Dodaj do ulubionych

Sukienka dla nastolatki

23.03.25, 14:49
Dziewczyny, klasycznie już – czytam Was od lat, ale nigdy nie pisałam.
Teraz muszę bo już mi się pomysły wyczerpały. Szukam na „prawie już” sukienki dla wczesnej nastolatki – 13 lat. Takiej eleganckiej, na komunię, wesele, imprezę rodzinną.
Przejrzałam w necie HM, Sinsay, Zalando, Modivo, CandA i całą masę innych. Dziecięce typu Smyk czy Coccodrillo też, ale tu jest problem, że tam są już za dziecinne sukienki. A to musi się spodobać jej, czyli nie dziecinne i nie za poważne. Figura póki co bardziej dziecięca niż kobieca, ale wzrost prawie 160.
Cenowo chciałabym 150-300, ale do negocjacji 😉 Za rok i tak raczej wyrośnie.
Poproszę o jakieś polecane sklepy, strony itp., bo już brak mi pomysłów.
Jak dla dorosłych macie coś fajnego to też chętnie zerknę, ale ja coś w szafie wygrzebię dla siebie 😉
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 14:55
      Zamiast szukać w sieciówkach poszukaj w małych sklepach w małych miasteczkach - w dużych takich sklepów nie ma, albo bywają na bazarach.
      Te sklepiki mają często odzież szytą w Polsce.
      • imponderabilia20 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 14:57
        Dokładnie, małe zaprzyjaźnione 🤣 sklepiki. Najczęściej są w starszych dzielnicach. Albo niedzielne targowiska -tez są fajne rzeczy.
      • angazetka Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 14:57
        I ma specjalnie jechać do małego miasteczka w tym celu?
        • imponderabilia20 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:08
          U mnie w dużym też są małe sklepiki. A czasem dojazd do małego miasteczka jest krótszy niż przebijanie się przez duże miasto
        • bmtm Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:39
          W dużych też pewnie są np w halach targowych.
      • pannawaga Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:02
        No właśnie nie mam jak nawet za bardzo jechać. Młoda dopiero wychodzi z grypy, a w tygodniu nie mamy nawet za bardzo kiedy. Weekendy do świąt wszystkie zajęte. Zostaje mi internet i ewentualne zwroty.
    • clio_yaga Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:02
      Zobacz jeszcze sklepu typowo młodzieżowe typu Stradivarius, Cropp czy House. Bazary bym sobie raczej odpuściła, to już prędzej Vinted bym przejrzała, bo takie sukienki są zwykle po 1-2 wyjściach.
    • ritual2019 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:11
      13-latka moze samodzielnie przeglad oferte sklepow online i jesli jej sie cos spodoba to kupisz. Wzrost doroslej, figura jeszcze nie, ale to nie problem, wiele sklepow ma w overview male rozmiary i dziewczece fasony.
    • milva24 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:13
      A córka co na to? Moja w tym wieku zupełnie nie sukienkowa była na imprezie rodzinnej w eleganckich spodniach i koszuli.
    • turzyca Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:14
      Bonprix ma kilka ciekawych modeli w tym rozmiarze.
    • kamin Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:18
      Musisz chyba napisać coś więcej. Czemu to co jest w wymienionych sklepach nie podoba się córce, jakie kolory, wzory lubi. Ubrań na niewysoką trzynastolatkę raczej jednak szukałabym w kolekcjach dziecieco-młodzieżowych, w dorosłych nawet XS może być za duże.

Pokazało mi się coś takiego;
      www.reserved.com/pl/pl/sukienka-z-ozdobna-kokarda-na-plecach-zu691-99x
      • kamin Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:39
        Albo taka.
        www.next.pl/pl/style/su513315/at2972

Generalnie dla mnie prawie każda sukienka na nastolatce jest mega elegancka i wizytowa, bo wiem że nie noszą na co dzień
        • pannawaga Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:57
          Fajna, ale raczej na wakacje. Szukamy czegoś bardziej oficjalnego. Ona latem niemal cały czas chodzi w sukienkach, ale do szkoły tylko spodnie. Takich bawełnianych czy na ramiaczka ma sporo, ale to takie bardziej na co dzień.
          Ale sklep mnie zainteresował. Jestem trochę zacofana może, ale info o cle na górze strony mnie zastanowiło. Do tej pory zwykle kupowałam w znanych sieciówkach, ew. zalando czy modivo.
          • gryzelda71 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 16:17
            Mext ma.od iluś tam dostawę za darmo, zwrot opłacasz ty. Dostawa cos około 7-8 dni. Ceny podane przy ubraniach.
          • alicia033 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 16:33
            pannawaga napisała:

>Jestem trochę zacofana może, ale info o cle na górze strony mnie zastanowiło.

to jest bardzo znana sieciówka. A to cło to dlatego, że brytyjska.
            • pannawaga Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 19:49
              aaaa, to ten next 🤦‍♀️ dzięki, jakieś zaćmienie umysłu wink tu widzę jakąś szansę, zaraz jej podeślę do przejrzenia smile
        • barbaram1 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 17:31
          Mnie się w jest ta sukienka podoba
          www.next.pl/pl/style/su544579/aw6532#aw6532
          • barbaram1 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 17:46
            Tu jest kilka sukienek, które są wg mnie fajne
            www.next.pl/pl/shop/girls/f/brand-lipsy-category-dresses-gender-oldergirls-size-140146cm~146152cm~152158cm~158164cm~166168cm?p=6#1435.9479064941406
            • pannawaga Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 19:51
              Super, dzięki, zaraz poprzeglądamy. Ta pierwsza jest śliczna, ale ciemna i z długim rękawem, a oprócz pierwszej imprezy to następne będą latem. Może ogarnie je jedną sukienką. Dzięki
              • barbaram1 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 21:43
                Radzę tylko robić w Next przemyślane zakupy, bo niestety u nich zwroty są płatne.
      • pannawaga Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:45
        Spróbuję zbiorczo odpowiedzieć wink Szukała sama i właśnie w bonprix znalazła jedną, którą akceptuje. Teraz się poddała, zresztą musi nadrobić zaległości do szkoły, więc ja przejęłam sprawę.
        Sukienki lubi, lubi wyglądać dziewczęco i elegancko, chociaż na co dzień zupełnie luźny styl. Nie chce żadnych ciemnych kolorów - czarne mogą być bluzki i spodnie, ale nie sukienki... Najlepiej jasne, kolorowe, może rozkloszowane, ale jednocześnie nie dziecinne, więc duża część odpada. Żadnego tiulu bo to dla dzieci... Obawiam się, że poszła w ślady mamy i takiej sukienki jeszcze nie wyprodukowali wink
        Z dorosłych za duże - w Sinsay XXS jest na nią zwykle luźne, ale może by uszło.
        Znalazła jeszcze sklep blumore i nad jedną myśli. Ma dylemat czy jednak nie jest zbyt dziecinna. Macie jakieś opinie o tym sklepie? Bo ja akurat pierwszy raz widzę.
        • memphis90 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 17:25
          Przecież xxs z Sinsay jest naprawdę bardzo małe, trudno mi uwierzyć, żeby było za duże na nastolatkę mającą 160cm wzrostu…
          • pannawaga Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 20:00
            Spodnie dresowe XXS są dość luźne, związuje je sznurkiem. Jakiś czas temu mierzyła sukienkę i widać było, że za luźna. Może to zależy od konkretnego ubrania, bo ja z sinsay mam ubrania w 3 rozmiarach...
            Młoda jest chuda, nie ma jeszcze kobiecych kształtów, a w wielu sukienkach widać, że przydałoby się mieć coś na górze. W każdym razie i tak nic jej się tam nie spodobało, więc temat rozmiaru na razie odkładam.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:55
        Czy tobie naprawdę się wydaje, że jakaś 13 latka by coś takiego na siebie założyła?
        • kamin Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 17:08
          Przez lata pracowałam z nastolatkami i wiem, że mogą założyć absolutnie wszystko. Jako grupa oczywiście, nie to że każda jedna. W szkole z którą współpracowałam stojem galowym bywały i ultramini+ rajtopy z siatki, i gigantyczne bluzy z myszką Miki, i grzeczne galowe sukienusie, i zupełnie dorosłe kiecki. Buty również od glanów po obcasy. Dlatego owszem, obie wklejone przeze mnie sukienki jakaś nastolatka by założyła. Natomiast liczyłam się z tym, że niekoniecznie córka autorki, bo wiem, że w tym wieku kryteria wyboru odzieży są ostre jak brzytwa i trzeba idealnie trafić w gust.
    • denispapin Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 15:58
      Polski sklep Zygzak. Zadałam podobne pytanie, kiedy moja córka była w podobnym wieku. smileNosi sukienkę z Zygzaka do dzisiaj. smile
    • skat_0 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 16:11
      Spróbuj poszukać na zalando, boozt czy about you, na zachodzie zaraz będą konfirmacje, więc więcej dziewczęcych sukienek będzie
      Next i mango też warto sprawdzić
      Tu na szybko boozt, język można ustawić na polski
      www.boozt.com/dk/da/born/kjoler-nederdele/kjoler/festkjoler?size=71%2C70%2C69%2C68
      • pannawaga Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 19:54
        Mango i zalando wstępnie przejrzałyśmy i nie w jej stylu. Sporo jest białych sukienek, ale to nie przejdzie u niej. Ale w next widzę szansę smile
    • kurt.wallander Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 17:37
      Zobacz na vinted. Sama mam taką sukienkę wystawioną za ułamek ceny, nawet nową, bo ostatecznie córka założyła coś innego, ale z oczywistych względów nie podam linka wink Możesz ustawić filtrowanie tylko na nowe i nowe bez metki, jesli boisz się używanych.

A jeśli chodzi o sklepy, to patrzyłabym na zalando, a stacjonarnie w centrach handlowych typu tego na Łopuszańskiej (jesli jesteście z Warszawy lub okolic).
    • agjot Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 18:15
      Mango? Mają całą kolekcję komunijną, jestvkilka fajnych
      • agjot Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 18:16
        Jest kilka fajnych sukienek na okazje. Może tam coś jej wpadnie w oko.
    • magdulecp Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 20:01
      W co ty chcesz to dziecko ubrać, że nie ma nic w sieciówkach. Zara ma piękne sukienki na 164, Reserved tak samo.
    • 00zxc00 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 20:59
      Przecież w działach dziecięcych są też rozmiary 13-14 lat i nie są dziecinne.
      • 00zxc00 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 21:02
        Tekst linku
        • 00zxc00 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 21:04
          Tekst linku
          • pffpffpff Re: Sukienka dla nastolatki 24.03.25, 07:23
            Śliczna!
    • mikams75 Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 22:18
      Wejsc na Zalando, ustawic filtry (kolor, rozmiar, cena, dlugosc) i bedzie ogromny wybor. Zapewne w wiekszosci bedzie dobrze wygladac, na takich dziewczynkach nic sie nie opina na piersiach, w tylku itp., zadne problemy z figura jej nie dotycza, musi sie tylko podobac.
    • livia.kalina Re: Sukienka dla nastolatki 23.03.25, 23:36
      Może newbie dla kobiet, w rozmiarze xs? Tylko, że one droższe są.

www.kappahl.com/pl-pl/newbie/newbie-woman?page=3
      • mikams75 Re: Sukienka dla nastolatki 24.03.25, 10:26
        wyglada jak pizama
      • andaba Re: Sukienka dla nastolatki 24.03.25, 12:49
        Na pewno to chciałaś wkleić? Bo ani to sukienka, ani elegancka.
        • gajmal Re: Sukienka dla nastolatki 24.03.25, 17:05
          MIUSOL Sukienka z szyfonu, dekolt w serek, kontrastowa koronka, wstawka z cekinów, falbaniasta lamówka, rozkloszowana na przyjęcie
          I discovered amazing products on SHEIN.com, come check them out!
          api-shein.shein.com/h5/sharejump/appjump?link=lN31072lb5H_8&localcountry=PL

Są w różnych kolorach. Nie kupowałam tam, ale wizualnie wygląda dość zwiewnie.
        • livia.kalina Re: Sukienka dla nastolatki 24.03.25, 21:49
          nie, nie nie. Masz racje -zły link- chciałam wkleić stronę z sukienkami newbie

www.kappahl.com/pl-pl/newbie/newbie-woman/sukienki-i-spodnice
    • mag-la-swag Re: Sukienka dla nastolatki 31.03.25, 21:26
      Shein

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka