Dodaj do ulubionych

Wypada- wtf?

03.09.24, 12:28
Czy ja śnię???
Serio tak się przejmujecie, czy wypada?
Serio nie macie wewnętrznego sterowaniami i ciągle u cały czas się tym przejmujecie, co o was INNI powiedzą czy pomyślą? Cały czas o tym myślicie?
Nic a nic luzu?
Kiedyś bez gorsetu nie wypadało. I bez kontusza - a teraz jest inaczej.
Czy wy tego nie widzicie? Czy nie widzicie, że w innych kulturach jest inaczej?
Dajcie sobie szansę na rozwój.
Chwała bogom że są nowe pokolenia….
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:33
      Nic a nic luzu, sztywny kij w rzyci, co poradzić..?🤷‍♀️
      • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:58
        Wyjąć, leczyć się, terapia tu pomaga tongue_out
        • primula.alpicola Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:05
          Ale mi dobrze z tym kijem😁
          • ekstereso Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:42
            ale autentyczce niedobrze z Twoim kijem
            • primula.alpicola Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 16:27
              ekstereso napisała:

> ale autentyczce niedobrze z Twoim kijem

Ale co masz na myśli..?
              • ekstereso Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 20:12
                Zartuję sobie z egocentryzmu autentyczki
          • malaperspektywa Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 15:07
            Nie wyjmuj kija, on potrzymuje kręgosłup, moralny.
    • dekoderka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:42
      Jakie to kultury?
      • kanna Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:48
        Kultury międzykulturowe.
        Taka Kanada, np. smile

Im człowiek starszy tym mniej do "wypada/ nie wypada" jest przywiązany.
        Dzięki bogom.
        • dekoderka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:53
          Kanada to kultura?
          • kanna Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:23
            Oczywiście. Społeczeństwo, które posiada swoją kulturę.
      • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:55
        No różne kultury- popatrz na to, co wypada a co nie wypada, an dresscode Niemców czy nie daj borze szumiący Australijczyków czy Norwegów, a tacy Hindusi...... Ubranie to rzecz względna, serio względna.
        Serio poza granicznymi wydarzeniami [śmierć, ślub....] tak to was obchodzi?
        I tak siedzicie i oceniacie- nie wypada...
        Po co? Życia szkoda!
        • dekoderka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:57
          A co nas obchodzą hindusi?
          • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:02
            A czemu wyjęłaś akurat ich? tongue_out
            Wschodnioeuropejczyka poznac na wydarzeniach po overdressing. I nie, nie jest jakimś światowym standardem.
            Czy mi się z tego kompleksu nigdy nei wyleczymy? sad
            • dekoderka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:05
              To się lecz. Z używania angielskich słów na polskim forum.
    • borsuczyca.klusek Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:52
      Ale dlaczego zwracasz się w liczbie mnogiej jakby takie rozkminy dotyczyły co najmniej znacznej większości forum?
      • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:00
        A serio nie?
        Cały czas czytam takie wypowiedzi- tak leciutko pociągnięte ocenianie, tu i tam
    • piataziuta Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:53
      Co wywołało tą biegunkę słowno-umysłową?
      Ten jeden, niewinny wąteczek z ubraniem dla 50latki?
      • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:57
        Tak, ten jeden.
        Ale to nie jest jedyne nawiązanie, serio nie jedyne- pojawia się to CAŁY czas- jakieś tempora i mores wink
        Ematka to jednak dulszczyzna big_grin
        • dekoderka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:58
          A o co ci w ogóle chodzi
        • daniela34 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:00
          Ale ematki tam piszą, że nie wypada w takim stroju? Bo ja takich głosów tam zauważyłam niewiele. Raczej ton wypowiedzi jest taki, że "wypada" wszystko a dyskusja trwa raczej nad estetyką oraz nad założeniem wątku ze zdjęciem o osobie trzeciej (no chyba że to znowu kazus "cioci szellerki")
        • piataziuta Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:02
          autentyczka napisał(a):

> Tak, ten jeden.
          > Ale to nie jest jedyne nawiązanie, serio nie jedyne- pojawia się to CAŁY czas-
          > jakieś tempora i mores wink
          > Ematka to jednak dulszczyzna big_grin

Masz borderline?
          • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:03
            ja nie, ale ty ewidentnie tak tongue_out
            • piataziuta Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:11
              autentyczka napisał(a):

> ja nie, ale ty ewidentnie tak tongue_out

Ale to w tobie nadmiar emocji z byle powodu.
              • pursuedbyabear Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:48
                Ale ty się ziutka ciskasz z byle powodu. Jak zwykle zresztą.
                • piataziuta Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 15:13
                  Ciskam? Jak zwykle manipulujesz słowami.
              • pursuedbyabear Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 20:03
                piataziuta napisała:

> autentyczka napisał(a):
                >
                > > ja nie, ale ty ewidentnie tak tongue_out
                >
                > Ale to w tobie nadmiar emocji z byle powodu.

Ale to ty zarzucasz ludziom borderline, bejbe, plus nie ukrywasz wiecznego wqrwu o byle gumno. Na jakiej podstawie te twoje diagnozy, licznik na sìiłowni ci pokazał?
                • piataziuta Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 20:35
                  Ale ja tu nie byłam wq..wiona, niuniu, nawet przez sekundę. Widzisz co chcesz (albo co ci się roi).
                  Autorka założyła wątek w wielkiej emfazie - a przyczyną był jeden, niewinny, założony przez totalnie obcą osobę wątek, znaleziony w odchłaniach internetu.
                  Zaburzenia są w tym przypadku raczej oczywiste. Nie mam kompetencji, żeby cokolwiek diagnozować, ale borderline to "impulsywność, niestabilność w odbiorze, chwiejność emocjonalna" - więc tu pasuje.
                  W jak wielkim odcięciu od świata żyjesz, skoro zwykłe pytanie wydaje ci się być "ciskaniem" pod wpływem "wiecznego wqrwa". Też masz borderline?
          • danaide2.0 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:04
            Czym się kierowałaś przy diagnozie?
      • daniela34 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:58
        W którym zresztą głosów, że "nie wypada" jak na lekarstwo.
        • danaide2.0 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:05
          Bo jak większość napisze "wypada" to potem głupio tak samemu z tym swoim "nie wypada".
          No po prostu nie wypada!
    • galaxyhitchhiker Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 12:59
      Mam w cholerę luzu, ale tak, przejmuję się czy wypada. Granica jest tam, gdzie mój luz powoduje cudzy dyskomfort. Pójście z gołym brzuchem na lekcje albo w mini sukience z odkrytymi plecami na mszę pogrzebową, to nie luz, tylko brak kultury i arogancja.

Inne kultury miewają jeszcze bardziej restrykcyjne podejście do strojów i zachowań, tak że ten.
      • majaa Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:24
        O to to! Do przyswojenia, najlepiej już od dzieciństwa.
        • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:31
          najlepiej od urodzenia!
          tylko serio czemu już w kontuszach nie chodzimy?
          a na pogrzeb to przecież woalka
      • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:33
        serio bez woalki na msze pogrzebową???
        a msze pogrzebowe to juz też przeżytek- na szczescie to juz tez sie kończy tongue_out
        • galaxyhitchhiker Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:45
          > a msze pogrzebowe to juz też przeżytek- na szczescie to juz tez sie kończy

Dla jednych przeżytek, dla innych nie. Chcesz, żeby szanowano twoje poglądy, to sama szanuj cudze.
      • alpepe Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:47
        No i w Niemczech szczyle muzułmańskie czują dyskomfort z powodu braku szmaty na łbie u widzianych kobiet i atakują takie kobiety werbalnie, fizycznie, albo napastują, bo wszak kobieta bez szmaty na łbie to dziwka. Więc serio serio z tym wywoływaniem dyskomfortu u innych?
        • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:53
          No to jest właśnie taka wersja WYPADA
          • primula.alpicola Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:12
            autentyczka napisał(a):

> No to jest właśnie taka wersja WYPADA

Nie, to jest twoja manipulacja- porównanie z przemocą.
            • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:23
              Przemoc bywa różna- może być tak manipulacyjna jak NIE WYPADA w tym wątku i duma z tego, że ja piluję dobrych obyczajów
        • galaxyhitchhiker Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:05
          Pomijam chamskie nazywanie cudzych symboli religijnych "szmatą na łbie", ale cały przykład jest do bani. Piszesz o przemocy na tle religijnym, nie o kulturze i przestrzeganiu zasad obowiązujących w danej społeczności.
          • alpepe Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:13
            Haha, ależ te szczyle to część kultury. Szmata na łbie to szmata na łbie, i jest spotykana w każdej kulturze, obejrzyj robienie dobrze papieżowi przez kobiety, też szmata na łbie.
          • azalee Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:13
            Ta szmata na lbie (sic!) to zaden symbol religijny, a jedynie symbol ucisnienia kobiet i traktowania ich w kategoriach przedmiotu. Sa kraje, gdzie kobiety nadal sa zabijane za probe odrzucenia tego symbolu.
            • galaxyhitchhiker Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:20
              Są też kobiety, które zakładają chusty dobrowolnie.
              Są też kraje, w których kobiety nie noszą chust, a niejeden facet traktuje je gorzej niż szmaty.

Nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora.
              • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:21
                Serio dobrowolnie, czy z powodu NIE WYPADA?
                Bo takie jak TY pilnują?
                • galaxyhitchhiker Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:28
                  No wyobraź sobie, że dobrowolnie. Tak jak niektórzy dobrowolnie chrzczą się jako dorośli.
    • misiamama Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:11
      A końcową refleksję mam identyczną, jakie to szczęście żeśmy śmiertelni i po nas nic, tylko garstka popiołu. Serio tak myślę. Pomysł że wszyscy mieliby żyć wiecznie budzi we mnie zgrozę.
      • alpepe Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:41
        Mogłabym chyba żyć wiecznie zawieszona w czerwcowy czas.
    • alpepe Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:40
      Samam sobie sterem, żeglarzem, okrętem.
    • klaramara33 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:51
      Nie ma co się oszukiwać, człowiek to gatunek stadny i obecność w stadzie gwarantuje przetrwanie tak jak u wilków czy innych stadnych zwierząt więc akceptacja innych członków stada jest ważna nawet jeśli świadomie tym się nie kierujemy, to podświadomość nad tym czuwa. Grunt jak dla mnie to dobrać sobie środowisko, które akceptuje dużo moich cech.
      • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 13:58
        Trochę tak, trochę nie...
        Jakoś to się zmienia, nie?
        Ani woalek na pogrzebach, ani sukien do ziemi już nie ma.
        A kobieta w spodniach???? Kto to widział- nie WYPADA! big_grin
        A jakoś ematka myśli, że zostaną garnitury czy garsonki big_grin
        No nie zostaną- będa wyparte jak każde z powyższych- serio, taka jest kolej rzeczy.
        Czy WYPADA, czy nie
        • klaramara33 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:04
          autentyczka napisał(a):

> Trochę tak, trochę nie...
          > Jakoś to się zmienia, nie?
          > Ani woalek na pogrzebach, ani sukien do ziemi już nie ma.
          > A kobieta w spodniach???? Kto to widział- nie WYPADA! big_grin
          > A jakoś ematka myśli, że zostaną garnitury czy garsonki big_grin
          > No nie zostaną- będa wyparte jak każde z powyższych- serio, taka jest kolej rze
          > czy.
          > Czy WYPADA, czy nie
          Jeśli modowe autorytety coś założą, to już wypada, nawet co wcześnie obciachem było dlatego moda się zmienia. Osłoniętego brzucha w swoim wieku nie założe, nie wypada mi ubierać się jak nastolatka , będąc po 40-te, tak uważam.
          • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:11
            aaaa, jedna z moich babć nie miała żadnych spodni do śmierci.....
            a kto to są autorytety modowe? uncertain
            Ile razy muszą założyć i ile z nich, żeby już wypadało? uncertain
            Czyli do jakiego wieku WYPADA?
            • klaramara33 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:21
              autentyczka napisał(a):

> Czyli do jakiego wieku WYPADA?
              Czułabym się nieadekwatnie do swojego wieku, gdbyym ubrała się jak nastolatka. Nie wiem do jakiegowieku jest granica, jak to zwykle przy tego typu pytaniach nie ma jednoznacznej odpowedzi, gdyż grania jest płynna.Według mnie To zależy od poziomu dojrzałości. Styl ubierania świadczy o osobowości więc osoby czujące się dojrzale wyjątkowo będą chciały ubierać się jak małolaty.
              Dodatkowo myślę,że zbyt wąsko postrzegasz słowo 'wypada' bo tego znaczenia stosuje się również w kontekście stosowności stroju do miejsca i sytuacji. Nie wypda ich załozyc, gdyż środoiwko nie dopuszca ,żeby przykladowo na wesele pójść z odsłoniętym brzuchem. Na plaże nie ma problemu może każdy tak pójść. Jednak jeżli chce się żyć śród ludzi, to trzreba przestrzegać pewnych zaad w tym jest stosowność ubrania do miejsca i sytuacji. To głownie mam na myśli, gdy piszę o człowieku jako gatunku stadnym.
              • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:25
                tak tak- nie wypadało kiedyś spodni nosić. A bez gorsetu tez nie- dokłądnie tak samo było to postrzegane.
                • klaramara33 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:32
                  autentyczka napisał(a):

> tak tak- nie wypadało kiedyś spodni nosić. A bez gorsetu tez nie- dokłądnie tak
                  > samo było to postrzegane.
                  Bardzo dobrze, masz tym problem? Jestem pewna, że robisz masę rzeczy takich ,żeby inni cię akcetpowali tylko na necie taką wyzwoloną zgrywasz jak wiielu tu. Nie masz innych problemów. Masa ludzi cierpi z głodu i na wojnach, masa zwierząt w hoddolwach cierpi at y głupiego ubrania się czepiasz! Ubieraj się jak chcesz, i taks się nie czepiaj innych , jeśli uważąją,że coś nie wypada to ich sprawa, nie pomyślałaś o tym?, więcej tolerancji życzę na przyszłość.
                  Ludzie wile robią,żeby czuć się dobrze w stadzie i mają do tego prawo. Nie umiesz uszanować tylko się czepiasz i dziwisz.
                  • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:33
                    Czepiam się OCENIANIA, ponieważ słowo wypada jest oceniające.
                    tak jak ten wątek o tym, czy wypada.
                    On jest własnie o braku tolerancji, nie?
                    • klaramara33 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:38
                      Ależ ty robisz to samio starasz się narzucać swoją normę , oczekujesz ,że inni przestaną się kierować zasadmi ubierania jaie uważasz za bezsensowane.
                      Ubieraj się jak chcesz ale nie masz prawa tego narzucać innym jak mają to postrzegać.
    • ariathedevil Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:06
      Osobiście nie mam nic do tego jak ktos chodzi ubrany. Nie rażą mnie jeansy, dresy czy leginsy, trampki itd.. w teatrze, czy w filharmonii, ogólnie luz i casual, ale słowo klucz : ubrany. Gdy widzę ludzi na ulicy z gołą dudą to robi mi się niedobrze. Myślę np. o konfederackiej kile, czy innych bakteriach kałowych które zostawia na krześle w restauracji, czy komunikacji miejskiej. Tak samo gdy widzę dziewczyny szczujące cycem, czuję się jak w dzielnicy czerwonych latrani w Amsterdamie.. U nas brak złotego środka, albo kij w dudzie i marie zelle, czy tam burki, albo stylówa patoburdellobumbum i latają "wyzwolone" z gołą dudą pawianice. Tak samo obrzydliwe są męskie upocone, gołe torsy w mieście i nie ważne czy z muskulaturą, czy z brzuchem piwnym. Natomiast na szczęście jeszcze faceci z gołą du..ą nie chodzą. Rzyg.
      • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:09
        Obrzydliwy wpis uncertain
        • ariathedevil Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:19
          Obrzydliwe to jest łażenie z gołą du..ą i siadanie w miejscach gdzie inni ludzie mogą również usiąść. Gdy widzę takie pawianice mam ochotę kupić znajomym facetom takie spodenki tylko bez tej wstawki i poprosić pawianice by siadały po nich na krzesła w resturacjach czy innych środkach komunikacji.
      • alpepe Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:16
        Nie chodzą? Ostatnio widziałam ROWA męskiego, tylko już nie pamiętam, czy to mojego budowlańca, co mi remontował, czy w jakimś markecie budowlanym. Nie mówiąc o tym, że wyzierająca z opadających gaci bielizna zawsze na propsie. Mieliśmy takiego pracownika, chyba chciał się chwalić, że on akurat incydentu kałowego nie spowoduje, bo ZAWSZE ma majtki i zawsze to było widać.
        • ariathedevil Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:20
          No i to też jest obrzydliwe.
    • madame_edith Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:22
      Boże jak to dobrze, że mamy Ciebie 😂
      • autentyczka Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:26
        no wiesz- dobrze- bo może sie sekundke zastanowicie jak będziecie jak staruszki mentalne oceniac wszystkich i wszystko dookoła- NIE WYPADA..............
        • klaramara33 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 14:35
          autentyczka napisał(a):

> no wiesz- dobrze- bo może sie sekundke zastanowicie jak będziecie jak staruszki
          > mentalne oceniac wszystkich i wszystko dookoła- NIE WYPADA..............
          Najbardziej to ty tu się czepiasz innych. Pomyśl o swoje starości bo już piszesz zgryźilwie.
          • alpepe Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 15:21
            Nie widzę, by się czepiała.
            • klaramara33 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 17:32
              alpepe napisała:

> Nie widzę, by się czepiała.
              >
              Czepa się :' Serio nie macie wewnętrznego sterowaniami i ciągle u cały czas się tym przejmujecie, co o was INNI powiedzą czy pomyślą? Cały czas o tym myślicie?
              Nic a nic luzu?'
              Uważam,że w imię wyzwolenai i luzu autorka powinna udwodnic,że ma gdzieś zasady i wyjśc nago na ulicę. Jeśli się na to zdobędzie, to uwierzę,że wie o czym pisze.
    • scarlett74 Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 15:39
      Jestem nudna i staroświecka do kwadratu. http://emots.yetihehe.com/1/luzik.gif Do teatru nie ubiorę się w leginsy, na ślub w białą kieckę, a przygodnej niepełnoletniej pannie nie pozwolę nocować u syna, czyli u siebie w domu
    • anorektycznazdzira Re: Wypada- wtf? 03.09.24, 17:42
      Wy - czyli kto? Wątki czy coś wypada zakładają w kółko ze 3-4 nicki, z czego co najmniej 2 walą trollem,
      a ematki gremialnie pukają się w czoło i walą z tego wypadania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka