Dodaj do ulubionych

Rośliny w domu - zdrowotnie

03.01.25, 23:39
Kiedyś się mówiło, że paprotki są prozdrowotne, oczyszczają z toksyn.
Teraz lekarzem jest sanseweria - ostatnio malarz pokojowy zalecał, bo „będzie ładnie wyciągać zapach farby”

Czytam, że „ Obecność sansewierii w sypialni dotleni ją, i ułatwi zaśnięcie zapewniając głęboki zdrowy sen. Chociaż wszystkie rośliny oczyszczają powietrze z toksyn, sansewierie są jednymi z najlepszych gatunków oczyszczających powietrze”

To czemu ja cierpię na bezsenność?… ale trzeba zauważyć, że mój mąż smacznie śpi, więc może jednak🙂

Znacie macie jakieś rośliny doniczkowe na zdrowie?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Rośliny w domu - zdrowotnie 04.01.25, 00:30
      Mąż wciąga całe świeże powietrze i Tobie zostaje nieświeże. Wystaw walizki. tongue_out
      • ga-ti Re: Rośliny w domu - zdrowotnie 04.01.25, 01:45
        Oplułam sobie telefon 🤣
    • taki-sobie-nick Re: Rośliny w domu - zdrowotnie 04.01.25, 00:58
      A w jaki mianowicie sposób?
    • karyna-z-radzymina Re: Rośliny w domu - zdrowotnie 04.01.25, 01:21
      Anginka i aloes
      • ga-ti Re: Rośliny w domu - zdrowotnie 04.01.25, 09:55
        Mam oba! Aloesem okładam wrastające paznokcie (znaczy gmeram i przy paznokciu i okładam obolały palec). A geranium wącham przy katarach oraz okładam ucho (nie wpycham do środka, bo ponoć nie wolno!). Podobno jakieś napary czy nalewki zdrowotne się z tego robi, muszę poczytać i zrobić, bo mi się porządnie rozrósł.
    • princy-mincy Re: Rośliny w domu - zdrowotnie 04.01.25, 11:51
      Podobno sanseweria, dracena i fikus.
      Mam wszystkie w różnych częściach domu ale ze względów estetycznych.
    • mayaalex Re: Rośliny w domu - zdrowotnie 04.01.25, 12:11
      Bylo takie badanie NASA dotyczace roslin (wklejam link z wiki, bo jest zwiezly i konkretny, ten akurat po angielsku ale jak wyguglasz to na pewno znajdziesz to tez po polsku/w innych jezykach jesli wolisz) i okazalo sie, ze niektore gatunki bardzo dobrze oczyszczaja powietrze z przeroznych szkodliwych chemikaliow - tylko ze badanie bylo robione w warunkach przypominajacych stacje kosmiczna (duzo roslin na malej powierzchni) i pozniej, gdy badanie bylo przeprowadzone w wiekszych pomieszczeniach (czyli przypominajacych biuro/mieszkanie), nie dalo sie uzyskac takich samych wynikow (bo zdaje sie, musialabys miec tych roslin tyle, ze juz na meble nie byloby miejsca smile Ale tak czy siak, dobrze miec niektore rosliny w domu - chyba najczesciej polecane to bluszcz, skrzydlokwiat, niektore palmy i draceny, sanseweria, filodendrony, fikusy i paprocie.
      Gdybym mogla to mialabym wszedzie bluszcze, bardzo je lubie.

en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study
      • agnes_gray Re: Rośliny w domu - zdrowotnie 04.01.25, 12:14
        Z bluszczem ostrożnie, bo jest trujący.
        • mayaalex Re: Rośliny w domu - zdrowotnie 04.01.25, 16:28
          ja go nie jem smile nie mam zwierzat wiec u mnie nie jest grozny.
        • palczak.madagaskarski Re: Rośliny w domu - zdrowotnie 04.01.25, 21:47
          agnes_gray napisała:

> Z bluszczem ostrożnie, bo jest trujący.

Podobnie jak skrzydłokwiat, niektóre palmy, draceny, sanseweria, fikusy... wink
    • rodzicucznia321 Re: Rośliny w domu - zdrowotnie 04.01.25, 19:34
      Polecam skrzydłokwiat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka