Dodaj do ulubionych

Do posiadaczek progresów

28.05.25, 10:28
Mam nowe okulary ze szklami progresywnymi (to moje drugie, ale moce inne). Mam podejrzenie AMD.

Nowe szkla - widzę ekran telefonu albo zjezdzajacy w prawo pod katem (romb?) albo w ksztalcie wysokiego trapezu z najkrotszym bokiem u dolu.

Optyk, okulista na cito czy to efekt nowych szkiel i trzeba sie przyzwyczaic?
Obserwuj wątek
    • novembre Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 10:40
      Zadzwonilabym do okulisty zapytac, czy tak sie moze dziac. U optyka rozumiem ze wartosc szkiel jest prawidlowa i nie trzeba sprawdzac?
      Przy AMD wszystko sie rozjezdza ale raczej widac to jak w krzywym zwierciadle, ksztalty sa wydluzone albo ktoregos fragmentu nie widac (czarne pola), tak troche smiesznie a troche przerazajaco (relacja tesciowej z AMD). Pytanie, jak progresy wspolgraja z AMD (w przypadku potwierdzonej diagnozy).
    • annpierle Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 10:45
      Nie bardzo rozumiem jak i kiedy widzisz ekran telefonu w ten sposób - kiedy patrzysz na niego na wprost?
      Ale co istotne, to czy widzisz go tak samo BEZ okularów? Bo jeśli nie, to problem nie w oczach lecz w okularach. Czy masz okres próbny na te okulary? Jeśli tak, to możesz jeszcze poczekać kilka dni, ale, szczerze, moim zdaniem (jako noszącej okulary od 50 lat) to raczej kwestia szkieł lub ich montażu aniżeli okulisty. Poszłabym do optyka.
      • yenna_m Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 11:24
        Bez okularow ok. Widze, gdy patrzę na wprost.
      • yenna_m Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 14:56
        Dzieki za sugestię. Byłam u optyka. Poprzednie progresy nie generowaly mi takich problemów. Mam dogięte oprawki, jakby lepiej, w razie draki mam pod koniec tygodnia przyjść z oboma parami i będziemy myśleć.
    • budyniowatowe Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 15:51
      Mam już chyba piąte progresy, i tylko raz coś źle widziałam. Poszłam od razu zareklamować. Dali nowe szkła i już było dobrze. Nie wiem do czego masz się przyzwyczajać, albo masz dobrze zrobione okulary albo źle. Jak źle to idziesz do poprawki.
      • yenna_m Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 21:48
        Dzięki za radę. Też mi sie tak wydaje bo to nie są moje pierwsze progresy.
    • ageman Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 16:06
      Nie wiem, co to jest AMD, więc tu nie pomogę.

Jeśli chodzi o efekt rombu to miałam tak na początku- jeśli patrzyłam w bok to prostokąt zmieniał mi się w romb. Po 2-3 tyg. to minęło.
      U mnie wiązalo się to z faktem, że źle widzę do bliży a szerokość pola do bliży na szkle jest ograniczona ( nie wiem, czy to jasno brzmi)- mam najszersza opcje widzenia do bliży ale to I tak nie obejmuje calej szerokości dolnej części szkła.

Pozdrawiamy
      Aga
      • yenna_m Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 16:08
        Dzieki. Te okulary mają wieksze szkla. Ponoszę i zobaczymy.
      • yenna_m Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 16:22
        Amd - zwyrodnienie plamki żółtej. Ale to nie to bo przy starych progresach i bez okularow musialabym miec podobnie.
        • ageman Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 16:46
          Dzięki za wyjaśnienie!
          • yenna_m Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 17:29
            Ja tez dziekuję za pomoc smile
      • krwawy.lolo Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 16:48
        pl.m.wikipedia.org/wiki/Advanced_Micro_Devices
        • yenna_m Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 17:30
          Nawet smieszne
          www.optegra.com.pl/amd-jakie-sa-objawy

Proponuję teraz posmiac sie z ludzi z rakiem.
          • krwawy.lolo Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 17:50
            To wrzuć na wyszukiwarkę AMD, bez dodatkowych wskazówek.
            Ja po prostu okazjonalnie (powstrzymuję się, jak mogę, dlatego rzadko) moją niechęć do skrótozy, czyli do tworzenia skrótów "tymczasowych". Są takie, jak BMW, które oznaczają Bayrische Motorenwerke, nie Barbarę Maciak Wiciak, choćby wątek na tysiąc wpisów o niej traktował.
            • krwawy.lolo Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 17:51
              wyrażam
            • yenna_m Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 17:57
              No i?

Mnie akurat to srednio bawi. Jakos jednostka chorobowa powodujaca mozliwa utrate wzroku jest malo zabawna, przynajmniej dla mnie.

Przeciez the bill widzi, ze pytam o okulistyke a nie o plyte glowną czy procesor, albowiem nikt normalny nie nosi tego przyczepionego do okularow progresywnych.

Nie brnij w to. Rozumiem, ze walnales durnote, tez mi sie zdarza, ale juz nie idz w te stronę, plisss :p
    • paszczakowna1 Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 23:32
      Nie ma AMD objawiającego się tylko w jednych konkretnych okularach, a i objawy są inne (falowanie linii, a w przypadku wysięku szare plamy na części obszaru widzenia).

Nie bardzo też rozumiem, co znaczy "podejrzenie AMD". AMD jest łatwe do diagnozy i albo się je ma, albo się go nie ma (względnie ma się początki, albo idiopatyczne zwyrodnienie siatkówki, nie różniące się od AMD niczym poza wiekiem chorego, albo coś jeszcze innego - np. ocular histoplasmosis, co też prawie niczym się w objawach i sposobie leczenia od AMD nie różni). Jeśli miałaś zrobione OCT i ogląd dna oka, to powinnaś mieć diagnozę. Jeśli nie miałaś, to szybko zrób (OCT plamki kosztuje około 200 zł, oboje oczu).
      • yenna_m Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 23:36
        Mam zmianę blisko plamki. Powiedziano, ze wyglada to podejrzanie, muszę zrobic jakies poszerzone badania i ze to moze byc amd.
      • yenna_m Re: Do posiadaczek progresów 28.05.25, 23:36
        Dzieki. Muszę sie umówic na OTC.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka