Dodaj do ulubionych

Toasty 2026 bez alko

31.12.25, 11:18
Wlasnie zauwazylam, ze w Dzien Dobry TVN Wellmann & Prokop wznosza toast czyms kolorowym, ewidentnie bezalkoholowym (a przynajmniej tak wyglada smile)
Macie swoje ulubione drinki bez alko? Podzielicie sie?
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 11:23
      Nie pije mocktails. Wole napic sie wody.
    • 35wcieniu Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 11:25
      No w pracy są, więc wiadomo że nie będą pić w czasie porannego programu ze studia. big_grin

Wszystkie bezalkoholowe drinki są zwykle słodkie a nie lubię, więc w sumie chętnie poczytam co piją inni bo póki co jestem z frakcji "woda lub herbata" big_grin Alkoholu nie piję.
    • pepsi.only Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 11:28
      Nie lubię zamienników i napojów bezalkoholowych, w sensie piwo, czy drinki bezalkoholowe. Wybieram wtedy wodę, Pepsi albo np. Mirindę.
    • mabel_mora Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 11:38
      nie lubie drinków bezalkoholowych oraz ciast bez pieczenia
    • primula.alpicola Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 11:39
      Woda żywiec mocny gaz
      • piataziuta Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 12:52
        Ja polecam tą - bardzo smaczna.

• princy-mincy Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 11:41
      Mój hit to wino bezalkoholowe Carlo Rossi o smaku mohito.
      Niby podobne do 7 up ale jednak trochę inne.
    • beataj1 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 11:47
      Najbardziej lubię virgin kuba libre.
      • princy-mincy Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 12:34
        A gdzie taki można kupić?
        • bezmiesny_jez Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 12:52
          Przecież ona ma na myśli zwykłą colę...
    • mayaalex Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 11:51
      Virgin piña colada to moj ulubiony drink wakacyjno-basenowy smile
    • pytajacakinga Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 12:23
      Nie lubię bo to sam cukier i barwnik
      • hanusinamama Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 14:36
        NO tak w wersji alkoholowej jest: cukier, barwnik i alkohol. Ile zdrowiej co?
        • primula.alpicola Re: Toasty 2026 bez alko 01.01.26, 02:24
          Przynajmniej jest efekt psychoaktywny. A nie same kalorie.
    • kotejka Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 12:40
      Od swieta coca cola zero smile
    • dwa_kubki_herbaty Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 12:47
      Tak, lubię wino musujące bez alko z sokiem z kwiatów białego bzu, do tego lód i limonka i chyba mięta, ta sama wersja jest z proseco alkoholowym.
      A z takich zwykłych napoji do pica to lubię lemoniady cytrynowe, napary imbirowe i wszelkie zimowe herbaty oraz kawy typu dyniowa i to pije w zimie.
      Teraz są odpowiedniki bez alko wszystkich popularnych drineczków.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 12:48
        Dzisiaj pije shzoty z naszą polską wódą z pszenicy i innych polskich zbóż z wielkopolski ;P
    • piataziuta Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 12:50
      Różowe Falko - naprawdę spoko.
      Ewentualnie po prostu kombucha.
      https://falkodrinks.pl/cdn/shop/files/FALCO_PACKSHOT_Clean.png?v=1765803472&width=1946
      • spirit_of_africa Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 19:45
        Ja też różowe falko.
    • beaucouptrop Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 12:50
      Coraz więcej restauracji i barów proponuje koktajle bezalkoholowe, które są skomponowane tak, aby być oryginalnym napojem samym w sobie, a nie tylko bezalkoholową wersją jakiegos alkoholowego drinka. I to jest super, że kiedy ktoś nie chce pic alkoholu, ma ciekawa smakowo alternatywę, a nie tylko wodę, sok z kartonu, albo jakieś gazowane, masowe produkty. We Francji pewien gość Benoît d'Onofrio, dawny sommelier, nawet robi na tym niezły business Tekst linku
      Ja polecam belgijskiego Gimbera Tekst linku Wlewasz trochę koncentratu, uzupełniasz wodą gazowaną, wrzucasz plasterek limonki et voilà.
      • ritual2019 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 14:10
        Tak szczerze to mocktails nie sa niczym innym jak cocktails bez alkoholu czyli soki, syropy zmiksowane i tyle. To nie jest zadne super cudo ale oczywiscie niektorzy robia na tym niezly biznes bo I czemu nie. Natomiast dla mnie to sa overpriced slodkie ulepy, ktorych nie tykam. Zdecydowanie wole cocktails.
        • beaucouptrop Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 14:34
          Zależy od miejsca. Gwiazdkowe restauracje często obok wine pairing proponuja już non alcoholic pairing i nie są to wersje alkoholowych koktajli. To robione na miejscu kombuche i inne infusions.
          Np. ta brukselska restauracja www.elianerestaurant.be/info lub bliżej ciebie wyspiarska moorhall.com/moor-hall/menus
          》We do also offer an alcohol-free pairing at £85. This consists of some of the world’s finest teas sourced for us by Jameel Lalani. Each tea is a single vintage, sourced from tea gardens in locations around the globe. Teas are treated like we would treat wine, working with terroirs, vintages, and appellations《
          Byłam, piłam i zapewniam cię, że nie były to slodkie ulepy.
          • ritual2019 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 14:39
            Ale jakby nie patrzec i traktowac herbata to nie wino, mocktail to nie cocktail. Rozumiem ze sa amatorzy, ja nie jestem i tyle.
            • beaucouptrop Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 14:49
              No pewnie, że nie. Piję też wino, bo lubię. Czasem jednak nie chcę pic alkoholu i fajnie, że na rynku jest coraz więcej innych bezalkoholowych opcji, a nie wyłącznie woda, sok z kartonu lub słodkie napoje gazowane.
              • ritual2019 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 15:08
                Herbata jest na rynku od wielu lat, takze specuficzne i rzadkie gatunki. Nie jestem jakas fanka herbat ale czasem lubie. Jednak to nie zastepuje alkoholu dla mnie. Jesli chce to pije alkohol, jesli nie chce to nie pije ale nie udaje ze herbata, kawa albo mocktails go zastepuja. O ile picie/degustowanie herbaty czy kawy rozumiem o tyle ekacytacji mocktails nie.
                • beaucouptrop Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 15:31
                  Tutaj nie chodzi o zastępowanie alkoholu. Chodzi o fajną alternatywę dla alkoholu. Zdarza się tak, że ludzie nie lubią lub nie chcą pic alkoholu I nie szukają jego smaku w napojach bezalkoholowych. Ja też nie pijam win bezalkoholowych. Kiedy mam ochotę napic się wina to piję wino.
                  • ritual2019 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 15:34
                    beaucouptrop napisała:

> Tutaj nie chodzi o zastępowanie alkoholu. Chodzi o fajną alternatywę dla alkoho
                    > lu.
                    .
                    Rozumkemiem, ale dla mnie mocktails nie sa alternatywa dla alkoholu.
    • bezmiesny_jez Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 12:53
      Też jestem z frakcji, ze jak bezalkoholowe to wolę sok, herbatę czy wodę. Bezalkoholowe mogę co najwyżej piwo, bo gasi pragnienie, ale nawet te najlepsze są dla mnie za słodkie z tym dziwnym posmakiem.
    • kropkacom Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 12:59
      Lubię syrop cytryna - mięta, woda gazowana, owoce i świeża mięta.
      • kropkacom Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 13:00
        Lubię też różowy tonik. Z kawą to delicja smile
    • freja08 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 13:05
      Piłam ostatnio na imprezie bezalkoholowy Aperol Spritz i był do tego stopnia nie do odróżnienia że początkowo czułam niepokój czy aby się nie pomylili i nie dali mi alkoholowego, bo przyjechałam samochodem.
    • mikams75 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 13:50
      Herbatę. Czasem cole, icetea. Albo syrop z wodą gazowaną, przypomina mi to co było kiedyś w saturatorach.
    • koko8 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 14:56
      Bezalkoholowe piwa z funky fluid i magic road.
    • bene_gesserit Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 14:57
      Trzeba to nazywać 'drinkiem"?
      Ja lubię sok z malin z sokiem grapefruitowym. Oba aromaty i smaki się genialnie uzupełniają, tworzą nową jakość, efekt synergii jak przy połączeniu malin z brzoskwiniami,
    • sylwiastka Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 15:06
      Uwielbiam Copenhagen Sparkling Tea i nie jest to herbata z woda gazowana. Choc jest na bacie naparow i wyciagow oraz ma babelki. Tworzy sie w procesie fermentacji, ale nie alkoholowej, a smak jest wytrawny. Moze byc alternatywa dla win musujacych.
      • beaucouptrop Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 16:44
        Sprawdziłam co to i wygląda interesująco. Czy przypomina w smaku kombuche?
        • sylwiastka Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 18:28
          Mnie nie, ale ja srednio lubie kombuche.
    • slonko1335 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 15:26
      Lubię frizzante mohito i Lecha free limonka, mięta.
    • kloacznymysliwy Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 15:49
      Niestety - alkohol jest nośnikiem smaku. Ja kocham alkohole za smak i moc (wino, koktajle), ale drażni mnie efekt. Przez kilka lat próbowałam bezalkoholowych odpowiedników i cóż - to nie to TO. Wina często smakują mi jak coś pomiędzy winem a sokiem, nie mając zalet żadnego. Ostatnio byłam na degustacji takich naprawdę dobrych i nie, żadne nie miało dla mnie nawet podjazdu do normalnego wina. A moktajle jako odpowiedniki znanych drinków, żeby smakować dobrze, mają często nawalone syropu cukrowego (więcej niż alkoholowe), który robi ruinę z mojego żołądka i wątroby uncertain
      Za to te autorskie to po prostu lemoniady w różnych smakach (tak, wiem skąd jest słowo lemoniada, ale w karcie to występuje np. jako "lemoniada rozmarynowa" i niekoniecznie jest tam cytryna).

Marzę o tym, żeby wynaleziono neutralizator alkoholu w żołądku...
      • piataziuta Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 16:02
        A grubi ludzie mówią, że tłuszcz jest nośnikiem smaku.
        • kloacznymysliwy Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 16:19
          No bo też jest - ja odróżniam wypieki na maśle od wypieków na margarynie czy innych tłuszczach. A pączki smażone są według mnie o wiele lepsze od pieczonych (nie wiem, czy o pieczonych można w ogóle mówić "pączek"). Gruba nie jestem.
          Obżarstwo i alkoholizm nie mają nic wspólnego z delektowaniem się pączkiem czy kieliszkiem wina raz na jakiś czas. No ale neofici koniecznie muszą iść w tę stronę, bo im się inaczej system psuje.
          • beaucouptrop Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 16:48
            Zgadzam się. Tłuszcz jest nosnikiem smaku i twierdzą tak też znani szefowie kuchni, którzy nie mają problemów z nadwagą.
            Wszystko jest dla ludzi, wystarczy znać umiar.
            • danaide2.0 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 17:09
              Alko podobno super zachowuje właściwości ziół. Vide benedyktyńskie nalewki, niektóre leki ziołowe.
        • starczy_tego Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 21:41
          Bo jest. I to mówią szczupli ludzie też
    • danaide2.0 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 17:04
      W wątku obok bodajże Felicja napisała o "alkohisteryczkach", które zaraz się aktywują po przeczytaniu, że rodzice piją przy dziecku i tak sobie myślę, że w kraju Karolaka w kominie i choinki z butelek i tak wszystko o kant dudy potłuc.

Ulu drinka bez alko nie mam. Próbowałam nawet czegoś co ma zastępować alkohol, wywoływać podobny efekt rozluźnienia - smakowało jak kolorowa, lekko pikantna może, lekko musująca woda, smak nie dla mnie. Gdybym wypiła taką objętość wina efekt pewnie byłby murowany, a toto - nic. Zawracanie głowy.

Ok, czasem pojawia się w domu glogg z IKEI, kolorowa woda z sokiem i przyprawami. W święta lub na okazje jest formą odświętnego zimowego napoju, ale niekoniecznie czegoś co służy do wychylania toastów.

W ogóle w tym roku mimo zaproszenia zostaję w domu i nie będzie żadnego wychylania toastów, będzie po prostu picie różnych napojów niealkoholowych. Skończyłam herbatkowy kalendarz adwentowy i kupiłam nowy herbatkowy zestaw testowy, a mamy tego więcej.
    • mocca25 Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 18:30
      Orangina big_grin
      • grey_delphinum Re: Toasty 2026 bez alko 31.12.25, 19:51
        Pepsi- pół na pół z wodą gazowaną (solo zbyt słodka).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka