Dodaj do ulubionych

Nie dia wrazliwych

06.05.25, 09:04
Sorry za obrzydliwy temat. Osoba w moim otoczeniu ma cuchnace stolce. To nigdy rozami nie pachnie, ale w tym wypadku jest tragedia. Smrod nieziemski, nie da rady inaczej okreslic. Rozchodzacy sie na inne pomieszczenia, nawet przy zamknietych drzwiach do toalety (drzwi dosc szczelne, bez szpar). Skad to sie bierze? Zle trawienie, flora jelitowa?
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 09:07
      Nietolerancja na coś pewnie .Niech idzie do gastrologa
    • gryzelda71 Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 09:08
      Wentylacja sprawna, tak.swoja drogą.
      • philippa_p Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 10:02
        Pewnie nie, ale wentylacja samego problemu nie zalatwi
        • gryzelda71 Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 10:14
          U osoby z problem, to lekarz, dzieta, ale dla innych mieszkańców juz tak.
          • philippa_p Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 10:29
            Masz racje. Rzecz tylko w tym, ze po innych tak sie zapachy nie rozchodza, a to sie zdarza w roznych okolicznosciach i miejscach.
    • mamaafg Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 09:15
      Nietolerancja, helicobacter albo zaburzenia flory jelitowej. Na poczatek niech sprobuje dobre probiotyki.
    • alpepe Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 09:44
      Je dużo mięsa?
      • philippa_p Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 10:09
        Nie wiem, czy duzo, na pewno je mieso. Tez w tym kierunku myslalam
        • alpepe Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 13:39
          Wiem jedno, jak zredukowałam jedzenie mięsa, zamiast szyneczek i kiełbasek jadłam wegetariańsko, to moje stolce były bezwonne. Tak samo zapach mojego potu, aż ciężko uwierzyć. Z drugiej strony znałam wegetariankę, która waliła takie smrodliwe bąki, że można było skonać.
    • jdylag75 Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 09:53
      SIBO, nietolerancja, alergia - trzeba sie przebadać, poobserwować, zastanowic czy są jakieś zależności (zje papryke - blech, zje bułeczkę z szynką - cacy), to jest objaw czegoś.
    • wapaha Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 12:10
      Wiesz jaka jest konsystencja ? Jesli nie ,pokaz tej osobie skalę brystolska niech wskaże jaki ma stolec. Spytaj o.kolor czy jest spieniony itd
      Czy ta osoba była w szpitalu ?

(Np Lamblie powodują cuchnące stolce-czułam i widziałam.. )
      • philippa_p Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 13:37
        Nie mam pojecia o konsystencji i chyba nie chce miec wink To nie dziecko ani bliski krewny/krewna.
        Ale pytania jak najbardziej sensowne - dla lekarza. Z tego, co wiem, to osoba nie byla w ciagu ostatnich lat w szpitalu.
        Ogolnie - to temat drazliwy, nie bardzo wiem, jak sie do niego zabrac.
        • tania.dorada Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 14:08
          To w pracy czy innym tego typu miejscu? Wydrukowałabym infografikę dotyczącą stolca i jego właściwości i na jakie problemy mogą wskazywać i przykleiła na wewnętrznej stronie drzwi łazienki czy kabiny.
    • chatgris01 Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 13:42
      To mogą być poważne schorzenia trzustki lub/i wątroby, osoba powinna jak najszybciej iść do lekarza i się przebadać.
      www.mp.pl/pacjent/objawy/301937,biegunka-tluszczowa-i-stolec-tluszczowy#:~:text=Stolec%20t%C5%82uszczowy%20to%EE%80%80
    • snakelilith Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 14:11
      Zwykle podaje się to jako jeden z objawów raka jelita. Ta forma nowotworu długo nie daje jednoznacznych objawów, więc jak ta osoba jest 50 plus, albo 40 plus i ma nadwagę, to konieczna jest diagnostyka, najlepiej kolonoskopia. Do wykluczenia najgorszego. Potem można szukać dalej. Ale nie kombinujcie tracąc czas zmiany diety, bo tylko od mięsa coś takiego się nie robi.
    • volta2 Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 14:21
      koleżanka - lekarka zrobiła w tym wypadku synowi badania i wyszło, że celiaklia. nie jakaś zabójcza, bo czasem widzę że chłopak chlebek od pizzy zjada, w małych ilościach, no ale jednak...
      • memphis90 Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 15:03
        Jeśli zjada pizzę, to nie ma żadnej celiakii albo ma matkę kompletną kretynkę. Trzeciej opcji nie ma 🤷‍♀️
        • tania.dorada Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 15:05
          Albo to jest pizza bezglutenowa
          • volta2 Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 23:07
            no nie, to taka pizza ze wspólnego stołu
        • go-jab Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 16:05
          Mam celiakię. Żyje w wyparciu. Jem wszystko. Bóle brzucha ustąpiły same z siebie. Jedyny objaw na dzień dzisiejszy to lekka anemia i pewne niedobory witaminowo-mineralne, które suplementuję 🤷‍♀️
        • volta2 Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 23:09
          zjada kawałek, 2-3 gryzy, nie pizzę w całości

ale nie dyskutuję, nikt w okolicy celiaklii nie ma, by wiedzieć co jest nie tak
      • philippa_p Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 15:45
        Przy celiakii to chyba i inne objawy, nie tylko cuchnacy stolec?
    • ardzuna Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 15:04
      Czy ma też sporą nadwagę? Spotkałam się z taka korelacją dwukrotnie.
      • philippa_p Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 15:44
        Osoba przeszla operacje gastric by-pass (ale to z jakies 8 lat temu?) ale ma nadal nadwage z tego co widze.
        Myslalam o uposledzonym wchlanianiu przez te operacje - no ale to tylko domysly laika...
        • ardzuna Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 23:46
          To nie jest taki dziwny, ćmiący zapach?
          Zastanawiałam się nad tym, co to jest, wiązałam go raczej z cukrzycą typu II czy jakimiś innymi dietozależnymi chorobami, ale nie wiem, na co cierpiały te osoby. Wiem, że nie były zupełnie zdrowe. A może to jakieś leki wpływały na ten zapach? Albo zła dieta, nadmiar przetworzonych pokarmów, brak błonnika, zła mikroflora jelitowa?
    • m_incubo Re: Nie dia wrazliwych 06.05.25, 16:17
      Zasugerowałabym badania trzustki, jeśli to ktoś bliski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka