Dodaj do ulubionych

Książki - serie

16.06.24, 16:20
Macie w waszych domowych biblioteczkach serie czytelnicze? Jakie?
Czytacie klasykę?
Co czytacie w wakacje?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Książki - serie 16.06.24, 16:46
      Serie czytelnicze czyli "kilka/naście książek wybranych przez kogoś według dowolnego klucza i wydanych w zbliżonej szacie graficznej"?
      To nie mam, najwyżej jakieś pojedyncze fragmenty serii, coś typu "lato z kryminałem", "literatura na obcasach".
      Prędzej cykle.

W wakacje, tak jak w ogóle ostatnio, czytamy to, co już znamy
      • 11lkj11 Re: Książki - serie 16.06.24, 17:14
        Tak, na przykład seria polityki czy tam gazety wyborczej.
        • aqua48 Re: Książki - serie 18.06.24, 10:53
          Nie, takich serii nie mam. Natomiast mam inne serie tzn. wszystkie książki jednego autora. Albo z jednego napisanego przezeń cyklu.
          Klasyki przeczytałam już w życiu dość, na razie czytam to co chcę i lubię i sprawia mi przyjemność/daje odpoczynek. W wakacje czytam głównie fantasy, cosy crime, poradniki i książki popularno-naukowe.
        • ivaz Re: Książki - serie 18.06.24, 22:56
          Tak, mam całą serię Literatury XX w. wydanej przez GW lata temu
          • aqua48 Re: Książki - serie 18.06.24, 22:57
            A tak z ciekawości - wracasz do niej?
    • daniela34 Re: Książki - serie 16.06.24, 17:46
      11lkj11 napisała:

> Macie w waszych domowych biblioteczkach serie czytelnicze? Jakie?

Jakieś tam mam - całą serię książek Kapuścińskiego wydanych przez Agorę wiele lat temu i część pozycji z serii Biblioteka Klasyki Wydaenictwa Dolnośląskiego (kupowałam, bo wydawali książki wtedy dla mnie interesujące i nie zawsze dla mnie dostępne w innych wydaniach, ale tę cholerną złotą farbę zostającą na dłoniach pamiętam do dziś).

> Czytacie klasykę?

Czytam

> Co czytacie w wakacje?

Teraz? Przeczytałam "Krakowianki.Twarze polskiej herstorii" (polecam) i "Ruiny" Kuźmińskich.
      Teraz czytam "Bruderferajn" Iwony Kienzler. Szału nie ma.
    • raczek-nieboraczek-2 Re: Książki - serie 18.06.24, 11:07
      kolekcja bajek z GW, 20 książeczek

fantastyka u syna
      • raczek-nieboraczek-2 Re: Książki - serie 18.06.24, 11:41
        miałam trochę klasyki w płóciennych oprawach i nowszych z grega
        wszystko wyleciało przy przeprowadzce, ostali się chłopi i coś dla dzieci
    • mdro Re: Książki - serie 18.06.24, 11:37
      Z serii wydawniczych mam w domu trochę starych PIW-owskich wydań z KIK i trochę tomów BN-ek, ale z takich typu "Klasyka literatury XX wieku" mam co najwyżej jakieś pojedyncze sztuki, które akurat mnie interesowały, ale to głównie z lat 90. O, wychodziła wtedy pod zachęcającym big_grin tytułem "Biblioteka romansów" (jakiegoś randomowego wydawnictwa) klasyka XIX- i XX-wiecznej powieści "kobiecej", mam kilka pozycji autorstwa Austen, Hardy'ego, Lawrence'a i jeszcze jakieś.
    • princy-mincy Re: Książki - serie 18.06.24, 11:43
      Mam ale to z dawnych czasow, bo obecnie nie czytam papierowych ksiazek.
    • szafireczek Re: Książki - serie 18.06.24, 17:38
      Ja mam z aktualnych częściowo serię Szczeliny (brak mi Węgier W. Orbana) i serię (obecnie zamkniętą) Mundus Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego. To reportaże i literatura faktu. Aktualnie czytam Maga z Kremla - Giuliano da Empoli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka