkę, biscotti, ja też za trzecim
        • manon.lescaut4 Re: Worldle ale geograficznie 14.02.22, 19:40
          Ha! Ja tez za trzecim, ciekawa jestem, czy nasz schemat był taki sam smile
          • szaraiwka Re: Worldle ale geograficznie 17.02.22, 18:29
            Hmmm ja za pierwszym ale Nie mialam schematu smile
    • tanebo001 Re: Worldle ale geograficznie 13.02.22, 19:44
      Prościzna
    • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 14.02.22, 17:44
      Od kiedy to Czech Republic jest "Czechia"? Ksztalt znam ale "Czechia"? Czy tak to functions w EU? Bi_scotti confused sad Kruzganek oswiaty potrzebny immediately! Cheers.
      • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 14.02.22, 18:51
        forsal.pl/artykuly/956945,czechia-zamiast-czech-republic-czechy-maja-nowa-nazwe.html

Ale w Worldle wyświetla mi się Czech Republic?
        • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 14.02.22, 18:58
          Dzieki. A mnie nie lubilo Czech Republic - rozpoznanie uznalo ale powiedzialo na gorze "Czechia" suspicious Nieodgadnione sa mysli Worldle big_grin To be continued jutro z rana smile Cheers.
      • taje Re: Worldle ale geograficznie 15.02.22, 00:37
        Kilka lat temu Czechy oficjalnie zmieniły swoją nazwę po angielsku na właśnie Czechia. Już nie ma Czech Republic.
    • chococaffe Re: Worldle ale geograficznie 14.02.22, 17:47
      Mnie wyświetla się tylko jedno (łatwe) dalej nie chce przechodzić
      • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 14.02.22, 18:51
        No bo taka jest idea, że jest tylko jedno zadanie dziennie. W Wordle jest tak samo.
        • chococaffe Re: Worldle ale geograficznie 14.02.22, 20:08
          dzięki
    • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 14.02.22, 17:50
      O, dzięki. Chociaż dla mnie to bardzo trudne, wzorkową pamięć mam beznadziejną (tym razem odjechałam o ponad 6000 km).
    • arthwen Re: Worldle ale geograficznie 14.02.22, 18:35
      Łatwizna, jedyne co to musiałam sobie przypomnieć jak teraz brzmi po angielsku nazwa, bo coś mi świtało, że nie tak jak ja się uczyłam kiedyś wink Ale tam na dodatek podpowiada, jak się zaczyna pisać, wieć totalna łatwizna wink
      • arthwen Re: Worldle ale geograficznie 15.02.22, 00:24
        Dziś ciut trudniejsze, ale za trzecim razem zgadłam wink
    • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 15.02.22, 13:33
      Trudne dzis sad Nie zgadlam sad Shame wiekszy, bo sam kraj kiedys tam odwiedzilam wiec ... should have known, eh uncertain No ale juz wspomnialam zem noga z geografii wink Cheers.
      • taje Re: Worldle ale geograficznie 15.02.22, 17:37
        A u mnie dziś strona Worldle nie działa sad
        • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 15.02.22, 22:33
          To Ci zafunduje spoiler wink Wiesz jaki ma ksztalt Guyana? big_grin Milego wieczoru. Cheers.
          • bywalec.hoteli Re: Worldle ale geograficznie 16.02.22, 15:03
            bi_scotti napisała:

> To Ci zafunduje spoiler wink Wiesz jaki ma ksztalt Guyana? big_grin Milego wieczoru. Ch
            > eers.

Bi_scotti, a co powiesz o groźbie stanu wyjątkowego w Kanadzie? Popierasz takie dzialania i uważasz je za demokratyczne?
    • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 16.02.22, 14:09
      Sama nie wierzę, bo za drugim razem (wczoraj zresztą też). Okazuje się, że czas spędzony na seterrra nie poszedł na marne.
      • taje Re: Worldle ale geograficznie 16.02.22, 14:21
        No ja na dzisiejszym poległam (brakło mi 280 km). Za to wczorajsze zgadłam ale dopiero na szóstej próbie.
        • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 16.02.22, 14:30
          Wczoraj obstawiłam Brazylię, to potem już było łatwo, a dzisiaj, tak szczerze - dwa razy strzelałam.
          • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 16.02.22, 14:30
            Bardzo się cieszę, bo w literkowych jestem beznadziejna.
            • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 16.02.22, 14:38
              Wczoraj myslalam Paraguay big_grin Dzis fine (3 podejscie a zaczelam od ... Finland!) - moze dzieki watkowi Volta o "Out of Africa" wink & February - Black History Month - wszystko sie ladnie zlozylo w biscotcim lebku big_grin Ale podkreslam - u mnie to albo just luck, albo no luck - geografia to nie moja specjalnosc, definitely NOT wink Cheers.
              • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 16.02.22, 15:07
                Staram się rozpoznać, gdzie jest wybrzeże - jeśli jest. Na przykład wczoraj było ujście wielkiej rzeki na wschodzie.
                • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 16.02.22, 18:54
                  Ej, ale nie spojlujcie! smile dziś niestety poległam. Jak są granice "jak od linijki", to można celować w Afrykę. No chyba że mowa o 49 równoleżniku, ale tego nie było jeszcze.
                  • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 16.02.22, 19:08
                    Sorry, jakos tak zawsze mysle, ze zanim ja wstane i sie skupie na moich addictions wink to Wy juz wszystkie wszystko rozwiazalyscie i obiad gotujecie tongue_out Sorry - no more spoilers! Cheers.
    • taje Re: Worldle ale geograficznie 17.02.22, 01:36
      Dzisiejszy, tadam! #Worldle #27 2/6
      🟩🟩🟩⬜⬜
      🟩🟩🟩🟩🟩
      worldle.teuteuf.fr
      • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 17.02.22, 02:12
        U mnie wciaz Twoj "wczorajszy" czyli wciaz moj "dzisiejszy" - wciaz jestem in Africa big_grin A Ty juz powinnas spac i snic slodko o dalekich podrozach ... here and there ... smile Cheers.
      • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 17.02.22, 09:40
        #Worldle #27 1/6
        🟩🟩🟩🟩🟩
        worldle.teuteuf.fr

Ale na literkach znowu wczoraj poległam.
        • taje Re: Worldle ale geograficznie 17.02.22, 10:23
          Mnie wczorajszy Wordle udał się w 3 linijce ale za to poległam na Quordle. Złą strategię obrałam - zamiast odblokowywać coraz więcej liter skoncentrowałam się na pierwszym słowie. I ostatecznie udało mi się zgadnąć tylko 2 z 4 słów bo zmarnowałam próby.
          • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 17.02.22, 14:19
            OK, tez za 3 razem (dzis, Feb 17 smile), co uwazam za swoj success, bo chyba pierwszy raz w zyciu widze ksztalt tego kraju. BTW, wczoraj ogladalam super skiers wlasnie stamtad - the stars have aligned wink
            A przy okazji marginalnego wspomnienia Olympics, completely (!!!) off topic - "moje" dziewczyny wygraly w nocy (mojej nocy wink) 3:2 z Amerykankami w hockey - Gold Medal wraca "do domu" big_grin Cheers.
            • lella_two Re: Worldle ale geograficznie 17.02.22, 14:22
              Za drugim razem, a też jestem noga, no ale kraj bliski sercu 😍świetne to jest, już sprzedałam dalej.
            • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 17.02.22, 17:11
              No to gratulacje, złoty medal na olimpiadzie nie byle co, no i jeszcze po zwycięstwie nad sąsiadami smile
              • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 17.02.22, 17:27
                Nanga, nawet nie wiesz jak ja przezywam Canadian women's soccer & hockey - normalnie jak jakas crazy kibicka Legii czy innej Cracovii tongue_out Love them, wszystkie "moje" dziewczyny - sa simply amazing!
                And yes, yes, yes - jestem totalnie niekonsekwentna - nie powinnam ogladac Olympics in China ale coz ... serce nie sluga, eh - shame on me ... a one i tak maja Gold smile Cheers.
                • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 17.02.22, 17:34
                  Ależ wiem, często o nich piszesz tutaj smile Przynajmniej takie mam wrażenie, że często wink, a na pewno z sercem. Fajne to smile
      • arthwen Re: Worldle ale geograficznie 17.02.22, 18:11
        Dzisiejszy to za pierwszym smile

#Worldle #27 1/6
        🟩🟩🟩🟩🟩
        worldle.teuteuf.fr
    • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 18.02.22, 09:44
      Ale klęska!
      #Worldle #28 X/6
      🟩🟩🟩⬛⬛
      🟩🟩🟨⬛⬛
      🟩🟩🟩⬛⬛
      🟩🟩⬛⬛⬛
      🟩🟩🟩🟩⬛
      🟩🟩🟩🟩🟨
      worldle.teuteuf.fr

Okazało się, że nie mam pojęcia o odległościach między kontynentami sad
      • arthwen Re: Worldle ale geograficznie 18.02.22, 14:19
        #Worldle #28 3/6
        🟩🟩🟩⬜⬜
        🟩🟩🟩🟩⬜
        🟩🟩🟩🟩🟩
        worldle.teuteuf.fr
        Najwięcej czasu mi zajęło przypomnienie sobie nazwy, bo wiedziałam, że to ten kraj, który leży tu i tu i między tym i tym, ale nie mogłam sobie przypomnieć jak się nazywa...
    • taje Re: Worldle ale geograficznie 18.02.22, 14:23
      No ja dopiero w ostatniej próbie ale startowałam z innego kontynentu smile Nie rozumiem tylko kodu kolorów w WorLdle - wiecie, co oznacza żółty i czarny? no bo chyba trudno tu o analogię do literowego Wordle.

#Worldle #28 6/6

🟩🟩🟩⬜⬜
      🟩🟩🟩🟨⬜
      🟩🟩🟩🟩⬜
      🟩🟩🟩🟩⬜
      🟩🟩🟩🟩⬜
      🟩🟩🟩🟩🟩
      worldle.teuteuf.fr
      • lella_two Re: Worldle ale geograficznie 18.02.22, 14:58
        Ja też w ostatniej i to ledwo ledwo🤔
      • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 18.02.22, 16:06
        Przeleciałam dzisiaj przez 3 kontynenty (w sumie cztery), pijane dziecko we mgle po prostu.
        Kodu też nie rozumiem, ni dudu sad
      • arthwen Re: Worldle ale geograficznie 18.02.22, 20:03
        Kolory olewam (też nie rozumiem kodu najwyraźniej wink ), patrzę tylko na odległość i kierunek.
        • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 19.02.22, 12:43
          A dopiero dzisiaj zauważyłam, że tam strzałki - na większym monitorze smile Ze strzałkami dużo łatwiej, chociaż dzisiaj dopiero za trzecim razem.
          • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 19.02.22, 16:31
            Ja zgadłam kontynent od początku, ale tłukłam się po nim jak pijany zając. Teraz myślę, że te kwadraciki odpowiadają jakoś odległości od celu: pierwszy to było >3000 km, drugi i trzy ostatnie < 3000 km, trzeci >5000 km
            #Worldle #29 X/6 (94%)
            🟩🟩🟩🟩⬛↘️
            🟩🟩🟩🟩🟨↗️
            🟩🟩🟩🟨⬛↙️
            🟩🟩🟩🟩🟨↙️
            🟩🟩🟩🟩🟨⬇️
            🟩🟩🟩🟩🟨➡️
            worldle.teuteuf.fr
            • lella_two Re: Worldle ale geograficznie 19.02.22, 16:50
              Ja też od razu zgadłam kontynent a potem wszystkie sąsiednie państwa🤣
              • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 19.02.22, 23:28
                C'mon, gdy granice sa spod linijki pod katem prostym, to continent jest raczej oczywisty, eh uncertain Spadek po koloniach sad Yeah, zgadlam za 4 razem glownie biorac pod uwage size. Na kolory kwadracikow w ogole nie zwracam uwagi, tylko na %%% & na strzalki. Cheers.
            • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 19.02.22, 20:22
              #Worldle #29 3/6 (100%)
              🟩🟩🟩🟨⬛↘️
              🟩🟩🟩🟩🟨↖️
              🟩🟩🟩🟩🟩🎉
              worldle.teuteuf.fr

Pierwszy ponad 4000, drugi 660. To może faktycznie jak czarny to baaaaaardzo daleko.
              • taje Re: Worldle ale geograficznie 19.02.22, 20:44
                No ale dlaczego czarny i żółty naraz?

U mnie dzisiaj było tak. Zaczęłam na innym kontynencie aż 8980 km od właściwego państwa, potem tylko 1078 km i za każdym razem jest kolor żółty.

#Worldle #29 3/6 (100%)
                🟩🟩🟨⬜⬜↙️
                🟩🟩🟩🟩🟨↙️
                🟩🟩🟩🟩🟩🎉
                worldle.teuteuf.fr
    • arthwen Re: Worldle ale geograficznie 19.02.22, 21:02
      Dobra, chyba wiem co znaczą kolory wink A w zasadzie to nie znaczą, bo w sumie to chyba są tylko dla picu, żeby podkreślić, że to się wzięło z wordle.
      Bo kwadraty to tylko graficzne przeliczenie tych procentów, które są liczbowo na końcu.
      Czarny i biały nie ma znaczenia, zależy tylko od przeglądarki, oba to są "puste" kwadraty.
      Zielony oznacza zgadnięte 20%, żółty to zgadnięte ponad 10% z kolejnej 20-tki.
      Czyli jak ktoś ma 40% to będzie miał dwa zielone reszta czarne/białe, ale jak będzie miał 55% to będą dwa zielone i jeden żółty.
      Nadal nie wiem za to jak liczą te procenty...
      • taje Re: Worldle ale geograficznie 19.02.22, 21:12
        Niezła jesteś! Zgadza się z moim dzisiejszym wynikiem.
    • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 20.02.22, 17:05
      Ha, przynajmniej raz w zyciu sie przydalo wkuwanie geografii okreslonego region w PRLowskiej podstawowce big_grin Zgadlam za 2 podejciem - yuppie wink Cheers.
    • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 21.02.22, 13:44
      W życiu bym nie myślała, że ten kraj ma taki kształ.
      #Worldle #31 3/6 (100%)
      🟩🟩🟩⬛⬛⬆️
      🟩🟩🟩🟩🟨➡️
      🟩🟩🟩🟩🟩🎉
      worldle.teuteuf.fr
      • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 21.02.22, 13:50
        Ja trochę szybciej. Podejrzewam, że mój 2 rządek to Twój pierwszy.
        #Worldle #31 2/6 (100%)
        🟩🟩🟩🟩🟨➡️
        🟩🟩🟩🟩🟩🎉
        worldle.teuteuf.fr
        • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 21.02.22, 13:55
          Ja dzis w pierwszej próbie. Proste bylo
          • arthwen Re: Worldle ale geograficznie 21.02.22, 15:53
            Też w pierwszej, w ogóle wszystko z tego kontynentu to łatwizna.
            Za to wczoraj miałam problem, objechałam wszystkich sąsiadów, a na właściwą odpowiedź nie mogłam wpaść.
            • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 21.02.22, 16:04
              Mnie się wczoraj udało, nie wiem jakim cudem. Europa to banał. Azja i Ameryka Południowa jakoś mi idą. Afryka...oj
              • taje Re: Worldle ale geograficznie 21.02.22, 16:18
                Mnie się Worldle już powoli nudzi. Za to bardzo się wciągnęłam w grę historyczną na wikitrivia - trzeba chronologicznie na osi czasu ustawić zdarzenia historyczne, trudniejsze niż się wydaje

wikitrivia.tomjwatson.com/

No i niezmiennie polecam Quordle - coś dla zblazowanych Wordle, odgaduje się 4 słowa na raz, używając tego samego zestawu liter.
          • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 21.02.22, 16:16
            Za drugim smile Czyli ... for me ... I'm a geographic genius big_grin I tak bede dzis o sobie myslec, a co? Kto mi zabroni tongue_out Cheers.
            • szaraiwka Re: Worldle ale geograficznie 21.02.22, 19:31
              Dziś tez za 2gim. A w ogóle to idzie mi całkiem niezle. Już nie pamietam co to za kraj zgadłam od razu. Chyba Nową Zelandię.
    • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 00:15
      I dalej jest łatwo. Znów za pierwszym razem
      • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 00:47
        Daniela, mam problem z czasem smile W sensie time zones. Siedze na lotnisku w Vancouver czekajac na samolot do Toronto, u mnie jest wciaz poniedzialek, 21 lutego, godzina 4:47 pm; Worldle pokazuje mi moje zgadniete hmmm ... zeby nie spoil ... country of ABBA big_grin Ale Ty juz pewnie jestes "jutro" czyli 22 lutego? Confused Bi_scotti, very confused wink Cheers.
        • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 00:50
          3:50 pm,. geeez ... nawet na zegarek patrzec nie umiem big_grin Shame on me wink
          • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 00:54
            Tak, ja mam już jutro (w Polsce jest 00.53). Country of Abba odgadłam za pierwszym razem i dzisiejszy kraj też, ale nic więcej nie napiszę. No spoilers
            • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 00:56
              W ogóle mam dziś (czyli od 55 minut) dobry dzień smile- wordle, quordle, worldle- wszystko mi się udało. Tylko globle wymagało pomocy (naprawdę muszę więcej uwagi poświęcić paru kontynentom)
              • taje Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 02:01
                Ha, to mam coś dla Ciebie - Semantle, to jest dopiero hard core. Zgaduje się sekretne słowo a program mówi Ci tylko, czy Twoja propozycja jest semantycznie zbliżona do słowa dnia. Jeżeli uda ci się wytypować słowo spośród tysiąca najbliższych znaczeniowo widzisz gdzie się plasujesz np 900/1000.

semantle.novalis.org/
                • szaraiwka Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 02:49
                  Kurcze, czemu w totka mi tak dobrze nie idzie?
                  • taje Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 03:19
                    Weź mnie nie załamuj. Dzisiejszego nie próbowałam ale wczorajsze słowo odgadłam za ..... 372. razem <facepalm>.
                    • szaraiwka Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 10:14
                      alez masz cierpliwosc...
              • szaraiwka Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 02:43
                To może jeszcze Absurdle?
                • taje Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 03:23
                  W Absurdle gram czasem ale jakoś do mnie nie przemawia bo muszę wtedy całkiem zmienić taktykę z Wordle, czyli nie mogę zaczynać od tych samych dwóch słów bo wtedy algorytm prowadziłby mnie zawsze w tym samym kierunku. Chyba wolę zgadywać istniejące słowo niż próbować przechytrzyć system smile
                • katriel Re: Worldle ale geograficznie 22.02.22, 11:17
                  Absurdle to moje ulubione. Dokładnie wiem dlaczego, ale chyba trudno by to było wytłumaczyć.
    • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 00:38
      No qde. Niby proste, a obskoczyłam cały region.
      #Worldle #33 X/6 (99%)
      🟩🟩🟩🟩🟨↘️
      🟩🟩🟩🟩🟨↗️
      🟩🟩🟩🟩🟨➡️
      🟩🟩🟩🟩🟨↖️
      🟩🟩🟩🟩🟨↘️
      🟩🟩🟩🟩🟨⬆️
      worldle.teuteuf.fr
      • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 00:50
        Ja za czwartym razem zgadłam.
        • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 18:21
          I ja. Kształty nic mi nie mówią. Zaczęłam od Madagaskaru big_grin
      • taje Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 02:04
        Ja też za szóstym. A juz myślałam, że zgadnę za drugim razem bo byłam tak blisko a tu nic.
        • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 13:09
          Za czwartym ale rzucalo mnie from Norway to Belarus to Germany az rzucilo odpowiednio big_grin BTW, od czego sa liczone te odleglosci - od stolicy do stolicy? Bo czasem sie wydaja troche strange (za duzo/za malo km wink).
          Cheers.
    • folivora Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 01:18
      Ahhh, ja znowu siedzę na L4 (mam jakiś pechowy rok najwyraźniej, co chwila coś) i postanowiłam sprawdzić, o co chodzi z tym całym wordle. No i super, wordle, quordle, literalnie.fun i teraz to już mam odhaczone, idę teraz sprawdzić absurdle big_grin Jaka to świetna rozrywka, przy quordle czuję jak mi mózg się grzeje big_grin
      • taje Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 02:06
        Jest jeszcze szarada - podobne do literalnie.fun smile. Ja się meczę trzeci dzień z Semantle...
        • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 18:35
          Semantle nie rozgryzłam. Dzis udało mi się z absurdle
          • folivora Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 20:45
            A ja w ogóle nie rozumiem absurdle, czytam jak to działa i nijak nie pojmuję. Z semantle próbowałam i się poddałam po 100 strzałach i żałuję, bo szłam w całkiem dobrym kierunku i może by mi się udało.
            • taje Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 21:36
              Absurdle to prawie jak Wordle tylko musisz mieć inna taktykę. W skrócie, nie ma słowa dnia, a raczej jest ono zmienne - z każdym Twoim ruchem algorytm "domyśla się" jakie słowo zgadujesz i zmienia słowo tak, żeby twoje litery maksymalnie nie pasowały i żebyś jak najdłużej zgadywała. Ostateczne słowo zależy od tego, jakie litery wpiszesz, no i oczywiście słowo dnia jest inne dla każdego. Różnica miedzy Wordle a Absurdle to w praktyce liczba ruchów - nie można nigdy zgadnąć za pierwszym czy drugim razem, dopiero bodajże za czwartym jest to możliwe a czasami zajmuje to dłużej ale zawsze możesz zgadnąć bo masz nieskończoną liczbę ruchów. Ja wolę Wordle bo lubię dochodzić do zakodowanej wiadomości zamiast swoimi wyborami co do liter ustawiać jakie to słowo będzie.
              • folivora Re: Worldle ale geograficznie 24.02.22, 22:26
                Dzięki taje, zrozumiałam wreszcie Absurdle i nawet udało mi się odgadnąć! Fajne, chociaż wolę klasyczne Wordle.
            • taje Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 21:42
              A co do Semantle, ja się dzisiaj poddałam trzy ruchy (997/1000) przed właściwym słowem. No nie byłam w stanie wymyślić innych synonimów/słów semantycznie podobnych, chyba cały thesaurus wykorzystałam. I jak kliknęłam give up i zobaczyłam to słowo to bardzo się zdziwiłam - jak dla mnie nie było to słowo semantycznie zbliżone do tego na pozycji 997 a na pewno nie na trzy ruchy.
              • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 22:13
                Ja nie wiem, o co chodzi z Semantle, wczoraj najbliższym słowem, do jakiego doszłam było "internet", więc wpisałam wszystko, co mi przyszło do głowy związanego z internetem, a okazało się, że rozwiązaniem było "world". Czuję się, jak w czechowowskim "Końskim nazwisku".
                • taje Re: Worldle ale geograficznie 23.02.22, 22:35
                  To podobno nie chodzi o synonimy tylko bliskość semantyczną, także zależną od kontekstu więc pewnie idąc od internetu można dość i do world. Mnie się wczoraj udało zgadnąć "world", ale, uwaga, za 464 razem! Zaczęłam od love (słowo spoza tysiąca). A widziałaś wczorajszą listę 1000 słów? Jest tutaj. W ogóle nie rozumiem na jakiej zasadzie pierwszym słowem jest craziest. Moim zdaniem powinno być wiele takich list bo do tego samego słowa można dojść wychodząc od różnych słów. Dzisiaj to jak dla mnie był już zupełnie odlot na finiszu. Nie chcę spojlować ale miedzy 998 a 1000 jest większa przepaść semantyczna niż między dwudziestoma słowami poniżej.
                  • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 24.02.22, 00:19
                    Na krakowskiej PACe mieli kiedyś taką grę w turnieju kabaretów: widzowie rzucali dwa losowe słowa, a grający musieli znaleźć linki pomiędzy nimi. Maciej Stuhr dostał "zimno" i "ogórek" i wymyślił: zimno - Syberia - Azja - Tuhajbejowicz - Wołodyjowski - Michał - ogórek , a Michał Ogórek był wtedy w jury. Te ciągi z Semantle wyglądają dla mnie podobnie.
                  • szaraiwka Re: Worldle ale geograficznie 24.02.22, 00:46
                    Ja jestem na 998 i nie mogę znaleźć tego właściwego sad
                    • taje Re: Worldle ale geograficznie 24.02.22, 22:14
                      998 to było cumbersome , 999 expensive a 1000 to costly... Nijak to sensu nie ma.
                    • folivora Re: Worldle ale geograficznie 24.02.22, 22:20
                      Ja miałam dziś 999 i z 1,5 godziny siedziałam nad właściwym. Nie poddałam się, zgadłam, ale ni chu chu nie uważam go za podobne.
                      • taje Re: Worldle ale geograficznie 24.02.22, 22:58
                        Ja dzisiaj miałam szczęście bo przeskoczyłam w jednym ruchu z 721 na 1000. A dzisiejsze rozwiązanie, faktycznie - trochę jakby powiedzieć, że biały koń (1000) jest semantycznym odpowiednikiem konia (999).
                        • szaraiwka Re: Worldle ale geograficznie 28.02.22, 02:58
                          Ja dziś za 51 razem. Jakoś było łatwo. A poprzednio byłam na 999 z 1000 i tego ostatniego nie mogłam znaleźć, to pewnie był ten biały koń smile a ja tylko konia znalazłam.
                          • taje Re: Worldle ale geograficznie 28.02.22, 09:58
                            Tak, dzisiaj i wczoraj było dość łatwo. Ale przedwczoraj (?) musiałam się poddać na finiszu - w żaden sposób nie mogłam zgadnąć ideological, mimo że dotarłam chyba do 997.
          • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 24.02.22, 01:21
            Dobra, absurdle zaczynam ogarniać. W semantle doszłam do 984/1000 i straciłam cierpliwość
            • taje Re: Worldle ale geograficznie 24.02.22, 22:09
              Dzisiejsze Semantle łatwiejsze niż wczorajsze (to o którym chyba piszesz). Odpowiedź wczoraj była costly a najwyżej odgadłam burdensome 997 i pół godziny próbowałam przejść z 997 do 1000. Moim zdaniem miedzy burdensome i onerous a costly jest jednak duża różnica a nie na 2 słowa. Dzisiaj za to odgadłam już za 45. razem!
              • folivora Re: Worldle ale geograficznie 24.02.22, 22:21
                Brawo, ja za 180 razem i to jak zrezygnowana wpisywałam słowa bez przekonania. A za 90 zgadłam słowo nr 999 i dostawałam już szału nie mogąc trafić. Ale udało się! Drugi dzień grania w semantle, pierwsza wygrana smile
    • literalniie Re: Worldle ale geograficznie 27.02.22, 07:42
      Dziś zagrajcie koniecznie
      • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 27.02.22, 07:46
        Tak.
      • chococaffe Re: Worldle ale geograficznie 27.02.22, 08:00
        Już
      • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 27.02.22, 10:10
        literalniie napisał(a):

> Dziś zagrajcie koniecznie

W nocy już grałam
        • szaraiwka Re: Worldle ale geograficznie 27.02.22, 19:31
          Tak dziś szczególnie!
      • taje Re: Worldle ale geograficznie 27.02.22, 23:54
        Zgadłam za pierwszym razem
    • arthwen Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 00:07
      Ktoś zgadł dzisiejsze? wink Bo mnie pierwszy raz mnie dziś ta gra pokonała totalnie wink Najbliżej byłam o 1825 km wink
      • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 00:17
        A gdzie tam. Pierwsze słyszę, że coś takiego istnieje
        • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 00:22
          Ooo ... Wy juz gracie 4 marca - darn ... u mnie wciaz March 03, 6:25 pm smile Milych snow! Cheers.
          • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 00:38
            Też właśnie czytam na Wiki, co to za cudo. Najbliżej byłam o 1073 km.
            • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 16:54
              To dobra jesteś, ja się miotałam ze wschodu na zachód i zbliżyłam się na 2000.
        • taje Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 00:28
          Bo to nie jest prawdziwe państwo, wprowadzają ludzi w błąd! I też byłam 1825 km przy drugim ruchu, po czym przyznam się, że bezwstydnie wyciągnęłam atlas bo byłam pewna, że w odległości 2 tys km nie ma tam żadnego państwa o takim kształcie.
          • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 00:39
            Wiedziałam, że to musi być jakieś dziwne coś ze względu na inny niż zwykle rysunek. Dobrze wiedzieć, że jest coś takiego
          • mdro Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 12:15
            Ja strzelałam za pierwszym razem w "atolowe" państwo na wschód od Australii i jak mi pokazało odległość, to zwątpiłam, bo byłam pewna, że żadne państwo na tym obszarze tak nie wygląda. I miałam rację, bo to nie jest państwo, oszukańcy! (a poza tym ma jeszcze kilka malutkich wysepek).
      • bi_scotti Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 00:20
        Zgadlam za 2 razem. I nie, nie chwale sie (juz mowilam - noga z geografii - czasem wylacznie lucky wink) - zaczelam od Fiji, pokazalo mi, ze 11327 km w prawo wiec puk-puk w biscotci lebek - must be Latin America, no i jakos tak strzelilam - powiedzialo, ze trafilam big_grin Moze powinnam zagrac jutro w Max - podobno jackpot jest jakies $30 mln, ja bym nawet i 10% z tego nie pogardzila wink Cheers.
        • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 16:57
          Ale to jeszcze wczoraj?
      • kaki11 Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 11:48
        Mnie też pokonało. Byłam najbliżej 1073 i wskazało mi kierunek i odległość w której byłam przekonana, że już nic nie ma. Okazało się, że jest takie cudo. Trudne to było smile
      • mdro Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 12:08
        Oszustwo! To jest terytorium zależne, a nie państwo wink
        • taje Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 18:49
          dokładnie!
          • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 04.03.22, 20:23
            A tam jest gdzieś powiedziane, że tylko państwa, a terytoria zależne to już nie?
    • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 07.03.22, 01:20
      pochwalę się #Worldle #45 1/6 (100%)
      🟩🟩🟩🟩🟩🎉
      worldle.teuteuf.fr
      • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 07.03.22, 07:06
        Jak dzisiejsze, to powdziwia, jak wczorajsze, to napisz proszę, co było, bo się zagapiłam.
        Mnie ostatnio idzie jak po grudzie i w ogóle jestem w fatalnej formie.
        • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 07.03.22, 12:12
          Wczoraj to chyba Kamerun był? Już nie pamiętam.
          • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 07.03.22, 14:54
            Kamerun był przedwczoraj chyba, to łatwe było. Ale może już mi siędni mieszają sad
    • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 13.03.22, 15:14
      A teraz geografia gospodarcza czyli Tradle, dzisiejszy bardzo pouczający
      #Tradle #7 4/6
      🟩🟩🟩🟨⬜
      🟩🟩🟩🟨⬜
      🟩🟩🟩🟩🟨
      🟩🟩🟩🟩🟩
      oec.world/en/tradle
      • nangaparbat3 Re: Worldle ale geograficznie 13.03.22, 17:33
        #Tradle #7 3/6
        🟩🟩🟩🟨⬜
        🟩🟩🟩🟩⬜
        🟩🟩🟩🟩🟩
        oec.world/en/tradle

Ale jakoś nie wiedziałam, że aż tak źle stoją, po prostu na płónoc od wcześniej wpisanego nic już innego nie było.
        A wczorajsze worldle geo robiłaś? Nawet z przeszukiwaniem Atlantyku południowego na mapie w tę i we w tę nie udało mi się.
        • mmoni Re: Worldle ale geograficznie 13.03.22, 19:21
          No wczorajsze to była masakra, jeszcze gorsze niż to z tymi wyspami na Oceanie Indyjskim, gdzie są tylko bazy wojskowe.
        • daniela34 Re: Worldle ale geograficznie 13.03.22, 19:23
          Ja w Tradle za drugim razem, ale ostatnio worldle szaleje.
    • taje Re: Worldle ale geograficznie 28.03.22, 02:23
      Dla grających w Semantle, musze się pochwalić, że dzisiaj zgadłam już w 8. ruchu!! Miałam szczęście, że od dobrego słowa wyszłam (choć i tak poza pierwszym tysiącem). Delikatnie zaspojluję, że zaczęłam od

[nie czytać, jak kto nie chce]

tell
    • mama-ola Re: Worldle ale geograficznie 28.03.22, 10:57
      Nie wiem, czy to już było, chyba nie, więc polecam: literalnie.fun/slownikowo
      Zgadujemy słowo, a program podaje, gdzie to jest w alfabecie - wcześniej czy później.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka