Dodaj do ulubionych

Rozkmina meblarska

08.03.25, 17:06
Szukam kanapy i w ogóle mebli.

Ematko ile musiałabyś zarabiać żeby kupić kanapę za 20k?

Świat mebli szokuje
Obserwuj wątek
    • po_godzinach_1 Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:09
      Bez względu na to ile bym zarabiała nie kupiłabym kanapy za taką cenę.
    • taje Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:13
      W Polsce widać jest wciąż i tak tanio. Byłam dzisiaj w sklepie z meblami i ceny ładnej trzyosobowej sofy zaczynają się od 12 tys EUR. Byłam w szoku bo to jakieś 50% więcej niż pamiętam sprzed pięciu lat, kiedy kupowałam obecną sofę. Ceny są absolutnie szokujące.
      • gryzelda71 Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:18
        Gdzie to tak?
        • krwawy.lolo Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:20
          W Monte Carlo. tongue_out
        • taje Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:41
          W Luksemburgu. Osłupiałam dzisiaj.
          • krwawy.lolo Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:43
            taje napisała:

> W Luksemburgu

To prawie to samo, co Monte Carlo. wink

• taje Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:56
              Nie to samo. Mieszkam tu od 13 lat i zawsze było drożej niż w Polsce ale wzrost cen był zazwyczaj warunkowany wzrostem płac. Nie tym razem. W ciągu 5 lat wzrost cen mebli o 50%? Nie, średnia płaca nie wzrosła nawet o 15% w tym czasie.
      • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:19
        Zastanawia mnie w czym tkwi taka różnica w cenie. Czy sofa za 20k faktycznie może być 10 razy lepsza niż IKEA?
        • taje Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:51
          Nie wiem co znaczy lepsza: ładniejsza, z porządniejszych materiałów? Moim zdaniem w przeważającej mierze różnica w cenie to kwestia "prestiżu" marki i modelu biznesowego właściciela marki oraz marż sprzedawców. Choć oczywiście nie można pominąć czynników takich jak rodzaj materiałów, miejsce produkcji (czy made in Chiba czy w Europie), czy sam design. Ale raczej nie uzasadnia to to dziesięciokrotnej przebitki.
        • kropkaa Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 23:05
          Nie jest 10x lepsza, ale jest ładniejsza, wykonana jest z lepszej gąbki, materiał na obiciu też jest wyższej jakości. No i nie widzisz jej u sąsiada, znajomych i w co drugim serialu.
        • andace Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 23:06
          Ale w Ikea lepsza gatunkowo sofa kosztuje od 3-4,5 tys PLN, więc nie jest to 10 krotne przebicie. Dla mnie zaletą sofy robionej na zamówienie (ale nie za 20 tys 😉), jest możliwość personalizacji, wyboru rodzaju i koloru obicia, nóżek, boków i rozmiaru itp. i za to gotowa byłam zapłacić 3 razy tyle co w Ikea.
          • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 07:28
            Zgadzam się ale dziś do ikei również mozesz domówić nóżki (prettypegs.com) albo obicie (Dekoria soferia, uszyć u krawcowej kopie)

Czy gdzieś w Warszawie jest jeszcze jakiś salon meblowy żeby człowiek mógł pójść obejrzeć wymacać różnicę? Kiedyś było coś takiego w Jupiterze…
            • andace Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 09:11
              Domoteka na Malborskiej i tam polecam zajrzeć do IWC Home i do Italmeble (mają promocje i są sofy poniżej 20 tys PLN) , Galeria Praga na Jagiellońskiej. Mam sofę od Sits kupioną w Moma Studio, mają salon na Powiślu (i sprzedają polskie i zagraniczne marki) i 2 rozkładane kanapy od IWC HOME.
              Stół do jadalni mam z Take me home, mają salon w okolicach Powązek.
              • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 09:17
                Sankyu. Sprawdzę
            • arwena_111 Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 13:34
              Popatrz na meble Kler - salon masz przy Puławskiej w stronę Piaseczna.
            • andace Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:31
              Obawiam się że jak do kanapy z Ikea dorobisz stylowe nóżki i porządne obicie to wyjdzie drugie tyle co sama sofa. Pamiętam jak oglądam różne wersje fajnych frontów produkowanych przez małe firmy do szafek kuchennych z Ikea, całość wychodziła drożej niż kuchnia zamówiona w dobrej firmie stolarskiej.
              • taje Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:35
                Z ikeą problem jest taki, że jakość materiałów czy wykonania niekiedy zostawia wiele do życzenia. Ale sam design w większości przypadków jest bardzo przyzwoity, tylko w wersji basic.
                • andace Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:55
                  Lubię design niektórych mebli Ikea, mają też tą zaletę że jak potrzebuję materaca czy szafki to mogę pojechać lub zamówić online i będzie na już, a nie na za 16 tygodni. Mają też świetne rozwiązania do przechowywania i lubię ich pościel.
                  Ale lepsze gatunkowo produkty nie są wcale takie tanie, a z jakością bywa różnie. I co ciekawe ceny Ikea w Polsce są różne od cen w Holandii, część produktów jest tańsza a część droższa, ewidentnie dostosowane jest to do specyfiki rynku (np materace są droższe w Holandii, ale pościel tańsza).
              • gris_gris Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:39
                andace napisała:

> Obawiam się że jak do kanapy z Ikea dorobisz stylowe nóżki i porządne obicie to
                > wyjdzie drugie tyle co sama sofa. Pamiętam jak oglądam różne wersje fajnych fr
                > ontów produkowanych przez małe firmy do szafek kuchennych z Ikea, całość wychod
                > ziła drożej niż kuchnia zamówiona w dobrej firmie stolarskiej.

Właśnie jestem ciekawa, jak to teraz się kształtuje. Planuję garderobę na bazie wnętrz z ikei, z drewnianymi frontami i panelami bocznymi z takiej właśnie małej firmy. Nie wychodzi to tanio… ale podejrzewam, ze stolarz u mnie wziąłby jeszcze więcej. Zrobię oczywiście porównanie, jak do tego przyjdzie (na razie mam masę innych wydatków, i w garderobie stoją stare paxy, chociaż tyle, ze białe i gładkie).
                • andace Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:59
                  Ceny fajnych drewnianych frontów były bardzo wysokie, nie miało to sensu, chyba że kupowałabym 1 szafkę.
                  Stolarza miałam z Polski, 10 osobowa ekipa przyjechała na 5 dni i wykończyła cały dom w cenie w której mielibyśmy w Holandii kuchnię i pewnie garderobę, tyle że nie znaleźliśmy firmy która podjęłaby się takiego zlecenia w Holandii.
                  • gris_gris Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 21:01
                    andace napisała:

> Ceny fajnych drewnianych frontów były bardzo wysokie, nie miało to sensu, chyba
                    > że kupowałabym 1 szafkę.
                    > Stolarza miałam z Polski, 10 osobowa ekipa przyjechała na 5 dni i wykończyła ca
                    > ły dom w cenie w której mielibyśmy w Holandii kuchnię i pewnie garderobę, tyle
                    > że nie znaleźliśmy firmy która podjęłaby się takiego zlecenia w Holandii.

Domyślam się! U mnie są ekipy z polskimi stolarzami, ale nie wiem, czy zrobią mi to, co bym chciała. Będę pytać.
                    Ja mam o tyle specyficznie, ze moje szafy będą wolnostojące, bo pokój ma 3,7 m wysokości. Zabudowa tej wysokości byłaby bez sensu. Są tez stiuki na suficie, których nie chce zasłaniać, kominek, itd. Szafy muszą więc być ładne z frontu i z boku; czyli albo całe na zamówienie, albo obudowana ikea. Myślę, ze najwcześniej w przyszłym roku tym się zajmę, więc mam czas na szukanie wykonawcy i porównanie ofert. Tanio na pewno nie będzie!
              • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:45
                Tak. Fronty same do ikei kosztują więcej niż cała szafa u stolarza co jest jakieś przedziwne
                • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:48
                  Jako ciekawostkę mogę dodać że obie firmy które sprawdzałam - były polskie ale chyba robiły na eksport (co się może kalkuluje - w Wiedniu ikea potrafiła kosztować tyle co w PL tyle że w euro)
      • andace Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 23:00
        Podobnie w Holandii, ale gorszy wybór i nie ma kanap z opcją spania. Sofy kupowałam w Polsce z dostawą do Holandii, ostatnio zapłaciłam 270 euro za dostawę z wyniesieniem (na 2 piętro) i montażem.
      • m_incubo Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 08:14
        Tak, słowo-klucz to sprzed pięciu lat.
        • taje Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 09:47
          Czy w Polsce wzrosły ceny mebli o 50% przez pięć lat?
          • andace Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 16:33
            Prawdopodobnie tak, kupowałam kanapę w 2023 roku, w zeszłym roku chcieliśmy kupić ponownie taką samą ale cena wzrosła z 6 tys na ponad 8 tys. Jak robiłam wycenę stolarską w 2022 roku na jesieni i zszokowała mnie cena, to stolarz powiedział że rok wcześniej ta wycena byłaby o co najmniej 30% niższa.
          • m_incubo Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 16:44
            Mniej więcej.
            Ceny drewna i materiałów poszybowały w kosmos.
            • andace Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 16:53
              I ogólnie materiałów wykończeniowych, budżet który zaplanowaliśmy na wykończenie domu w 2021, w 2022-2023 gdy faktycznie wykańczaliśmy dom wzrósł nam o prawie 50%, a miałam rozplanowany bardzo dokładnie, niestety ceny materiałów rosły prawie co miesiąc, plus cena benzyny więc i transport drożał a większość jechała do mnie do Holandii z Polski.
              • andace Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 16:54
                No i rosła pensja minimalna co też się przekłada na cenę towaru.
      • gris_gris Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 12:34
        taje napisała:

> W Polsce widać jest wciąż i tak tanio. Byłam dzisiaj w sklepie z meblami i ceny
        > ładnej trzyosobowej sofy zaczynają się od 12 tys EUR. Byłam w szoku bo to jaki
        > eś 50% więcej niż pamiętam sprzed pięciu lat, kiedy kupowałam obecną sofę. Ceny
        > są absolutnie szokujące.
        >

Zgadzam się. Zdumiewa mnie też cena krzeseł - kilkaset euro za sztukę!

Sprawdzilam, że moja kanapa kosztuje teraz ok 25% więcej niż w 2021. Potrzebna mi jest druga…

W Polsce jeszcze są lokalni producenci i wytwarza się na miejscu, co obniża cenę. Często projekty są mocno inspirowane, ale zakładając, że to komuś nie przeszkadza, to można znaleźć coś odpowiedniego w ok cenie.
        • eva_evka Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 16:33
          W Polsce sporo dobrych mebli produkuje się w Białymstoku i okolicach.
          Polskie sofy / narożniki można kupić w dobrej cenie i bardzo dobrej jakości.
          Mam w domu narożnik o 3,5x3,5 m + pufa, welur + powłoką zabezpieczajaca, skrajne części rozsuwane elektrycznie (wyjeżdża podnozek). Cena 3 lata temu to 12k kupowałam w Jupiterze.
          Dla mnie Ikea wygląda dobrze tylko w sklepie i może przez pierwszy rok.
        • andace Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 16:36
          Fajne krzesła nawet w Polsce kosztują niestety kilkaset euro, ceny w PL też sporo wzrosły, moja kanapa w ciągu roku z 6 na 8 tys (chcieliśmy kupić drugą taką samą do gabinetu męża). Cena sofy która mam w salonie wzrosła o ponad 30% przez 2 lata, a pomiędzy 2021 a obecnie ceny mebli są dużo wyższe pm nawet Ikea podniosła znacząco ceny.
          • bmtm Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 17:04
            milionerzy jacyś z was. Meble do spania można kupić do 1500 zł, podobnie wszelkie kategorie mebli np. antycznych
            • taje Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:30
              No niestety u nas nie można, nad czym ubolewam.
              • andace Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:35
                W Ikei pewnie można tylko jeszcze trzeba wziąć pod uwagę komfort spania za te 1500 zł (zawłaszcza jak to cena całkowita z dostawą, wniesieniem i montażem).
    • krwawy.lolo Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:13
      Musiałabym zarabiać co najmniej 80.000. Netto, rozumie się. Z drugiej strony, nawet gdybym zarabiała 30.000, to z 10 wyżyłabym. smile
    • migafka357 Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:21
      Nie ma takiej opcji, bez względu na wysokość zarobków. To cena powyżej mojego mentalnego limitu w kwestii kanap smile
    • kropkaa Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:23
      Jakby była piękna, idealna i ta jedyna, to bym odłożyła jakoś zarabiając tak od 10k netto, myślę.
    • mnietamnicnieboli1 Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:27
      Kler?. Osobiście aktualne szukam rogówki rozkładanej z pojemnikiem i śmiało w 2 tys znajdę.
      • kropkaa Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:49
        2 tys. to chyba z palet obciągnięta centymetrową gąbką.
        • mnietamnicnieboli1 Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:09
          Niekoniecznie. Miałam afe z idea meble na sprężynach. Gdyby nie pies dalej byłaby idealna. 7 lat temu 700 zł.
      • towarzyszka_leila Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:22
        Rogówka jest w oku. Wiem, że to regionalizm, ale czas go wyplenić.
        • krwawy.lolo Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:27
          A wszystkie inne meble to nierogacizna.
        • bmtm Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:32
          A "rozkmina" jeszcze gorsza nowomowa niż rogówka, która akurat dość mi się podoba.
        • asiairma Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:42
          A dlaczego czas?
          Obie wiemy o co chodzi, nie obraźliwa, łatwa do wymówienia.
          W czym lepszy narożnik? A może jakaś inna nazwa?
      • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:26
        Pokaż rogówki :p właśnie szukam!
        • chatgris01 Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:36
          ichi51e napisała:

> Pokaż rogówki :p właśnie szukam!
          >

tongue_out

https://th.bing.com/th/id/OIP.j3KSf69PiNu9tNhDO4rixwHaE8?w=270&h=180&c=7&r=0&o=5&dpr=1.3&pid=1.7
    • heca007 Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:29
      Obejrzyj sobie stronę Italmeble. Ceny za skórzaną kanapę to kilkadziesiąt tysięcy wink
      • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:41
        Wole nie big_grin skórzane skreślam w ogóle bo kociulewna…
        • agjot Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 20:16
          Czemu nie skórzana przy kocie? Mam kota i skórzany narożnik, oboje trwaja w zgodzie.
          • taje Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 20:20
            No właśnie. Mój kot skórzanej sofy zupełnie nie rusza, za to czasem drapnie obity wełną fotel.
            • heca007 Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 20:42
              Panna Cota drapie niestety skórzane kanapy. I próbowała nowy fotel. Musimy go na noc przykrywać wielkim kocem. Kitaro za to w ogóle...
              • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 20:50
                nasza nie drapała aż zaczęła drapać. kanapa otoczona drapakami ta musi bo się udusi ale wyłącznie jak ktoś patrzy - wystarczyło ze siadłam a ta juz lapki szykowała. na drugim poziomie mamy druga rogówkę tyle ze nikt z nas tam nie siedzi - kotek zero zainteresowania ostatecznie przykryliśmy kocami i futrami owczymi.
                • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 20:52
                  ze materiałową będzie drapać to ja również nie wątpię ale - z materiałowej koce nie będą się zsuwały. jakby co taniej wymienić obicie. materiałowe łatwiej naprawić - wystarczy igła i determinacja, skórzane trudniej - chociaż lethur binder bardzo polecam - owszem działa jakby się ktoś zastanawiał bardzo dobry.
                  • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 20:53
                    bardzo dobry, trzeba punktowo i nie przesadzać z ilością
    • bmtm Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:36
      z innej beczki. kiedy upowszechniła się ta nowomowa/nowomoda z wyrazem rozkmina? Makabra. To nie jest chyba słowo z zakresu mowy oficjalnej i brzmi wyjątkowo dziwnie. Jakoś mnie ominęła ta moda.
      • eglantine Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:44
        Następny z kijem w dudzie. Od kiedy na forum obowiązuje język urzędowy?
    • majenkirr Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:41
      Przypomniałaś mi, ze miałam kupić kanapę😂.
      Pokaz ta za 20k!
      • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:44
        Żadna rewelacja narożnik z Westwinga… biała, głęboka nie wygląda na wygodną do tego tapicerowana…
    • mayaalex Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:43
      Zgadzam sie, ze szokuje ale zgadzam sie tez z Taje ze wciaz w PL i tak meble sa w dosc dobrych cenach. 20k czyli okolo 5k euro to naprawde nic niezwyklego u nas, niestety.
      Ja mam na razie kolejna z ikei, kupiona 6 lat temu i trzyma sie niezle. Jak kupowalam to dzieci byly jeszcze na etapie skakania po kanapach wiec nawet nie rozwazalam czegokolwiek innego (plus ikea jest boska bo ma meble w czesciach wiec nie trzeba do nich specjalnego transportu i windy zewnetrznej, to jest u nas najgorsze). Jak
      ta sie rozpadnie to zobaczymy, na jakim bede poziomie finansowym - zapewne akurat trzeba bedzie dzieci na studia wysylac a przy nastepnej wnukom pomagac wiec nie wiem czy sie kiedykolwiek designerskiej kanapy dochrapie, pewnie nie wink Mam wrazenie, ze jakos to przezyjemy smile
    • madame_edith Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 17:43
      Kupiłam za 9 k i już to było dla mnie drogo 🙈
      Za 20 bym kupiła przy zarobkach 3 razy moje obecne, a i tak nie wiem, bo mam psa i kota i potrzebuję pancernych mebli (pies brudzi, kot drapie).
    • szansanalans Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:00
      Ceny mebli poszly w gore znacznie od 3 lat i w PL i w De. Tanio kupisz chyba, ze trafisz na promocje ale to tez
      nie bedzie.
      • szansanalans Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:04
        Ale to tez nie bedzie tanio mimo promocji.
    • chromatic Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:01
      Nie kupiłabym. Kupiłam ostatnio w dziale mebli premium za 6 tys i moim zdaniem to już sporo jak na kanapę ale bardzo nam się podobała. Nie jest rozkladana
      • mnietamnicnieboli1 Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:14
        Wcale nie jest drogo. Jeśli masz podwójny szezlong, rozkładany, z pojemnikami, sprężynowy, z mechanizmem. Do tego faktura materiału , poduszki.
    • towarzyszka_leila Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:24
      Rynek meblarski jest w okropnej recesji teraz. Firmy redukują zatrudnienie i oszczędzają na czym mogą. Jak bym miała teraz kupować meble, to bym była nieszczęśliwa bardzo.
      • bmtm Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:43
        Co jest powodem?
        • ichi51e Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:48
          Niestabilna sytuacja na wschodzie big_grin
          • towarzyszka_leila Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 17:49
            Chyba jednak ostrożność konsumencka.
        • abasia0 Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 18:50
          W ubiegłym roku tak szukałam. Po przeglądzie Ikei, bydgoskiej Gali i innych w Klerze znalazłam to czego chciałam. Wbrew pozorom dużo drożej nie wyszło tym bardziej, że sofę mi przedłużali na zamówienie. Naprawdę ładny design, solidne wykonanie.
    • andace Re: Rozkmina meblarska 08.03.25, 23:11
      Za kanapę bym tyle nie zapłaciła, ale za łóżko z dobrym materacem tak 🫣
    • nenia1 Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 08:06
      Może coś ci się z Polipolu spodoba. Myśmy też długo szukali, głównie z powodu wymogów partnera, ponieważ on musi mieć bardzo wygodnie, najlepiej żeby wyciągnąć nogi, jak ma ochotę, musi mieć zagłówek pod głowę, rozsuwane bajery i takie tam. Na estetykę nie patrzy, ja tak - więc kupienie narożnika było trudne. Szczerze mówiąc Kler mnie nie zachwycił, jemu z kolei nie było wygodnie i tak szukaliśmy dalej, już mi się nie chciało, bo te które mi się podobały nie miały nieszczęsnych zagłówków i stanęło na kanapach z Polipolu, które są jakimś tam kompromisem głównie z mojej strony.
      Mamy więc siedzenie sterowane silnikiem, wysuwane do przodu, regulowane kąty nachylenia zagłówków, które dodatkowo są również całkowicie wyciągalne (ufff) i leżankę z silnikiem, może na niej spać wygodnie jedna osoba. Czekamy na dostawę, cena trochę powyżej 14 tys. - w ładnym materiale, nie chciałam skóry.
      • towarzyszka_leila Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 17:52
        Mam sofę 360 cm szerokości, ze wszystkimi tymi bajerami orócz wyciąganych zagłówków i zapłaciłam 5800. Chociaż zdaję sobie sprawę, że w takich wątkach zawsze ktoś napisze, że ma to samo za mniej.
        • nenia1 Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 18:00
          Zawsze da się za mniej. Problem w tym, że trudno w gruncie rzeczy sofy porównać, nie tylko długość się liczy, ale i szerokość, jakość wypełnienia, jakość materiału obiciowego, projekt, detale wykończenia, okres gwarancji itd. Przykładowo - jak oglądałam fotele do gabinetu to jeden i ten sam model tego samego producenta w zależności od rodzaju tkaniny obiciowej miał rozstrzał liczony w tysiącach. A niby to samo. I to była różnica wyłącznie w obiciu. Więc de facto pisanie "mam sofę" versus "też mam sofę" to zdecydowanie za mało, żeby rzetelnie porównać.
    • pepsi.only Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 09:35
      A w życiu nie wydałabym takich pieniędzy- bez przesady.

Dobrą, porządną, i mega wygodną kanapę spokojnie mozna kupić do kwoty 5-6 tys. I jak dla mnie to jest ta górna granica za kanapę. Przy czym ceny zaczynają się od 2-2,5 tys.
      ZObacz sobie stronę
      lectus24.pl/kategorie/sofy-1507/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAlbW-BhCMARIsADnwaspHfFj2Jz59rdMwC0MjYio4hq_eU_eQ57Vn4Xu6AqbcEukm4dGOl8oaAgaAEALw_wcB
      Jedną z tych kanap niedawno kupiliśmy, w 10dni dostarczono, złożyliśmy, użytkujemy, i zachwycamy się, bo jest naprawdę super.
      • andace Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 16:47
        Wszystko zależy też od wielkości kanapy i możliwości „personalizacji”, duże kanapy, wygodne i do tego rozkładane w systemie włoskim są drogie. W sklepie który zalinkowałaś są fajne kanapy ale nie ma możliwości wyboru długości kanapy rozkładanej, nie mają kanap w rozmiarach 260-280 cm.
        • pepsi.only Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 17:41
          Oczywiście, że ceny różnią się od wielkości, systemu, tkaniny. itd. To raczej oczywiste. Jeśli uważasz że włoskie są takie super, no to nie będę negować- ja nie znam włoskich.
          W sklepie zalinkowanym jak najbardziej jest możliwość personalizacji. Pobaw się filtrami, jestem pewna, że coś byś wybrała.
          Po prostu uważam, że śmiało mogę polecić te meble. W takich cenach można kupić w Ikea, a różnica w jakości i wygody na korzyść tych z linka.
          (Nic z tego polecania nie mam, że sklep reklamuję).
          • andace Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:29
            Nie włoskie meble ale tzw włoski system rozkładania kanapy. Dlaczego nazywa się to włoski nie wiem, kanapy kupuje polskiej produkcji.
    • karyna-z-radzymina Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 09:44
      Też chce kanapę wymienić ale nie widzialam nawet takiej ceny. Znalazłam ładne i dużo tańsze a stary i tak prycha, mówi że wojna będzie, przyjdą ruskie i zajmą, nie będzie tym brudasom niczego kupował
      • nenia1 Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 16:21
        karyna-z-radzymina napisała:

> Też chce kanapę wymienić ale nie widzialam nawet takiej ceny. Znalazłam ładne i
        > dużo tańsze a stary i tak prycha, mówi że wojna będzie, przyjdą ruskie i zajmą
        > , nie będzie tym brudasom niczego kupował

powiedz staremu, że ruskie to raczej niszczą niż zajmują.
        • karyna-z-radzymina Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:15
          Myślisz że przez to zmieni zdanie i pozwoli mi kupić?
    • palacinka2020 Re: Rozkmina meblarska 09.03.25, 19:06
      Kupilam za 16tys nie zarabiajac jakos bardzo duzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka