Dodaj do ulubionych

Upgrade jadlospisu ;)

12.07.24, 20:19
Poprawilam sie smile

- omlet z dwoch jajek i 3 lyzki platkow owsianych, lyzka hummusu, mieszanka salat na to, 1/4 awokado, kawalek ogórka
- reszta kremu z pomidorów z komosą ryżową z pol serka bielucha, 2 kawałki sledzia smile, pół papryki czerwonej, brzoskwinia
- kromka chleba bezglutenowego, rozgniecione 1/4 awokado, 2 plastry szynki gotowanej z kurczaka, serek wiejski z 3 rzodkiewkami i szczypiorem, borówki i maliny

I przy okazji zapisalam na badania wszelakie. I histaminy tez sprawdzę smile
Obserwuj wątek
    • snowdust Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 20:20
      Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi w tamtym wątku! Made me think wink
    • malaperspektywa Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 20:27
      No i pięknie. Brawo. Polecam placuszki jak masz ochotę na coś słodkiego: skyr waniliowy + jajko + 1/4 kostki chudego twarogu + 2 łyżki mąki orkiszowej. Rozgnieść widelcem i wymieszać. Usmażyć bez tłuszczu na suchej patelni lub ociupinie oleju. Zjeść z owocami, niskosłodzonym dżemem.
      • budyniowatowe Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 20:30
        malaperspektywa napisała:

> No i pięknie. Brawo. Polecam placuszki jak masz ochotę na coś słodkiego: skyr w
        > aniliowy + jajko + 1/4 kostki chudego twarogu + 2 łyżki mąki orkiszowej.

Mąka orkiszowa ma gluten, a z tego co zrozumiałam w poprzednim wątku autorka nie je glutenu.
        • snowdust Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 20:38
          To fakt. Ale mam rozne maki wiec zastepuje sobie bez problemu.
        • kariwitch00 Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 20:43
          A ma celiakie? Bo jeśli nie to robi błąd gotowe pieczywo bezglutenowe ma słabe składy dla zdrowia dla jelit już lepiej żytni chleb pełnoziarnisty a nie ciągle wpisywać mąke kukurydziana,
      • snowdust Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 20:38
        Fajne. Jadam czasem podobne tylko po jakims czasie mam wrazenie ze wszedzie ten skyr wciskam. I to pewnie wtedy zaczynam odpuszczać i jesc smieci. Musze jakis plan B opracowac na takie sytuacje.
        • igge Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 20:46
          Ja też postanowiłam wyrzucić śmieci z jadłospisu. Upał jest i nie jem lodów, cóż. Wyrzucę z diety cukier raz na zawsze. Nie jadłam już słodyczy że dwa trzy lata kiedyś ale teraz wróciły.
          Mam jeszcze w spiżarce dwa słodki pysznego miodu tegorocznego, dostałam w prezencie jak nie mogłam wygrzebać się z przeziębienia.
          I konfiturę porzeczkową oraz powidła śliwkowe pyszne z pobliskiego sklepiku. Bo masło orzechowe się nie liczy, jest 100% z orzechów.
          Na razie wyjadam z razowcem.
          Ale od jutra ewentualnie od poniedziałku koniec. Jak nie zjemy do tego czasu to od środy. Nie kupię już nic słodkiego. Mały krok w dobrym zdrowotnie kierunku smile.
          Skyr mam zawsze w lodówce i jem bez bólu.
          • snowdust Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 21:05
            Odważnie smile Powidel i konfitury nie oddalabym!
    • ichi51e Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 21:09
      No dobra jest śniadanie a gdzie reszta?
      • snowdust Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 21:12
        big_grin
    • piataziuta Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 21:14
      Dużo lepiej. Dodałabym dwa pomidory do śniadania k kolacji.
    • bib24 Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 21:16
      dalej nie widzę głownego dania obiadowaego. zupa krem pomidorowa to dla ciebie glowne danie?
      • snowdust Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 21:20
        Dziś tak bo nie zrobiłam zakupów i nic nie odmroziłam. Ale masz rację, jak jadłam ten “jagielnik” to myślałam o wołowinie wink Ale niesamowite było to że czułam się najedzona uczciwie aż do kolacji
      • piataziuta Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 21:20
        Musisz mieć schabowego/mielonego i ziemniaki, żeby "był obiad"?
        • snowdust Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 21:25
          Zdecydowanie nie. Schabowy z kartoflem to nie moje klimaty. Mielonego czasem zarzucę a wychodzą mi bardzo dobre musze przyznac. Dzis po prostu myslalam o wolowinie ktora moj maz kupil i zabral na meski wypad i taki stek mi sie marzyl
          • piataziuta Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 21:32
            To było do bib24.
            Niemniej - w jednym miała (niechcący) rację - im bardziej obfity i zbilansowany posiłek, tym mniej podjadania randomowych przekąsek.
            Po zupie-krem każdy będzie coś dopychać. A dopychanie jest najgorsze na diecie.
        • bib24 Re: Upgrade jadlospisu ;) 12.07.24, 21:39
          musi być główne danie moim zdaniem, a nie miks podjadanek.
        • homohominilupus Re: Upgrade jadlospisu ;) 13.07.24, 07:01
          O, jak moja ex teściowa.
    • skumbrie Re: Upgrade jadlospisu ;) 13.07.24, 07:18
      Czy ty masz 130 cm wzrostu, 35 kg wagi i całe dnie spędzasz w łóżku?
      Bo jeżeli nie, to jest to idiotyczny jadłospis. Kiedykolwiek ppm obliczylas?
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Upgrade jadlospisu ;) 13.07.24, 08:02
      Widać poprawę smile
    • imponderabilia20 Re: Upgrade jadlospisu ;) 13.07.24, 08:37
      Ja bym się tym nie najadła
    • wapaha Re: Upgrade jadlospisu ;) 13.07.24, 08:44
      lepiej
      ale ciągle mam wrażenie, że twoje jedzenie jest takie-mocno przypadkowe
      gdybym ja miała zrobić jedzenie po swojemu -byłoby takie :
      -szakszuka -oliwa/pomidor/papryka/jajka -podane na talerzu sałat/szpinak/z ogórkiem
      - krem z pomidorów z ziarnem dyni-do wypicia + pieczona ryba +ryż/kasza+surówki
      - chleb-skoro lubisz -2 kromki +szynka posmarowana grubo guacamole ( avocado +pomidor+czosnek) + twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem

a z tych wszystkich owoców zrób sobie deser w postaci np-jogurt naturalny+miód+chia - jak zgęstnieje garść płatków owsianych/kukurydzianych bez cukru+owoce - i zjedz sobie jako np. deser do kawy albo na zakończenie 1 lub 2 posiłku
      • piataziuta Re: Upgrade jadlospisu ;) 13.07.24, 10:38
        O! Tym to bym się nawet najadła!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka