Dodaj do ulubionych

Studia- co mam zrobic?

03.09.06, 22:01
Dziewczyny, mam dylemat. Chciałabym wrócić na studia po dziekance. Na poczatku
myślałam o zaocznych. Dwa dni co dwa tygodnie. Od 8 do 20. Karmie jeszcze
piersią, przeciez ja wybuchne... moja Mała nie chce butli, nie wiem jak mąż
sobie poradzi, bo to on ma zostac z dzieckiem. Miałam taki plan, że jak
dzidzia podrośnie to zostawie ją z moim tatą i wróce do pracy (nadal zaocznie
studiujac).
Dziś zaczełam mieć watpliwosci jak poradzi sobie mąż przez całe dwa dni z
Milą. Czy Mała zechce butle. Jak bede na uczelni odciagac pokarm. Może jednak
pójde na dzienne i postaram sie o indywidualny tok nauczania? A praca poczeka,
az skącze studia, Mila pójdzie do przedszkola.
Co mam robić? Czy nie przesadzam?
POzdrawiam!
Ola
Obserwuj wątek
    • makoc Re: Studia- co mam zrobic? 04.09.06, 09:51
      Witaj, mysle, ze jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz. jesli chodzi o pokarm,
      to mozesz go gromadzic przez cale 2 tyg. i mąż bedzie podawal córce, gdy ty
      bedziesz w szkole. a ty na przerwach powinnas odciagac tylko tyle, żeby nie
      czuc dyskomfortu. na pewno na uczelni nie znajdziesz spokojnego miejsca w tym
      celu, wiec zostanie ci toaleta, ale jesli bedziesz wylewala pokarm, to chyba
      nie ma znaczenia co to za miejsce.
      natmoiast nikt nie przewidzi czy twoja córeczka bedzie chciala wypic z butleki,
      czy tez nie. kazde dziecko jest inne. ale z pewnoscia dwa dni picia z butelki
      co jakis czas nie zniecheca jej do piersi. Dzieci wbrew pozorom wolą piers niż
      butle, bo dodatkowo jest przyjemnośc z przytulania sie do maminego cieplego
      ciała smile
      a w jakim wieku jest twoja córeczka?
      • tina1234 Re: Studia- co mam zrobic? 04.09.06, 10:24
        Moja córcia urodziła się w grudniu, a ja od pażdziernika zaczęłam studia
        zaoczne.Cały styczeń nie jeździłam na zajęcia, pojechałam dopiero na początku
        lutego na egzamin, czyli nie było mnie w domu tak około 7 godzin (dojazd w obie
        strony 4 godziny). W tym czasie mała piła moje mleczko z butelki. Od drugiego
        semestru zaczęłam jeżdzić na zajęcia, zazwyczaj na wszystkich nie byłam tylko
        tak do południa, bo moja mała przestała pić z butelki i jak jadła o 6.30 to
        potem dopiero tak koło 15. Jakoś dałyśmy radę, teraz będzie już lepiej bo
        oprócz mojej piersi je też inne rzeczy, chociaż ciężko jej to idzie, nie chce
        wcale zupek, ale damy radę, w skrajnych wypadkach mąż nosił ją przez cały ten
        czas jak mnie nie było.smile
        • gosia1510 Re: Studia- co mam zrobic? 04.09.06, 11:14
          Ja urodzę Majeczkę prawdopodobnie za 10 dnismile i nie zamierzam rezygnować z
          nauki.
          Oczywiście wszystko się okaże w trakcie, ale mam plan, że od listopada będę
          chodziła na zajęcia.
    • metoda_7 Re: Studia- co mam zrobic? 04.09.06, 11:18
      Ja jeszcze 2 w 1, ale od listopada wracam na studia dzienne (na październik mam
      zwolnienie). Mam załatwiony indywidualny tok nauczania i będą mi pomagać ludzie
      z grupy. Oczywiście nie będe chodzić na wszystkie zajęcia, ale mam nadzieje, że
      dam rade. Jeśli pytasz czy lepsze studia dzienne czy zaoczne, to według mnie
      własnie dzienne. Na zaocznych nie ma cię całe dwa dni, a na dziennych może cię
      nie być przez 1,5 godziny dziennie, więc będzie to też mniejszym szokiem dla
      malutkiej. No i nie musiałabyś wmuszać w małą butli.
      Pozdrwiam
      Ewa
    • martina.15 Re: Studia- co mam zrobic? 04.09.06, 11:36
      ja miedzy jedna czescia matury i druga odciagalam-dasz rade. co do butli to sa i
      inne pomysly- lyzeczka, kieliszkiem, moze trzeba z innym smoczkiem, moze trzeba
      zeby pocwiczyc z tata (karmione piersia tak maja ze jak mama daje butle to sie
      buntuja czasami)

musisz miec sporo zaufania, moze na samym poczatku mezowi niech pomaga jakas
      znajoma, mama, tesciowa...
      bedzie dobrze. ale mysle, nie rezygnuj ze studiow, naprawde szkoda.
      • olutek_m Re: Studia- co mam zrobic? 04.09.06, 12:56
        Mała dzis skonczyła 4 miesiące. Uważam, że popełniłam błąd nie dając jej wcale
        butli. Przez pierwsze tygodnie ciągneła ładnie pierś i butle. Nasłuchałam sie,
        że oduczy sie pic z piersi. Teraz nie chce wziąść butelki do ust. POdaje jej od
        kilku dni po troszeczku jabłuszka, za tydzień dostanie troche zupki jarzynowej.
        Chciałąbym aby do konca miesiąca zastapić jej zupka jedno karmienie. I
        oczywiście muszę ją przyzwyczaić do butli.
        To nie tak, że ja nie chce wrócić na studia. Bardzo chcę i napewno nie
        zrezygnuję. Ale nie wiem jak mąz sam sobie poradzi z małą. Do tej pory nie był z
        nia sam nawet przez godzinę. Nie możemy liczyc na nikogo prócz mojej babci.
        Teściowie daleko, moi rodzice pracują. Moja Babcia chciałaby się zająć Małą, ale
        ma problemy z rękami. Nie jest w stanie jej podnieść.

Jest mi strasznie smutno. Wcale nie chcę jej zostawiaćsad
        • dorcia_87 Re: Studia- co mam zrobic? 12.10.06, 18:06
          ...ja zrezygnowałam ze studiów w tym roku. w maju zdałam maturę, rodziłam w
          lipcu... jestem samotna matką, tzn. bez męża , bo sama to bym sobie nie
          poradziła mieszkam z rodzicami, tata na emeryturze, mama pracuje , nie
          wyobrażam sobie tego gdybym od października zaczęła studia, mały pije co 3
          godziny, cały czas jestem z nim, jak mama popołudniami jest w domu to pomaga mi
          jak może, teraz robie prawo jazdy odciągam mleko i mama podaje Filipkowi z
          butli kiedy jestem na wykładach i na jazdach ...mam nadzieje że dzieki nim będe
          mogła w przyszłym roku pozwolic sobie na rozpoczęcie studiów, będe mogła
          dojeżdżać do uczelni autkiem ... pozdrawiam was wszystkie i naprawdę podziwiam
          was że łączycie macierzyństwo ze studiami!
          • martina.15 Re: Studia- co mam zrobic? 12.10.06, 19:52
            ja za rok i nie zaluje juz teraz kompletnie- takze jesli chodzi o moich
            rodzicow. no i sie ciesze ze jestem ten rok jeszcze w Jeleniej Górze smile
    • morepig Re: Studia- co mam zrobic? 14.10.06, 19:22
      moj sobie poradzil, pierwszy dzien mlody wyl troche, potem szybko zalapal
      butle. a ja jakos nie peklam przez 12 godzin wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka