Dodaj do ulubionych

Klimat w Polsce

15.09.26, 08:22
Gdybyscie sie mialy przeniesc do jakiegosc miejsca w Polsce ze wzgledu na mikroklimat, to gdzie by to bylo?

Gdanszczanki, jak wam sie tam mieszka? Czy ta wilgoc jest bardzo uciazliwa?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 08:32
      Gdzieś na Dolnym Śląsku, tam jest najcieplej i najsłoneczniej. Tylko morze daleko uncertain
      • hanusinamama Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 08:55
        I Sudety pod nosem smile
    • nadkomisarz_przyzwoita Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 08:38
      Nie wiem ale tematyka klimatu mnie ogólnie przeraża. Już teraz mamy klimat w Polsce taki jak 20 lat temu był na nizinie węgierskiej a jest duże prawdopodobieństwo że za niedługo będziemy mieć klimat jak we Włoszech. I zanim ktoś się ucieszy że będzie fajnie cieplutko to niech się dobrze zastanowi nad konsekwencjami tego zjawiska. Drzewa które rosną w Polsce nie rosną we Włoszech. A tym samym one po prostu uschną, potem przyjdzie upalne lato susza i resztki spłoną. Stracimy na przykład puszczę białowieską.
      • bywalec.hoteli Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 09:20
        Ponad 30 lat temu byłem na Węgrzech. Było tam bardzo gorąco. Patrząc na tegoroczne lato poza 1-2 dniami nie jest w moim zdaniem wciąż tak jak wtedy na Węgrzech. Klimat jest wyraźnie zimniejszy i bardziej mokry. Nie strasz.
        • pursuedbyabear Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 09:35
          Padalec, gdybyś miał choćby kawałeczek ogródka, to wiedziałbyś, jaka jest susza.
          • marta.graca Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 10:50
            Nie trzeba mieć ogródka, wystarczy nie trzymać głowy w d.
            • yadaxad Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 11:45
              A jak wspaniałe będą plony w tych warunkach. Udusimy się pod obrodzonymi zbożami, ziemniakami itp, oraz szczęśliwi rolnicy domagający się odszkodowań z nieistniejących w państwie zysków.
          • kamin Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 14:36
            Ja mam ogródek. Jest tak wilgotno, że mi ciągle trawnik zarasta mchem, nie mogę sobie poradzić z gadziną.
        • nadkomisarz_przyzwoita Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 10:27
          Nie straszę. To już się dzieje. Kondycja lasów w Polsce zdecydowanie się pogarsza. Drzewostany zwłaszcza świerkowe i sosnowe już wymierają i świerki prawdopodobnie znikną jeszcze za naszego życia.
          • pade Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 10:38
            Potwierdzam niestety. Połowa świerków w ogrodzie mi umarłasad Wezwałam do nich nawet dendrologa. Powiedział, że to już ogólnopolskie zjawisko...
            • bywalec.hoteli Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 15:59
              u mnie na ogrodzie wszystko bardzo bujne po tegorocznym bardzo deszczowym sezonie
      • simply_z Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 10:15
        Przed mala epoka lodowcowa tez tak bylo, info od dendrologa.
    • pursuedbyabear Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 08:40
      Beskid Niski. Tylko dojazd tam...
      • simply_z Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 10:16
        Rozjezdzany przez Quady....
    • kaki11 Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 09:52
      Na pewno gdzieś w górach. Tatrzańskie okolice?. Stosunkowo duża szansa na śnieg, plus ja się zawsze dobrze czuję w górach. 
    • szafireczek Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 14:02
      Dolny Śląsk - tak sobie wyobrażam, że tam jest uroczosmile
    • kamin Re: Klimat w Polsce 15.09.26, 14:39
      No do Gdańska mogłabym się przenieść z wielu powodów, ale klimat do nich nie należy.
      Mieszkam w centralnej Polsce i klimatycznie jest ok. Akurat ostatnie i przedostatnie lato było dość krótkie, chłodne i wietrzne, ale na ogół jest w sam raz. Zimą oczywiście brakuje słońca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka