Dodaj do ulubionych

Obrazona Rosjanka

• 71tosia Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:40
      Gdyby o tobie mówiono ze należysz do „wytresowanego narodu” to byś się dobrze czuła? Zdarzyło mi się brać udział kiedyś w dyskusji z zadowolonymi z życia Szwajcarami którzy twierdzili ze to co spotkało Polskę po wojnie to wina Polaków, bo oni Szwajcarzy nigdy by Jałty nie zaakceptowali i ich los byłby zupełnie inny a my sobie na taki jak mielismy zasłużyliśmy.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:52
        Trzeba bylo im powiedziec ze "tyle o sobie wiemy ile nas sprawdzono a was nie sprawdzono". I przypomniec ze jak na takich bohaterow sa wiecznie zadziwiajaco neutralni.

• stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:47
      co za bzdury na tym forum się w tym wątku wypisuje, to strach się bać.

znam Rosjankę z Magadanska, mieszka w mojej wsi od mnóstwa lat.
      kiedy spotkałyśmy się w sklepie z Ukrainką, która u mnie zamieszkała, ta Rosjanka, choć niczemu osobiście niewinna, ze łzami w oczach mówiła, jak bardzo jej przykro za to, co się wyprawia, i wprost przepraszała Ukrainkę. po tym się po prostu zaprzyjaźniły, ot, dwie kobiety, które zetknął los.

ale nie było oburza ze strony Rosjanki, że ktoś źle powie o tym, co wyprawia Rosja. bo źle powiedzieć, to prawdę powiedzieć, i ta Rosjanka to akceptuje, myśli tak samo. jest między nami całkowite porozumienie.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 20:56
        Dokladnie. Bo to chodzi o czyjas postawa a nie pochodzenie. Gdybym to ja byla Rosjanka to wlasnie bardzo bym glosno mowila wszem i wobec o tym jak jest mi przykro za to co sie stalo. A nie "cierpiala" bo ktos mowi o wojnie a ja taka delikatna jestem. A temat taki przykry.
        • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:50
          proste? proste.

ale dla mnóstwa osób powyżej nic nie jest proste, trzeba kręcić.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:56
            Niestety. Dlatego zlo nigdy sie nie konczy.
          • black.emma Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:24
            stephanie.plum napisała:

> proste? proste.
            >
            > ale dla mnóstwa osób powyżej nic nie jest proste, trzeba kręcić.
            >
            Podobno jesteś katoliczką. Jak radzisz sobie z poglądami frania? Dość jasno je określił, stanowczo i na cały świat. Rzeczona Rosjanka nie zdążyła się nawet wypowiedzieć.
            • stephanie.plum Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:29
              jako katoliczkę, obowiązują mnie dogmaty, i tyle.

poglądów papieża nie muszę podzielać.
              • black.emma Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:31
                Mam nadzieję, że chociaż publicznie wyraziłaś oburzenie w randomowym kościele podczas mszy?
        • black.emma Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:12
          E tam. Pracujesz w firmie, która zatrudnia Rosjan jak jakaś onuca i udajesz, że jesteś przeciwko wojnie.
          • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:18
            black.emma napisała:

> E tam. Pracujesz w firmie, która zatrudnia Rosjan jak jakaś onuca i udajesz, że
            > jesteś przeciwko wojnie.

a bo to inna sytłacja.u drugiej artystki też inna sytłacja, wybiórczość sądów pozwala jej spokojnie zapychać do kościółka, bo przecież kościółek nie morduje, za to postponowana Rosjanka owszem. morduje mentalnie.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:28
            black.emma napisała:

> E tam. Pracujesz w firmie, która zatrudnia Rosjan jak jakaś onuca i udajesz, że
            > jesteś przeciwko wojnie.

Pewnie dlatego ze nie jestem taka delikatniusia i biedusia jak ty, bojaca sie szajbusow co o wojnie mowia. Oj ty biedunia. Biedunia. Ciuciuruciu.
            • black.emma Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:33
              Biedniusia jesteś ty, że się boisz wyrazić poglądów w odpowiednim miejscu. czasie i formie. Ja nie kupuje w auchan ani nie pracuję dla onuc. Natomiast nie napadam randomoeych Rosjan dopóki jawnie nie popierają Putina.
    • samaasma Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:52
      Jammer ze w pracy nie umiesz zachować profesjonalizmu
      Ale zazdroszczę mnie już tak nic nie obchodzi ze by mi sie nie chciało w ogole odzywać do niej wink
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:58
        Szkoda ze Cie tak juz nic nie obchodzi.
        Mnie jeszcze zlo obchodzi.
    • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 21:57
      Przyznam, ze raz w sytuacji pracowej nie zamilczalam gdy pan z Lotwy, goracy wielbiciel Putina zaczal perorowac, ze Putina nikt nie rozumie a on tylko chce ochronic Europe przed 'zgnilizna zachodu'. To bylo po szkoleniu, czekalismy na zebranie, wszyscy w konferencyjnej (okres zaraz po ataku Rosji na Ukraine). Zapytalam ze slodkim usmiechem czemuz ach czemu on mieszka, pracuje i placi podatki na tym zgnilym zachodzie a nie w matuszce Rassiji skoro Putin taki dobry.Pana lekko wmurowalo i zaczal cos metnie tlumaczyc, ze on zabijania nie popiera ale to nie tak jak wszyscy tu mysla, ze tv klamie i inne takie standardowe kocopoly.
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:00
        Co sie z tymi ludzmi dzieje. Jakis wirus im rozum odbiera czy co.
        Dobrze ze "nie zachowalas profesjonalizmu".
        • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:09
          On przez tydzien chodzil I cieszyl sie, ze 'Rosjanie w koncu zrobia porzadek w Ukrainie'. Mysle, ze i tak dlugo wytrzymalam. Pracuje z paroma osobami, z ktorymi mi swiatopogladowo nie po drodze ale nigdy z nikim nie wchodzilam w takie dyskusje bo to rzeczywiscie srednio profesjonalne (np jedna z najbardziej rzetelnych i profesjonalnych osob w zespole jest hardkorowa katoliczka i super mi sie z nia pracuje) ale wtedy nie zdzierzylam.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:24
            Moze to Rusek z paszportem Lotwy.
            • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 27.06.23, 22:29
              Nie dociekalam. Wyjatkowo odrazajacy typ. Ciesze sie, ze pracowo mam z nim malo do czynienia.
    • chococaffe Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 10:03
      Off top - dawno, dawno temu pewna pani mnie zpapytała "Polka? Katoliczka czy komunistka?"

Nic nie odpowiedziałam. Nie było komu
      • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:58
        Ja bym odpowiedziala ze Zydowka.
    • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:22
      >Grupa emigrantow pracujaca jako konserwatorzy powierzchni plaskich, po >zakonczonej pracy skrzyknela sie i poszla na piwo do knajpy,

Holender pracuje jako "konserwator powierzchni płaskich"? ciekawa koncepcja...ja nie znam takich.
      • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:26
        Moze holenderski student dorabia jako szef zmiany. Przepraszam, jalo site manager 😀
      • azalee Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:28
        Czekaj, sugerujesz ze w calej Holandii nie ma ani jednego Holendra, ktory pracowalby przy sprzataniu / konserwacji / jako dozorca ?
        • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:31
          >Czekaj, sugerujesz ze w calej Holandii nie ma ani jednego Holendra, ktory >pracowalby przy sprzataniu / konserwacji / jako dozorca ?

ja takich nie znam. Znam jedną dziewczynę, której się średnio układa i, na boga, ona nie sprząta i nawet o tym nie myśli. Siedzi na holenderskim socjalu, od lat.
          • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:34
            Taki lekki off top: czemu na tym forum praca fizyczna traktowana jest jako cos uwlaczajacego dla osoby ja wykonujacej. Rany, niby fajne i wyksztalcone forumki a jak sie poskrobie to wychodzi pogarda dla ludzi spoza banieczki. Niefajnie.
            • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:53
              melisananosferatu napisała:

> Taki lekki off top: czemu na tym forum praca fizyczna traktowana jest jako cos
              > uwlaczajacego dla osoby ja wykonujacej. Rany, niby fajne i wyksztalcone forumki
              > a jak sie poskrobie to wychodzi pogarda dla ludzi spoza banieczki. Niefajnie.

Ja nie jestem fajna, mnie nie pytaj.
              • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:04
                Może chociaż jedna z Was jest fajna?😀😀😀
                • borsuczyca.klusek Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:13
                  magdallenac napisała:

> Może chociaż jedna z Was jest fajna?😀😀😀

Gdzie tam fajna to wredne maupuchy som 🙄
                • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:22
                  magdallenac napisała:

> Może chociaż jedna z Was jest fajna?😀😀😀

Z nas wszystkich mozna by ewentualnie zlozyc pol fajnej sad
            • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:12
              Cyt. "Rany, niby fajne i wyksztalcone forumki
              > a jak sie poskrobie to wychodzi pogarda dla ludzi spoza banieczki. Niefajnie."

Suka opisuje tylko to czego sama doswiadcza. Tu akurat zaskoczenia nie ma. Zeby wymyslec cos tak nieoczywistego jak sprzatanie domkow kampingowych to trzeba wiedziec o czym sie mowi. Klasyczna projekcja. Dobrze ze choc uczciwie pracuje. Ja to szanuje. Suko, pod lozkami tez sprzataj. Tam zwykle nie sprzatacie a ja z tych co zawsze sprawdzam i zglaszam.

Co do maritum to faktycznie pogarda do pracy fizycznej w pierwszym pokoleniu tych co "od pluga sie oderwali" jest czesto smutnym faktem.

Jakas przykra w odbiorze mieszanka przerazliwych rodowych traum i kompleksow z ogromnymi ambicjami ponad wlasne mozliwosci. Co powoduje ze osiaga sie jakis taki dziwny stan posredni. Pracuje sie juz nie fizycznie ale szalu i kariery tez nie ma. A to przy znacznie wygorowanych w stosunku do mozliwosci ambicjach jest mega frustrujace.
              Mieszanka tego rodzi pogarda dla tych co w ich mniemaniu "stoja nizej" oraz niedoscigle zafascynowanie tymi co "stoja wyzej". Dosc paskudne i toksyczne niestety.

Chyba wlasnie zrozumialam sens powiedzenia ze frak pasuje dopiero w trzecim pokoleniu.
              Nie o kulture chodzi albo czy ktos uzywa widelczyka do ryby albo tego typu.
              Chodzi o gleboka samo tozsamosc.
              Moze faktycznie ktos wyliczyl ze potrzeba trzech pokolen zeby mentalnie czuc sie na swoim miejscu.
              Mamusie pogardzaczki dopiero u wnukow moga doczekac sie wymarzonego poziomu.
              • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:14
                Eee, nie odnosilam sie do suk bo mam je wygaszone. Zreszta, pisalam o wyksztalconych forumkach😀
                • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:20

> Eee, nie odnosilam sie do suk bo mam je wygaszone. Zreszta, pisalam o wyksztalconych forumkach😀

pacz jammer i ucz się - ciśnięcie z braku wykształcenia - robisz to zle 🤡
                • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:27
                  No to nie wiem o kogo Ci chodzi, pewnie o samą Jammer, która protekcjonalnie zwraca się do suk, aby nie zapomniały posprzątać pod łóżkiem. Rzeczywiście smutne.🙁
                  • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:29
                    Oczywiscie. Nikt w tym watku nie wypowiedzial sie pogardliwie i protekcjonalnie. Oczywiscie jammer zrobila to pierwsza. Klasyka forum.
                    • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:36
                      Wiesz co Melisa, nie chce mi się spędzić pół dnia na udowadnianiu co, kto i kiedy powiedział. Idź na sam początek i sama poczytaj - na zupełnie neutralne pytanie forumki po godzinach Jammer rzuciła się do ataku i tak do każdej, która miała inne zdanie. W każdym wątku taka sama historia. Pyta, dostaje odpowiedzi nie po swojej myśli i jest awantura.
                      • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:37
                        Mi tez nie. Ja sie odnosze li i jedynie do odnogi, w ktorej pisze.
                    • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:37
                      tragedia, melisana nie przeczyta tej odpowiedzi, więc się nie nauczy, że wystarczy ustawić wiadomości od nastarszej, i już na pierwszej stronie po paru kwestionujących ideę zbytniej szczerości postach widać, kto wjeżdża z ruskimi trollami i Wagnerem 😥
                  • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:35
                    Btw, zdecyduj sie czy jammer ma popracowac nad pracowym sv w miedzynarodowej korpo, poszukac innej pracy skoro jej korpo zatrudnia Rosjan czy jednak jest pogardzanym pracownikiem fizycznym.
                    • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:36

> Btw, zdecyduj sie czy jammer ma popracowac nad pracowym sv w miedzynarodowej ko
                      > rpo, poszukac innej pracy skoro jej korpo zatrudnia Rosjan czy jednak jest poga
                      > rdzanym pracownikiem fizycznym.

A to do mnie??🤯
                      • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:38
                        'rzeczywiście ja się trochę zapędziłam w tych moich imaginacjach - międzynarodowe projekty, zespoły, partnerzy z całego świata i w tym wszystkim Jammer. Nie pasuje🤣'
                        • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:44
                          A gdzieś Ty wyczytała w tym wszystkim pogardzanego przeze mnie pracownika fizycznego? W ogóle jaka piętrowa imaginacja, tym razem z Twojej strony…
                          • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 13:23
                            Przepraszam. Przeczytalam ten watek i pomylilam cie z sukami, ktore mam wygaszone. Mava chyba je cytowala a,ze pisala z toba, wzielam te cytaty za twoje. Rzeczywiscie od pogardzanego pracownika fizycznego to nie ty.
                            • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 13:36

> Przepraszam. Przeczytalam ten watek i pomylilam cie z sukami, ktore mam wygaszo
                              > ne.

😂😂😂😂😂😂🤡
                      • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:42
                        magdallenac napisała:

> A to do mnie??🤯

magdalena, wchodzisz na grząski grunt🤡
                        • magdallenac Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:45
                          Odpadam, żeby mnie nie wciągnęło.
                • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:29

> Eee, nie odnosilam sie do suk bo mam je wygaszone. Zreszta, pisalam o wyksztal
                  > conych forumkach😀

😂😂😂 No tak. Ona jeszcze na ten stopien nie weszla.

Ludzie siedza w pokoleniowych traumach. Jeszcze dzwigaja mentalnie los swoich przodkow ktorego szczerze nienawidza. Stad ten upust pogardy dla pracujacych fizycznie.
                  Ja bym doradzala takim therapie schematow. A otoczeniu dystans od takich.
                  • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:31
                    Ja nie analizuje zrodla tylko widze pewna tendencje. Oh, well.
                    • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:39

> Ja nie analizuje zrodla tylko widze pewna tendencje. Oh, well.

Najzdrowsze podejscie.
              • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:17
                jammer1974 napisała:

> Klasyczna projekcja.

waham się między odpowiedziami
                a) świetna autodiagnoza, jammer 🤡
                b) odważna fraza w kontekście całej wypowiedzi
                c) tl;dr
              • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:18
                Pierdololo, ale zawsze to ciekawsze do poczytania niz setny raz o "dziewczynkach".
                4/10
          • azalee Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:38
            OK, to mnie zaciekawilas. Czym zajmuja sie Holendrzy, ktorzy nie maja wyksztalcenia ani kwalifikacji do pracy umyslowej? Wszyscy na socjalu siedza?
            • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:03
              >OK, to mnie zaciekawilas. Czym zajmuja sie Holendrzy, ktorzy nie maja wyksztalcenia ani kwalifikacji do pracy umyslowej? Wszyscy na socjalu siedza?

nie znam "wszystkich" Holendrów, bez wykształcenia. Ta dziewczyna akurat siedzi na socjalu a dorabia jakims rękodziełem (szydełkuje).
              Akurat w NL "socjal" jest bardzo pręzny i znajduje ludziom pracę (sam a nie ogranicza sie do wystawiania ofert w urzędzie, jak u nas), zgodnie z ich wykształceniem, zawodowym. I proponuje ludziom kursy zawodowe, jesli tego wykształcenia brak lub osoba musi sie douczyc bardziej. Potem wyszukuje oferty pracy, w poblizu miejsca zamieszkania. Petent na to wszystko musi sam się zgodzic - ma do wyboru kilka, kilkanascie opcji/ofert. I oczywiscie, że w NL są inne prace/zawody poza umysłowymi. Jednak nie jest to "konserwator powierzchni płaskich".
              To dla obywateli NL, nie wiem jak jest z obywatelami innych krajów tam mieszkajacych.
              • azalee Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:41
                Ja pisze z perspektywy Francji, tutaj tez socjal jest prezny i posrednictwo pracy dobrze zorganizowane.
                Jednak widok obywatela FR pracujacego fizycznie, nawet jako konserwator, dozorca czy sprzataczka nie jest niczym wyjatkowym (zwlaszcza na prowincji i zwlaszcza w przypadku obywateli FR wywodzacych sie z imigracji).
                Stad moje zdziwienie.
                • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:01
                  >zwlaszcza w przypadku obywateli FR wywodzacych sie z imigracji).

może tu jest clou?
                  I jak wspomniałam, oczywiscie że sa ludzie pracujacy fizycznie, jednak zazwyczaj jako wykwalifikowani a nie, że bez żadnych kompetencji. Zdobycie tych kompetencji nie jest trudne bo odbywa sie w ramach urzedu i jednocześnie cały czas pobiera sie zasiłek. Czyli uczysz się i masz za co żyć a potem zarabiasz więcej niż "konserwator powierzchni" więc naprawde trudno byłoby zrozumieć ludzi wybierających inna opcję. Choc tacy też mogą się zdarzać, oczywiście.
                  • chatgris01 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:18
                    mava1 napisał(a):

> >zwlaszcza w przypadku obywateli FR wywodzacych sie z imigracji).
                    >
                    > może tu jest clou?

Nie jest, pracujacych w tych zawodach Francuzow nie wywodzacych sie z emigracji tez bardzo czesto widuje. To jest bardziej powiazane z klasa spoleczna, nie z imigranckim pochodzeniem (BTW, za to jest pelno np. lekarzy wywodzacych sie z imigracji).
                    • szarmszejk123 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:42
                      W Holandii jest przecież podobnie, jak wszędzie. Istnieją Holendrzy słabo wykształceni czy z jakimiś innymi deficytami pracujący na niskich stanowiskach, przecież nie jest możliwe żeby wszyscy byli super wykształconymi wąskimi specjalistami ( a właściwie, to akurat tych Holandia ma mało i się posiłkuje expatami) ani żeby każdy gorzej wykształcony był bezrobotnym na socjalu :p
                      Pracują w sklepach, przy sprzątaniu ulic,przy układaniu chodników, przy wywozie śmieci, w fabrykach...no, po prostu jak ludzie.
                      • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:52
                        Jezus, szarm, nie psuj basni o cudownym zachodzie sad
                        • szarmszejk123 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 14:53
                          Sorry😔
                          • szarmszejk123 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 15:02
                            A tak w ogóle, obok tematu, to historia wielkiej holenderskiej biedy też jest dość ciekawa :p jak ktoś sobie wyobraża, że na tym zgniłym zachodzie zawsze było tak baśniowo, to się może mocno zdziwić widząc holenderskie slumsy obecne w każdym większym mieście wcale nie tak bardzo dawno temu :p
      • mava1 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:29
        inna sprawa - domaganie sie small talk od "konserwatorów powierzchni płaskich"...wiec w końcu zdecydujcie się, czy to spotkanie korporacyjne, na którym powinno obowiazywać "small talk", czy zwykła pijacka rozpierducha emigrantów przy piwie, w knajpie za rogiem
        • melisananosferatu Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:35
          Tez to zauwazylam. One nie lubia jammer- caly sekret.
          • jammer1974 Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 12:22

> Tez to zauwazylam. One nie lubia jammer- caly sekret.

Otoz to. Niezmiernie mnie jednak fascynuje ze dorosle kobiety potrafia zachowac sie jak rozpieszczone niezbyt lotne za to to toksyczne 5latki. I nie czuja zgrzytu.
        • suki-z-godzin Re: Obrazona Rosjanka 28.06.23, 11:59
          mava1 napisał(a):

> inna sprawa - domaganie sie small talk od "konserwatorów powierzchni płaskich".
          > ..wiec w końcu zdecydujcie się, czy to spotkanie korporacyjne, na którym powinn
          > o obowiazywać "small talk", czy zwykła pijacka rozpierducha emigrantów przy piw
          > ie, w knajpie za rogiem

No ja akurat przestalam miec co do tego watpliwosci jak zaczelam doczytywac watek. Tez sie na poczatku dalam nabrac na HRy i polityki inkluzywnosci, ale wtedy bylo jeszcze niewiele wpisow autorki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka