Dodaj do ulubionych

Maroko-wasze wrażenia

25.03.26, 17:14
Wybieram sie w czerwcu do Maroka z biura podróży 7+7 - zwiedzanie plus wypoczynek, jak wspominacie Wasze wypady do Maroka, czego sie spodziewać, na co uwazac, jak z wypłata waluty, kupić na lotnisku?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 17:20
      Nie byłem w Maroku, niemniej wszędzie, gdzie byłem wymiana na lotnisku była droższa, niż "na mieście". Nie ma na lotnisku bankomatów? Oczywiście w bankomacie też pobierają sobie prowizję. Bank marokański i ewentualnie Twój. Warto poszukać w internetach. Niezależnie od eMatki.
    • lajtova Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 17:28
      Spodziewaj się stada natrętnych arabów dla których będziesz skarbonką albo obiektem seksualnym.
      Kraje arabskie mają jeden wielki problem który nazywa się arabowie.
      • wyprawa32768 Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 20:38
        lajtova napisała:

> Kraje arabskie mają jeden wielki problem który nazywa się arabowie.
        >
        a to nie kraje zachodnio-europejskie mają ten problem ?
      • nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 20:56
        lajtova napisała:

> Spodziewaj się stada natrętnych arabów dla których będziesz skarbonką albo obie
        > ktem seksualnym.
        Głupoty wypisujesz
        >
      • mizantropka65 Re: Maroko-wasze wrażenia 26.03.26, 11:13
        To chyba nie w Maroku
    • lewababa Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 17:45
      Ja polecam ! byliśmy 9lat temu -na własną rękę .Zjezdzilismy 3,5 tys km , jak dla mnie było świetnie .Kompletnie nie zgodzę się z lajtowa ,która ostrzega przed natrętnymi Arabami .Akurat mam kompletnie inne spostezenia . Natrętni to byli faceci ale np w Jordanii.W Maroku nie przypominam sobie ani jednej takiej sytuacji ..
      • inkamovinka Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 18:27
        lewababa napisała:

> Ja polecam ! byliśmy 9lat temu -na własną rękę .Zjezdzilismy 3,5 tys km , jak d
        > la mnie było świetnie .Kompletnie nie zgodzę się z lajtowa ,która ostrzega prze
        > d natrętnymi Arabami

Bo jak piszesz, “zjeździliśmy” to sugerujesz, że podróżowałaś z towarzyszem płci męskiej, a to by wyjaśniało, skąd brak arabskich natrętów 🤦‍♀️🤦‍♀️
        • z_lasu Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 19:58
          Byłam w małej grupie samych kobiet i potwierdzam obserwacje lewejbaby. Nie byłyśmy w ogóle zaczepiane, było przesympatycznie. Ale byłyśmy tylko w Marakeszu i okolicy, nie wiem na ile to jest reprezentatywne dla całego Maroka.
      • mizantropka65 Re: Maroko-wasze wrażenia 26.03.26, 11:14
        Ja nie przypominam sobie natrętnych ani w Maroku, ani w Jordanii. Tym bardziej w Jordanii
    • nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 20:52
      Uważać na kobry w Marakeszu. Upadła mi obok takiej torebka i jeden z zaklinaczy (zawsze jest kilku pomocników do jednego węża) w jednej chwili znalazł się obok, wściekły na mnie i jednocześnie przestraszony. Wąż co prawda w żaden sposób nie zareagował, jednak reakcja tego pana jasno wskazywała, że mógłby. Chociaż nie wiem jak, żeby jadowe mają ponoć usunięte.
      Ja jestem Marokiem absolutnie oczarowana. Marzę, żeby znowu pojechać.
      • presens Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 21:23
        Byłam w listopadzie i przejechałam pół Maroka od Błękitnego miasta Szafszawan , góry Atlas, Fez, Marakesz,pustynię, Ait Bin Haddou, byłam w hamammie i nawet spotkałam Makłowicza. Bardzo dużo zobaczyłam, mieszkałam w pięknych riadach,nikt mnie nie zaczepiał prócz pseudo restauratorów w Marrakeszu. Weź dolary w gotówce, coś ciepłego do ubrania , bo wieczorem bardzo spada temperatura. Maroko jest przepiękne, kolorowe, jedyne rozczarowanie to kuchnia, absolutnie nie smakują mi mięsa na słodko, kiszone cytryny i wszelakie inne tadżiny.
        • presens Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 21:28
          W Maroko są Berberowie, nie Arabowie- obrażają się za nazwanie ich Arabami
          • nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 21:40
            presens napisała:

> W Maroko są Berberowie, nie Arabowie- obrażają się za nazwanie ich Arabami

Są i jedni, i drudzy.
        • nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 21:41
          No i koty, koty, koty…
        • just-a25 Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 23:22
          Lepiej dolary niż euro?
          • presens Re: Maroko-wasze wrażenia 26.03.26, 05:55
            Obojętnie, nawet chyba lepiej euro
          • nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 26.03.26, 07:37
            Byłam dopiero co - euro.
      • mizantropka65 Re: Maroko-wasze wrażenia 26.03.26, 11:19
        Przecież kobry mają przeważnie usuwane kły jadowe, a w skrajnych wypadkach zaszywany pysk. Musiałaś trafić, na taką spoza "przeważnie". Peszek
        • nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 22:35
          Niekoniecznie. Myślę, że wystraszona mogła się na przykład chcieć gdzieś schować, ukryć, a wtedy panika na placu murowana - wystarczające nieszczęście, nie trzeba jadu.
          Wężom wolno przebywać na placu tylko do zachodu słońca. - nie wiem, dlaczego, ale wyobrażam sobie że raczej chodzi o ewentualną ucieczkę niż o wgryzanie sieci białe łydki turystów 😉
    • hanusinamama Re: Maroko-wasze wrażenia 25.03.26, 21:33
      BYłam 16 lat temu (podróż poślubna). Własnie na wyjezdzie 7+7. Wspominam dobrze aczkowliek my byślimy w paździeniku i było bardzo ciepło.
      Agadir ma wspaniałą plażę. BYliśmy w jakimś hotelu dla seniorów. Miałam cały dzien basen dla siebie (jeden był płytszy i cieplejszy i tam się niektorzy moczyli).
    • kaki11 Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 00:28
      Byłam kilka lat temu, na wyjeździe organizowanym sobie z mężem samodzielnie. Wspominam dobrze, żałuję, że przez ograniczenia czasowe tylko na krótko zahaczyliśmy o góry, ale jak jedziesz na objazdówkę, to polecanie konkretnych miejsc i tak nie ma większego sensu. Na co uważać? moim zdaniem na swoje rzeczy zwłaszcza przy wizycie na placu w Marakeschu gdzie faktycznie czułam się niekomfortowo, ale po za tym, to chyba standardowo. O ile dobrze pamiętam braliśmy euro, i z pewnością nie wymienialiśmy większej kwoty na lotnisku, bo nigdy tego nie praktykujemy- zawsze jak sobie zerkałam na kursy tam i w mieście było to bardzo niekorzystne. W czerwcu to bym się na twoim miejscu spodziewała gorąca, ja byłam w grudniu akurat.
    • bywalec.hoteli Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 09:17
      super
    • myelegans1 Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 18:15
      jade za 2 tygodnie na 2 tygodnie rowerowe po Maroku... zaczynamy w Marrakech przez gory Atlas do Sahary i w gore do Fez, pozniej w dol i konczymy w Marrakech... przebieram juz nogami...
      • presens Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 18:39
        I to jest prawdziwa wyprawa!
      • bywalec.hoteli Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 22:17
        Zaczynamy w Marrakeszu, w górę do Fezu, kończymy w Marrakeszu.
        Poza tym powodzenia, zapowiada się świetna wyprawa!
        Rowery zabieracie do auta?
      • nangaparbat3 Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 22:39
        Pięknie tam i przede wszystkim magicznie i bardzo Ci zazdroszczę tak pięknej podróży (ale Bywalec m racje- Fez i Marakesz się deklinują)
      • inaccessible_rail Re: Maroko-wasze wrażenia 28.03.26, 08:58
        Myelegans, proszę wrzuć jakieś zdjęcia z wyjazdu na forum!
    • przepio Re: Maroko-wasze wrażenia 27.03.26, 22:38
      Kiedyś pojawiła mi się sonda- do jakiego kraju nie wróciłbyś ponownie- obok Indii często pojawiało się właśnie Maroko. Muszę powiedziec, że to skutecznie mnie zatrzymało w chęci rozważania Maroka jako następnego kraju do zwiedzania. Po Waszych postach chyba znowu się zastanowię 😉
      • presens Re: Maroko-wasze wrażenia 28.03.26, 09:59
        Jak ktoś tydzień siedział w Marrakeszu w kiepskich warunkach, to może mieć takie zdanie. Ja uważam, że ten kraj jest piękny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka