just-a25 25.03.26, 17:14 Wybieram sie w czerwcu do Maroka z biura podróży 7+7 - zwiedzanie plus wypoczynek, jak wspominacie Wasze wypady do Maroka, czego sie spodziewać, na co uwazac, jak z wypłata waluty, kupić na lotnisku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 17:20 Nie byłem w Maroku, niemniej wszędzie, gdzie byłem wymiana na lotnisku była droższa, niż "na mieście". Nie ma na lotnisku bankomatów? Oczywiście w bankomacie też pobierają sobie prowizję. Bank marokański i ewentualnie Twój. Warto poszukać w internetach. Niezależnie od eMatki. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 17:28 Spodziewaj się stada natrętnych arabów dla których będziesz skarbonką albo obiektem seksualnym. Kraje arabskie mają jeden wielki problem który nazywa się arabowie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 20:38 lajtova napisała: > Kraje arabskie mają jeden wielki problem który nazywa się arabowie. > a to nie kraje zachodnio-europejskie mają ten problem ? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 20:56 lajtova napisała: > Spodziewaj się stada natrętnych arabów dla których będziesz skarbonką albo obie > ktem seksualnym. Głupoty wypisujesz > Odpowiedz Link Zgłoś
lewababa Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 17:45 Ja polecam ! byliśmy 9lat temu -na własną rękę .Zjezdzilismy 3,5 tys km , jak dla mnie było świetnie .Kompletnie nie zgodzę się z lajtowa ,która ostrzega przed natrętnymi Arabami .Akurat mam kompletnie inne spostezenia . Natrętni to byli faceci ale np w Jordanii.W Maroku nie przypominam sobie ani jednej takiej sytuacji .. Odpowiedz Link Zgłoś
inkamovinka Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 18:27 lewababa napisała: > Ja polecam ! byliśmy 9lat temu -na własną rękę .Zjezdzilismy 3,5 tys km , jak d > la mnie było świetnie .Kompletnie nie zgodzę się z lajtowa ,która ostrzega prze > d natrętnymi Arabami Bo jak piszesz, “zjeździliśmy” to sugerujesz, że podróżowałaś z towarzyszem płci męskiej, a to by wyjaśniało, skąd brak arabskich natrętów 🤦♀️🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 19:58 Byłam w małej grupie samych kobiet i potwierdzam obserwacje lewejbaby. Nie byłyśmy w ogóle zaczepiane, było przesympatycznie. Ale byłyśmy tylko w Marakeszu i okolicy, nie wiem na ile to jest reprezentatywne dla całego Maroka. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: Maroko-wasze wrażenia 26.03.26, 11:14 Ja nie przypominam sobie natrętnych ani w Maroku, ani w Jordanii. Tym bardziej w Jordanii Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 20:52 Uważać na kobry w Marakeszu. Upadła mi obok takiej torebka i jeden z zaklinaczy (zawsze jest kilku pomocników do jednego węża) w jednej chwili znalazł się obok, wściekły na mnie i jednocześnie przestraszony. Wąż co prawda w żaden sposób nie zareagował, jednak reakcja tego pana jasno wskazywała, że mógłby. Chociaż nie wiem jak, żeby jadowe mają ponoć usunięte. Ja jestem Marokiem absolutnie oczarowana. Marzę, żeby znowu pojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 21:23 Byłam w listopadzie i przejechałam pół Maroka od Błękitnego miasta Szafszawan , góry Atlas, Fez, Marakesz,pustynię, Ait Bin Haddou, byłam w hamammie i nawet spotkałam Makłowicza. Bardzo dużo zobaczyłam, mieszkałam w pięknych riadach,nikt mnie nie zaczepiał prócz pseudo restauratorów w Marrakeszu. Weź dolary w gotówce, coś ciepłego do ubrania , bo wieczorem bardzo spada temperatura. Maroko jest przepiękne, kolorowe, jedyne rozczarowanie to kuchnia, absolutnie nie smakują mi mięsa na słodko, kiszone cytryny i wszelakie inne tadżiny. Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 21:28 W Maroko są Berberowie, nie Arabowie- obrażają się za nazwanie ich Arabami Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 21:40 presens napisała: > W Maroko są Berberowie, nie Arabowie- obrażają się za nazwanie ich Arabami Są i jedni, i drudzy. Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Maroko-wasze wrażenia 26.03.26, 05:55 Obojętnie, nawet chyba lepiej euro Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: Maroko-wasze wrażenia 26.03.26, 11:19 Przecież kobry mają przeważnie usuwane kły jadowe, a w skrajnych wypadkach zaszywany pysk. Musiałaś trafić, na taką spoza "przeważnie". Peszek Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 22:35 Niekoniecznie. Myślę, że wystraszona mogła się na przykład chcieć gdzieś schować, ukryć, a wtedy panika na placu murowana - wystarczające nieszczęście, nie trzeba jadu. Wężom wolno przebywać na placu tylko do zachodu słońca. - nie wiem, dlaczego, ale wyobrażam sobie że raczej chodzi o ewentualną ucieczkę niż o wgryzanie sieci białe łydki turystów 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 21:33 BYłam 16 lat temu (podróż poślubna). Własnie na wyjezdzie 7+7. Wspominam dobrze aczkowliek my byślimy w paździeniku i było bardzo ciepło. Agadir ma wspaniałą plażę. BYliśmy w jakimś hotelu dla seniorów. Miałam cały dzien basen dla siebie (jeden był płytszy i cieplejszy i tam się niektorzy moczyli). Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 00:28 Byłam kilka lat temu, na wyjeździe organizowanym sobie z mężem samodzielnie. Wspominam dobrze, żałuję, że przez ograniczenia czasowe tylko na krótko zahaczyliśmy o góry, ale jak jedziesz na objazdówkę, to polecanie konkretnych miejsc i tak nie ma większego sensu. Na co uważać? moim zdaniem na swoje rzeczy zwłaszcza przy wizycie na placu w Marakeschu gdzie faktycznie czułam się niekomfortowo, ale po za tym, to chyba standardowo. O ile dobrze pamiętam braliśmy euro, i z pewnością nie wymienialiśmy większej kwoty na lotnisku, bo nigdy tego nie praktykujemy- zawsze jak sobie zerkałam na kursy tam i w mieście było to bardzo niekorzystne. W czerwcu to bym się na twoim miejscu spodziewała gorąca, ja byłam w grudniu akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans1 Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 18:15 jade za 2 tygodnie na 2 tygodnie rowerowe po Maroku... zaczynamy w Marrakech przez gory Atlas do Sahary i w gore do Fez, pozniej w dol i konczymy w Marrakech... przebieram juz nogami... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 22:17 Zaczynamy w Marrakeszu, w górę do Fezu, kończymy w Marrakeszu. Poza tym powodzenia, zapowiada się świetna wyprawa! Rowery zabieracie do auta? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 22:39 Pięknie tam i przede wszystkim magicznie i bardzo Ci zazdroszczę tak pięknej podróży (ale Bywalec m racje- Fez i Marakesz się deklinują) Odpowiedz Link Zgłoś
inaccessible_rail Re: Maroko-wasze wrażenia 28.03.26, 08:58 Myelegans, proszę wrzuć jakieś zdjęcia z wyjazdu na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 22:38 Kiedyś pojawiła mi się sonda- do jakiego kraju nie wróciłbyś ponownie- obok Indii często pojawiało się właśnie Maroko. Muszę powiedziec, że to skutecznie mnie zatrzymało w chęci rozważania Maroka jako następnego kraju do zwiedzania. Po Waszych postach chyba znowu się zastanowię 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Maroko-wasze wrażenia 28.03.26, 09:59 Jak ktoś tydzień siedział w Marrakeszu w kiepskich warunkach, to może mieć takie zdanie. Ja uważam, że ten kraj jest piękny Odpowiedz Link Zgłoś