jeste_m_sobie 04.03.25, 16:51 Hej, ma któraś książkę "Murdle"? Dla trzynastolatki może być? Zamarzyło jej się, a piszą, że dla dorosłych, dla dzieci jest wersja Junior. Pytam, bo chcę mieć czyste sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danaide2.0 Re: Murdle dla 13-latki? 04.03.25, 17:30 Dziecko 15 lat twierdzi, że jest tam dużo złych księży, więc niewykluczone, że akurat sumienie będzie cię gryzło. Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: Murdle dla 13-latki? 04.03.25, 19:46 Dzięki za odpowiedź, doceniam cięty dowcip. Ale miałam na myśli na przykład szczegółowe opisy przestępstw seksualnych - gdyby tam były, trzynastolatka moim zdaniem nie powinna tego jeszcze czytać. Ktoś jeszcze miał styczność może? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Murdle dla 13-latki? 04.03.25, 21:07 Nie, opisów zbrodni, szczegółów i seksualności raczej nie ma. To dość typowe zagadki logiczne. UWAGA SPOILER!!!! Zależnie od poziomu zaawansowania masz x osób, x miejsc i x narzędzi zbrodni (na wyższych poziomach dochodzą jeszcze "utrudnienia" i - oczywiście - zagadki są trudniejsze) i na podstawie podanych "przesłanek" trzeba ustalić kto gdzie był i jakim narzędziem dysponował. Jeśli masz wątpliwości - to dla dziecka polecam "Miaudle", zamiast "Murdle". To TAKIE SAME logiczne zagadki, ale bez "kanwy" zbrodni, a dotyczące kotów (np. trzy imiona kotów, trzy pomieszczenia i trzy zabawki - musisz odgadnąć który kotek w którym pomieszczeniu czym się bawił) Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Murdle dla 13-latki? 04.03.25, 21:27 Nie wgłębiałam się, ale to chyba za duży hit, żeby takie rzeczy przeszły. Dopytałam, a moje dziecko (które przerobiło na razie kilka spraw) twierdzi, że to jest pozycja "dla dzieci, właściwie dla młodzieży". Pokazało mi jeden fragment, w którym opisano jedną z osób - redaktorka, która jako pierwsza zamieściła na okładce czasopisma nagiego mężczyznę. Ten rodzaj zepsucia. Przekartkowałam i przy "ohydnej zbrodni na pingwinie" masz jako jedno z narzędzi "zatrutą gorącą czekoladę", a przy "mordzie rytualnym" jest zdanie "Pogasili światła i rozpoczęli jakiś osobliwy magiczny rytuał złożony ze śpiewu i tańca.". W innym miejscu poszlaka: "Żaden członek Czcicieli Czarnej Krowy nie należał do Najwyższego Zakonu Mrocznego Deszczu (...)". Itd. Najgorsze zdanie na jakie na razie trafiłam: "Na zewnątrz widziano szczątki ludzkiej głowy". Dużo o lewo/praworęczności. Duch Agathy Christie wiecznie żywy. Wyjdzie na to, że niefrasobliwą matką jestem, bo myśl, że w takim zeszycie będą jakieś zboczeństwa nawet mi nie postała. Polecam też "Dziennik 29". Miłej zabawy! Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Murdle dla 13-latki? 04.03.25, 21:34 O proszę, zakonnica: "Ma kosztowny kaszmirowy habit i jeszcze kosztowniejsze przyzwyczajenia". Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Murdle dla 13-latki? 04.03.25, 21:36 A na deser ojciec Mango: "Ślubował czystość i dlatego wziął urlop.". Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Murdle dla 13-latki? 06.03.25, 00:34 Moja dwunastolatka najpierw bardzo się do tej książki zapaliła, a potem szybko znudziła. Zresztą ja podobnie. Generalnie coś w rodzaju sudoku, moim zdaniem można zacząć od wyższych poziomów, wtedy jest ciekawiej. Mamy oba tomy. Pierwszy skończyłyśmy, drugi ruszamy już tylko od czasu do czasu, Odpowiedz Link Zgłoś
czarnywrobel Re: Murdle dla 13-latki? 06.03.25, 00:40 11 letni syn rozwiązywał, część zagadek widziałam. Na nic szczególnie niewłaściwego się nie natknęłam (te morderstwa też są takie odrealnione). Taka raczej logiczna gra. Odpowiedz Link Zgłoś
jakornelia12345 Re: Murdle dla 13-latki? 06.03.25, 00:45 Dobrze, ja już w sumie wiekowa jestem, ale poproszę o wyjaśnienie, co to są / jest "Murdle". Staram się jak najbardziej odsunąć od siebie Alzheimera i dlatego pytam. Może się czegoś dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś