czerwonylucjan 04.04.22, 09:53 Warto wykonywac je? Widzicie roznice w rzadszych problemach z zebami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saszanasza Re: Piaskowanie zebow 04.04.22, 09:57 Tak, chociaż ja mam bardzo stłoczone zęby i w moim przypadku skuteczniejszy jest zabieg GBT. Odpowiedz Link Zgłoś
atanazja0 Re: Piaskowanie zebow 04.04.22, 12:29 Mi 2 dentystów niezależnie od siebie odradzało. Po piaskowaniu żeby b. wrażliwe i szybciej łapią kamień. To taka spirala się tworzy. Dodam, ze 2 z tych dentystów jest wykładowca na AM i za zdjęcie kamienia liczy sobie....1000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Piaskowanie zebow 04.04.22, 15:18 Bzdura, regularnie piaskowane zaczynają słabiej łapać osad i kamień. Kolejne wizyty to coraz mniej osadów i kamienia i dłuzsze odstępy czasu. Kiepski trolling. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Piaskowanie zebow 04.04.22, 13:23 Ja nie robię piaskowania. Kilka razy robiłam, ale bardzo dawno temu. Miałam wrażenie, że szybciej mi się kamien osadza i podczas piaskowania niszczę sobie szkliwo. Zęby mam w dobrej kondycji. Nie pamiętam nawet, kiedy miałam jakis ubytek. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Piaskowanie zebow 04.04.22, 13:29 Nie widze róznicy, ale piaskuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Piaskowanie zebow 04.04.22, 16:38 Jest w wielu przypadkach niewskazane. Ja mam astmę i nie chcą się tego podejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Piaskowanie zebow 04.04.22, 18:11 Piaskowałam, ale przestałam, bo u mnie efekt utrzymuje się jakieś 2 tygodnie. Mam taki skład śliny, który powoduje, że osad i kamień mocno mi się osądzają na zębach. Jednocześnie wszelkiej maści kleje ortodontyczne rozpuszczam błyskiem, nic mi się na zębach nie trzyma. Ale za to mam bardzo mocne, zdrowe zęby, nie mam żadnej plomby, żadnego ubytku. Ostatnia poważniejsza wizyta u dentysty to było usunięcie ósemki. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Piaskowanie zebow 04.04.22, 18:17 Nie piaskuję wcale. Kamień usuwam w miarę potrzeby (dość rzadko), ale też nie mam skłonności do osadzania sie kamienia. Zęby białe i zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Piaskowanie zebow 04.04.22, 21:47 Jasne, że warto. Najlepiej zestaw higienizacji tzn. najpierw kamień, potem piaskowanie a na koniec lakier. Wtedy usunięty jest kamień, osad i zęby zabezpieczone lakierem. Piaskowanie powoduje usunięcie osadu, którego pacjent nie jest w stanie sam doczyścić, ponieważ szczoteczka do zębów nie ma tam dostępu. Są pacjenci, którzy nie mają kamienia i osadu i nie potrzebują tych zabiegów, ale to bardzo rzadko się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś