Dodaj do ulubionych

Dostępność nowoczesnej htz

29.09.26, 21:47
(Peri)menopauza irytuje pewnie połowę kobiet około pięćdziesiątki.
Znalezienie lekarza, który nie zbagatelizuje objawów i przepisze nowoczesne środki wymaga szukania po listach tworzonych przez pacjentki, zrealizowanie recepty wymagało ode mnie zaangażowania dalekich znajomych i wiekowych krewnych z małych miejscowosci, którzy musieli do odpowiednich aptek dojechać. W promieniu 50 km od Warszawy nie było ani jednego opakowania, w hurtowniach brak, do końca roku nie będzie dostaw.

Odpowiedniki viagry są bez recepty.

Tak tylko się chciałam pożalić.

Obserwuj wątek
    • iza222 Re: Dostępność nowoczesnej htz 29.09.26, 22:06
      A co ty bierzesz, że aż tak niedostępne?? Ja biorę angeliq od 5 lat i nie ma problemu z dostępnością. Niech ci twój lekarz zmieni na bardziej dostępne.
      • pasquda77 Re: Dostępność nowoczesnej htz 29.09.26, 22:17
        Czyżby plastry Systen conti albo sequi?
        • figa_z_makiem99 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:16
          Systen Conti też jest towarem deficytowym, systen sequi bywa częściej.
      • koko8 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 10:33
        iza222 napisała:
        Niech ci twój lekarz zmieni na bardziej dostępne.

Nie każdy potrzebuje złożonych systemów z progesteronem. Tymczasem sam estradiol dostępny w Polsce jest pod postacią (aż!!!!) 2 preparatów. Szału z wyborem leku nie ma.
      • snakelilith Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 15:19
        Angeliq jest pigułką doustną z estradiolem i sztucznym gestagenem (Drospirenon). Za nowoczesną HTZ uważa się dziś jednak transdermalny estradiol (np. Oestrogel albo spray Lenzetto) i mikronizowany progesteron (np. Progesterone Besins).
    • koko8 Re: Dostępność nowoczesnej htz 29.09.26, 23:50
      W całej Warszawie nie ma lenzetto, nie ma też w hurtowniach, wiec nie mozna zamówic w aptece.
      Kto ma zapasy leku ten wygrał.
      Zamiennikiem może być oostatecznie divascan, tylko trzeba przelicxyc dawkę.
      • zonda-m Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 05:48
        Nie Divascan.
        Można zapytać lekarza o Divigel; ma lepszą dostępność
        • koko8 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 08:15
          Jasne że divigel, pomylilam nazwy ofc.
      • edka12 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 07:25
        Lenzetto raczej nie będzie. Takie mam info od lekarki a ona od przedstawicielki handlowej.
        • autentyczka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 17:52
          Co ty piszesz????
      • autentyczka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 07:29
        Właśnie chodzi o lenzetto
        • snakelilith Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 15:27
          Oj, mam jeszcze dwa opakowania Lenzetto, ale jak to jakiś ogólnoeuropejski problem, to chyba pójdę po nową receptę, by zrobić sobie zapas. Jeżeli jeszcze coś dostanę. U mnie w Niemczech jest jeszcze żel Gynokadin, ale wolę Lenzetto.
          • philippa_p Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 21:56
            W Szwecji Lenzetto tez nie ma i raczej juz nie bedzie sad
    • szmytka1 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 06:52
      Ja poszłam na wizytę do nowego lekarza pierwsze co, to zaczal mi gadać o htz, że niedługo trzeba będzie bla bla bla potem o wypadanie i obniżenie narządów pytasz trzymanie moczu i ogólnie odniosłam wrażenie, że wizyta była w tobie geriatrycznym. Lekarz w porządku, o dostępności nie wiem, bo jeszcze nie stosuję, do 50 kilka lat mi zostało
    • autentyczka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 07:28
      Są chwilowe braki- potwierdzam 😢
      Z nadzieją, że chwilowy….
      • partytura2026 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 07:42
        3 lata temu były problemy z oestrogelem.
        Teraz zawsze sobie czeka na mnie w aptece i nie muszę zamawiać z wyprzedzeniem.
        Z progesteronem besins też były jakieś przestoje. Teraz kupuje ten z importu.

Coraz więcej kobiet pewnie na ten rodzaj htz wchodzi i firmy się nie spodziewały. Ale to frustrujące.

Podobnie jak wciskanie jako pierwszy wybór antykoncepcji jako htz.
        • primula.alpicola Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:36
          Jaki progesteron z importu?
          • partytura2026 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 16:47
            Besins
    • pani.asma Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 08:20
      Nie w Polsce ale też jakiś czas temu były braki leków
      Więc tu akurat wyjątkowo nie wina Rafała
    • figa_z_makiem99 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:14
      Niestety tak i niektórzy lekarze na NFZ robią łaskę, ale ostatnio kobieta w aptece mi mówiła, że jeśli ginekolog da zaświadczenie, że bierzesz na stałe, to rodzinny może też wypisać ze zniżką. W małym mieście musi być trudniej. teraz jedną receptę można realizować w różnych aptekach, dobre i to. Nie opłaca im się produkować, ale na zapłonięcie konara już tak, żeby mogli gwałcić.
      • angazetka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:23
        Litości, Figa.
        • figa_z_makiem99 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:28
          Jednozdaniowa anagazetka bierze htz, czy nudzi się jej i chce się do kogoś przyczepić? Nie czytaj, ja twoich postów nie czytam i nie komentuję.
          • pasquda77 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:32
            Ty masz jakąś obsesję gwałtu 🙈🤦‍♀️
            • figa_z_makiem99 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:39
              Obsesję? Mało tu wątków o gwałtach ze skutkiem śmiertelnym?
              • angazetka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:43
                A dużo?
            • figa_z_makiem99 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:44
              I owszem wku*rwia, kiedy zenek może kupić flaszkę i viagrę od ręki, a kobieta musi się bujać z receptami i dostępnością leku.
          • angazetka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:32
            Tak, właśnie widzę, że nie czytasz, dlatego odpisujesz. Na htz u mnie za wcześnie 🙂 po prostu wzruszyło mnie twoje przekonanie, że viagre się bierze, by gwałcić.
            • figa_z_makiem99 [...] 30.09.26, 09:41
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • angazetka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:42
                Figuś, skarbie, do kogo ty piszesz?
                • figa_z_makiem99 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:46
                  Skarbie to do ciebie może może mówić twój chłop.
                  • angazetka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:49
                    To piszesz w końcu do mnie czy do jakiejś bezrobotnej trollicy? Tak trudno cię zrozumieć.
            • partytura2026 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 18:04
              Wiesz, ja w perimeno weszłam rok po urodzeniu najmłodszego dziecka, które rodziłam koło 40 urodzin. I nie spodziewałam się tego.

Więc żebyś się nie zdziwiła, a pie.dolenie, że u ciebie za wcześnie, nie odbiło ci się czkawka jak będziesz się bujać od lekarza do lekarza.
              • angazetka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 19:36
                Uważasz, że nie bywam u lekarzy?
                • partytura2026 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 19:47
                  Oj kobieto… 😂
                  • angazetka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 20:32
                    Tak?
                    • partytura2026 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 21:39
                      Co robisz w tym wątku? 🤓
                      • angazetka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 21:42
                        Edukuję się.
        • figa_z_makiem99 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:29
          Myślisz, że panowie nie kupują viagry i nie stosują z używkami?
      • szmytka1 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 11:13
        Ta, ale to bezsens, bo zaświadczenie jest ważne rok, za rok musisz iść po nowez to jak już pójdziesz, to lepiej wziąć od giną receptę roczną i obejdzie się bez łażenia do rodzinnego. Bez sensu, że to zaświadczenie co roku trzeba aktualizować.
        • autentyczka Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 17:55
          Jak wziąć recepte roczną?
          Czy coś się zmieniło?
          • szmytka1 Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 19:03
            Nie wiem o żadnym specjalnych sposobie. Lekarz mówi mi po prostu, widzimy się za rok i wypisuje receptę, jest na niej tyle specyfików ile potrzebujesz zużyć w ciągu roku, pierwsza dawkę musisz wykupić w ciągu 30 dni od wystawienia recepty, a potem wedle potrzeb, ale realizacja tej recepty w aptece tam gdzie zaczęłaś, to trzeba kontynuować.
    • primula.alpicola Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 09:34
      Nie strasz! Mam nadzieję że szybko uzupełnią zapasy.
      Ja potrzebuję tylko progesteronu Besins, bez problemu kupuję, niestety nie ma refundacji, no ale przynajmniej jest.
    • swinka-morska Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 10:18
      Wszystkie leko dookoła menopauzalne są bardzo drogie (myślę np. o Lynkuet i Intrarosa).
      • berber_rock Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 15:10
        Lynkuet jest rzekomo dla kobiet na blogerach estrogenowych (czyli w skrócie po raku piersi).
        Zamierzam o to zapytać moja onkolog.
        Czy drogi to nie wiem,ale po refundacji nie powinien chyba mnie przygnieść cenowo.
    • andace Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 11:59
      lenzetto chwilowo nie ma na rynku, firma ma problem z urządzeniami dozującymi, więc wstrzymała produkcję. Braki da nie tylko w Polsce, ale i w UK, Irlandii, Hiszpanii i Szwecji.
      Ze względu na brak Lonzetto, zaczyna być problem z dostępnością innych leków, wygląda na to że w Szwecji brakuje Divigelu.

Tu opis sytuacji na rynku Hiszpańskim, ale jako że Europa to system naczyń połączonych, więc to samo jest w Polsce.
      es.ibtimes.com/shortages-menopause-hormones-complicate-treatment-patients-100974
      • primula.alpicola Re: Dostępność nowoczesnej htz 30.09.26, 18:06
        Lepiej niech się pospieszą, bo jak Stare Torby z Narowami Menopauzalnymi się wqrwią, to biada im.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka