Dodaj do ulubionych

problem z wyborem kierunku studiów

06.01.25, 21:21
Potrzebna burza mózgów, może wy nas jakoś nakierujecie.
Córka 3 klasa dobrego LO, kierunek biol-chem-mat.
Bardzo zdolna i piekielnie ambitna aczkolwiek to nie geniusz- laureat iluś tam olimpiad.
Ścisły umysł. Umie się uczyć, lubi przyswajać wiedzę. Jej zainteresowania to chemia, medycyna, farmakologia i wszystko co wokół tego krąży.
No i teraz do brzegu. Marzą jej się studia w Finlandii i do tego medycyna. Niestety w tym kraju tylko w języku fińskim, którego córka na pewno nie da rady nauczyć się biegle przez te 1,5 roku. Pozostają studia w j. angielskim ( córka ma c2) no ale to nie w tym kraju.
Jak to wszystko pogodzić?
Próbowaliśmy ją namówić na inny kierunek okołomedyczny w Finlandii. Niby się zastanawia ale jednak ta medycyna.
W Polsce nie chce studiować.
Może wy macie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • em_em71 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:28
      Jest w lo w Polsce i uparła się na Finlandię?
      • 18lipcowa3 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:32
        Nie znajac języka który jest wymagany na dodatek.
        Ludzie to lubią sobie życie komplikować
        • brenda_bee Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:40
          18lipcowa3 napisała:

> Nie znajac języka który jest wymagany na dodatek.
          > Ludzie to lubią sobie życie komplikować
          >

Uściślę bo najwyraźniej muszę. Medycyna w Finlandii odpada właśnie dlatego, że nie zna tego języka.
          • 18lipcowa3 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:45
            To dlaczego nadal się upiera na tą Finlandię?
            • brenda_bee Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:47
              18lipcowa3 napisała:

> To dlaczego nadal się upiera na tą Finlandię?
              >

Bo jest to jej ukochany kraj, w którym chciałaby żyć i studiować.
              • daniela34 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:49
                No to musi sobie odpowiedzieć, czy bardziej jej zależy na medycynie czy na Finlandii.
                Ewentualnie odłożyć studia i nauczyć się języka.
              • ikonieckropka Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:50
                Jak taki ukochany to chyba od dawna powinna się uczyć języka. wink
              • 18lipcowa3 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:50
                Ukochany kraj a języka ni w ząb?
                • kurt.wallander Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:17
                  18lipcowa3 napisała:

> Ukochany kraj a języka ni w ząb?
                  >
                  Pewnie ukochany od niedawna.

• brenda_bee Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:54
                  18lipcowa3 napisała:

> Ukochany kraj a języka ni w ząb?
                  >

A napisałam, że ni w ząb? Uczy się tego języka ale nie zdąży się zapewne nauczyć w takim stopniu, żeby studiować medycynę. W moim mieście nie ma ani jednego lektora j. fińskiego.
                  • steel.tape Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 00:58
                    Lekcje online fińskiego?
              • kamin Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:03
                Skoro ukochany kraj i chce tam mieszkać to priorytetem jest nauka języka. Nawet kosztem pójścia na studia rok czy dwa lata później.
              • kurt.wallander Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:17
                brenda_bee napisała:

> Bo jest to jej ukochany kraj, w którym chciałaby żyć i studiować.
                >
                No to musi się zdecydować na dłuższą ścieżkę. I na przykład teraz pójść na jakies pokrewne z medycyną studia pierwszego stopnia w Polsce i jednocześnie ostro uczyć się fińskiego. I po zrobieniu licencjatu iść na medycynę w Finlandii. Albo zacząć studia medyczne w Polsce, intensywnie uczyć się fińskiego, i za rok lub dwa startować od nowa w Finlandii.
              • bezmiesny_jez Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 09:14
                >Bo jest to jej ukochany kraj

A była tam kiedykolwiek, że jest gotowa studiować co innego, byleby tam? Nie może po prostu skończyć studiów i wyjechać? Personelowi medycznemu powinni zapewniać kursy.
              • claudel6 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 11:57
                a to bardzo ugruntowana miłość? byłą tam wiele razy?
                bo sie okaże, że wyląduje w kraju zimnym, przez pół roku ciemnym, z brzydkimi ludźmi i brzydką stolicą i może to bardzo zweryfikować jej marzenia.
                ja bym zrobiła sobie gap year na mieszkanie tam, pracę w jakims barze czy sklepie, gdzie nauczy sie języka i zobaczy czy rzeczywiscie chce tam mieszkac na stałe i studiować.
                • ikonieckropka Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:15
                  Też mnie ta miłość, której nijak nie zweryfikowano, nieco zadziwia. Twój pomysł - sensowny. A języka mogłaby się już teraz zacząć uczyć online.
      • brenda_bee Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:40
        em_em71 napisała:

> Jest w lo w Polsce i uparła się na Finlandię?

Tak.
    • gr.uu Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:30
      A nie ma tam opcji intensywnych rocznych kursów fińskiego?
    • ga-ti Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:32
      No to może w tej wymarzonej Finlandii pierwszy rok okołomedycznych plus nauka języka i po roku medycyna.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:50
        Bardzo sensowny pomysł. Na tych okołomedycznych może też da radę dorobić.
        • danaide2.0 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:16
          Na studiach się nie znam, ale półtora roku na naukę plus doliczyć jedne albo i drugie wakacje na pracę/dorobienie/naukę języka na miejscu - to może się udać.
          • ikonieckropka Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:18
            To też zależy. Są takie kraje, w których trudno nauczyć się rodzimego języka, bo i tak wszędzie i wszyscy rozmawiają głównie po angielsku.
    • em_em71 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:44
      Oczywiście stać was na tę imprezę, więc koszty na bok, tak?
      Trzecia klasa to są pomysły z kosmosu. Z punktu widzenia matki finansującej zamiejscowe studia bombelka, studia b. wymagające, niewielkie możliwości dorabiania - brak czasu, dużo nauki - lepiej w PL, a najlepiej jak najbliżej domu. Kolega ma córkę na med. w Europie i bardzo, bardzo zaciskają pasa.
    • nuka_2 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:52
      1. Intensynwy roczny kurs fińskiego i dopiero potem studia medyczne
      2.Studia w innym kraju, gdzie jest możliwość studiowania po angielsku -Irlandia, Holandia, Włochy?
      3. Studia w Polsce i wyjazd dopiero po studiach- do sprawdzenia jakie są warunki przyjęcia do pracy w Finlandi
    • bi_scotti Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:56
      Finlandia graniczy ze Szwecja & Norwegia - if she loves Findland, moze znajdzie te medyczne studia u sasiadow ukochanego kraju & bedzie w nim bywac na kazdy weekend wink Przy okazji moze sie spiac zeby poznac ten finski & np. przeniesc na koncowke studiow czy juz na etap residency. Let her try smile Cheers.
      • bi_scotti Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 21:57
        Finland*
      • hugo43 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:11
        Mnóstwo Skandynawów studiuje medycynę w PL po angielsku,więc to pewnie droga i niełatwa impreza do ogarnięcia tam.
        • bi_scotti Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:28
          hugo43 napisała:

> Mnóstwo Skandynawów studiuje medycynę w PL po angielsku,więc to pewnie droga i
          > niełatwa impreza do ogarnięcia tam.

Nie watpie no ale ... skoro milosc (do Finlandii) jest, to co zrobisz? She must go, eh wink No i skoro matka Finlandie kochajacej student in spe zadaje pytanie, to nalezy oczekiwac, ze funds are available - swiat (including PL) jest pelen zamoznych ludzi a nasze tu forum zamoznych ematek wink Life.
        • philippa_p Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:48
          hugo43 napisała:

> Mnóstwo Skandynawów studiuje medycynę w PL po angielsku,więc to pewnie droga i
          > niełatwa impreza do ogarnięcia tam.

Medycyna (czy jakiekolwiek inne studia tez) w Pl to dla Szwedow drozsza impreza niz studia w Szwecji np ze wzgledu na czesne. I tak jak na studia w Szwecji wiekszosc bierze pozyczke (niskooprocentowana, "panstwowa"- nie z banku), tak na studia za granica biora te pozyczki jeszcze wieksze. Na medycyne w Se trudno sie dostac, czesto jest to tez lut szczescia, bo losuja wsrod spelniajacych warunki, ale jednak ludzie sie dostaja.
          • afro.ninja Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 21:43
            W kraju gdzie brakuje lekarzy i pielęgniarek robią medycznego totolotka?!
    • agcerz Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:14
      W Finlandii można też studiować po szwedzku, w Helsinkach. Medycynę. Szwedzki jest łatwiejszy od fińskiego.
      • princesswhitewolf Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:01
        No tak, ale to tak troche...jadac so nieba wstapil do piekiel po drodze mu było.

Dziewcze jest zafascynowane Finlandia a nie Szwecja.
    • ophelia78 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:16
      Medycyna w Pl, jednocześnie intensywna nauka fińskiego, wyjazd i nostrufikacja dyplomu.

Znajoma znajomej wyjechała na parę lat do Fin, za mężem (praca), sadzila że przez te karę kat nie będzie po prostu praktykować. Ale szybko nauczyła się języka i szybko zaczęła tam pracować jako lekarz. Bardzo ja ceniono. W tej chwili wrocili do Polski i ona nada pracuje w Fin, zdaje się że 2 x msc lata na 3-4 dnia.

Wisienka na torcoe: w miedzuvzasie urodziła 4 dzieci, dwoje w Fin, tak są bajeczne warunki do łączenia pracy z wychowywaniem dzieci
    • andaba Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:17
      Nie ma to jak stwarzać sobie problemy smile

To że 17-latka ma odjechane pomysły to jeszcze mogę zrozumieć, ale że ktoś je bierze na poważnie...
      • angazetka Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:43
        Lepiej uczyć ją, by prasowała chłopu koszule, tylko porządnie!
        • bezmiesny_jez Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 09:25
          A ciebie co ugryzło? Przecież matka jej nie chce wydawać za mąż, tylko faktycznie, pomysł studiów wymagających specjalistycznego języka bez znajomości podstaw tegoż języka, jest po prostu nierealny. A zmiana planów studiów, byle w Finlandii, jest idiotyczna. Do Finlandii zawsze zdąży wyjechać, zacząć studia medyczne może nie być tak łatwo.
          • alpepe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 17:07
            Nic jej nie ugryzło, zrobiła aluzję do wypowiedzi andaby, kuriozalnej również i dla mnie.
      • pepsi.only Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:57
        andaba napisała:

> Nie ma to jak stwarzać sobie problemy smile
        >
        > To że 17-latka ma odjechane pomysły to jeszcze mogę zrozumieć, ale że ktoś je b
        > ierze na poważnie...

Ano.
      • dorry Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:29
        Warto brać pomysły 17-latki na poważnie. Choćby dlatego, że dziecku i nastolatkowi należy się szacunek. A jeśli to cię nie przekonuje, to może inaczej - warto, jeśli w wieku 70+ też zechcesz być traktowana/y poważnie i z szacunkiem.
        • daniela34 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 15:41
          Przede wszystkim, niektórzy w wieku 17 lat już muszą dokonać wyboru. Rekrutacja w róznych krajach różnie przebiega, nie zawsze zaczyna się po maturze. "Mój" zagraniczny student miał 17 lat kiedy składał dokumenty i 17 lat kiedy leciał na rozmowę kwalifikacyjną (18 lat kończył dwa tygodnie później). Czyli 17 lat to czasem jest właśnie moment na podjęcie takiej decyzji.
          • alpepe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 17:08
            Moja pisze maturę w tym roku, a skończy 18 pod koniec listopada.
          • leyla76 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 17:18
            Dokładnie, moja córka tez zaczęła przygodę z aplikacją na uniwersytet mając 17 lat.
            Była w trzeciej gimnazjum kiedy musiała zacząć się przygotowywać do BMats (egzamin potrzebny do aplikacji na medycynę w uk) i go zdać zanim złożyła aplikację na studia.
          • tinywee Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 17:36
            „Przede wszystkim, niektórzy w wieku 17 lat już muszą dokonać wyboru. Rekrutacja w róznych krajach różnie przebiega, nie zawsze zaczyna się po maturze.”

No właśnie. Czasem wyniki matury przesyła się tylko po to, żeby potwierdzić przyjęcie oferty (np. uk czy usa). I w wieku 17 lat (druga klasa liceum) przygotowania rekrutacyjne mogą być bardzo zaawansowane. A na medycynę – chyba zawsze?

Natomiast decyzję, co zrobić, pozostawiłabym dziecku, by czuło się za nią odpowiedzialne - oczywiście po uwzględnieniu, co jest dla rodziny możliwe, finansowo itd., a co nie.

• asia_i_p Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:25
      Bardzo fajnie studiuje się w Danii - to wiadomości od naszych absolwentów, którzy to robią. Same studia za darmo, zakwaterowanie jeżeli się uda załatwić w akademiku nie jest droższe niż w Polsce i wyżywienie też drogie nie jest, a kraj bardzo prostudencki (np. rząd płaci studentom, w tym zagranicznym z UE, kieszonkowe, jeżeli pracują i zarabiają - taka premia za przedsiębiorczość). Oni studiują na Uniwersytecie Południowej Danii po angielsku. Z tego, co czytam online, samej medycyny nie da się studiować po angielsku, ale można po angielsku studiować chemię medyczną czy inżynierię biomedyczną.
      • kurt.wallander Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:46
        asia_i_p napisała:

> Bardzo fajnie studiuje się w Danii - to wiadomości od naszych absolwentów, któr
        > zy to robią. Same studia za darmo, zakwaterowanie jeżeli się uda załatwić w aka
        > demiku nie jest droższe niż w Polsce i wyżywienie też drogie nie jest,

O, zaskoczyłaś mnie, bo sądziłam, że jedzenie we wszystkich krajach skandynawskich jest drogie.
        • asia_i_p Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 16:31
          Oni mówili, że tam jest Netto chyba? I że jak się kupuje w tym Netto, to nie jest dużo drożej niż w Polsce.
          • kurt.wallander Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 21:34
            Dobrze wiedzieć. Moje dziecko zastanawia się, gdzie jechac na Erasmusa, chyba Danii nie brała pod uwagę, a przynajmniej nie jako jeden z pierwszych wyborów, ale przekażę jej to info.
      • brenda_bee Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:51
        asia_i_p napisała:

> Bardzo fajnie studiuje się w Danii - to wiadomości od naszych absolwentów, któr
        > zy to robią.
        >

Oo to ciekawe informacje, dziękuję
      • ksniezka002 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 17:29
        Ja studiowałam w Dani, tylko odwrotnie. Będąc na uczelni w PL, pojechałam na rok na stypendium (nie Erazmusa).
        Tak Duńczycy maja mnóstwo studiów po angielsku, bezpłatnych.Ja akurat po studiach ścisłych. Akademik był płatny, wyżywienie drogie. Ale akademik kwestia uczelni albo umowy, a wyżywienie to może kwestia percepcji studenckiej. Dania bardzo zachęca do studiowania, i ułatwia młodym ludziom podjęcie studiów. Organizuje kursy duńskiego za darmo dla zainteresowanych. Polecam, choć moja wiedza jest sprzed 20 lat wink
      • afro.ninja Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 21:45
        Też kiedyś słuchałam wypowiedzi muzyka, który skończył studia w Danii. Dostał stypendium, wyjeżdżał do Nowego Jorku. W Polsce to chyba się nawet nie dostał na akademię muzyczną. A tam przeszedł przesłuchanie i q sumie stał się super muzykiem, który teraz uczy polskich studentów.
    • alpepe Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:27
      Małe mam doświadczenie, ale znałam jedną Finkę, która się przeniosła do Berlina i do Finlandii nigdy w życiu, dzieci urodzone w Berlinie, w związku z Niemcem. Pracownica ambasady fińskiej.
      Moja córka miała plan B studiowania np. w Szczecinie medycyny po angielsku, stwierdziłam, że takich pieniędzy nie dam za jej pomysł. Całe szczęście studiuje w Niemczech. Najpierw ogarnijcie, jakie to koszty dla was, a potem szukajcie sposobu. Też sądzę, że ok, intensywny kurs w Finlandii a potem studia, ale szczerze mówiąc sądzę, że to będzie za trudne. Nawet dla twojej bardzo zdolnej córy, wszak moja na początku to miała tam regularną matematykę, chemię i fizykę, a który kurs obejmuje takie słownictwo na takim poziomie?
      • marecky81 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:32
        Przewróciło się bombelkowi w głowie z dobrobytu zapewnionego przez rodziców?
        • alpepe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 16:41
          Do mnie to?
    • b.bujak Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:29
      to bardzo dobra okazja, żeby nauczyć dziecko dokonywać wyborów;
      najwyższa pora, żeby zrozumiała, że nie wszystko w życiu da się pogodzić, tym bardziej w ograniczonym czasie i miejscu....
      cel jest do osiągnięcia, ale z dobrym realnym, długoletnim planem i przemyślanymi priorytetami

powodzenia!
    • leyla76 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:32
      Mam córkę na medycynie, ale w Szwajcarii.

Jeżeli córka chce studiować medycynę na granica niech najpierw sprawdzi warunki przyjęcia w ogole na medycynę, bo może być, że np nie rezydentów nie przyjmują.

Niech sprawdzi też np możliwość wyjazdu w ramach erasmusa, ale tutaj znajomość języka wymagana.
      • princesswhitewolf Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:18
        No i wy chyba mieszkacie w Szwajcarii.. ździebko co innego zatem
    • hanusinamama Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:36
      A w tej Finlandii była? Bo moze to taka fascynacja, ze po 3 miesiącach pobytu wróci z krzykiem?
      Patrzyła ile to bedzie kosztować? Bo raczej marne szanse na możliwość dorobienia?
      Jak szukałam sobie studiów to patrzyłam na to co mnie interesuje ale też na możliwości finansowe rodziny...
      • princesswhitewolf Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:03
        Czasem Ci sie zdarza z sensem cos powiedziec - jak tutaj
    • pepsi.only Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:56
      JAKIE NIE DA RADY ?! Mam nadzieję, że jej tego nie powiedziałaś?!
      Skąd u ciebie taki brak wiary we własne dziecko?! Niby chwalisz... ale...
      Będzie chciała, to właśnie da radę!
      Moja rada jest następująca: weź stań za nią murem, powiedz jej: To wspaniałe marzenie, próbuj!

Ona ma 1,5 roku na naukę języka, tak?, i ogólnie poszukanie sposobu, jak to ugryźć.
      To niech szuka sposobu, dowiaduje się. Uczy. Ona.
      A nie ty już szukasz za nią, jak to pogodzić, w dodatku analizujesz- da radę- nie da rady, w tym siamtym języku... Litości...
      I ma 1,5roku na podjęcia ostatecznej decyzji, czy chce. W tym czasie może 7 razy zmienić zdanie, może pojawić się 6 innych pomysłów, może zakochać się i odkochać, itp bo to ten wiek, i tak może się zdarzyć.

Daj się jej wykazać. Jak ma mocne postanowienie, to osiągnie to, jak tylko chwilowy pomysł, to życie zweryfikuje.
      Jak będziesz ją w ten sposób dołować, a mimo to jej się uda, będzie mieć do ciebie żal, bardzo słuszny zresztą.
      • andaba Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 22:58
        Ty tak serio?
        A potem się dziwić, że tyle dzieci u psychiatrów ląduje...
        • pepsi.only Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:07
          Bardzo serio.
          • andaba Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:13
            Głównie chodziło mi o to wmawianie dziecko, że da radę. Może i da, ale... Rozumiem żeby nie podcinac skrzydeł, twierdząc, że nie da rady na pewno, ale taki optymizm mnie mrozi, można powiedzieć - spróbuj, ale licz się z tym, że będzie to bardzo trudne. Bo będzie, nawet jeżeli rodzice mają na tyle kasy, żeby nie musiała się martwić zupełnie o nic, to jednoczesna nauka języa i studiowanie ciężkiego kierunku w obcym kraju z pewnością nie jest łatwa.

A tak swoją drogą - jak to jest z studiowaniem w innych krajach, nie trzeba mieć międzynarodowej matury? Bo, jak podejrzewam, nawet 10 tytułów laureatów wstępu na obcokrajowe uniwersytety nie daje?
            • pepsi.only Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:21
              No ale po co dodawać, "licz się z tym, że będzie trudno".
              Dla ciebie trudno, dla mnie też, ale dla córki brendy-bee "Bardzo zdolnej i piekielnie ambitnej" może wcale trudnym nie będzie, bo będzie mieć plan na siebie i motywację

Ja tam jej życzę powodzenia. Bez żadnego ALE.
            • daniela34 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:21
              Nie trzeba międzynarodowej matury.

• daniela34 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:23
                Rozumiem, że istnienie UE ci umknęło, andabo?
                • andaba Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:26
                  Jakoś sie nigdy tym nie interesowałam.
                  Tylko tu wszystkie niemal ematczątka pisza międzynarodowe matury - to po co sie to w takim razie robi? Bo myślałam, że po to właśnie, żeby studiować za granicą?

• daniela34 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:32
                    andaba napisała:

>
                    > Tylko tu wszystkie niemal ematczątka pisza międzynarodowe matury
                    Nic mi o tym nie wiadomo.

- to po co sie
                    > to w takim razie robi? Bo myślałam, że po to właśnie, żeby studiować za granic
                    > ą?

Bo UE to nie cały świat?
                    >
                    • andaba Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:34
                      Matko, tak daleko to ja nie sięgam. Juz studiowanie gdziekolwiek poza Polską jest dla mnie nie do pomyslenia (bo i po co, skoro polskie uczelnie nie takie tragiczne i darmowe?)
                      • daniela34 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:38
                        andaba napisała:

> bo i po co, skoro polskie uczelnie nie takie tra
                        > giczne i darmowe?

A dlaczego nie?
                      • dorry Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:33
                        "skoro polskie uczelnie nie takie tragiczne"
                        To był taki żart, mam nadzieję?
                      • gr.uu Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 14:18
                        Dla Ciebie jest nie do pomyślenia, ale są ludzie mający szersze horyzonty
                        • szpil1 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 17:36
                          Wiesz co, Gr.uu, ja się zastanawiam czy ona konsekwentnie nie troluje na tym forum. Mentalność i poglądy kuriozalne.
                  • gr.uu Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 14:18
                    Niemal wszystkie??? Raczej bardzo nieliczne
                • daniela34 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:31
                  Zresztą może i dlatego taki jest ton twoich wypowiedzi w tym wątku. No więc tak
                  1) studiowanie przez zdolną uczennicę w innym kraju UE to nie jest żaden abstrakcyjny pomysł, są tu ematki, ktorych dzieci studiują
                  2) studiują albo w języku danego kraju albo po angielsku, całkiem sporo jest kierunków mających zajęcia po angielsku
                  3) stosują na zasadach takich jak obywatele danego kraju (bo UE)
                  4) kraje mogą id studentów wymagać znajomości języka (bądź nie- patrz: kierunki po angielsku)

W przypadku tej dziewczyny problemem jest to, że medycyna akurat w stosunkowo niewielu krajach dostępna po angielsku a fiński jest trudnym językiem.
                  Natomiast samo to, że dziewczyna chce studiować w innym kraju UE to żadne "olaboga, kto to widział i czy to nie trzeba międzynarodowej matury."

Taki urok wyimaginowanej wspólnoty.
                  • andaba Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:36
                    Nie no, ja wiem, że wiele studiuje za granicą, ale tu własnie chodziło o to, że w tym konkretnym kraju medycyna jest tylko w języku tego kraju i że zainteresowana języka tego nie zna. Gdyby była po angielsku, który to zapewne zainteresowana zna, pewnie nie byłoby wątku, bo jak rozumiem inne aspekty są zupełnie nieistotne.
                    • daniela34 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:40
                      No tu ma dziewczyna pecha. Bo już w Szwecji z tego co czytam mogłaby studiować po angielsku.

Ale generalnie same studia w UE to żaden dziwaczny pomysł. I nie trzeba zdawać międzynarodowej.
                      • andaba Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:47
                        Przyjęłam do wiadomości, że nie trzeba międzynarodowej, ale pomysł jednak pozwolę sobie nadal uważać za dziwaczny smile

Gdyby mnie życie nie zmusiło tzn najpierw brak sensownej szkoły w zasięgu dojazdu, a potem galopujące bezrobocie i mamusia, która nie życzyła sobie darmozjada w domu, to by mnie nic z domu nie wywabiło. No dobra, do szkoły poszłam z własnej woli, ale zamierzałam po jej skończeniu nigdzie się nie ruszać, wyszło jak wyszło, teraz czekam, żeby wrócić...
                        • daniela34 Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:54
                          Ale inni ludzie nie są tobą.
                          Chcą studiować w innym kraju bo
                          1) w Polsce nie ma tego kierunku
                          2) w Polsce jest kierunek, ale ma słabszy poziom
                          3) chcą mieszkać w tym kraju a nie w Ojczyznie - Polszczyżnie
                          4) może i chcą potem mieszkać w Polsce, ale chcą wykorzystać czas studiów na to, żeby pomieszkać za granicą
                          5) uważają ze studia zagraniczne dadzą im lepszy start w życiu

Żadne z powyższych nie jest dziwaczne tylko dlatego ze ty masz inaczej.
                          • andaba Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:58
                            Napisałam - dla mnie jest dziwaczny smile

• princesswhitewolf Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 00:24
                              Dla mnie tez jesli ona nie była w tej Finlandii przez 2.5 miesiecy wakacji.

Finowie to nie Szwedzi.
                        • afro.ninja Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 21:51
                          Zaskoczę może wszystkich, ale można zdać maturę międzynarodową i studiować w Polsce. wink
            • budyniowatowe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 15:04
              andaba napisała:

>
              > A tak swoją drogą - jak to jest z studiowaniem w innych krajach, nie trzeba mie
              > ć międzynarodowej matury? Bo, jak podejrzewam, nawet 10 tytułów laureatów wstęp
              > u na obcokrajowe uniwersytety nie daje?

Nie trzeba, zwykłą maturę też przeliczą. Nie wiem czy do wszystkich krajów i uniwersytetów, to już trzeba sprawdzić w miejscu które nas interesuje.
      • pepsi.only Re: problem z wyborem kierunku studiów 06.01.25, 23:07
        Moja, w tym wieku, wybrała sobie na kraj studiowania, i życia, Norwegię, chociaz nigdy tam nie była, ale nagle zaczęła uczyć się norweskiego.
        Wiesz co jej powiedziałam?
        Dziewczyno, siadaj i "zakuwaj słówka", w miarę możliwości pomożemy, ale jak już się tam urządzisz, w tej Norwegii, to wiedz, że przyjedziemy tam za tobą, zamieszkamy choćby w twoim schowku pod schodami
        wink
        Jeśli wywiązywał się temat Norwegii, to zazwyczaj rozmawialiśmy w formie żartów- nigdy złośliwie, ani razu nie powiedziałam, że ma nierealny pomysł, czy też, że nas nie stać na to (a to fakt), a tym bardziej nie doradzałam córce (bo co tu do radzenia było).
        Po drodze
        między innymi był pomysł niezdawania matury, bo nie każdy musi mieć maturę (fakt, nie każdy), tadam pandemia, lockdawn i 1,5roku siedzenia w domu i nauki zdalnej, a też poznała kogoś, a potem miłość minęła, i wiesz co... pomysł z Norwegią umarł śmiercią naturalną.
        Ale jakoś wspomina się to miło, a nie, jako niepowodzenie (?) niewykorzystana szansa (?)
        A studia? kończy studia na lokalnej uczelni. Planuje dalej uczyć się, ale w totalnie innym ośrodku akademickim, i oczywiście daleko od domu rodzinnego- zobaczymy już niebawem co z jej planów wyjdzie.
        Wyjdzie- świetnie, zmieni zdanie- też ok.
    • berdebul Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 00:27
      www.infofinland.fi/en/finnish-and-swedish/studying-finnish
      Plus polecam kontakt z uczelnią. I sprawdzenie, czy nigdzie, w całej Finlandii nie ma medycyny po angielsku.
    • kochamruskieileniwe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 07:44
      No dobra, włożę kij w mrowisk suspicious
      Polecacie studiowanie medycyny w Polsce a potem wyjazd za granicę? No to ja się zupełnie nie dziwię skąd się biorą głosy na temat odpłatności studiów. Albo przynajmniej konieczności ich odpracowania. Przy takim podejściu, chyba zacznę być zwolenniczka takich rozwiązań. Zwłaszcza w przypadku kosztownych studiów, w zawodach mocno deficytowych.

• freja08 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 09:44
        Jeżeli odpłatne lub z koniecznością odpracowania, to dla wszystkich, nie tylko medycyna.
        • berdebul Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 10:40
          Koszt wykształcenia lekarza jest jednak inny niż filozofa, oraz tych drugich brakuje nam zdecydowanie mniej.
          • freja08 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 10:49
            Skoro nie potrzeba nam tylu filozofów, to tym bardziej te studia powinny być płatne. Moim zdaniem karanie kogoś koniecznością opłacenia lub odpracowania ciężkich i przyszłościowych studiów, podczas gdy kierunki "hobbystyczne" będą nadal finansowane z budżetu jest nie w porządku.
            • hanusinamama Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:05
              Nikt nikogo za nic nie karze. Studia medyczne są drogie dla podatnika ale są bezpłatne własnie abyśmy mieli lekarzy...
              • freja08 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:13
                Bezpłatna filozofia jest w takim razie po co?
                • ikonieckropka Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:16
                  Studia nie służą wyłącznie celom zawodowym. Studia są pod wykształcenie, niekoniecznie zawód. Po to drugie to się do szkoły branżowej idzie.
                  • princesswhitewolf Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:18
                    I potem jest masa wyksztalciuchow bez konkretnego zawodu z problemami z zatrudnieniem. Bezsens

Szkoly branzowe tak samo przygotowywuja do zawodu jak studia. Roznica tylko taka ze nie wymagaja wielu lat studiow
                    • bezmiesny_jez Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:21
                      >I potem jest masa wyksztalciuchow bez konkretnego zawodu z problemami z zatrudnieniem. Bezsens

A ty sama co skończyłaś?
                    • ikonieckropka Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:21
                      Nie to nie jest bezsens. Czy Ci się to podoba czy nie, są kierunki studiów tzw. ogólnorozwojowe, służące choćby zdobywaniu dalszego wykształcenia. To jak z filologią klasyczną. Wykasowanie jej istnienia i co za tym idzie - brak pracy naukowej nad nią, wpłynąłby także na inne dziedziny, już bardziej zawodowe.
                      • freja08 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:29
                        Przecież nikt nie pisze o wykasowaniu, tylko o wprowadzeniu odpłatności, jeżeli odpłatna miałaby być medycyna. Moim zdaniem albo wszystkie kierunki albo żaden. Dlaczego medycyna ma być płatna, bo jest droga i jest zapotrzebowanie na pracowników, a taka np. fizyka lub chemia już nie, choć też pewnie nie jest najtańsza, a na pracowników jest popyt choćby w szkołach.
                        • ikonieckropka Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:31
                          A to już inna sprawa.
        • kochamruskieileniwe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 10:46
          Artykuł z 2019 r. I wypowiada się premier z nie tej oppcji, co jednak nie zmienia faktu, ze podaje realne koszty na tamten czas. A było to juz 5 at temu. Nie sądzę, że koszty sie zmiejszyły...
          www.rynekaptek.pl/marketing-i-zarzadzanie/premier-wyksztalcenie-jednego-lekarza-kosztuje-od-pol-miliona-do-miliona,34888.html

Wszelkie kierunki wymagające laboratoriów ze specjalistyczną aparatura są cholernie drogie. Za to płaci całe społeczeństwo.

Ps. Głupia rurka do spektrometru to ok. 4 tys...
          • princesswhitewolf Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:09
            Bo wiesz ile czasu mojego starego kosztuje by taka rurke wymyslec iby to to działalo. A dopiero potem produkcja masowa.

• kochamruskieileniwe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:36
              ja sobie zdaje sprawę z tego, dlaczego ta rurka tyle kosztuje. Zdaje sobie sprawę ile kosztuję aparatura, odczynniki chemiczne i wiele innych spraw potrzebnych w trakcie studiów, gdzie sa laboratoria.
              Napisałam to po to, by uswiadomić, dlaczego (miedzy innymi) takie studia są drogie.

A widzę, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak wyglądają sprawy zwiazane z np laboratoriami (patrz np wątek o zetka, 8 godzinnym dnu pracy oraz syntezie trawjącej 10 godzin...)
              • princesswhitewolf Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 15:59
                No wlasnie. Jak stary zacznie test to nie moze sobie isc. I siedzi tam
          • berdebul Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 15:12
            Kosztuje 4K, bo często trzeba ją kupić na przetargu. A mamy absurdalnie głupie prawo dotyczące zamówień publicznych. Za wiele rzeczy płacimy więcej niż bogatsze kraje.
            Tak jak z płatnymi publikacjami, bo przez jakiś czas warunkiem rozliczenia projektów była publikacja OA, płatna w uj. W dodatku na samym początku nie można było mieć na to kasy w projekcie ncn.
            • kochamruskieileniwe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 16:29
              Kupowana poza przetargiem nie jest tańsza. Prawo monopolisty.
              Ale fakt. Ceny przetargów nieustannie mnie zadziwiają.
              Mimo hurt i tak wszystko jest droższe niż w handlu detalicznym.
              No ale płaci instytucja państwowa. A zarobić chce każdy z miliona pośredników. Ech. Już mnavtrzesie. Mimo tylu lat doświadczenia.
              • berdebul Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 17:42
                Różnica 20-30% to jednak dużo, przynajmniej dla mnie. I też mnie to wkurza, zwłaszcza jak znajomy w USA kupuje ten sam sprzęt o 30% taniej.
      • mayolijka Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 11:01
        I właśnie dlatego uważam, że studia powinny być płatne. Mogą być kredyty umarzane za odpracowanie odpowiedniej liczby lat - pomysł do dopracowania. Akurat studia medyczne mamy dobrej jakości i jednocześnie nie możemy sobie pozwolić na wychowywanie lekarzy dla świata.

kochamruskieileniwe napisała:

> No dobra, włożę kij w mrowisk suspicious
        > Polecacie studiowanie medycyny w Polsce a potem wyjazd za granicę? No to ja się
        > zupełnie nie dziwię skąd się biorą głosy na temat odpłatności studiów. Albo pr
        > zynajmniej konieczności ich odpracowania. Przy takim podejściu, chyba zacznę b
        > yć zwolenniczka takich rozwiązań. Zwłaszcza w przypadku kosztownych studiów, w
        > zawodach mocno deficytowych.
        >
      • gr.uu Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 14:22
        No to niech wprowadzą płatne. Natomiast co jest dziwnego w polecaniu takiego rozwiązania w obecnej sytuacji prawnej? To coś nielegalnego?
        • kochamruskieileniwe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 14:24
          Wszystko legalnie.
          Można i tak. Pozostaje kwestia uczciwości. Np wobec społeczeństwa, które finansuje takie studia.
          Tak. Wiem. Niezbyt popularna postawa moralna 😐
          • gr.uu Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 14:45
            Gdyby społeczeństwo nie chciało finansować to przepisy byłyby inne
            • kochamruskieileniwe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 14:53
              Brniesz w absurdy.
              Można też rzec, że społeczeństwo nie chce np prawa do aborcji, no nie?
              Parę innych przykładów też by się znalazło.
    • samanta1010 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 08:03
      skontaktuj się z KASTU, oni chyba za darmo doradzają, miga pomoc przygotować aplikacje i wtedy płacisz 500 pn tylko w przypadku jak się dostanie. Sa tez inne organizacje ale duzo droższe np chyba edulab
      • pepsi.only Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 08:13
        Ale dlaczego każesz kontaktować się brendzie-bee . A nie jej córce?!
        To pomysł jej corki.
        To jej córka chce studiować w Finlandii.
        To jej córka musi szukać informacji, i sposobu jak to zrobić.
        • leyla76 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 09:35
          Naprawdę? A co w tym złego, że matka szuka informacji. Nie sądzę, żeby jej córka leżała w domu i czekała na gotowe.
          W końcu się od tego ma rodzinę, żeby się wspierać, pomagać.
          Wg.ciebie Brendzie-bee powinna powiedzieć córce, jesteś dorosła, radź sobie sama i mieć ją całkowicie w dudzie
          • pepsi.only Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 11:44
            Nie, ja nic takiego nie napisałam, że ma ją mieć w dudzie!!! ,
            przeciwnie, ma jej dać oparcie oraz dać wiarę w swoje możliwości. Bez żadnego ALE. Myślisz że to mało?! Ja uważam, że to jest super cenne.

Tymczasem matka pisze:
            Bardzo zdolna i piekielnie ambitna ALE....
            Marzy jej się medycyna, ALE...
            Zna angielski ALE ... (nie fiński)
            nie da rady
            nie geniusz

aż do: ...próbowaliśmy ją namówić na zmianę kierunku...

indifferent
          • alpepe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 17:15
            Ale to córka ma studiować i im szybciej wyjdzie z Ponylandu, tym lepiej.
    • nena20 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 09:55
      Studia w Pl. Podczas studiów można wyjeżdżać na wymianę, przy okazji nauczyć się języka.
    • wena-suela Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 10:01
      Córka nie ma problemu tylko ty. Ona wie czego chce i niech to realizuje. Nawet za cenę spędzenia semestru na nauce języka. Ja sama zaczęłam się uczyć języka (francuski) 9 miesięcy przed drugimi studiami, a kierunek był wymagający. Mieszkając tam nauczy się błyskawicznie.
    • princesswhitewolf Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 11:01
      Byla we Finlandii w ogole? Niech jedzie w to lato. Albo nawet na zimowisko jakies.

Ja nie rozumiem forumek tutaj podchodzacych z wielka powaga do wymyslow nastolatki. W tym wieku to palcem po mapie sie planuje. Niech jedzie, pozna kraj. Finów
      • wegekotlecik Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:21
        Też bym wysłała młodą na całe wakacje do Finlandii, niech sprawdzi czy faktycznie jej się tak podoba. Marzenia i wyobrażenia to jedno, rzeczywistość drugie.
        • bezmiesny_jez Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:22
          Ja bym wysłała w zimie, miłość może szybko ulec weryfikacji.
          • princesswhitewolf Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 16:00
            Prawda. Zima w Finlandii moze otrzezwic i przewietrzyc głowe
      • gr.uu Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 14:23
        Dlaczego nie traktować drugiego człowieka poważnie? Bez względu na jakiego wiek.
        • princesswhitewolf Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 16:01
          A moj Dziubdzius jak mial 5 lat to chcial zywa pandę. I ryczal bo widzial taka w zoo. Jakos nie moglam na powaznie mu tego zalatwic

No wiec powaznie to sie nie teoretyzuje tylko jedzie tam aby sie rozeznac. Fantazje teoretyczne nie sa powazne
          • berdebul Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 16:15
            Jest różnica między 5 i 17 latkiem. Gdyby plan był poważny, to może zostać opiekunem w zoo, albo podjąć pracę w sanktuarium pand. 🤷‍♀️
            Moja znajoma wymarzyła sobie kulturoznawstwo i tańce Azji południowo-wschodniej, studia skończyła, poleciała na stypendium, nauczyła się lokalnego języka, opanowała lokalne tańce i jest najwcześniejsza na świecie. Rodzice pukali się w głowę.
            • alpepe Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 17:16
              najwcześniejsza?
              • berdebul Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 17:43
                Najszczęśliwsza 😂
            • princesswhitewolf Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 19:21
              Beldebur ale czego to dowodzi? Ze wszyscy co sobie cos wymarzyli nie sa potem rozczarowani?
              A co bolesnego w pojechaniu wczesniej na wakacje tamze?
              • berdebul Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 20:54
                Wakacje, w dowolnym kraju, mają się do realnego życia jak taniec towarzyski do pracy w klubie go go.
          • gr.uu Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 16:58
            Potraktować poważnie to nie to samo co załatwić.
    • tiffany_obolala Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 11:23
      A może medycyna po angielsku w Tartu w Estonii? Koszt 13,5 tys euro rocznie, na każdy weekend może sobie promem do Helsinek skoczyć, w międzyczasie uczyć się fińskiego (zacząć już teraz, online, jeśli nie macie w swoim mieście na żywo), i na przykład przenieść po którymś roku. A i do Polski blisko i tanie linie latają, i nie jest jakoś strasznie drogo w tej Estonii.
      No i faktycznie na wakacje sobie pojechać między 3 i 4 klasą, albo po maturze roczna przerwa w Finlandii z pracą gdzieś i zetknięciem z lokalnym "prawdziwym życiem".
      • hanusinamama Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:08
        Przy czym obstawiam, że zostałaby jednak w Estonii. Byłam na wymianie studenckiej. Tartu to miasteczko akademickie, bardzo przyjemne do życia
    • figaaga Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:46
      A może da się namówić na start podobny kierunek okołomedyczny (może jest opcja zaliczenia zbliżonych przedmiotów po zmianie na medycynę?) i po roku zmienić na medycynę? Lub gap year spędzony na poznawaniu języka/ kultury / obycia w Finlandii? Może jakaś praca w szpitalu / przychodni choćby jako jakaś pomoc? Wolontariat? To też ułatwi wejście w "język branżowy" i naukę.

A na teraz nauka języka tak żeby złapać podstawy i poczuć się na tyle pewnie żeby wyjechać.
    • palacinka2020 Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 12:52
      Zdawac na medycyne w Polsce a potem sie przeniesc?
      Albo wziac jeden rok wolnego by sie uczyc finskiego dniami i nocami? Wiecej niz roku nie polecalabym. Wiedza z liceum sie rozwodni, rozmyje.
      • kurt.wallander Re: problem z wyborem kierunku studiów 07.01.25, 13:03
        palacinka2020 napisała:

> Zdawac na medycyne w Polsce a potem sie przeniesc?

Wydaje mi się, że to opcja bardzo mało prawdopodobna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka