Dodaj do ulubionych

Problem z cerą :-(

04.08.22, 14:43
Emamy wiedzą wszystko, więc proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Ma cerę wrażliwą, skłonną do zaczerwienień, bardzo łatwo robi się podrażniona.
I ciągle się zmienia: raz jest sucha, a innym razem tłusta.
Używam mało kosmetyków (podrażnienia) - tylko do cery wrażliwej.
Unikam słońca, bo natychmiastowo twarz jest czerwona, skóra napięta. Po basenie jest podobnie. Alkoholu wcale nie piję - po lampce wina ma na policzkach soczystą czerwień.
Często skóra jest tłusta, świeci się - nie ma mowy o użyciu kosmetyków do tłustej cery, bo za chwilę następuje przesuszenie i jest jeszcze gorzej...

Wizyta u kosmetyczki - odpada - raz byłam, efektem było kilkudniowe podrażnienie (zabieg miał złagodzić podrażnienia)

Do robić dziewczyny?
Obserwuj wątek
    • lilia-anna Re: Problem z cerą :-( 04.08.22, 14:47
      A u dermatologa byłaś...?
      • ixiq111 Re: Problem z cerą :-( 04.08.22, 14:51
        Byłam.
        Wtedy miałam akurat przesuszona skórę.
        Po kilkunastu dniach, po stosowaniu specyfików zaleconych przez lekarza, cera zmieniła się w tłustą z wypryskami sad
    • kolteta Re: Problem z cerą :-( 04.08.22, 14:50
      Do niedawna miałam podobnie. Cera nie wiadomo jaka, szara, raz sucha, raz za tłusta, mnóstwo krwmó, które testowałam albo podrażniały, albo przetłuszczały, dramat. I odkryłam kosmetyki Mary Kay, kupiłam podstawowy komplet, czyli krem do mycia, krem na dzien i na noc i płyn z kwasem hialuronowym i to był u mnie strzał w 10! cera piękna, odżyła. Ostatnio też kupiłam serum Nacomi z kwasem hialuronowym i stosuję zamiennie z tymi kremami. Dla mnie bomba.
    • motyllica Re: Problem z cerą :-( 04.08.22, 14:50
      www.youtube.com/c/SkinEkspert

pooglądaj, może cię coś natchnie
      dość sensowna
    • primula.alpicola Re: Problem z cerą :-( 04.08.22, 14:52
      A może powinnaś używać więcej kosmetyków, takich, które wzmocnią barierę hydrolipidową?
      • ixiq111 Re: Problem z cerą :-( 04.08.22, 14:55
        A możesz coś konkretnego polecić?
        • aniani7 Re: Problem z cerą :-( 04.08.22, 14:58
          A ja Ci polecę, bo to prawdziwe cudo, nazywa się Real Barrier Extreme Cream
        • primula.alpicola Re: Problem z cerą :-( 04.08.22, 15:00
          Hmmm, nie bardzo mam doświadczenie.
          Internety chwalą bardzo emulsję myjącą ph doctor i jej krem hydrolipidowy. BasicLab ma świetne kosmetyki, również emulsję myjącą, i sera. Najlepiej napisz do nich, pomogą chętnie.
    • grey_delphinum Re: Problem z cerą :-( 04.08.22, 20:49
      Mam. Podobne problemy
      Pasuje mi tylko seria niebieska pharmacerisu (wszystkie produkty).
    • chococaffe Re: Problem z cerą :-( 04.08.22, 21:10
      Mam podobne problemy z cerą – cera nadreaktywna, naczyniowa, raz sucha, raz tłusta. Nie jest to cera zdrowa i troszczenie o nią traktuję jako dbanie o zdrowie a nie urodę.

Ze złych wiadomości – ta walka chyba nigdy się nie kończy, cały czas musisz być na posterunku. Możesz ją co najwyżej uprzyjemnić smile

Niestety (dla osób lubiących jedzenie) – to nie jest tylko takie gadanie, że dieta ma wpływ na cerę. Z przykrością stwierdzam, że to niestety prawda. Trudno z pewnych rzeczy zrezygnować ale warto próbować ograniczać (kawa, ostre przyprawy, słodycze, niezdrowe tłuszcze). I woda – naprawdę ma wpływ na cerę i jej wrażliwość (widzę to w miarę szybko i niestety często kiedy zapominam o wodzie)

Warto znaleźć składniki, których nasza skóra potrzebuje. Ja uważam, że witamina C, beta glucan robią świetnie na taką nadreaktywną cerę. Plus oleje/masła DOPASOWANE do cery. Plus element czysto nawilżający. I wokół tych składników szukać kosmetyków, które nam odpowiadają składem (jak najmniej zapychaczy) , ceną itd.

Retinol jeżeli chcesz trochę wzmocnić skórę „antiaging”

Kwas azelainowy – w kosmetykach lub gabinecie – to na naczynka

Kolejna zasada. Nie jest powiedziane, ze codziennie musisz używac tych samych kosmetyków. Nie sugeruję, że masz mieć ciężarówkę różnych, ale np reagować na bieżącą kondycję – czy cera chce bardziej jeść czy pić.

No i filtr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka