Dodaj do ulubionych

Zdrowotnie - alergia

17.01.25, 12:13
Mam jedno dziecko alergiczne, ale u niej to wszystko jak na dloni -kontakt z kotem wysypka, kaszel. Pyla brzozy - wysypka katar.
Testy alergiczne byly tylko formalnoscia.

Teraz u dziecka nr 3 przy okazji innych badan wyszlo IgE wywalone w kosmos.
Mlody skarzyl sie na bol brzucha, stad badania.
Wyniki kalu 3krotne (ok).
27.01mamy wizyte u alergologa, na testy skorne. Pytano nas o podejrzenia alergenow, niestety nie mamy zadnych 🤷🏻‍♀️
Ani kot, ani pies,ani kurz. Zadne rosliny.
Od 6 tygodni mlody zapisuje po czym go bolal brzuch - po rzeczach od sasa do lasa, chyba zadna sie nie powtarza.
I co teraz drogie bravo? Pojde do alergologa i co mu powiem, ze na co ma go przetestowac?
Przy rejestracji powiedziano, ze na wszystko nie ma szans testowac ( zrozumiale), mam wiec przyjsc z pomyslami.

Nie mam zadnych.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 12:19
      Co znaczy na wszystko?

Robi sie grupy i podstawowe rzeczy przede wszystkim: mleko, zoltko, bialko, mieso, piss kot, pszenica, marchew pomidor plesn, kurz mysiu pysiu tysiu...itd
      Prywatnie zrobic z 20 czynnikow skorny platkowy. Kropelka na skóre i igielka ktora nakłuwają i nastepny.
      • astomi25 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 12:35
        Tych produktow moze byc i z 500.
        Na wszystko nie przetestujesz.
        • princesswhitewolf Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:07
          princesswhitewolf napisala:

>Robi sie grupy i podstawowe rzeczy przede wszystkim

A z czasem sie rozszerza bo niekiedy wychodzi jaka to grupa
    • karambola_karambola Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 12:23
      A dlaczego nie zrobisz dziecku testów z krwi? Można w ten sposób przetestować, ile się chce alergenów.
      • astomi25 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 12:29
        Nie wiem czemu nie zrobie.
        To moj debiut i pierwsza wizyta u alergologa.
        • ania_z_zielonymii Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:55
          Ja robiłam mojemu dziecku test z krwi ALEX. Ten test sprawdza około 300 alergenów. Wyniki wyszły sensowne i zgodne z podejrzeniami.
          • misiamama Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:18
            Ja też robiłam synowi testy z krwi, nikt nie prosił nas o podawanie listy podejrzanych substancji (pewnie też miałabym z tym problem). Przy czym potem i tak trzeba czasami coś dodatkowo sprawdzić, np. dermatolog prosił o sprawdzenie alergii na soję. Bo my raczej soi jako takiej nie jemy, a lek w przeciwwskazaniach ma nadwrażliwość na soję. Wtedy się sprawdza konkretny produkt, dodatkowo.
    • misiamama Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 12:26
      "Rzeczy po których bolał brzuch" to produkty podstawowe (maka pszenna, olej sojowy) czy to co zjadł (ciasteczka z nadzieniem o smaku malinowo-miętowym)? Przeanalizuj listę pod kątem składników podstawowych, w tym mało oczywistych, jak ta soja która jest wszędzie, choćby śladowo.
      • astomi25 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 12:33
        No wlasnie brzuch bolal, po takich " zwyklych" produktach.
        Nie jemy zadnych ciastek i wymyslnych rzeczy z duza iloscia skladnikow. Zadnych syropow glukozowych, i innych ulepkow.
        Raz go bolal brzuch po frytkach ( domowej roboty z ajfrajera).
        Raz po spaghetii - makaron, mieso, passata. Raz po jogurcie - o dobtym skladzie, jedyny syf to cukier.

Mlody nie je zadnych wedlin, salami. Zadnych serow. W ogole jest b.wybiorczy jedzeniowo
        Do slodyczy ma dlugie zeby - ale do warzyw niestety tez.
        • kurt.wallander Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 12:54
          Niestety, z alergiami jest tak, że może się pojawić nagle, na coś, z czym się miało kontakt od dawna bez sensacji sad Sama ostatnio borykam się z czymś, co wygląda na alergię, i tez nie mam za bardzo pomysłu na co....
        • princesswhitewolf Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:09
          To moze byc po prostu tłuszcz w frytach itp. Dziadowskie tluszcze w wysoko przetworzonych produktach
          • snakelilith Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:20
            princesswhitewolf napisała:

> To moze byc po prostu tłuszcz w frytach itp. Dziadowskie tluszcze w wysoko prze
            > tworzonych produktach

Sklepowe frytki smażone są zwykłym na zwykłym oleju słonecznikowym. Żadnych "dziadowskich tłuszczy" się już tu nie stosuje. To po pierwsze. A po drugi,. autorka robiła domowe frytki, więc można przypuszczać, że chodzi o świeże ziemniaki.
        • misiamama Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:50
          frytki zrobiłaś z ziemniaków i np. oleju słonecznikowego czy rzepakowego? czy kupne frytki mrożone usmażyłaś w domu? jesli to drugie, przeczytaj skład na opakowaniu. Spaghetti to nie "makaron, mięso, passata", chyba że zrobiłaś makaron domowy z mąki i wody, ale nawet wówczas powinnaś to traktować jako "mąka pszenna". Passata - znowu, wynotuj skład z etykiety. Co znaczy "o dobrym składzie"? tylko mleko i bakterie? jeśli z cukrem, to chyba był smakowy, taki jogurt zwykle ma więcej dodatków, przy czym one mogą być zupełnie OK, ale nie dla Twojego dziecka. Mój syn z alergią na pylące rośliny nie może jeść jabłek. Cóż zdrowszego niż jabłko z własnej, niepryskanej jabłonki? no właśnie.
          • misiamama Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:52
            *Co znaczy "jogurt o dobrym składzie?" powinno być.
          • astomi25 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:55
            Passate mam swoje.
            A makaron faktycznie kupny, spaghetti.
            Ale ciemny wink chociaz tyle.
            • turzyca Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 15:16
              >makaron faktycznie kupny, spaghetti.
              Ale ciemny wink chociaz tyle.

Ku mojemu wielkiemu żalowi nie mogę jeść ciemnego makaronu. Uwielbiam smak, ale zawsze przypłacam bólami brzucha. Co ciekawe z kaszami nie mam problemu.
              Może więc u Twojego młodego też te przyczyny bólu brzucha są różnorodne? Nie tylko alergiczne ale też gastryczne?
              • turzyca Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 15:58
                I w ogóle w okresie nastoletnim rozwinęło mi się kilka nietolerancji, część przeszła, część została. Nie mogłam jeść surowych ogórków (mizerię robiłam wtedy ze sparzonych) i przez jakiś czas, na szczęście bardzo krótki, także pokrewnych z arbuzem włącznie. Na liście były też "kiszone i gotowane" czyli kiszona kapusta w sałatce była okay, w kapuśniaku niejadalna, żurek niestety też. No i nietolerancja laktozy, która została ze mną na zawsze. Był też krótki okres, gdy dostawałam uczuleń (skutek uboczny leków) i to było coś innego niż nietolerancje, inne odczucia, inny ból brzucha.
    • makurokurosek Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 12:53
      Takie objawy towarzyszą również pasożytom, więc skoro wcześniej nie miał objawów alergii to bardziej obstawiałabym pasożyty.
      Zadzwoń do rodzinnego poproś o leki i zrób porządne odrobaczanie i zobacz czy się poprawi.
      W chwili gdy niemal w każdym domu są zwierzęta, a ludziom coraz częściej na ich punkcie odwala, tak więc naczynia są do wspólnego użytku z pupilem, to odrobaczanie kilka razy w roku jest po prostu oczywistością.

Trzeba mieć fuksa albo być mega zarobaczonym aby pasożyty w kale wyszły.
      • princesswhitewolf Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:09
        >tak więc naczynia są do wspólnego użytku z pupilem
        W sensie ze ludzie jedza z psiej miski. O ciekawe 😂
        • makurokurosek Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:52
          Raczej odwrotnie psu czy kotu dają na talerzu . Na forum nawet był o tym wątek. Nie spodziewałam się tak dużej skali takiego zachowania.
    • snakelilith Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:18
      Smog, zanieczyszczenie powietrza, powoduje u wielu dzieci nietypowe objawy, jak właśnie bóle brzucha. A ponieważ pogoda w ostatnich tygodniach sprzyjała takiej sytuacji, weź to pod uwagę.
      • astomi25 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:54
        U nas nie ma smogu.
        No nic. Zobaczymy jak nas dalej pokieruja.
        • snakelilith Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:19
          astomi25 napisała:

> U nas nie ma smogu.

Nie mówię o smogu jako zjawisku stałym, a inwersji, czyli sytuacji pogodowej, w której zanieczyszczenia znajdują w dolnych regionach i nie mogą się ulotnić w górne części atmosfery. Często towarzyszy temu np. długo utrzymująca się mgła. A zanieczyszczenia są wszędzie.
        • astomi25 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:24
          No ale to by tak nagle sie pojawilo?
          Pierwsza wzmianka o bolu brzucha z sierpnia jakos...
          • galaxyhitchhiker Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 15:15
            A może być tak, że ten ból to w ogóle nie alergiczny, tylko np. na tle nerwowym? Nie wydarzyło się wtedy coś, co go striggerowało?

Jedyny wspólny mianownik ziemniaków, makaronu i jogurtu to chyba tylko środki do ochrony roślin, tylko czy to by przeszło przez produkcję i czy w ogóle byłoby wyczuwalne przez organizm?
    • maleficent6 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:56
      Na pewno ma uczulenie na krowę 😂
      (Przepraszam, autorkę, musiałam).
      Wysokie IgE to nie tylko stricte alergia, ale również np. choroby pasożytnicze i nie każde wyjadą w kale.
      Bardziej miarodajne są testy z krwi.
      • maleficent6 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:00
        Nie wiem ile lat ma twój syn, ale pierwsze co mi przychodzi na myśl, to toksokaroza. Natomiast tylko sugeruję do sprawdzenia, absolutnie nie diagnozuję.
        Candidia?
        • astomi25 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:25
          11.5
          • maleficent6 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 15:02
            To jeszcze mały człowiek. Pogadałabym z jego lekarzem na temat pasożytów jednak.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 13:58
      Jak wybiórczy niejadek, to zapewne nie wszystkie rzeczy je, więc przetestuj to, co najczęściej je i lubi, bo to są najbardziej podejrzane rzeczy. Zwłaszcza te ulubione, które che jeść zawsze.

Poza tym, to po czym go bolał brzuch to dobre wskazówki. Alergeny to najczęściej zwykłe produkty, które się je prawie codziennie.
      Nawet to co napisałaś, że brzuch bolał po frytkach i po makaronie z passatą już coś sugeruje.
      Ziemniaki i pomidory to rośliny z tej samej grupy psiankowatych.
      To są alergeny krzyżowe dla siebie nawzajem, więc jeśli uczulony na psiankowate to brzuch ma prawo boleć po ziemniakach, pomidorach, papryce, bakłażanie, jagodach goi i wszystkich innych psiankach oraz tytoń może go też uczulać, a także wszystkie gotowce, w których jest mąka/skrobia ziemniaczana, albo chleb, z którym są płatki ziemniaczane, no i różne słodycze/gumy/dżemy/galaretki głównie koloru pomarańczowego, bo papryka jest używana jako barwnik i nie zawsze jest to na opakowaniu napisane.

Jeśli IgE wyszło wysoko, to dobrym pomysłem są testy z krwi, bo jest spora szansa, że coś w nich wyjdzie.
      Najdokładniejszy jest test ALEX ma 300 alergenów sprawdzanych, ale drogi. Nie wiem, czy NFZ refunduje.

• astomi25 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:00
        Dzieki.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:18
          Napisz po czym go jeszcze brzuch bolał, to spróbuję powiązać.
          • astomi25 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:30
            2x po orzechach. Raz tylko po laskowych, raz po mieszance - nerkowce, wloskie i ziemne.
            Raz po szkolnym obiedzie a byl to ryz zapiekany z warzywami ( papryka, cukinia ). Ale mowi ze zjadl b.malo bo bylo niedobre.
            Raz po salatce z mc donalda.( tak wiem syf, ale jemy tam raz na sto lat)
            3x po wypiciu kakao (mleko?)
            Raz mu bylo niedobrze po wypiciu smoothie domowej roboty ( ale brzuch nie bolal).
            Smoothie z mango, jablka, marchewki, borowki amerykanskiej i melona.

Na fruktoze i celiakie jest przebadany ( starsza siostra ma).
            • astomi25 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:36
              Musze poszukac jeszcze tych skrawkow papieru,na ktorych on to zapisuje. Bo zapisuje jak leci zeby nie zapomniec, a potem mi ta makulature znosi. wink
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:56
              astomi25 napisała:

> 2x po orzechach. Raz tylko po laskowych,

Orzechy laskowe i brzoza, na którą uczulona jest siostra - zróbcie test na pyłki brzozy i leszczyny

raz po mieszance - nerkowce, wloskie i
              > ziemne.
              Orzechy nie są ze sobą powiązane trzeba zrobić testy na wszystkie osobno, jeśli je często je.
              Nerkowce mogą być alergenem krzyżowym na brzozy i mang

> Raz po szkolnym obiedzie a byl to ryz zapiekany z warzywami ( papryka, cukinia
              > ). Ale mowi ze zjadl b.malo bo bylo niedobre.

Czyli znowu psiankowate: papryka, mogły być też marchewka, pietruszka, seler, to alergeny krzyżowe dla pyłków brzozy

> Raz po salatce z mc donalda.( tak wiem syf, ale jemy tam raz na sto lat)

Nie wiem, jaki skłąd maja sałątki w mc

> 3x po wypiciu kakao (mleko?)

mleko to standard przy testach alergicznych, bo w sumie nie ma alergików nie uczulonych na mleko

> Raz mu bylo niedobrze po wypiciu smoothie domowej roboty ( ale brzuch nie bolal
              > ).
              > Smoothie z mango, jablka, marchewki, borowki amerykanskiej i melona.

mango i nerkowce, to ta sama grupa alergenów, jabłka to alergen krzyżowy dla brzozy i może też być dla mango i nerkowców, borówka i melon rzadko uczulają, ale jak będzie to można sprawdzić
              >

Czyli wychodzi na to, że koniecznie trzeba zrobić: pyłki brzozy, leszczyny, jabłka, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, papryka, pomidory, mango, nerkowce, orzechy laskowe, no i mleko, jajka, można mięso kury, indyka, wieprzowina, czy inne jak jadacie, dorsza, soję, fistaszki, kakao, a dalej to ile się zmieści, co tam alergolog będzie miał i co syn je często.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:58
                Ale byków narobiłam, ale mam nadzieję, że się doczytasz.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 14:59
                Jak coś powychodzi w tych pierwszych testach, to potem na ich podstawie będzie można zaplanować kolejne.
    • india-mia21 Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 15:25
      Diagnostyka molekularna alergii (np.test alex)
    • alpepe Re: Zdrowotnie - alergia 17.01.25, 16:00
      Test elisa z krwi wyszedł negatywny? Na lamblie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka