Dodaj do ulubionych

efekt Sławosza...

26.06.25, 20:26
moja 8 latka wróciła wczoraj ze szkoły rozemocjonowana (oglądali start w klasie) i zarzuciła mnie dziesiątkami pytań, z których tylko na nieliczne potrafiłam jako tako odpowiedzieć. Chciałabym podtrzymać to jej zainteresowanie, tylko nie bardzo wiem jak. Znacie może jakieś książki, programy, podcasty, które opowiadałyby o kosmosie w przystępny dla dziecka sposób?
Obserwuj wątek
    • danaide2.0 Re: efekt Sławosza... 26.06.25, 20:33
      Od mojego dzieciństwa na pewno ukazało się sporo rzeczy o kosmosie, choćby Kot Astrokot
      lubimyczytac.pl/ksiazka/234464/profesor-astrokot-odkrywa-kosmos
      ale u nas kosmos nie był chodliwym tematem, więc się nie orientuję.
      Natomiast jako dziecko miałam tę książkę i bardzo, ale to bardzo ją lubiłam
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4326259/tajemnice-nieba
    • beata985 Re: efekt Sławosza... 26.06.25, 20:37
      Nie wiem czy w przystępny dla dziecka ale z głową w gwiazdach...Karol Wójcicki
    • krwawy.lolo Re: efekt Sławosza... 26.06.25, 20:43
      Na początek

youtu.be/0TkTXewql_Q?si=jBu9pHyvdd97lL5u
      • krwawy.lolo Re: efekt Sławosza... 26.06.25, 20:47
        Singla z tą dumną pieśnią dostałem w prezencie na dzień chłopca bodaj, od koleżanek z klasy licealnej.
    • sueellen Re: efekt Sławosza... 26.06.25, 21:20
      Poszperać w archiwum radio naukowe robi dużo podcastów o kosmosie, w zeszłym roku i dwa lata temu w wakacje miało podcasty specjalnie dla dzieci, ale nie słuchałam więc nie wiem czy były też o kosmosie.
      • sueellen Re: efekt Sławosza... 26.06.25, 21:22
        youtu.be/OSLj-zW56oE?si=QoNAaT5ezp7QTuun
      • sueellen Re: efekt Sławosza... 26.06.25, 21:24
        Uff, znalazłam

Co by było, gdyby w Układzie Słonecznym były dwie gwiazdy? Odc. 8 LAMU’23 | Radio Naukowe share.google/7lSthBOVxRmImdCZv
        • raczek47 Re: efekt Sławosza... 26.06.25, 22:56
          Ta książka jest fajna i ma ilustracje
    • smoczy_plomien Re: efekt Sławosza... 26.06.25, 23:18
      Jeśli jesteście z Warszawy, to co roku we wrześniu jest Festiwal Naukowy - całkowicie darmowa impreza, w ramach której naukowcy różnych dziedzin prowadzą wykłady dla zainteresowanych w różnym wieku. Astronomia jest na Bartyckiej.
      • hanusinamama Re: efekt Sławosza... 26.06.25, 23:23
        Teraz bedzie chyba przez całe wakacje w Centrum Nauki Kopernik tematycznie
    • hanusinamama Re: efekt Sławosza... 26.06.25, 23:22
      Nauka to lubię. 8 latka moze obejrzeć serial Zagubieni w kosmosie (mojej starszej miłość do kosmosu sie zaczeła od tegos serialu)
    • pffpffpff Re: efekt Sławosza... 27.06.25, 06:42
      Mój w tym wieku obejrzał Interstellar i wsiąkł w temat.
      • pffpffpff Re: efekt Sławosza... 27.06.25, 06:44
        Do tego stopnia, że jak jakoś w zeszłym roku albo na początku tego wyświetlali to w IMAX w ramach jakiejś powtórki, to musiałam z nim iść i te prawie 3 godziny wysiedzieć. Ja zasypiałam, a on wpatrzony i wsłuchany.
        • memphis90 Re: efekt Sławosza... 27.06.25, 07:42
          No widzisz, a Slawosz filmu nie widział i nie umiał zadokować wczoraj… Ile im to zajęło 3h? A w Interstellar 3 minuty i to do stacji wirującej niczym derwisz w tańcu! 😂
          • stasi1 Re: efekt Sławosza... 02.07.25, 14:38
            Może ktoś inny siedział za sterami? Ale w filmie to jest chyba daleką przyszłość
          • eglantine Re: efekt Sławosza... 04.07.25, 22:06
            Bo Cooper miał podkład muzyczny Hansa Zimmera. 😎
        • danaide2.0 Re: efekt Sławosza... 27.06.25, 13:12
          Z filmów o Kosmosie i kosmonautach, przepraszam, astronautach, super był "Pierwszy człowiek" z Goslingiem. Taki od ludzkiej strony. O, widzę, że jest na maxie. Generalnie w tamtych czasach wysyłanie ludzi w Kosmos było obarczone sporym ryzykiem. Gdzieś czytałam, że Gagarin poszedł na udry z władzami, jak wysłano jego przyjaciela na lot, o którym wiedziano, że jest skazany na porażkę.
    • jowita771 Re: efekt Sławosza... 27.06.25, 06:49
      Kojarzę tylko "był sobie kosmos" z tej francuskiej serii "było sobie życie" itp.
      • muszkaberiberi1066 Re: efekt Sławosza... 05.07.25, 17:00
        jowita771 napisał:

> Kojarzę tylko "był sobie kosmos" z tej francuskiej serii "było sobie życie" itp
        > .
        >

NIe wiem jak ta konkretna część serii, ale " Było sobie życie " ( ciało człowieka) źle się zestarzało i jednak nauka poszła bardzo do przodu...
    • kk345 Re: efekt Sławosza... 27.06.25, 08:23
      sklep.kosmosdladziewczynek.pl/prenumerata?gad_source=1&gad_campaignid=20592726689&gbraid=0AAAAAoL1buaD5cLk2H_3wCRCMIOW8vlQH&gclid=CjwKCAjw3_PCBhA2EiwAkH_j4sI1GCDZOmCUHCm5ZZEW8qLQxl1X_ZTFVd_PxkGr7Gt76nAOtQO5khoCkfgQAvD_BwE
      • danaide2.0 Re: efekt Sławosza... 27.06.25, 13:08
        big_grin
        Ten Kosmos dla dziewczynek to chyba nie tylko o Kosmosie czy gwiazdach. Jak gwiazdy, to nie wiem, Viva, Gala?
        • kk345 Re: efekt Sławosza... 05.07.25, 09:32
          Nie mam siły zastanawiać się, co możesz mieć na myśli tym razem...
      • eglantine Re: efekt Sławosza... 04.07.25, 22:08
        Żarty żartami, ale czasopismo jak najbardziej godne polecenia.
    • bmtm Re: efekt Sławosza... 27.06.25, 13:58
      Super, ale jakie to ma znaczenie, że to akurat Polak? Chyba nikt nie wspomniał, że jest de facto trzecim Polakiem w kosmosie bo drugim był James Pawelczyk.
      • nick_z_desperacji2 Re: efekt Sławosza... 05.07.25, 17:37
        Podejrzewam, że proste: więcej informacji w mediach, plus sygnał, że można, niezależnie od kraju pochodzenia. Zresztą, ważniejszy od przyczyny jest skutek, czyli zainteresowanie kosmosem.
    • deszczu_kropelka Re: efekt Sławosza... 03.07.25, 10:15
      "Zapytaj astronautę" - Tim Peake, który przebywał na ISS, odpowiada na pytania dotyczące życia i pracy na stacji. Napisane bardzo ciekawie i prostym językiem, odpowiednie dla dzieci. Może być odrobinkę nieaktualne, bo już kilka lat temu wydane.
    • jakornelia12345 Re: efekt Sławosza... 03.07.25, 12:49
      Fajnie. Niech młoda rozwija temat i może za jakieś 20 lat będzie pierwszą Polką w kosmosie? Trzymam kciuki.
      • stasi1 Re: efekt Sławosza... 04.07.25, 16:13
        Za 20 to się pewnie nie uda, ale za 30 to i owszem. W jej przypadku, nie że dopiero wtedy pierwsza Polka. Ale jak widzę te Polki to pewnie ją by żywcem zjadły
        • jakornelia12345 Re: efekt Sławosza... 04.07.25, 17:13
          Raczej nie dożyję czasów, kiedy pierwsza Polka poleci w kosmos, najlepiej z polskiego programu kosmicznego. Na razie polski program kosmiczny pozostaje w sferze science fiction, ale mam nadzieję, że ta dziewczynka, dotknięta "efektem Sławosza", nie skończy jako kura domowa, bo tak chce kościółek.
          • jakornelia12345 Re: efekt Sławosza... 04.07.25, 17:28
            I jeszcze, mam taką szaloną myśl, może zaprzestać miliardowego finansowania kościelnych guseł i przekierować te marnotrawione od dziesięcioleci środki na szkoły, ze szczególnym uwzględnieniem nauk ścisłych. Wspierać dzieciaki, takie, jak ta dziewczynka, zafascynowane nauką.
            • stasi1 Re: efekt Sławosza... 06.07.25, 10:09
              Faktycznie masz ty szaloną myśl, jednak większość Polaków nie chce tego, dlatego wybrali sobie na prezydenta Nawrockiego. Czemu masz nie dożyć takich czasów? Niby pierwszy Polak był kosmosie 50 lat temu, jednak trzeci ma szanse byc zdecydowanie wcześniej, nawet byłbym zdolny założyc się że po mniej niż 25 latach.
              W pierwszej setce co byli w kosmosie był też nasz kosmonauta, drugi znalazł się dopiero na miejscu 740. Przy czym w tym roku ponad 20 nowych osób było po raz pierwszy w kosmosie.
              W ubiegłym roku na raz w kosmosie było 19 osób
              • jakornelia12345 Re: efekt Sławosza... 06.07.25, 17:21
                Myślisz, że przeżyję kolejne 25 lat? No cóż, trzeba być optymistką.
    • eglantine Re: efekt Sławosza... 04.07.25, 22:14
      Ośmiolatce powinien się spodobać komiks 24 godziny w kosmosie. Właśnie o ISS.

lubimyczytac.pl/ksiazka/5030782/24-godziny-w-kosmosie

Poza tym Mizielińscy popełnili swego czasu książkę Tu Jesteśmy.

lubimyczytac.pl/ksiazka/112325/tu-jestesmy-kosmiczne-wyprawy-wizje-i-eksperymenty

A dla starszych polecam Kosmos Tomasza Rożka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka