Dodaj do ulubionych

No to PIS wybrał wybory

• kochamruskieileniwe Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 21:19
      Jednego nie rozumiem.
      Przecież obecne 500 plus ematka pobiera bo się jej należy. Bo płaci wysokie podatki.
      Zdecydowanie większy procent pobierających te świadczenie to osoby pracujące. Może 20 procent to patologia. Jak to jest... Czy zwiększenie o 300 zł dla tych 20 procent spowoduje bankructwo panstwa?
      Tak, złośliwie pytam....
      • runny.babbit Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 21:23
        Nie spowoduje, co najwyżej poszczególni ludzie będą bliżej biedy lub bankructwa, bo te pieniądze są pożyczone, nie zarobione. Będzie wyższa inflacja, będzie mniej wydatków na usługi publiczne, ale nie musisz się przejmować, przecież dostaniesz 800 to sobie kupisz prywatnie szkołę, lekarza....
        • arthwen Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 16:10
          Za 800 zł szkołę ORAZ lekarza?
          U mnie nie starczy nawet na szkołę...
      • niemcyy Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 21:27
        Te 20% bedzie kosztowalo wg dzisiejszych szacunkow ok. 5 mld zl rocznie, ale widocznie te pieniadze sa i nie ma co z nimi zrobic.
        Jesli to faktycznie 20%, a nie wiecej.
        • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 21:33
          niemcyy napisał(a):

> Te 20% bedzie kosztowalo wg dzisiejszych szacunkow ok. 5 mld zl rocznie, ale wi
          > docznie te pieniadze sa i nie ma co z nimi zrobic.
          > Jesli to faktycznie 20%, a nie wiecej.

Waszym zdaniem, 20% pobierających 500+ to patologia? I wy na serio dyskutujecie takie coś!?!??!
          Polecam wyprawę w Tatry do psychiatry!
        • kochamruskieileniwe Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 05:40
          Błąd
          5 mld to koszt pobierania 500 przez wszystkich i uprawnionych. Równiez ematki.
          • niemcyy Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 08:40
            kochamruskieileniwe napisała:

> Błąd
            > 5 mld to koszt pobierania 500 przez wszystkich i uprawnionych. Równiez ematki.

Jak to obliczylas?
            strefabiznesu.pl/waloryzacja-500-plus-prezes-pis-zapowiedzial-800-plus-kiedy-mozemy-spodziewac-sie-podwyzek-swiadczenia/ar/c3-17513967
          • arthwen Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 16:11
            Nie. Koszt 500+ to 40 mld.
            • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 11:43
              arthwen napisał(a):

> Nie. Koszt 500+ to 40 mld.

Przypomnijmy w tym miejscu, że na pomoc przedsiębiorcom z powodu zamknięcia wszystkiego przez " najstraszliwszego wirusa mordercę staruszków' poszło 300 mld PLN. Widać różnicę skali?
      • cegehana Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 21:36
        Patologia akurat robi dobrą robotę, jeśli przepija 500 plus to forsa szybko wraca do skarbca przy okazji zwiększając obroty lokalnego żabkarza. Gorzej jeśli wąska specjalistka zamraża forsę w jakichś inwestycjach, nie daj Boże zagranicznych - wtedy krew w piach.
        • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 21:40
          cegehana napisał(a):

> Patologia akurat robi dobrą robotę, jeśli przepija 500 plus to forsa szybko wra
          > ca do skarbca przy okazji zwiększając obroty lokalnego żabkarza.

A jeszcze lepiej jak na lokalnym Orlenie....
      • abidja Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 22:00
        kochamruskieileniwe napisała:

> Jednego nie rozumiem.
        > Przecież obecne 500 plus ematka pobiera bo się jej należy. Bo płaci wysokie pod
        > atki.
        > Zdecydowanie większy procent pobierających te świadczenie to osoby pracujące. M
        > oże 20 procent to patologia. Jak to jest... Czy zwiększenie o 300 zł dla tych
        > 20 procent spowoduje bankructwo panstwa?
        > Tak, złośliwie pytam....

Nie podkrecaj atmosfery...
        Jutro emateczka idzie do pracy, by te 20% patologi ( lub wiecej!!!) żyło za JEJ , JEJ podatki.
        JEŻU KARMELOWY,zaraz mnie ukrzyzuja i spalą!
    • princesswhitewolf Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 21:44
      Oh nic sie nie martw, bedzie wojna nie beda chcieli rzadzic. ( No co? Pocieszam w swoim stylu! Kazdy orze jak moze)
    • alicia033 Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 21:47
      nie wiem, czy to już tu nie padło, bo nie mam ochoty całego tego pro- i anty piss bełkotu czytać, ale question is: dlaczego "opozycja" na to do tej pory nie wpadła?
      O ile wiem, to nikt z tzw. opozycji nie startuje z postulatem likwidacji pińćseta, za to jadą po pissuarowej inflacji, więc podwyżka wysokości tego świadczenia to raczej logiczna rzecz. Bezpłatne leki dla dzieci i seniorów to w Europie standard, więc też zero zdziwienia, podobnie z autostradami i ekspresówkami w państwie, w którym istnieje podatek drogowy.
      • gronostajka Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 12:58
        Pytanie jest też: dlaczego "opozycja" grzeje ten temat bez sensu i różni dziennikarze, publicyści i eksperci robią fenfansty wywiad z przerażonymi "szalejącym rozdawnictwem" obywatelami? Czemu znowu z tej tzw. drugiej strony jest narracja o mnozacej się patologii, nierobach żyjących z pomocy społecznej i wszystkie te teksty o upadku państwa przez to, że wyborcy PiSu się sprzedali. Przecież to jakby Kaczyńskiego brokatem obsypać. Taka narracja była nieskuteczna poprzednio i poprzednio i teraz też nie jest.
        • dramatika Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 13:22
          gronostajka napisała:

> Czemu znowu z tej tzw. drugiej strony jest narracj
          > a o mnozacej się patologii, nierobach żyjących z pomocy społecznej i wszystkie
          > te teksty o upadku państwa przez to, że wyborcy PiSu się sprzedali. Przecież to
          > jakby Kaczyńskiego brokatem obsypać.

Nie mogą się powstrzymać. Wiedzą, że to obniży słupki, ale to jest kwestia tożsamościowa na opozycji, coś, co w ogóle opozycję liberalno demokratyczną tworzy i konstytuuje, czyli urojenie wielkościowe i nienawiść do "chama".
        • abidja Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 13:26
          gronostajka napisała:

> Pytanie jest też: dlaczego "opozycja" grzeje ten temat bez sensu i różni dzienn
          > ikarze, publicyści i eksperci robią fenfansty wywiad z przerażonymi "szalejącym
          > rozdawnictwem" obywatelami? Czemu znowu z tej tzw. drugiej strony jest narracj
          > a o mnozacej się patologii, nierobach żyjących z pomocy społecznej i wszystkie
          > te teksty o upadku państwa przez to, że wyborcy PiSu się sprzedali. Przecież to
          > jakby Kaczyńskiego brokatem obsypać. Taka narracja była nieskuteczna poprzedni
          > o i poprzednio i teraz też nie jest.

To prawda.
          Dobrze to podsumowałaś.
          A jak sprobujesz rozmawiac to dostajesz teksty w stylu ruska onuca, zamknij sie, pisowski trollu".
          Ech...
        • pursuedbyabear Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 15:27
          Powiem ci dlaczego.
          Bo tzw. druga strona od 8 lat obrywa obelgami od wyborców i polityków PiS, ale im nic nie może odpysknąć, bo zaraz jest wielkie oburzenie, że ojej, suwerena obrażajo.
          Czasy nadstawiania drugiego policzka się skończyły. I tej gry nie zaczęła ani opozycja, ani dziennikarze.
          • gronostajka Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 17:21
            Wiesz niby tak, ale nie. Ja nawet tzw. zwykłych obywateli rozumiem, że im się tu i tam ulewa i niekoniecznie mają ochotę być mili i układni.
            Ale już polityków i dziennikarzy i działaczy i mniej lub bardziej publicznych osobistości grających jak im Kaczyński zagra, to nie rozumiem.
            I jest różnica między ostrymi hasłami na protestach (o, a pamiętam oburzonych panów dziennikarzy z tzw. "naszej opozycyjnej strony", że strajk kobiet ma zbyt wulgarne hasła i może tak grzeczniej) a obrażaniem obywateli, bo polityk z partii rządzącej coś tam obiecał.
            • pursuedbyabear Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 21:25
              Ja jestem obrażana od 8 lat. I szczerze mówiąc, mam głęboko w zadzie, że obywatele z drugiej strony czują się obrażeni. Zagłosowali na hałastrę cwaniaków, po której długi będziemy spłacać latami i to, co się dzieje w kraju, to wyłącznie ich wina. Zresztą to PiS wprowadził chamstwo na salony, niech wypije to mleko.
    • 71tosia Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 21:49
      Politolodzy twierdzą ze wprowadzenie 500+ nie miało jakiegoś zdecydowanego przełożenia na wynik wyborow. 800zl da przełom? wątpię.

oko.press/badanie-bez-500-pis-nie-mialby-wiekszosci-wyborcy-sie-sprzedali-prawda-jest-ciekawsza
      • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 21:54
        71tosia napisała:

> Politolodzy twierdzą ze wprowadzenie 500+ nie miało jakiegoś zdecydowanego prze
        > łożenia na wynik wyborow.

W 2015? Oczywiście! Polacy głosowali przeciwko PO.

+ niesamowity układ wyborczy - Lewica z 7.6% nie wchodzi oraz Korwin z 4.8% nie wchodzi. 2.5 mln głosów ważnych idzie do kosza....
    • conena Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 22:19
      Może nas Czechy zaanektują jak zbankrutujemy?
      • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 22:23
        conena napisała:

> Może nas Czechy zaanektują jak zbankrutujemy?

Przypominam, że inflacja w Czechach jest wyższa niż w Polsce. Tak więc logicznie biorąc Czechy zbankrutują pierwsze...

I Polska zaanektuje Czechy... co poniekąd już ma miejsce... ekspansja Orlenu...zakupy Allegro...
        • conena Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 22:25
          Weź nie strasz. Pisiory nawet Czechy by popsuły ☹️
        • iwles Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 09:13
          dyzurny_troll_forum napisała:

>
          > Przypominam, że inflacja w Czechach jest wyższa niż w Polsce. Tak więc logiczni
          > e biorąc Czechy zbankrutują pierwsze...

na twoim miejscu bardziej warzyłabym słowa o Czechach smile
          Wcześniej urosło, szybciej spada, inflacja jest już mniejsza niż u nas.

www.money.pl/gospodarka/inflacja-w-czechach-spada-szybciej-niz-w-polsce-jednak-czesi-zalecaja-ostroznosc-6897156334058304a.html

• iwles Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 09:36

ważyć słowa!
    • pitupitt Re: No to PIS wybrał wybory 14.05.23, 22:42
      Przecież to było do przewidzenia. Własne g... by zżarli, byle tylko wygrać.
    • snajper55 Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 03:14
      inny.kwiatek napisała:

> 800+, bezpłatne leki dla dzieci i seniorów 65+ oraz bezpłatne autostrady.

Te prywatne autostrady też będą darmowe? Ja bym wolał darmowy chleb i darmową kiełbasę.

A obiecane elektryczne samochody też będą darmowe?

> Nic to, że z państwa nie zostanie NIC.

Dlaczego nic? Autostrady owszem, będą darmowe, ale dla samochodów strażackich. A jeśli nie, to zapłacimy za to w ceni benzyny. Nie ma darmowych obiadów.

S.
      • better.call.kim Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 13:06
        >Te prywatne autostrady też będą darmowe?

Tak, państwo ma za nie płacić właścicielowi.
    • alex_vause35 Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 11:03
      Każda ematka mająca tu dziecko poniżej 18 r. życia jak najbardziej bierze ten 500, przygarnie chętnie i 800. Może zrezygnujcie, skoro to państwo ma upaść akurat z powodu socjalu, a nie innych spraw cięższego kalibru? big_grin
      • iwles Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 11:30
        alex_vause35 napisała:

> Każda ematka mająca tu dziecko poniżej 18 r. życia jak najbardziej bierze ten 5
        > 00, przygarnie chętnie i 800. Może zrezygnujcie, skoro to państwo ma upaść akur
        > at z powodu socjalu, a nie innych spraw cięższego kalibru? big_grin

A w zamian, oddasz mi Polskę sprzed 25 października 2015?

• brubba Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 13:13
      Jeśli gospodarka Polski jest na skraju bankructwa, to dlaczego złoty jest tak mocny wobec dolara i euro?
      • runny.babbit Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 13:58
        Jeżeli Polska jest taka bogata to dlaczego za wszystko mam płacić z własnej kieszeni, ale za to płacę coraz wyższe podatki? Jak jest tak dobrze, to czemu płace budżetówki nie rosną, opiekunowie ON strajkują w bezsilności, ludzie zbierają na leczenie itd.
        • brubba Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 14:34
          A dlaczego dziś pada deszcz i jaki to ma wpływ na rolnictwo i atomistykę?...

Miałam Cię za osobę w marę obiektywną i zdolną do udzielenia merytorycznej odpowiedzi na konkretne pytanie. Zawiodłam się. Chwyciłaś się brudnej retoryki polegającej, z grubsza rzecz biorąc, na tym, by nie odpowiedzieć na pytanie, tylko odpowiadać pytaniem na pytanie i przenosić uwagę na inne kwestie (a w Ameryce Murzynów biją). Na szczęście nie posunęłaś się do "Milcz, PiSpwski trollu!" ani też do "A Twoja babka obcowała płciowo z połową miasteczka!".
          Jak się nie wie, to można napisać "nie wiem", albo nic nie napisać. Ja właśnie nie wiem, jak rozumieć kursy walut w kontekście hiobowych wieści o stanie Polski, dlatego otwarcie mówię: nie wiem tego, może ktoś mi to wytłumaczy?
          • runny.babbit Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 14:55
            Nie wiem po co tyle się rozpisywać na temat twoich oczekiwań co do mojej osoby - naprawdę, szkoda czasu, nie jestem tu po to by kogoś usatysfakcjonować 😏 A gdybyś faktycznie była zainteresowana gospodarką to raczej nie szukalabys odpowiedzi na forum. Zwłaszcza że zadajesz pytanie które wymaga kompleksowej odpowiedzi i zupełnym przypadkiem, oczywiście, tak bardzo przypomina te niewinne pytania trolli.
            • brubba Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 15:06
              Skoro rozpisywanie się uważasz za niepotrzebne, to czemu sama na 1 linijkę mojej wypowiedzi odpowiedziałaś 3 linijkami swojej wypowiedzi, i to nic nie wnoszącej do mojego tematu?...
              Uwaga co do braku potrzeby dyskutowania spraw gospodarki na forum: Cały ten wątek dyskutuje gospodarkę, a jest na forum. Dlaczego tylko ja mam nie dyskutować, a inni mogą?... Cenzura jakaś?...
              Skoro znasz "kompleksową odpowiedź", to zsyntetyzuj ją i jej udziel, bądź merytoryczna zamiast insynuować.
          • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 14:55
            brubba napisał(a):

> Jak się nie wie, to można napisać "nie wiem", albo nic nie napisać. Ja właśnie
            > nie wiem, jak rozumieć kursy walut w kontekście hiobowych wieści o stanie Polsk
            > i, dlatego otwarcie mówię: nie wiem tego, może ktoś mi to wytłumaczy?

W prosty sposób, te wszystkie "hiobowe wieści" to pic!
          • niemcyy Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 15:00
            Zgoogluj sobie, internet masz.
            • brubba Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 15:09
              A dlaczego mam googlować, a nie zadawać tego pytania tu, gdzie cały czas przewijają się komentarze na temat gospodarki i rozmaitych kategorii z nią związanych (inflacja itd.). Można tu o wszystkim, ale hasło "kursy walut" jest zakazane?...
              • runny.babbit Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 15:16
                Bo raczej mało kto będzie miał czas by tłumaczyć tutaj ten dość zawiły temat. Proste pytania i proste odpowiedzi są tylko u populistów. A pytania w takim stylu przypominają rechoty, że niby pieniędzy nie było a proszę, 500 wypłacają. Mało kto faktycznie jest zainteresowany czym rzeczywiście grozi ciągłe zadłużanie kraju i realnym obrazem gospodarki. Lepiej błysnąć, że przecież koszyki pełne, samochody na ulicach coraz lepsze, więc jest super.
                • brubba Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 15:36
                  Czyli, jak rozumiem, na forum tym nie wolno poruszać merytorycznych kwestii, tylko trzeba pohukiwać, nieważne, ze zrozumieniem, czy bez, byle by odpowiednim tonem. No to na takie emocjonalne pohukiwanki szkoda mi czasu ani też nie mam takiej potrzeby.
                  • runny.babbit Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 15:43
                    brubba napisał(a):

> Czyli, jak rozumiem,
                    Nie rozumiesz
                    na forum tym nie wolno poruszać merytorycznych kwestii,

Można, ale naiwnością jest oczekiwanie że ktoś będzie poświęcał czas na wykłady

> lko trzeba pohukiwać, nieważne, ze zrozumieniem, czy bez, byle by odpowiednim t
                    > onem. No to na takie emocjonalne pohukiwanki szkoda mi czasu ani też nie mam ta kiej potrzeby.
                    Świetnie, właśnie wykroilas sobie czas żeby znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania na lepszych stronach niż forum dla ematek.
                • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 15:53
                  runny.babbit napisał(a):

> o kto faktycznie jest zainteresowany czym rzeczywiście grozi ciągłe zadłużanie
                  > kraju i realnym obrazem gospodarki.

Jak to było z tymi populistami?

• niemcyy Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 16:01
                    Aha, aha, dobrze powolac sie na nastepnego oszoloma, ale niestety:
                    oko.press/zadluzenie-poza-budzetem-sprawdzamy-lubnauer
                  • runny.babbit Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 17:44
                    A ty ciągle tylko drzewa widzisz zamiast lasu....
                  • dramatika Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 08:24
                    Pan Patryk Spaliński jest chyba pisowskim propagandystą.
                    Dług publiczny ukryty po pandemii:
                    www.bankier.pl/wiadomosc/Jedna-czwarta-dlugu-publicznego-jest-poza-kontrola-8178529.html

A artykuł jest i tak optymistyczny, bo bierze pod uwagę specyficznie liczony dług publiczny. Ten prawdziwy, czyli prawdziwe zobowiązania Polski, nie wiadomo ile wynosi. Tak czy inaczej na pewno trzeba doliczyć do tego jakieś 6 biliona tzw długu ukrytego, czyli długu państwa wobec własnych obywateli z tytułu płaconych składek emerytalnych.
                    Generalnie nasza gospodarka to w przełożeniu 1 do 1 sytuacja klienta chwilówek, który padł w pętlę zadłużenia i swoje zobowiązania płaci kolejnymi długami. Można się pocieszać, że tak wygląda większość gospodarek europejskich, bo w kupie raźniej, ale niewypłacalność ma swoje konsekwencje - jako państwo jestesmy w całości zależni od banksterów. Dlatego Morawiecki jest premierem, pilnuje czy niewolnicy są posłuszni.
                    • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 11:45
                      dramatika napisał(a):

> Pan Patryk Spaliński jest chyba pisowskim propagandystą.

Jest lewicowym aktywistą.
                      Ogólnie cała lewica jest wniebowzięta poczynaniami Pana Prezesa.
                      • dramatika Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 21:29

> Jest lewicowym aktywistą.
                        > Ogólnie cała lewica jest wniebowzięta poczynaniami Pana Prezesa.

No właśnie tongue_out
                        Mnie zastanawia, co się z tobą stało trollu, bo kilka lat temu byłeś mocno korwinowski, a teraz "mimo wszystko PiS", bo nie otworzyli obozów koncentracyjnych za kowida, a mogli. Serio? big_grin
                        • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 01:22
                          dramatika napisał(a):

> dyzurny_troll_forum napisała:
                          >
                          >
                          > > Jest lewicowym aktywistą.
                          > > Ogólnie cała lewica jest wniebowzięta poczynaniami Pana Prezesa.
                          >
                          > No właśnie tongue_out
                          > Mnie zastanawia, co się z tobą stało trollu, bo kilka lat temu byłeś mocno korw
                          > inowski, a teraz "mimo wszystko PiS", bo nie otworzyli obozów koncentracyjnych
                          > za kowida, a mogli. Serio? big_grin

Wolność. Własność. Sprawiedliwość.
                          Remedium na państwa chciwość.
                          To niezmiennie.

Serio, to będę głosował na Konfę. Albo na PiS (bo nie otworzył obozów koncentracyjnych za kowida).
                          Zależnie od układu sił.
                          • pursuedbyabear Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 13:18
                            Przecież wszyscy wiedzą, że będziesz głosował na partię kryptogejów o zerowej wiedzy ekonomicznej. Nie musisz nam powtarzać.
                            • runny.babbit Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 15:53
                              No, ale zobacz jak już ładnie te partie się ze sobą sklejają, a takie miały być odmienne, absolutnie żadnej koalicji nie będzie 😂
                              • dramatika Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 17:06
                                runny.babbit napisał(a):

> No, ale zobacz jak już ładnie te partie się ze sobą sklejają

Skleja je dyżurny, który nie jest do końca powazny (albo trolluje), wyliczając zapamiętale zasługi PiSu dla gospodarki.
                                Natomiast owszem, ostatnio Konfa dryfuje w nieakceptowalnym (dla mnie) kierunku, czyli do zgniłego centrum, łowiąc rozczarowanych wyborców PO i Hołowni. Jak już do tego się posunęli, to równie dobrze można oczekiwać koalicji z razemkami.
                                • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 17:38
                                  dramatika napisał(a):

> runny.babbit napisał(a):
                                  >
                                  > > No, ale zobacz jak już ładnie te partie się ze sobą sklejają
                                  >
                                  > Skleja je dyżurny,

Niczego nie sklejam. To, że akurat na te dwie zamierzam głosować nie znaczy, że mają coś wspólnego.
                                  Przypominam, choć może nie powinienem, że swojego czasu głosowałem na Czaskoskiego (chocolatecaffe nie ma to musze sam sobie wypomnieć).

> który nie jest do końca powazny (albo trolluje), wyliczając
                                  > zapamiętale zasługi PiSu dla gospodarki.

Dyżurny stoi zawsze po stronie prawdy. Nawet jeżeli ta prawda nie jest wygodna i uwiera.
        • abidja Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 11:47
          runny.babbit napisał(a):

> Jeżeli Polska jest taka bogata to dlaczego za wszystko mam płacić z własnej kie
          > szeni, ale za to płacę coraz wyższe podatki? Jak jest tak dobrze, to czemu pła
          > ce budżetówki nie rosną, opiekunowie ON strajkują w bezsilności, ludzie zbiera
          > ją na leczenie itd.

Przeciez obnizono podatki.
          W watku o rozliczeniach PIT pisalyscie ze duze zwroty to wynik obnizenia podatkow.
          To jaka jest wysokosc podatku doch.os.fizycznych w 2023? A CIT?
          • arthwen Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 15:06
            Nie wiem czy czytać nie potrafisz, czy tylko myśleć logicznie.
            Duże zwroty w rozliczeniach PIT wyniakają wyłącznie z tego, że została pobrana wyższa zaliczka na podatki niż była należna. Co związane jest z budelem po prowadzeniu tej genialnej inaczej reformy mylnie nazywanej "polskim ładem". Więc cóż z tego, że oddali ci zwrot NADPŁACONEGO podatku, skoro wczesniej go zabrali? Przy obecnej inflacji jest to dodatkowa strata, bo te pieniądze pobierane na bieżąco miałby zwyczajnie większą wartość nabywczą. I w wątku o rozliczeniach kilkukrotnie różne osoby o tym pisały.
            • kokosowy15 Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 16:59
              Jeżeli myślisz logicznie, to pomysl: pobrano podatki według poprzednich przepisów, następnie podatki obniżono więc powstała nadpłata. Tylko tyle.
              • iwles Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 17:51

Forma rozliczenia pit jest wynikiem lenistwa ustawodawców. Uprościli to rozliczenie, bo gdyby trzeba bylo skrupulatnie się rozliczyć, to mało kto umialby rozszyfrować przepisy.
                Najbardziej namieszali ulga dla klasy średniej. Bo wysokość podatku już kiedyś zmieniali w ciągu roku, a rozliczaliśmy się nie wg stawki tej niższej, ale uśrednionej.
              • abidja Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 21:20
                kokosowy15 napisał(a):

> Jeżeli myślisz logicznie, to pomysl: pobrano podatki według poprzednich przepis
                > ów, następnie podatki obniżono więc powstała nadpłata. Tylko tyle.

Czyli obnizono podatki. Od osob fizycznych i CIT?
                • arthwen Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 23:24
                  Nie obniżono.
                  • abidja Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 01:14
                    arthwen napisał(a):

> Nie obniżono.
                    >

Podatek dochodowy od osob fizycznych dochodowy za rok 2016 był 18%, 2020 był 17%. W roku 2023 jest 12%.
                    To co to jest? Podwyzka czy obniżka?
                    Popraw mnie jesli mam bledne dane.
                    • arthwen Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 08:52
                      A uwzględnij sobie to co zrobiono ze składką zdrowotną, czyli zamienienim jej zwyczajnie na dodatkowy podatek, na ten przykład?
                      Czyli z 17% podniesiono o 7,75%, co daje razem 24,5%, a potem obniżono o 5%, do 19,5% - czyli mamy rzeczywisty wzrost o 2,5%.
                      • kokosowy15 Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 22:05
                        Policz podatek i składkę zdrowotna od 60 tysięcy (to mediana zarobków w 2021) według stawek z 2021 i 2022, pamiętając że pierwsze 30 tys jest objęte podatkiem 0. Zobacz, co wyjdzie z porównania.
      • arthwen Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 16:20
        Niby w którym miejscu złoty jest mocny w wobec dolara i euro?
        To że teraz ciut kurs spadł, to niby ma oznaczać, że jest mocny? Dolar ledwo osiągnął kurs, który 7 lat temu był rekordowy pod względem wzrostu - od 10 lat złotówka nie miała tak słabego kursu jak przez ostatnie 2 lata.
    • pepsi.only Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 15:12
      A ja mam pytanko:
      czy zdajecie sobie sprawę, że Pis nie ma ŻADNEGO programu wyborczego?! Nadal. Jedynie obiecanki cacanki
      Podwyżka 500+ to żaden program. A bezpłatne leki to stara obietnica, rzecz wtórna. I coś co miało funkcjonować, i nie funkcjonuje.
      Autostrady za free, to tak naprawdę podwyżki cen paliwa- i każdy zdaje sobie z tego sprawę.

Media robią ankiety i sondują: już widać że PIS "plusami" nie wygra. Pis nie ma nic do zaoferowania. I nie ma kto na nich zagłosować. Elektorat im się kończy. Nowego nie pozyskają.
      • runny.babbit Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 15:33
        Coś ci się pokręciło, PiS nie musi mieć programu. To opozycja ma mieć program zwięzły, ale rozwiązujący wszystkie problemy. Broń boże żadnego rozdawnictwa, lecz zachęcający szerokie rzesze ludzi do głosowania. A na końcu i tak ich podsumują, że na pewno tylko kłamią, w przeciwieństwie do innych 😂
        • pepsi.only Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 16:29
          Czyżby?
          suspicious
          Można było przypuszczać, że kwota 500 plus zostanie podniesiona, bo inflacja. I z tego co doczytałam, ta podwyżka to OD STYCZNIA big_grin big_grin big_grin
          A dlaczego nie teraz?! Nie na wybory?
          Odpowiedź: Bo nie ma kasy w budżecie, ot co.
          W Chinach chcą pożyczki wziąć, czy do stycznia planują dodrukować?! Ciekawe jaka będzie siła nabywcza tego 800+ , w styczniu. big_grin
          Leki- już napisałam, miało to być, i nie specjalnie im to wyszło.

Samymi autostradami elektoratu nie utrzymają, a nowych głosów tym bardziej nie pozyskają.

2 dni pierdolenia na konwencji o niczym. PiS tonie, stwarza pozory, a tam nie ma już niczego nowego, o istotnych problemach- nie mówią. Bo brak koncepcji i pomysłu na państwo.
          I puste slogany w rodzaju "Ul" . Ha ha i jeszcze raz ha. Idealnie. Pis to ul pełen trutni, które wyżerają miód, nic ponad to.
        • cegehana Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 16:25
          Może miał to być żart, ale to prawda - PiS jest silniejszy i dlatego mniej musi, żeby wygrać. Nie mówię, ze to dobrze, ale taka jest dokładnie sytuacja. Jak jesteś dalej od mety od innych a chcesz wygrać - to musisz biec szybciej niż oni.
      • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 15:56
        pepsi.only napisała:

> A bezpłatne leki to stara obietnica, rzecz wt
        > órna. I coś co miało funkcjonować, i nie funkcjonuje.

Lepiej mieć dwa razy obiecane darmowe leki niż raz wprowadzone podwyższenie wieku emerytalnego...

A przecież dobrze wiemy, że powrót Donalda (co się oczywiście nigdy nie stanie) to drugie wprowadzenie podwyższenia wieku emerytalnego...
    • dwa_kubki_herbaty Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 16:47
      A o pracy dla każdego dlaczego nie ma w poście startowym?
      Myslicie, że maja na mysli wiecznych leserów na zasilkach,?
      • pepsi.only Re: No to PIS wybrał wybory 15.05.23, 16:55
        Może tych trutni z pisu, to znaczy z ula, chcą wygonić do roboty
        big_grin big_grin big_grin
      • demono2004 Re: No to PIS wybrał wybory 18.05.23, 20:03
        dwa_kubki_herbaty napisała:

> A o pracy dla każdego dlaczego nie ma w poście startowym?
        > Myslicie, że maja na mysli wiecznych leserów na zasilkach,?

No i ile z tych zasiłków wyciągniesz? Bo kazdy o tych zasiłkach teraz pisze/socjalach, tylko nikt nie wspomina, ze kokosy to nie są.
    • pepsi.only Re: No to PIS wybrał wybory 16.05.23, 17:39
      Pis nie wygra. Pis to złodziejstwo, drożyzna, afery, hejt.
      Tak zostaną zapamiętani.
      Kolejny sondaż : nawet w koalicji z Konfederacją rządzić nie będą. Jak Kaczyński zawinie się przed wyborami, no to rozpadnie się ta prawica z wielkim hukiem. Pozagryzają się tam, że aż będzie furczeć

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,29763445,najnowszy-sondaz-pis-bez-wiekszosci-nawet-z-konfederacja.html#do_w=46&do_v=723&fallback=true&do_st=RS&do_sid=1016&do_a=1016&s=BoxNewsImg3&do_upid=723_ti&do_utid=29763445&do_uvid=1684219311771
      • aguha Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 08:00
        Efekt 500+ i innych programów socjalnych się wyczerpał. Zresztą chyba nawet sam PiS w to nie wierzy, bo propozycja Tuska o wprowadzeniu 800+ od czerwca nie spotkało się z ich entuzjazmem. Wreszcie opozycja pierwszy raz mądrze rozegrała zagranie PiS-u.
        Kolejna metoda na straszenie również nie działa, bo pomysły się skończyły. Jak w sondażach szło nie tak jak powinno, to od razu pojawiały się jakieś zagrożenia z naciskiem na rodzinę: uchodźcy, ideologia LGBT, gender, itd. Może jeszcze pozostała metoda na skonfliktowanie, ale chyba już wszystkie środowiska w Polsce są skłócone, więc tu też nie mają pola do popisu. PiS raczej nie wygra tych wyborów, a na pewno nie będzie miał większości.
    • demono2004 Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 10:12
      Nie rozumiem tego lamentu. Przecież ematki powinny sie cieszyć z takiego obrotu sprawy. Popierały całym sercem to, co PIS wyczyniało od 2020 roku, za przyzwoleniem opozycji wink
    • pepsi.only Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 16:58
      www.facebook.com/dzikimichal/videos/6382420621825041
      • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 17.05.23, 17:40

A po co nam tu wklejasz jakiegoś randomowego przygłupa, z poziomem wypowiedzi absolwenta 6 klasy szkoły podstawowej!? To są teraz kadry PO KO loko Niemcy spoko?
    • dyzurny_troll_forum Re: No to PIS wybrał wybory 18.05.23, 02:46
      inny.kwiatek napisała:

> Nic to, że z państwa nie zostanie NIC.
      > Że zbankrutujemy.

Wrzucę Wam najnowsze dane z frontu bankrutowania:

• iwles Re: No to PIS wybrał wybory 18.05.23, 06:27

To skonsultuj te dane z Gusem

"W 1 kwartale 2023 r. PKB wyrównany sezonowo (w cenach stałych przy roku odniesienia 2015) zwiększył się realnie o 3,9% w porównaniu z poprzednim kwartałem i pozostał na zbliżonym poziomie do notowanego w analogicznym okresie roku poprzedniego.

PKB niewyrównany sezonowo (w cenach stałych średniorocznych roku poprzedniego) zmniejszył się realnie o 0,2% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego".
      • dramatika Re: No to PIS wybrał wybory 18.05.23, 08:38

> Wrzucę Wam najnowsze dane z frontu bankrutowania:

Coś mi się nie wydaje, że nie ogarniasz, że każdemu żyje się fajniej zaraz po wzięciu pożyczki w providencie. Polska gospodarka polega na braniu kredytów, rzucaniu kasy na rynek, a następnie braniu kredytu na spłatę odsetek. Do pewnego momentu życie z pętlą zadłużenia działa, a z zewnątrz może to wyglądać nawet nieźle.
        No ale zaczyna się to powoli sypać i tę zwiększoną siłę nabywczą zjada właśnie inflacja (zakładając, że siła nabywcza rzeczywiscie się zwiększyła).
    • tokyocat Re: No to PIS wybrał wybory 18.05.23, 19:33
      No, trzeba jeszcze zaglosowac. Mam nadzieje ze ludzie nie dadza sie na tac po raz kolejny. I ciesze sie, ze nie mieszkam w Polsce. Zaglosowac wam rozsadnie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka