Dodaj do ulubionych

Jedwab wiskozowy

14.09.25, 18:43
Czy któraś z emam posiada halkę/koszulę nocną z jedwabiu wiskozowego z firmy mewa? Chciałabym kupić sobie taką halkę ale wg tabeli rozmiarów biust mam w rozmiarze 40 a obwód talii w rozmiarze 44. Jeśli kupię rozmiar 44, to będzie za luźna w biuście sad. Czy jedwab wiskozowy jest rozciągliwy?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Jedwab wiskozowy 14.09.25, 18:48
      Przede wszystkim ten ich "jedwab" jest obrzydliwy w dotyku, chrzęści, elektryzuje się jak najpodlejszy poliester.
      Chyba że się coś zmieniło. Podjęłam próbę lata temu.
      • rosie Re: Jedwab wiskozowy 14.09.25, 18:57
        Oj, wiem że te stare śliskie halki to jakaś sztuczność. Jedwab wiskozowy ma 28%jakiegoś poliamidu, reszta to wiskoza, wydaje się całkiem o.k, nawet na zdjęciach.
        • taki-sobie-nick Re: Jedwab wiskozowy 14.09.25, 19:42
          rosie napisała:

> Oj, wiem że te stare śliskie halki to jakaś sztuczność. Jedwab wiskozowy ma 28%
          > jakiegoś poliamidu, reszta to wiskoza, wydaje się całkiem o.k, nawet na zdjęcia
          > ch.

Przede wszystkim nie "jedwab wiskozowy", bo to takie określenie dla klientów, ale prozaiczna wiskoza.

Tak zwany jedwab wiskozowy powinien składać się w 100% z wiskozy. Nie kupuj tego badziewia.
          • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 11:54
            patrze na moje halko-spodnie i sa z wiskozy 100% i jest napisane - jedwab wiskozowy. Wg mnie to jest niezle okreslenie, bo to nie to samo co zwykla wiskoza.
            • galaxyhitchhiker Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 12:10
              >to nie to samo co zwykla wiskoza

Jak coś jest w 100% z wiskozy, to to jest wiskoza, nie żaden jedwab. Nawet jeśli splot przypomina ten jedwab w wyglądzie i dotyku, to to nadal jest zwykła wiskoza, a jedwab w nazwie to tylko wabik na klienta. Coś jak schabowy z soi smile
              • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 12:26
                Podobienstwo jest - nazwa okresla nie surowiec a forme. Sklad tez mamy - wiskoza albo soja. A jednak jest roznica jak zostanie obrobione.
                Czy wabik? Niekoniecznie. Jakbym sie spodziewala wiskozy a dostala cos w wygladzie i dotyku przypominajace jedwab, to bym poczula sie oszukana i bym odeslala. Jak czytam jedwab wiskozowy, to wiem jakiej wiskozy sie spodziewac.
                • galaxyhitchhiker Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 12:46
                  > Podobienstwo jest - nazwa okresla nie surowiec a forme.

Formę w jakim sensie? Jedwab nie ma jednej formy, możesz mieć cieniutki i zwiewny, a możesz mieć gruby i mięsisty. Jeśli patrzymy tylko na wygląd, to równie dobrze można uznać, że 100% poliestru będzie podobne do jedwabiu, no ale chyba nikt nie będzie się upierał, że to to samo.

>Czy wabik? Niekoniecznie.

IMO tak - jak klient czyta jedwab wiskozowy to myśli, że dostaje coś lepszego niż wiskoza. Marketing smile

• babcia47 Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 12:58
                    Powiem nawet więcej niektóre formy surowego jedwabiu przypominają w dotyku i wyglądzie ordynarne płótno , bo nawet len potrafi być ładniej wykończone. Jedwab bez dodatków okropnie się gniecie, nawet ten wykończony " na ślisko" i wcale nie jest taki praktyczny
                    • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 13:41
                      gniecie sie ale tez sie pieknie uklada i w upaly nie grzeje i to sa wg mnie glowne zalety.
                  • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 13:40
                    > Formę w jakim sensie?

w takim, ze jak czytam sklad soja a nazwa wzkazuje, ze to sojowy schabowy, to wiem, ze to bedzie soja smazona w panierce. Podobnie z tkanina - sklad wiskoza. Opis jedwab wiskozowy okresla wyglad i uczucie w dotyku tej wiskozy.

> IMO tak - jak klient czyta jedwab wiskozowy to myśli, że dostaje coś lepszego niż wiskoza. Marketing

No i tu sie nie zgodze. Ja jak czytam, to widze cos jedwabiopodobnego zrobionego z wiskozy. Czy lepsze? Na halke moze, bo sliskie, ale juz w przypadku innych ubran wolalabym sama zdecydowac czy chce cos takiego, czy jednak wole zwykla wiskoze. Natomiast ten opis okresla wyglad wiskozy.
            • taki-sobie-nick Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 23:28
              mikams75 napisała:

> patrze na moje halko-spodnie i sa z wiskozy 100% i jest napisane - jedwab wisko
              > zowy. Wg mnie to jest niezle okreslenie, bo to nie to samo co zwykla wiskoza.

A czym się różni wiskoza od wiskozy?
              • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 23:38
                tym samym czym sie rozni bawelna od bawelny.
                • advanced48 Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 09:45
                  Drewniane panele podłogowe z winylu, mleko z owsa, oliwa z rzepaku, wełna z poliestru i koniak z jabłek. Przecież niczym się nie różnią, wyglądają tak samo.
                  • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 10:32
                    a jak sie to ma do tego, ze materialow z bawelny jest mnostwo?
                    I czy ktos ukrywa sklady tego, co wymienilas?
                    • advanced48 Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 15:46
                      Jeśli ktoś napisze na etykiecie, że to "mleko", wprowadza w błąd. Tak samo, jak na butelce będzie napis "oliwa", a w składzie "rzepak". Czy czytanie składu produktu jest obowiązkowe, bo niedowidzacego można oszukać? Tkanina jedwabna jest jedwabna, tkanina wiskozowa - wiskozowa, choć może wyglądać jak jedwab, a spodnie z elany (poliestru), mimo że są podobne do wełnianych, są poliestrowe. Kupisz naszyjnik z tombaku, bo wygląda jak złoty?
                      • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 15:50
                        > Kupisz naszyjnik z tombaku, bo wygląda jak złoty?

Kupie jak mi sie bedzie podobal i cena bedzie jak za tombak a nie zloto.
                        Mewa tez nie sprzedaje halek w cenie jedwabiu i nie ukrywa skladu.
                        Za to jakos musi opisac jak material wyglada.

• galaxyhitchhiker Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 12:14
          Mieszanka poliamidu z wiskozą nie jest jedwabiem, może przypominać jedwab z wyglądu, może nawet w dotyku, ale na pewno nie ma właściwości jedwabiu. Na zdjęciach dużo rzeczy wygląda OK, w użyciu czuć i wydać różnicę.
          • chatgris01 Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 12:19
            Bo to się gdzieś od końca XIX wieku nazywało "sztuczny jedwab"... (nazwa handlowa).
            pl.wikipedia.org/wiki/Sztuczny_jedwab
            • galaxyhitchhiker Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 12:27
              No ale przecież "sztuczny jedwab" na metce zniechęci, więc lepiej to schować pod inną nazwą.
              • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 12:30
                bo sztuczny jedwab w ostatnich czasach to blyszczacy poliester.
    • mamamisi2005 Re: Jedwab wiskozowy 14.09.25, 19:28
      Nie jest. Halki nie mam, ale majtki tak. Świetne na upały, bardzo przewiewne, ale mam nieco luźniejsze, bo są mało rozciągliwe.
      • rosie Re: Jedwab wiskozowy 14.09.25, 19:35
        Dziękuję za opinię. Wyświetliła mi się kilka dni temu reklama halki i zamarzyła mi się jako koszula nocna smile
        • mysiulek08 Re: Jedwab wiskozowy 14.09.25, 20:38
          jak jako koszula to moze jednak jedwab morwowy? cena wiadomo, inna, ale np w lovlisilk jest obnizka na sukienki ale wygladaja jak koszule noce/halki, swieta idasmile

lovlisilk.com/product/jedwabna-sukienka-midi-ivory-2/
          • advanced48 Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 08:47
            To taka porada typu "dlaczego kupujesz bilet miesięczny? Lepiej kup Mercedesa".
            • milva24 Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 09:08
              No raczej big_grin Sukienka piękna i cena promocyjna ale kilkukrotnie wyższa niż cena halki z Mewy.
    • andaba Re: Jedwab wiskozowy 14.09.25, 20:54
      Trochę jest. Ja mam halki we wszystkich kolorach, bardzo sobie chwalę. Po praniu odrobinę się zbiega. Radzę kupić taką, żeby nie była zbyt luźna w biuście, bo się będzie źle układać biodra w halkę zawsze jakoś wejdą. Może 42 będzie ok?
    • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 15.09.25, 11:53
      ja mam halko-spodnie i jest to bardzo minimalnie ciagliwe. Za luzne wg mnie nie bedzie przeszkadzac.
      A sam material jest bardzo przyjemny.
    • geez_louise Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 15:55
      Nie, nie kupuj nic od nich to paskudztwo jest. Akurat dzisiaj macałam w moim ulubionym sklepie z polską bielizną, bo właścicielka wie, że uwielbiam wszelkie gacie z nogawką, halki, koszulki i bieliznę bezszwową. To postanowiła mi “klasykę” pokazać. Brzydkie, sztywne i drapiace. Ich wyroby sprzed 40 lat noszone przez moją babcię i nazywane “reformami z milanezu” były znacznie delikatniejsze.
      • geez_louise Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 15:59
        Takie koszule nocne są najlepsze z modalu albo cienkiej wiskozy/rayonu.
        • geez_louise Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 16:06
          A najlepsze gacie bezszwowe świata to te:

julimex.pl/pl/p/Bermudy-Flexi-One-bezowe/1750?srsltid=AfmBOopwGE9WbRjbXdI4cFOM2ZB5zAqBBABFNe9srZHkizqer9d469sA

Jedwab przy nich to druciany zmywak. Rzeczywiście pasują na rozmiary xl- s (przeżyły ze mną xl-m i wiem że dadzą radę jak jeszcze schudnę). W 40 stopniach upału odprowadzają wilgoć od ciała i są przyjemniejsze niż nagie ciało.
          • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 17:04
            mam cos podobnego innej marki o chyba identycznym skladzie (i bez rancika na dole) i faktycznie nosi sie dobrze, szczegolnie w upaly ale gatki z mewy tez sobie chwale.
            • geez_louise Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 20:23
              Mam majty które wyglądają niemal tak samo, z innych firm, mam poprzednie wyroby julimexu, ale te konkretne to jest gaciany ideał.
              • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 21:37
                Nie tyle wyglad, co sklad ma znaczenie. Ale dzieki, biore na liste zakupowa. Gaci nigdy za wiele wink
    • kropkaa Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 16:12
      Nie wiem, co to za cudo pt. jedwab wiskozowy, ale sama nazwa krzyczy, żeby nie sprawdzać.
      • mikams75 Re: Jedwab wiskozowy 16.09.25, 17:05
        Bez przesady, wystarczy przeczytac sklad, 100% wiskozy. Jak widzisz "sweter welniany" to tez uciekasz czy czytasz z czego jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka