czerwonylucjan 15.09.26, 08:22 Gdybyscie sie mialy przeniesc do jakiegosc miejsca w Polsce ze wzgledu na mikroklimat, to gdzie by to bylo? Gdanszczanki, jak wam sie tam mieszka? Czy ta wilgoc jest bardzo uciazliwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 08:32 Gdzieś na Dolnym Śląsku, tam jest najcieplej i najsłoneczniej. Tylko morze daleko Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 08:38 Nie wiem ale tematyka klimatu mnie ogólnie przeraża. Już teraz mamy klimat w Polsce taki jak 20 lat temu był na nizinie węgierskiej a jest duże prawdopodobieństwo że za niedługo będziemy mieć klimat jak we Włoszech. I zanim ktoś się ucieszy że będzie fajnie cieplutko to niech się dobrze zastanowi nad konsekwencjami tego zjawiska. Drzewa które rosną w Polsce nie rosną we Włoszech. A tym samym one po prostu uschną, potem przyjdzie upalne lato susza i resztki spłoną. Stracimy na przykład puszczę białowieską. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 09:20 Ponad 30 lat temu byłem na Węgrzech. Było tam bardzo gorąco. Patrząc na tegoroczne lato poza 1-2 dniami nie jest w moim zdaniem wciąż tak jak wtedy na Węgrzech. Klimat jest wyraźnie zimniejszy i bardziej mokry. Nie strasz. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 09:35 Padalec, gdybyś miał choćby kawałeczek ogródka, to wiedziałbyś, jaka jest susza. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 10:50 Nie trzeba mieć ogródka, wystarczy nie trzymać głowy w d. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 11:45 A jak wspaniałe będą plony w tych warunkach. Udusimy się pod obrodzonymi zbożami, ziemniakami itp, oraz szczęśliwi rolnicy domagający się odszkodowań z nieistniejących w państwie zysków. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 14:36 Ja mam ogródek. Jest tak wilgotno, że mi ciągle trawnik zarasta mchem, nie mogę sobie poradzić z gadziną. Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 10:27 Nie straszę. To już się dzieje. Kondycja lasów w Polsce zdecydowanie się pogarsza. Drzewostany zwłaszcza świerkowe i sosnowe już wymierają i świerki prawdopodobnie znikną jeszcze za naszego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 10:38 Potwierdzam niestety. Połowa świerków w ogrodzie mi umarła Wezwałam do nich nawet dendrologa. Powiedział, że to już ogólnopolskie zjawisko... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 15:59 u mnie na ogrodzie wszystko bardzo bujne po tegorocznym bardzo deszczowym sezonie Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 10:15 Przed mala epoka lodowcowa tez tak bylo, info od dendrologa. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 08:40 Beskid Niski. Tylko dojazd tam... Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 09:52 Na pewno gdzieś w górach. Tatrzańskie okolice?. Stosunkowo duża szansa na śnieg, plus ja się zawsze dobrze czuję w górach. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 14:02 Dolny Śląsk - tak sobie wyobrażam, że tam jest uroczo Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 14:39 No do Gdańska mogłabym się przenieść z wielu powodów, ale klimat do nich nie należy. Mieszkam w centralnej Polsce i klimatycznie jest ok. Akurat ostatnie i przedostatnie lato było dość krótkie, chłodne i wietrzne, ale na ogół jest w sam raz. Zimą oczywiście brakuje słońca. Odpowiedz Link Zgłoś