Dodaj do ulubionych

samotne osoby w rodzinie

29.10.25, 12:01
myśl pod kątem najbliższej wigilii: moja najbliższa rodzina to 5 osób samotnych: teściowa, mama, tata, brat mój i męża. pięć osób a każda mieszka sama i nie jest w związku. to chyba mocno nietypowe?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 12:03
      Co w tym nietypowego?
      • swiezynka77 Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 12:17
        jak rozglądam się wokół to ludzie na ogół żyją w związkach/małżeństwach.
        choć trend ogólny jest pewnie taki jak w mojej rodzinie, coraz więcej jednoosobowych gospodarst domowych.
        • princesswhitewolf Re: samotne osoby w rodzinie 31.10.25, 09:20
          Eee... Chyba w pewnym wieku juz nie jest tak
    • kamin Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 12:40
      O ile starsze, samotnie panie to częste zjawisko w PL, to faktycznie dużo macie pozostałych singli.
      • 35wcieniu Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 12:49
        Tych dwóch braci-singli to tak dużo?
        • kamin Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 13:26
          I jeszcze tata. Dla mnie to dużo.
          W mnie w najbliższej rodzinie jest jedna ciotka wdowa, ale też nie mieszka sama tylko ze swoją wiekową mamą.
          Singli i siegielek - takich którzy nigdy nie byliby żonaci/zamężni nie ma. w ogóle. Moi rodzice, ich rodzeństwo, dzieci rodzeństwa - wszyscy pożenieni, co wiecej - tylko jedna kuzynka się chyba rozwiodła (albo nadal po prostu mieszka bez męża)
          • 35wcieniu Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 13:30
            I jeszcze tata. Dla mnie to dużo.

No matka z ojcem rozwiedzeni jak rozumiem. Ja wiem czy dziwne i czy dużo? Dla mnie nie.
    • hosta_73 Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 12:43
      W jednej rodzinie jest więcej samotnych w innej mniej, ale to nic nietypowego według mnie. Nie wkręcaj sobie smile
    • jkl13 Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 12:49
      Może i nietypowe, ale rozwiązuje pewne problemy. Po prostu zapraszasz wszystkich do siebie na święta, kto przyjmie zaproszenie, ten przyjmie, kto nie, ten nie. A pomieścicie się wszyscy, bo jest was mało. Same plusy smile
    • kaki11 Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 12:54
      Jeżeli rodzice się tolerują to możecie zaprosić wszystkich do siebie 😉 nie wiem czy to bardzo nie typowe. W moim otoczeniu rodzinnym/znajomych rodziców sporo osób po rozwodach albo śmierci małżonka pozostaje samotnych. Zostaje dwóch samotnych braci, ale czy to aż takie dziwne ?
      • furiatka_wariatka Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 15:38
        Są też zalety. Pomyśl, gdyby mama miała nowego męża a tata nowa żonę, może niekoniecznie chcieliby razem spędzać wigilię. Na dodatek któryś z braci mógłby mieć wredna żonę, która próbowałaby go odizolować od rodziny - mało to takich historii na ematce? big_grin A tak wszyscy kulturalnie możecie się spotkać przy jednym stole.
        • swiezynka77 Re: samotne osoby w rodzinie 31.10.25, 09:08
          bracia mieli narzeczone, łącznie 3 sztuki (po kolei, nie naraz) traktowane jak członkinie rodziny. wszystkie były fajne. ale coś poszło nie tak...
    • mia_mia Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 13:15
      A dlaczego? Dwoje rozwodników, dwóch singli i wdowa (zgaduję), co w tym dziwnego?
    • aandzia43 Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 13:24
      Dopóki mają z kim spędzić Wigilię, niedzielne popołudnie, zadzwonić na pogaduchy czy poprosić o pomoc w podbramkowej sytuacji to nie są samotni. Dla mnie samotny to ktoś pozbawiony bliskich. A to są single.
    • szarmszejk123 Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 13:28
      Kumulacja przy jednym stole może trochę nietypowa, ale w samym zjawisku raczej nic nietypowego nie ma wink
      • swiezynka77 Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 15:09
        właśnie chodzi o kumulację w jednej rodzinie.
    • kariwitch00 Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 15:33
      No to sprawdźcie statystyki, 40% ludzi w przedziale 20-40 nie ma partnera, ale ludzie chcą bezwarunkowej miłości, potrzebują się przytulić i kimś opiekować więc kupują zwierzęta. W Polsce jest więcej psów niż dzieci, jest najniższa dzietność w Europie i jednocześnie najwięcej psów.To pokazuje jak duży jest kryzys rekacji.Jest źle.
      • magnoliaa50_50 Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 15:43
        Lepiej mieszkać samamu niż w złym towarzystwie.
      • 152kk Re: samotne osoby w rodzinie 31.10.25, 12:36
        Po pierwsze - w wieku 20-30 lat to nic dziwnego, że nie ma się stałego partnera (takiego z którym się mieszka), wiek nawiązywania takich relacji znacznie się przesunął bo już nie ma takiej presji społecznej i ekonomicznej (ludzie wcale nie chcieli się wiązać że swoimi pierwszymi partnerami na stałe, tylko często nie miało wyjścia - bo ciąża, bo mieszkanie, bo co ludzie powiedzą itp). Natomiast moim zdaniem ludzie około 40 i starsi, którzy nigdy nie byli w stałym związku, to jednak rzadkość.
        Więc statystyki zakłamują bo jeśli jest pytanie: czy teraz jesteś w stałym związku, to odpowiedzi "nie" udzieli zarówno student, który co chwilę ma nową dziewczynę, jak i 40-latek, który właśnie się rozwiódł, ale też osoba, która jakiś czas była sama ( bo się rozwidla/owdowiała) i dopiero nawiązuje nowe relacje. Więc to mom zdaniem nie jest tak, że tylu jest ludzi permanentnie samotnych i to jest jakiś straszny kryzys, tylko - że rodzaj związków się zmienił. Wcale zresztą bycie formalnie w związku nie oznacza braku samotnosci..Coraz mniej jest osób, które chcą się wiązać na całe życie z jedną osobą (czy z góry nie chcą, czy po prostu okazuje się po czasie, że u nich to nie działa), więcej jest osób, które otwarcie tworzą krótkotrwałe/przelotne relacje i to im wystarczy (wcześniej formalnie byłyby w martwym małżeństwie i co chwilę miały nowych kochanków) i popularne są "seryjne monogamie" (osoby rozwiedzione, wdowcy wchodzą przecież w nowe związki).
    • arabelax Re: samotne osoby w rodzinie 29.10.25, 20:11
      co tu jest nietypowe?
      zalozylas, ze samotny=sam, co nie jest prawda.

rodzice mają dzieci, dzieci mają rodzicow. sami nie są, a czy są samotni, to musiałabyś zapytać ich, jak się czują.
    • bmtm Re: samotne osoby w rodzinie 31.10.25, 13:00
      Niezbyt rozumiem. To nie są osoby samotne tylko prowadzacę jednoosobowe gospodarstwo domowe.
      Ja np. nie mam ani jednego żyjącego krewnego i to można określić mianem samotności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka