11lkj11 16.06.24, 16:20 Macie w waszych domowych biblioteczkach serie czytelnicze? Jakie? Czytacie klasykę? Co czytacie w wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Książki - serie 16.06.24, 16:46 Serie czytelnicze czyli "kilka/naście książek wybranych przez kogoś według dowolnego klucza i wydanych w zbliżonej szacie graficznej"? To nie mam, najwyżej jakieś pojedyncze fragmenty serii, coś typu "lato z kryminałem", "literatura na obcasach". Prędzej cykle. W wakacje, tak jak w ogóle ostatnio, czytamy to, co już znamy Odpowiedz Link Zgłoś
11lkj11 Re: Książki - serie 16.06.24, 17:14 Tak, na przykład seria polityki czy tam gazety wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Książki - serie 18.06.24, 10:53 Nie, takich serii nie mam. Natomiast mam inne serie tzn. wszystkie książki jednego autora. Albo z jednego napisanego przezeń cyklu. Klasyki przeczytałam już w życiu dość, na razie czytam to co chcę i lubię i sprawia mi przyjemność/daje odpoczynek. W wakacje czytam głównie fantasy, cosy crime, poradniki i książki popularno-naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Książki - serie 18.06.24, 22:56 Tak, mam całą serię Literatury XX w. wydanej przez GW lata temu Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Książki - serie 18.06.24, 22:57 A tak z ciekawości - wracasz do niej? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Książki - serie 16.06.24, 17:46 11lkj11 napisała: > Macie w waszych domowych biblioteczkach serie czytelnicze? Jakie? Jakieś tam mam - całą serię książek Kapuścińskiego wydanych przez Agorę wiele lat temu i część pozycji z serii Biblioteka Klasyki Wydaenictwa Dolnośląskiego (kupowałam, bo wydawali książki wtedy dla mnie interesujące i nie zawsze dla mnie dostępne w innych wydaniach, ale tę cholerną złotą farbę zostającą na dłoniach pamiętam do dziś). > Czytacie klasykę? Czytam > Co czytacie w wakacje? Teraz? Przeczytałam "Krakowianki.Twarze polskiej herstorii" (polecam) i "Ruiny" Kuźmińskich. Teraz czytam "Bruderferajn" Iwony Kienzler. Szału nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek-2 Re: Książki - serie 18.06.24, 11:07 kolekcja bajek z GW, 20 książeczek fantastyka u syna Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek-2 Re: Książki - serie 18.06.24, 11:41 miałam trochę klasyki w płóciennych oprawach i nowszych z grega wszystko wyleciało przy przeprowadzce, ostali się chłopi i coś dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Książki - serie 18.06.24, 11:37 Z serii wydawniczych mam w domu trochę starych PIW-owskich wydań z KIK i trochę tomów BN-ek, ale z takich typu "Klasyka literatury XX wieku" mam co najwyżej jakieś pojedyncze sztuki, które akurat mnie interesowały, ale to głównie z lat 90. O, wychodziła wtedy pod zachęcającym tytułem "Biblioteka romansów" (jakiegoś randomowego wydawnictwa) klasyka XIX- i XX-wiecznej powieści "kobiecej", mam kilka pozycji autorstwa Austen, Hardy'ego, Lawrence'a i jeszcze jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Książki - serie 18.06.24, 11:43 Mam ale to z dawnych czasow, bo obecnie nie czytam papierowych ksiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Książki - serie 18.06.24, 17:38 Ja mam z aktualnych częściowo serię Szczeliny (brak mi Węgier W. Orbana) i serię (obecnie zamkniętą) Mundus Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego. To reportaże i literatura faktu. Aktualnie czytam Maga z Kremla - Giuliano da Empoli. Odpowiedz Link Zgłoś