Dodaj do ulubionych

Lektury dla 5-latki

14.10.22, 12:53
Ematka kiedyś poratowała mnie dyskusją, która zaczęła hanusina, o książkach dla 4-latek. No to czas wbić wyższy level. Lato się kończy, więc wracamy do stawiania na rozwój intelektu, bardziej niż ciała wink Co Wasze dzieci w tym wieku lubiły mieć czytane? Dziecko jest już raczej oswojone z książkami kilkurozdziałowymi, ale raczej takimi, w których każdy rozdział to osobna historia. Nie pogardzę też namiarami na słuchowiska.

Bonusowo - nie, dzieciak nie jest genialny, sam jeszcze nie czyta. Zna i składa litery drukowane, natomiast chciałabym wziąć się za ewentualną naukę pisanych w taki sposób, żeby nie wleźć nauczycielkom jak świnia w ogród ze złymi metodami. Wiem, że są takie książeczki z kolorowymi sylabami - bo że to ponoć chwilowo jest obowiązująca metoda do nauki czytania. Czy tak, i czy ewentualnie możecie coś polecić?

Tradycyjnie - liczę na matkę i jej zbiorową mądrość.
Obserwuj wątek
    • klaramara33 Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 12:58
      Ja mam 6 latkę, zabieram ją doi biblioteki ,ona sobie ksiązki wybiera, i a jej coś proponuję. Już nie kupuję prawie kdiązek, gdyż wszędzie poupychane.
    • g.r.uuu Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 13:04
      Tak, uwielbia mieć czytane. Zacznijmy od klasyki - seria o Basi, o Toli, książki z serii Mądra Mysz, fajne są Wakacje z Bąblami i Ferie z Bąblami, Dzieci Z Bullerbyn - opowiadania, seria Barbary Supeł o Stasiu Pętelce i o Frani - te o Frani są fajne, bo aktywizujące i dużo pretekstów do rozmowy. Lubi Self-reg opowiadania, czytamy też Kajtek i Tosia. Kiedyś lubiła Lena i Tonio, ale chyba jej się znudziło. Lubi serię Żubr Pompik. Poza tym lubi książki z różnymi bajerami, wklejam poniżej kilka, które jej się podobają.
    • rb_111222333 Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 13:13
      Seria Cichonia o cukierku - bardzo sympatycznym ale też postnym kocie.
      Lubi też książki Piątkowskiej i Kasdebki (mam nadzieję,że dobrze odmieniłam nazwisko)- u tego drugiego szczególnie Kuba i Buba, Bodzio i Pulpet czy inżynier Ciućma. Na tych książkach sama się śmieję, są tak błyskotliwie napisane. Z takich mniej znanych to jeszcze książka Andrusa - bzdurki czyli bajki dla dzieci(i) innych czy Misia i jej mali pacjenci

Z słuchowisk polecam legimi albo empik go - można wymiennie, bo mają różne pozycje.

Z polecajkami nauki czytania to sama przycupnę, bo córka literuje i czasami zupełnie nie potrafi rozszyfrować tego co czyta.
      • g.r.uuu Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 13:15
        A próbowałaś metodą sylabową? My właśnie zaczynamy
      • hanusinamama Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 18:57
        Głoskowanie dla dzieci bywa za trudne w tym wieku. Jest sporo ksiązeczek do nauki czytania metodą sylabową. Moja teraz uwielbia zabawę w sylabowe domino. Mozna w necie znaleźć sylaby do wydrukowania, tniesz na takie klocuszki i można układać: la-la, do-my, lo-ki. A potem jak juz bedzie wprawione dziecko zagrać w domino sylabowe.
      • wkswks Re: Lektury dla 5-latki 16.10.22, 18:27
        Moje za kasdebke nie przepadały.
        Generalnie same sobie wybierają książki.
        • rb_111222333 Re: Lektury dla 5-latki 16.10.22, 18:55
          Oczywiście, to rzecz gustu. Mnie i córce nie podeszły książki o tacie Oli, a wiem, że mają swoich fanów i to całkiem sporo. Tak z ciekawości, czy Twoje córki czytały któryś z wymienionych przeze mnie tytułów?
          • wkswks Re: Lektury dla 5-latki 16.10.22, 19:15
            Żadnych bo nie mieszkamy w Polsce. Jako ze kasdebke jest modny i jego książki sa w polsko-jezycznym dziale w gl bibliotece w moim mieście, to wypożyczyliśmy. Jest jeszcze jedna biblioteka prowadzona przez jakas fundacje i oferująca książki dziecięce w kilkudziesięciu językach w tym w polskim. Moze tam znalazłabym onne tytuły ale jakoś na razie nam tam nie po drodze.
    • furiatka_wariatka Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 13:20
      Seria Basia, seria o Martynce, różne opowiadania z Poczytaj mi mamo, Dzieci z Bulerbyn, Dzieci z ulicy Awanturników, seria 8+2, sporo czytaliśmy córce starych książek Grabowskiego, ogólnie różne baśnie czy wierszyki
    • eliza.hamilton Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 13:38
      Ooo mój konik - ksiązki dziecięce.
      Dla 5-latki polecam:
      Dużo obrazków/mało teksu:
      - obrazkowe Astrid Lindgren (wydawnictwo Zakamarki - Ja też chcę mieć rodzeństwo,Ja też chcę chodzić do szkoły, seria o Lotcie, Dzieci z Bullerbyn - opowiadania, coś o Emilu i inne)
      - Findus i Petson
      - Słoneczne Jajo
      - Mama Mu
      - seria Bawidoc (nie wiem czy da się to gdzieś jeszcze dostać, ja kupowałam 10 lat temu) - książeczki z dużą ilością elementów interaktywnych

Trochę trudniejsze, tj mniej obrazków, więcej tekstu:
      - Dzisiaj Lucy jest księżniczką
      - Księżniczki i smoki, Rycerze i smoki
      - Pan Kuleczka
      - Łukasza Wierzbickiego: Afryka Kazika, Dziadek Niedźwiadek, Wyprawa niesłychana Benedykta i Jana, Machiną przez Chiny

Za jakiś czas (6-7 lat):
      - Astrid Lindgren : Dzieci z Bullerbyn, Dzieci z ulicy awanturników, Lotta z ulicy Awanturników , Mio mój Mio

• hanusinamama Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 18:54
        Moja starsza w wieku 5 lat zachwycona była Dziećmi z Bullerbyn, za to Afryka Kazika musiała poczekać az młoda poszła do szkoły (wczesniej jej nie podeszła ta ksiązka)
        • eliza.hamilton Re: Lektury dla 5-latki 17.10.22, 08:44
          A bo to wszystko zależy od dziecka.

Moja córka jako 2-3 latka uwielbiała serię Julek i Julka, za to żaden z synów wogóle nie chciał tego słuchać.
          Cała trójką lubiła Afrykę Kazika ale nie jestem w stanie teraz sobie przypomnieć jakim wieku czytałam to starszym. Najmłodszy ma 5 lat i Afryka przyczytana już 2 razy, od czasu do czasu wracamy.
          Chłopaki uwielbiały też ksiażki Janosha o Misiu i Tygrysku a córka już niekoniecznie.

Co mi przypomniało że córka bardzo lubiła serię o Martynce, chłopaki wcale.
          A najmłodszy Dzieci z Bullerbyn słucha przed snem w audiobooku - też mu się podoba.
      • ichi51e Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 21:27
        Słoneczne jajo mi przypomniało - Elsa Beskow - sporo było wydane po polsku www.zakamarki.pl/autorzy/elsa-beskow/ Sybille von Olfers tez podobna - Wietrzyk, przygoda Martynki (??), na jagody.
      • ichi51e Re: Lektury dla 5-latki 17.10.22, 09:11
        nie wiem czy jest sens czytać dzieciom książki które są na liście lektur - dużo jest fajnych szkoda czasu na te które i tak będzie samo musiało przeczytać.
        • eliza.hamilton Re: Lektury dla 5-latki 17.10.22, 10:12
          Ja to mam takie doświadczenie, że niestety ksiązki przetrawione przez system szkolny stają się dla dzieci niestrawne. Dlatego jeśli mogę im pokazać ich piękno zanim szkoła je obrzydzi to czemu nie?

Ja sama czytałam Dzieci z Bullerbyn zanim poszłam do szkoły i byłam zakochana w tej ksiązce. Nie wiem czy tak samo bym do niej podeszła gdybym musiała ją przeczytać w 3 klasie.
      • eliza.hamilton Re: Lektury dla 5-latki 20.10.22, 08:42
        Jeszcze jedna genialna ksiazka mi się przypomniała: Lato Stiny.
        Bardziej dla 3-4 latków ale 5-latce też może się spodobać.
    • spirit_of_africa Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 14:05
      U nas obecnie na topie:
      Seria o Skarpetkach Justyny Bednarek i seria o Dusi i Psinku-Swinku
      Seria „Tata Oli”
      Nadal „Basia”
      Ostatnio wjechala tez seria o Frani Barbary Supeł i niezmiennie wracamy do Tappiego Marcina Mortki i detektywa Pozytywki Kasdepke. Za to Tupcio Chrupcio i Zuzia (Mądra Mysz) są passe.
      Z nowości to wyszła kolejna cześć Tuli-Tuli o wiewióreczce z lasu- czeka na odbiór. Do czytania samodzielnego polecam „Czytam sobie” poziom 1. My mamy o kotkach autorstwa Justyny Bednarek(tej od Basi i Skarpetek), a zilustrowana przez Magdę Koziel-Nowak od Tuli-Tuli i Smopsow.
      • spirit_of_africa Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 14:06
        Tak wyglada to czytam sobie
      • martishia7 Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 14:29
        U nas o dziwo Basia nie weszła w ogóle... Za to po Skarpetach od roku zrobiłyśmy już trzy kółka wink
      • ichi51e Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 21:28
        Bednarek Babcocha jest tez fajna
    • aqua48 Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 14:13
      My czytamy Astrid Lindgren, a ostatnio Misia Paddingtona, który się bardzo spodobał.
    • stephanie.plum Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 18:40
      u nas szła cała seria o Lassem i Mai (nie pamiętam autora, szwedzkie).

moje ulubione: Ambaras, oraz Bercia i Orson, Tomasza Samojlika, z przewspaniałymi ilustracjami Elżbiety Wasiuczyńskiej.

synka ulubione: prastare książki Grabowskiego, np.: "Puc, Bursztyn i goście".

sam zaczął czytać atlasy ptaków i zwierząt dla dzieci, były tam nazwy i prościutkie teksty.
      o i jeszcze taką serię: Wielka Księga Ssaków, Ptaków, Morskich Zwierząt...

oglądał, pytał, co to za zwierzak, a ja mówiłam, że nie musi pytać, bo może przecież przeczytać sam.
      • stephanie.plum Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 18:43
        ...może i wlazłam jak świnia w ogród, po prostu dukał po literce (głosce).

nadal zresztą duka, lepiej, ale duka.
      • ursula.iguaran Re: Lektury dla 5-latki 16.10.22, 16:57
        Serie o Lassem i Mai warto zostawić do samodzielnego czytania w wieku 7-9 lat. Dzieciaki uwielbiają te książki i mają motywację do czytania kolejnych tomów. Mało jest książek tego typu.
    • palacinka2020 Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 18:48
      Wybiera sobie z biblioteki. Psi patrol, spiderman i krecik.
    • hanusinamama Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 18:53
      Moja ma 5 lat i teraz jest fanką 10 skarpetek. Niezmiennie kocha tez Basię, aktualnie czekamy na Basia i skarby.
      Ostatnio czytaliśmy Misia Pafnucego Chmielewskiej. Bardzo jej się podobało a w wakacje Małomówny i rodzina - Musierowicz (starsza tez jako 5 latka kochała tę ksiązkę).
      W kolejce czekają Dzieci z Bullerbyn i Puc, Burszyn i goscie.

Nie wejdziesz nauczycielce z pisaniem jak śwnia w ogród. Moja poszła do szkoły i umiała juz ładnie pisac, nauczycelka nie wnikała jak ona te litery pisze, były kształtne, sprawnie szybko pisała.
      MOja młodsza ćwiczy na zeszytach dla zeówkowiczów do kaligrafii. Są takie ze najpierw ćwiczysz laseczki, kółeczka a potem literki.
      Czytać starszą uczyłam sylabowo ale ona akurat sama przeszła na głoskowanie. Młodsza widzę ze jednak woli sylabowe czytanie bo tak jej idzie najlepiej. Najważniejsze to nic nie robic na siłę. Jak dzieciak ma faze na czytanie to podłapać i wykorzystać.
    • koperek85 Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 20:23
      U mnie 6 latka
      Seria o Basi ale już coraz mniej
      Tata Oli
      Albert Albertson
      Seria o Misi co ma klinikę zwierzat
      Wcześniej lubiła Kicie Kocie
    • raphidophora_tetrasperma Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 20:47
      Dobra. To ja polecę coś absolutnie kontrowersyjnego. Książka jest tak źle napisana, że autor nie miał śmiałości się pod nią podpisać. Natomiast wydanie i ilustracje są śliczne, tak bardzo śliczne, że moje dziecko właśnie w okolicach 5lat ją ubóstwiało i znało na pamięć. I od tej nieszczęsnej pozycji zaczęło kochać książki miłością wielką. Nazywa się to to "Choineczka. Zimowa opowieść z odrobiną magii".
    • ichi51e Re: Lektury dla 5-latki 14.10.22, 21:23
      Zielony wędrowiec jest bardzo fajny nienachalny i nie za długi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka