Dodaj do ulubionych

Mia100kamienic

17.07.26, 10:57
Kiedys zapytalem dlaczego miasto Lodz skazane jest na szybki upadek. Oczywiscie, dawny dominujacy przemysl wlokienniczy, bliskosc stolicy, mieszkancy niewyksztalceni itp. Dzis przeczytalem atprtykul, ze zabytkowa kamienica " Pod Gutenbergiem" , z odnowiona fasada ( za ciezkie pieniadze) nie ma dostepu do biezacej wody. Czy ktos chcialby mieszkac w takim miescie, z wyjatkiem starych tubylcow?
Obserwuj wątek
    • at.attin Re: Mia100kamienic 17.07.26, 11:06
      Odpowiedź jest prosta.

"Po II wojnie światowej kamienica wraz z użytkowymi oficynami zostały znacjonalizowane i lokowano w nich przeróżne biura i redakcje, np. Głosu Robotniczego..."
      • alpepe Re: Mia100kamienic 17.07.26, 11:11
        I to usprawiedliwia brak sieci sanitarnej?
        • at.attin Re: Mia100kamienic 17.07.26, 11:12
          Tak. To samo miało miejsce w tysiącach upaństwowionych budynków na terenie całego kraju. Władza robotnicza miała inne priorytety.
          • iwles Re: Mia100kamienic 17.07.26, 11:21

Ale dzisiaj już tej władzy robotniczej nie ma. I to od 30+ lat.
            • kokosowy15 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 11:25
              Calkiem nowa wladza wladowala w kamienice sporo kasy, bez zapewnienia mieszkancom warunkow do normalnego zycia. A przeciez to tylko przyklad, tu sa tysiace mieszkan bez wody, kanalizacji, lazienek.
              • iwles Re: Mia100kamienic 17.07.26, 12:00

Podejrzewam, że skoro kamienica wpisana do rejestru zabytków, to remont był dotowany z budżetu państwa.
                • reinadelafiesta Re: Mia100kamienic 17.07.26, 14:34
                  Turzyca wyjaśniła: kamienica jest podłączona do wody i kanalizacji. Kokosowy nie do końca przedstawił stan faktyczny.
              • qrka Re: Mia100kamienic 17.07.26, 13:27
                Niech "władza" sprzeda kamienicę prywaciarzowi. Od razu się mieszkańcom polepszy standard. Na początek zapewne w wysokości czynszu, hehe
              • mizantropka65 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:04
                A budującym własne domy, kto zapewnia wodę, kanalizację, łazienki pisi cwaniaczku?
            • at.attin Re: Mia100kamienic 17.07.26, 11:27
              Każda władza cierpi na brak pieniędzy na infrastrukturę, no może poza szejkami znad Zatoki.

iwles napisała:

>
              > Ale dzisiaj już tej władzy robotniczej nie ma. I to od 30+ lat.
              >
              >
              >
    • riki_i Re: Mia100kamienic 17.07.26, 11:26
      Bieżącą wodę można podłączyć w trakcie remontu wykraczajacego poza odnowienie fasady.

Przekleństwo Łodzi to nadmierna bliskość Warszawy. Być może jesli CPK vel Port Polska naprawdę zażre w aspekcie wielkiego cargo i strefy przemysłowej (magazyny, centra dystrybucyjne wokól) , Łódź się odrodzi jako miejsce zamieszkania tysięcy pracowników tego hubu. A w jeszcze dalszej przyszłości miejsce lokowania jakiejś produkcji. Szanse nieduże, ale jakieś tam są.
      • at.attin Re: Mia100kamienic 17.07.26, 11:30
        Przekleństwo Łodzi to jest stworzenie i utrzymywanie jej jako monomiasta. Tak jak amerykańskie Detroit czy Pittsburg albo szereg tajnych potworków w RoZZji.
        • hanusinamama Re: Mia100kamienic 17.07.26, 12:38
          Nie. Ryszard ma racje. Warszawa jest zbyt blisko.Natomiast z tym upadkiem to też jakiś mokry sen kokosowego...
          • at.attin Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:10
            Jest zbyt blisko w tym sensie, że stała się reserwuarem taniej siły roboczej dla Wawy. Zdolniejsi i lepiej zarabiajacy osadzają się w Wawie i okolicach, Łódź zostaje dla emigrantów z całego świata i przegrywów. Zdalnych i dojeżdżających do stolicy.

Z innych rzeczy mmnie osobiście rzuciły się w oczy niewykoszone trawniki między blokami w łódzkich osiedlach. Nie są wariacje na temat łąki, tyko chwasty i chaszcze.
            • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:22
              Mareksmile Siostra twojej żony jest przegrywem?
              No i twoj syn studiujący w Łodzi to przegryw?
              • pepsi.only Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:56
                Upsss... i Marek zamilkł był...
    • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 11:35
      Pytanie 1: Dlaczego komunsityczne śmieci które rządziły miastem kilkadziesiąt lat nie doprowadziły wody do mieszkań.
      Pytanie 2: W kamienicy działaly lokale gastro: choćby wspaniały Lizard King czy jakiś czas Sioux. Jak to robiły bez wody?
      Pytanie 3: Dlaczego wciąż mieszkasz w Łodzi skoro tak ci tu źle? Miasto sporo by zyskało gdyby utraciło takiego komucha jak ty. Ale na szczęscie nawet jak zostaniesz to niedługo natura załawi sprawe.

Stwierdzenie: Nie ma obowiązku tam meiszkać. Można kupić albo wynająć mieszkanie gdzie indziej.
      Stwierdzenie 2: Nie obchodzi mnie to jak ktoś zyje. Mi się podoba wspaniała fasada tej kamienicy i mam dobre wspomnienia z imprez w Lizard Kingu.
      • turzyca Re: Mia100kamienic 17.07.26, 12:39
        >Pytanie 2: W kamienicy działaly lokale gastro: choćby wspaniały Lizard King czy jakiś czas Sioux. Jak to robiły bez wody?

Odpowiedź: kamienica jest podłączona do sieci wodnej i kanalizacji, brakuje łazienek w mieszkaniach.

expressilustrowany.pl/przed-ta-kamienica-turysci-robia-sobie-zdjecia-a-w-srodku-ludzie-nie-maja-wody/ar/c1p2-29180127

Polecam zarówno tekst jak i zdjęcia.
        • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 12:44
          Aaaa. No to już nie moja sprawa co kto ma w mieszkaniu.
    • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 11:39
      Jeszcze polecjaki:
      W kamienicy znajduje się. Muzeum Ksiązki Artystycznej oraz świetnie miejsce na zjedzenie śniadania "Brednia".
      A sama kamienica wyglada tak:
      • beneficia Re: Mia100kamienic 17.07.26, 12:57
        Co Ty masz w sygnaturce...?
        (Niestety jestem w stanie uwierzyć że Princess mogła tak napisać)
        • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:15
          A jednak napisała.
    • hanusinamama Re: Mia100kamienic 17.07.26, 12:37
      MOżesz rozwinać to "mieszkancy niewyksztalcen"?
      I ten szybki upadek to jak szybki??
      • beneficia Re: Mia100kamienic 17.07.26, 13:05
        Nie wiem jak szybki, ale to miasto umiera.
        Bywam raz na dwa lata, głównie w centrum i okolicach i jest coraz gorzej.
        Okna i drzwi na parterze kamienic dosłownie zabite dechami.
        Remonty ciągnące się latami, bez jakichkolwiek efektów.
        Zarządzanie miastem leży.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mia100kamienic 17.07.26, 14:17
          beneficia napisała:

> Nie wiem jak szybki, ale to miasto umiera.
          > Bywam raz na dwa lata, głównie w centrum i okolicach i jest coraz gorzej.
          > Okna i drzwi na parterze kamienic dosłownie zabite dechami.
          > Remonty ciągnące się latami, bez jakichkolwiek efektów.
          > Zarządzanie miastem leży.

Zgadzam się, z tym że ja częściej bywam w Łodzi, raz na miesiąc czy kilka m-cy i uważam, że trzeba mieć klapki na oczach, żeby nie zauważyć, że to miasto upada. Postępujące wyludnienie, umierająca Piotrkowska, fatalna infrastruktura miejska (na czele z MPK, które ma absurdalne ceny biletów i jeszcze bardziej absurdalne czasy przejazdów). Kolesiostwo w spółkach miejskich zapewne się do tego przyczynia. Remonty kamienic w ramach mia100kamienic to głównie pic na wodę, czyli odnowione fasady i syf w środku (brak łazienek) oraz na podwórkach. Polecam każdemu przejechać się dowolnym autobusem dalekobieżnym z Fabrycznej, wyjeżdża się z pięknego (30 razy za dużego) dworca wprost na rozpadające się kamienice w okolicach Tramwajowej, niezłe jest to uczucie szoku. Wyremontowany dworzec Łódź Widzew nie ma nawet klimatyzacji, a stan toalet pominę milczeniem. Polecam też odwiedzić dworzec Łódź Chojny, tylko bez walizki z kółkami, bo można sobie wszystkie urwać na parkingu, który nie ma nawet chodnika dla pieszych.
          W wielu miastach w Polsce udało się wprowadzić ustawy krajobrazowe, w Łodzi na Piotrkowskiej oczywiście się nie przyjęła, ogródki gastronomiczne w niektórych miejscach po prostu szpecą i przypominają czasy, gdy stały obrzydliwe budy pod Kabab Housem.
          I wisienka na tym torcie sp.i.er.dolenia: ile lat trwa już budowa "łódzkiego metra"? Kiedy wysiedleni mieszkańcy wrócą do swoich domów? W okolicach rozpoczęcia tej chorej inwestycji, która miała uzdrowić komunikację w mieście ostrzegano, że pół centrum się zawali jak zacznie się drążenie tunelu, oczywiście władze wiedziały lepiej. Teraz z tego co czytam może się okazać, że skończenie tego tunelu w ogóle nie będzie możliwe. Ile kasy na to przepalono?
          Jestem wkurzona, bo ja to miasto dalej kocham wielką miłością i chętnie bym tam wróciła, ale to jak kochanie przemocowego alkoholika.
          • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 14:57
            Ale tzw łódzkie metro to inwestycja rządowa rozpoczęta przez PiS. Fachowcy mówili zeby wiercić dwa małe tunele, ale megalomani zapisu uparli się na jeden duży.
            Inwestycja zostanie zakończona.
            Piotrkowska umiera i umrzeć nie może. Zwłaszcza widać to umieranie jak wypełnia się ludźmi wieczorami.
            Dlaczego Łódź Widzew miałoby mieć akurat klime . Co Tonia wydumany zarzut?
            No i z dworca na tramwajową to nie wiem jak się wychodzi?
            Jeśli coś przeszkadza na tramwajowej to hałas z budowy nowych budynków.
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:25
              Dlaczego dworzec miałby mieć klimę w 21 wieku? Klimatyzacja w budynku użyteczności publicznej to jest jakaś fanaberia, że tak piszesz?
              Za dworce odpowiada PKP w partnerstwie z miastem, przecież to jest kluczowa infrastruktura i jakby nie patrzeć wizytówka miasta. Chojny do momentu uruchomienia tunelu między Fabryczną a Kaliską są dosyć istotne, bo łączą Kaliską z Widzewem, to jest oczywiste dla osób, które do Łodzi często podróżują.
              Pamiętam jak zamknęli Fabryczną i puścili pociągi przez Chojny, okazało się, że dworzec jest zasypany śmieciami. Teraz jest rzeczywiście lepiej, bo nie ma hałd śmieci, ale otoczenie jest porażające, polecam uwadze zwłaszcza krańcówkę autobusową z walącymi się wiatami i roz.jeb.a.nymi chodnikami.

Ja widzę, że to miasto ma coraz większy problem, bo jestem wystarczająco często, żeby to zauważyć.
              • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:56
                Za dworce odpowiada PKP.
                No klimatyzacjia na dworcu PKP jeśi nie była od poczatku projektowana nie jest w polskim klimacie jakoś potrzebna. Na dworcu przebywa się kilka/kilkanasice minut.
                Nie są istotne to malutki dworzec który się mija.
                Krancówka równie malutka jak i ten dworzec.
                • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:07
                  lajtova napisała:

> Za dworce odpowiada PKP.
                  > No klimatyzacjia na dworcu PKP jeśi nie była od poczatku projektowana nie jest
                  > w polskim klimacie jakoś potrzebna. Na dworcu przebywa się kilka/kilkanasice mi
                  > nut.

Miałam taką przygodę ostatnio, że wracałam z Łodzi w dzień, kiedy z powodu upału odwołano wiele pociągów, a te nieodwołane były opóźnione po 100-200 minut. Wspaniale się czekało na Widzewie bez klimatyzacji.
                  • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:12
                    Straszne...Wszystko co złe cie spotyka.
          • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:02
            Przedstaw wyliczenia która potwierdza słowa o 30krotnym przeskalowaniu fabrycznej?
            Akurat budowa tego dworca to jeden z niewielu przykładów myślenia perspektywicznego.
            Akurat remont w ramach programu mi100
            Kamienic były totalnie kompleksowe.
            Pomijam że ten program to zakończył się wiele lat temu i to już historia.
            Dworze Chojny to mini dworzec na obrzeżach miasta no i druga sprawa. Za dworce nie odpowiada miasto tylko PKP.
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:14
              lajtova napisała:

> Przedstaw wyliczenia która potwierdza słowa o 30krotnym przeskalowaniu fabryczn
              > ej?
              > Akurat budowa tego dworca to jeden z niewielu przykładów myślenia perspektywicz
              > nego.

Byłaś kiedyś na Fabrycznej? Bo chyba nie 🤣 może jeszcze wytłumaczysz dlaczego nie ma tam praktycznie żadnych lokali usługowych i wszystko stoi puste? Pewnie z powodu oszałamiającej liczby podróżnych każdego dnia 🤣

> Akurat remont w ramach programu mi100
              > Kamienic były totalnie kompleksowe.
              > Pomijam że ten program to zakończył się wiele lat temu i to już historia

Tak tak, jak bardzo kompleksowe to były remonty można się przekonać wchodząc w podwórka wyremontowanych kamienic.

Z Fabrycznej nie wychodzi się na Tramwajową, ale autobusy dalekobieżne tamtędy przejeżdżają. Nie umiesz czytać to chociaż nie przeinaczaj moich słów.

• lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:41
                Pytanie o lokale usługowe nalezy skierowac do PKP. Co ciekawe tym tematem zarządzał brat ministra Raua z pisu.
                Według danych z 2024 roku wymiana pasażerska to 4 200 000 zdarzeń. Trzeba pamiętac że do momentu zbudowania tunelu średnicowego i tunelu KDP to cały czas jest dworzec czołowy.

Dobrze zatem konkretnie podaje adresy kamienic remontowanych w ramach prgramu "mias100 kamienic" gdzie tylko wyremontowano fasady. Konkret z adresem.

Z dwroca autobusowego wyjezdza się na Aleje Grohmanów i widok jest głownie na nowe apartamentowce. Zwłaszcza na ten jeszcze nieskonczony na skrzyżowaniu z Wierzbową.
                • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:58
                  Wg danych UTK (Urząd Transportu Kolejowego) za 2024 rok (to ostatnie dostępne) wymiana pasażerska na Fabrycznej jest na 22 miejscu w Polsce, prześcignęły je takie stacje jak Tczew, Rzeszów, Żyrardów czy Skierniewice 🤣 Widzew bez klimatyzacji jest tylko 4 miejsca niżej, więc ja nie wiem co ty chcesz mi udowodnić.

Wyjeżdżałam z Fabrycznej autobusem do Gdańska, niezapomniane widoki na walące się kamienice, polecam serdecznie.

Wystarczy, że wyszukałam dane kolejowe, nie chce mi się szukać jeszcze adresów kamienic, ale obiecuję, że jak będę następnym raz na Pietrynie to ci zrobię zdjęcia i wrzucę do wątku.
                  • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:09
                    To że może dotrze do ciebie że to dworzec czołowy i można go porównwyac z dworcami gdzie podróże odbywają się w obu kierunkach albo nawet i są węzłami kolejowymi.
                    Dworzec został zbudowany po to by w przyszłości obsługiwać pasażerów po zbudowaniu obu tuneli.
                    Jakie walące sie kamienice?
                    No przecież napisałaś że są takie wyremontowane w ramach mias100 kamienic. No to myślałam że coś wiesz. Jak będziesz robić te foty to sprawdz najpierw czy ta kamiecia byla remontowana w ramach tego programu.
            • galaxyhitchhiker Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:43
              >Przedstaw wyliczenia która potwierdza słowa o 30krotnym przeskalowaniu fabrycznej?

Nie 30-ktornie, ale wymianę pasażerską szacowano bardzo optymistyczne.

Przy planowaniu dworca prognozy dobowe były takie: 20k pasażerów po pierwszym etapie (2016, po modernizacji Łódź-W-wa), 40k po połączeniu z Kaliską (2022, na razie robota stoi), i 70k w 2030 po wpięciu w sieć KDP. Jest 2026, mamy wymianę w okolicach 12k na dobę, dużo poniżej prognoz nawet na pierwszy etap modernizacji. A trzeba pamiętać, że plany są z czasów, gdy Łódź miała ok. miliona mieszkańców, dzisiaj ma ich trochę powyżej 650k i wciąż się wyludnia, więc te liczby raczej nie pójdą w górę. Tak zupełnie prywatnie to obstawiam, że jak się w końcu przebiją z tunelem, to ruch na Fabrycznej spadnie jeszcze bardziej, bo każdy będzie wolał wysiąść bliżej domu, a nie w centrum (chyba że wymuszą to wysiadanie niezatrzymywaniem się na innych stacjach).
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:48
                galaxyhitchhiker dzięki za głos rozsądku.
                • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:55
                  Ale ty pisałaś o 30krotnym przeskalowaniu.
                  Bardzo nierozsądnie.
                • galaxyhitchhiker Re: Mia100kamienic 17.07.26, 17:43
                  Wiesz, ja tu mieszkam na co dzień i widzę co się zmienia, i to nie zawsze są zmiany na lepsze. Łódź dużo rzeczy robi na pokaz, te remontowane fasady kamienic to najlepszy przykład. Jakość życia nie zależy od tego czy mamy filmowy dworzec, tylko od tego, czy chodnik pod blokiem nie ma dziur, na których można sobie nogi uszkodzić. Ale widocznie naprawiony chodnik nie sprzedaje się tak dobrze jak kolejna imprezka na tysiące ludzi.
                  • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 17:54
                    Ale które konkretnie miejskie kamienice były tak remontowane?
                    Mam wyremontowany chodnik pod domem, ale tymi chodnikami to trzeba mieć gdzie dojść. Wczoraj doszłam na Księży Młyn. Wspaniałem miejce po remoncie. Polecam każdemu odwiedzenie.

Imprezy na tysiące a anwet setki tysięcy ludzi(Nadchodzący Summer Festival) budują pozytywny wizerunek miasta. Dobre opinie przyciągają kolejnych turystów którzy zostawią w mieście pieniądze.
                    • po_godzinach_1 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 18:00
                      lajtova napisała:

> Imprezy na tysiące a anwet setki tysięcy ludzi(Nadchodzący Summer Festival) bud
                      > ują pozytywny wizerunek miasta.

nie, pozytywnego obrazu miasta nie budują dekoracje i imprezy tylko to jak ludziom tam sie mieszka, w Lodzi mieszka się źle a ludzie stąd uciekają
                      • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 18:05
                        Niektórym źle a niektórym dobrze.

I tak. Takie imprezy budują wizerunek na zewnątrz.
                        • po_godzinach_1 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 18:06
                          lajtova napisała:

> Niektórym źle a niektórym dobrze.
                          >
                          >
                          > I tak. Takie imprezy budują wizerunek na zewnątrz.
                          >

ja patrzę z zewnątrz i widzę dekoracje smile

a ludziom tak dobrze, że z tego szczęścia biorą nogi za pas i wyprowadzają się się dość masowo
                          • riki_i Re: Mia100kamienic 17.07.26, 19:24
                            po_godzinach_1 napisała:

> a ludziom tak dobrze, że z tego szczęścia biorą nogi za pas i wyprowadzają się
                            > się dość masowo

Prognozy demograficzne są absolutnie katastrofalne.
                            www.czasopisma.uni.lodz.pl/konwersatorium/article/view/21693/21614
                        • galaxyhitchhiker Re: Mia100kamienic 17.07.26, 18:59
                          >Niektórym źle a niektórym dobrze.

Niektórzy mają niewielkie wymagania smile Liczby nie kłamią, jesteśmy najszybciej wyludniającym się miastem, demografię ratuje kilkadziesiąt tysięcy imigrantów.
                    • galaxyhitchhiker Re: Mia100kamienic 17.07.26, 18:54
                      >Ale które konkretnie miejskie kamienice były tak remontowane?

Na pokaz? Rozmawiamy o Gutenbergu, ostatnio ludzie skarżyli się na nieudaną rewitalizację Włókienniczej.

> Mam wyremontowany chodnik pod domem, ale tymi chodnikami to trzeba mieć gdzie dojść.

Ja akurat pod domem też, ale już kawałek dalej mam krzywe płyty i chodnik zapadnięty tak, że podczas deszczu robią się na nim rozlewiska. Mam gdzie chodzić, tylko ta trasa ostatnio coraz mniej ciekawa.

>Wczoraj doszłam na Księży Młyn. Wspaniałem miejce po remoncie. Polecam każdemu odwiedzenie.

Ano właśnie, Księży Młyn, miejsce historyczne, towar eksportowy, coś dla turystów. Poszłabyś kawałek dalej i już byś nie była tak zachwycona.

>Imprezy na tysiące a anwet setki tysięcy ludzi(Nadchodzący Summer Festival) budują pozytywny wizerunek miasta. Dobre opinie przyciągają kolejnych turystów którzy zostawią w mieście pieniądze.

Opinie o SF to są raczej mocno mieszane, ale tak, fajnie by było, gdyby miasto zyskało na tym festiwalu coś konkretnego, a nie tylko syf na błoniach i kilka bezsennych nocy dla okolicznych mieszkańców.
          • bmtm Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:14
            przy obecnych tendencjach demograficznych i komasacji ludności w kilku obszarach Polski - Pomorze, Warszawa, Śląsk-Małopolska i kilka mniejszych aglomeracji- wiele miast za naszego życia będzie miało kamienice zabite deskami.
            • riki_i Re: Mia100kamienic 17.07.26, 17:12
              Kolejarze lata świetlne temu ostrzegali - ilość pasażerów z Łodzi, poza połączeniem z Warszawą, była zawsze śladowa. Tak jak pisze galaxyhitchhiker , błąd popełniono na etapie planowania , nowy wielokrotnie przekubaturowany Fabryczny ma szanse na "karierę" a la Michigan Central Station w Detroit.
        • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 14:57
          Jaki remont ciągnie się latami bez wyników? Podaj trzy przykłady.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:30
            lajtova napisała:

> Jaki remont ciągnie się latami bez wyników? Podaj trzy przykłady.
            >

O matko 🤣🤣🤣 no chociażby wspomniany tunel, który co roku ma wyznaczany kolejny odległy termin otwarcia.
            Ile trwała przebudowa centrum ze stajnią dla jednorożców? I po co ona w ogóle była, bo ja nie zauważyłam, żeby wybudowanie tego kuriozalnego tunelu cokolwiek zmieniło na lepsze. Ile trwała budowa Fabrycznej? Już nie pamiętasz jak przez kilka lat Łódź miała największą dziurę w ziemi i żadnego chętnego na dokończenie tej budowy? Od ilu lat całe centrum jest rozwalone, bo budowa tunelu stanęła?
            • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 15:50
              Tunel to nie remont. To budowa nowej infrastruktury. Wina lezy tu po stronie megalomanii pisowców. A inna sprawa że skoro mieszkancow kamienic wysiedlono to tunel powinien być wiercony i tyle.

Ale przebudowa centrum to jest inwestycja ciągnąca się latami. To inwestycja bardzo dawno zakonczona. Dalo to Lodzi centrum przesiadkowe łączące linie tramwajowe na kierunakach N-S oraz W-Z. Dało to tunel ulatwiajacy zycie kierowcom. No i sama stajnia to fajne miejsce.
              Cała inwestycja trwała dwa lata

Budowa Fabrycznej wraz z tunelami trwała 5 lat co na taki potęzny zakres inwestycji jest czasem bardzo dobrym
              O jakicj chetnych na dokonczenie piszesz? Przecież ta inwestycja nie miała żadnych przerw w realizacji.

Rozwalenie centrum przez drążenie tunele to obecnie:
              1. Zamkniete dla ruchu kołowego skrzyzowanie Zielona-Kosciuszki. Tramwaje kursują normalnie.
              2. Zamknięta ulica 1 maja w miejscu gdzie zawaliła się kamienica.
              To jest na tą chwilę całe rozwalenie...
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:04
                Budowa Fabrycznej była opóźniona ponad dwa lata, bo wykonawca zawinął się z budowy, naprawdę tego nie pamiętasz?

W sumie to nie wiem czy mi się chce dalej dyskutować z tobą, bo albo masz bardzo kiepską pamięć, albo teraz trollujesz.
                • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:10
                  Nie. Wykonawca nie zwinął się z budowy fabrycznego. Jeśli twierdzisz inaczej podaje nazwe firmy i date zejscia z budowy.
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:11
                    lajtova napisała:

> Nie. Wykonawca nie zwinął się z budowy fabrycznego. Jeśli twierdzisz inaczej po
                    > daje nazwe firmy i date zejscia z budowy.
                    >

Nie jestem na twoje posyłki.
                    • lajtova Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:13
                      No ale po co kłamiesz wymyślając zdarzenia które nie miały miejsca.
    • mabel_mora Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:02
      starym tubylcom jak widac nie przeszkadza
      przez lata wladze prowadzily taka politykę kwaterunkową, ze kamienice - nie tylko łódź, ale cały kraj, zasiedlano patologią, tworzono tam lokale dla eksmitowanych, lokale socjalne, gdzie lokatorzy nadal nie płacili ale dodatkowo dewastowali, teraz tam - jak widac mieszka kolejne pokolenie patologii, bo mając piekne mieszkanie chyba można sobie pociągnąć wode do domu, czy wyremontować, a tam jest syf i pier.do lnik, skrzynki z kartoflami na korytarzu??
      ciekawe jaki obecnie jest fundusz remontowy? jaki czynsz i ile osób płaci regularnie

• kokosowy15 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 16:48
        Tez nie rozumiem, dlaczego mieszkancy tych ruder nie wyremontuja ich na wlasny koszt, albo po prostu nie kupia sobie nowych mieszkan w wybranej przez siebie dzielnicy!
        • iwles Re: Mia100kamienic 17.07.26, 17:03

Też nie rozumiem. Dlaczego, jeśli im nie odpowiada, nie oddadzą tych mieszkań miastu?
          • pepsi.only Re: Mia100kamienic 17.07.26, 17:18
            Nie oddadzą. Bo siedzą tam...za darmo.
            Na 25 metrach w 5 osób, 3 osoby dorosłe, późny nastolatek i mniejsze powiedzmy 10 lat. Nikt tam nie pracuje, i płacić- za takie warunki- nie chcą, i nie będą. Za to domagają się od miasta większego lokalu. I nie dostaną, za bardzo zadłużyli klitkę 25m2.
            To akurat sytuacja b. autentyczna, i opisana w jednej z b. poczytnych gazet.
        • po_godzinach_1 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 17:20
          kokosowy15 napisał(a):

> Tez nie rozumiem, dlaczego mieszkancy tych ruder nie wyremontuja ich na wlasny
          > koszt, albo po prostu nie kupia sobie nowych mieszkan w wybranej przez siebie d
          > zielnicy!

no wiesz, jak moje mieszkanie wymaga remontu albo posprzątania to nie idę po prośbie do prezydenta miasta, tylko remontuję; ty robisz inaczej?
          • kokosowy15 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 17:36
            Remontuje mieszkanie, bo jest moje. Ty remontujesz mieszkanie ktore wynajmujesz od kamienicznika?
            • po_godzinach_1 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 17:56
              kokosowy15 napisał(a):

> Remontuje mieszkanie, bo jest moje. Ty remontujesz mieszkanie ktore wynajmujesz
              > od kamienicznika?

od jakiego kamienicznika? to jest prywatna kamienica i remontowana była za prywatne pieniądze?
              • kokosowy15 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 19:55
                Czyli idziesz po remont do wlasciciela, prawda? Tu akurat wlascicielem jest w wiekszosci miasto, wiec do kogo sie udac?
                • po_godzinach_1 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 19:57
                  kokosowy15 napisał(a):

> Czyli idziesz po remont do wlasciciela, prawda? Tu akurat wlascicielem jest w w
                  > iekszosci miasto, wiec do kogo sie udac?

aha, czyli idziesz do podatników aby ci biedni łodzianie sfinansowali ci zakup nowej umywalki, bo stara dokonała żywota?
                  • kokosowy15 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 20:01
                    Oraz wymieniasz sobie instalacje elektryczna, wodna, kanalizacyjna a takze drzwi, okna i podlogi, i to wszystko bez zgody wlasciciela?
                    • po_godzinach_1 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 20:04
                      kokosowy15 napisał(a):

> Oraz wymieniasz sobie instalacje elektryczna, wodna, kanalizacyjna a takze drzw
                      > i, okna i podlogi, i to wszystko bez zgody wlasciciela?

nie mieszkam w kamienicy komunalnej tylko w domu zbudowanym przez mojego dziadka

ale to co widzę na tych zdjęciach to po pierwsze jest brud
        • mabel_mora Re: Mia100kamienic 17.07.26, 17:23
          a co tu trudnego do zrozumienia, oni uważają ŻE NAM SIE NALEZY: zasilki, mieszkanie, remonty... zdewastujemy - dejcie kolejne mieszkanie, wyremontujcie, wyposażcie...

wolą sr... do 50 letniej muszli, niż kupić nową, bo to nie ich mieszkanie, nasyfią na korytarzu - uwazaja ze ktos ma to posprzątać, bo to nie ich korytarz... tej mentalnosci nie zmienisz
          • kokosowy15 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 17:41
            Za to inni uwazaja, ze im sie nalezy zasilek 800÷ , darmowe miejsce parkingowe, doplata do paliwa. Kazdy na swoja miare! A w Lodzi mostow malo, wszyscy chetni sie nie zmieszcza. Jak myslisz, ile, w skali kraju, jest ludzi w wieku produkcyjnym, nie pracujacych, wylaczajac osoby o innych zrodlach utrzymania?
        • 71tosia Re: Mia100kamienic 17.07.26, 19:35
          To mieszkania kwaterunkowe i socjalne? Więc przepisy są takie że za remonty odpowiada właściciel czyli miasto. A nawet gorzej w takim mieszkaniu, lokator biorący sprawy w swoje ręce i zaczynają remont w mieszkaniu komunalnym bez zgody zarządcy (a zgody miasto wydaje niechętnie) nawet jeżeli jest to niewinna wymiana kafelków może uruchomić lawinę konsekwencji finansowych i prawnych, o czym przekonało się wielu najemców. Moi znajomi wiele lat temu zrobili taką nielegalną łazienkę (komunalne mieszkanie w Warszawie w starej kamienicy, zgody na remont nie mogli się doprosić przez bardzo wiele miesięcy) i o mało nie stracili przez to mieszkania. Takie mamy nieżyciowe przepisy niestety.
          • iwles Re: Mia100kamienic 17.07.26, 19:53

Oczywiście, że musi być za zgodą.
            Znam stare kamienice (zasób komunalny miasta) w moim mieście, miałam i rodzinę mieszkajacą w takich, i rodzice mieli znajomych. I kiedy uzyskali zgodę, to robili łazienki w mieszkaniu na WŁASNY koszt.
            • kokosowy15 Re: Mia100kamienic 17.07.26, 19:57
              Ja takze takich znam, poniesli konsekwencje finansowe swoich nielegalnych decyzji. O zgode prosili kilka lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka