Dodaj do ulubionych

Laktatory!

03.03.04, 11:54
Witam:)
Chciałabym się od doświadczonych Mam dowiedzieć coś na temat ściągania mleka
laktatorem,gdyż planuję zakup.Jaką firmę polecacie (aspekt finansowy również
istotny!)-znam Avent,Chicco,Canpol.Kidy najlepiej ściągać mleko,ile można
ściągnąć jednorazowo (bez problemu karmię piersią,nie mam pojęcia,ile córcia
zjada!),jak przechowywać?Serdecznie pozdrawiamy.Kasia i Hania(7tyg.)
Obserwuj wątek
    • tootoja Re: Laktatory! 03.03.04, 12:26
      Ja uzywam Aventu i bardzo sobie chwalę. wszystkie butelki tej firmy pasują do
      laktatora (jeżeli się ściąga bezpośrednio do butelki). Ja ściągam do butelki
      przelewam do woreczka (Avent) i pakuję do zamrażalnika (można tak trzymać 3
      miesiące). Potem woreczek się rozrywa wrzuca zawartość do garnuszka i
      zagotowuje (nie gotuje, tylko żeby zabulgotało raz). A jak potrzebuję z dziś na
      dziś, to po odciągnięciu chowam butelkę z mlekiem do lodówki (do 24h). Odciagam
      raz na dobe.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11056034
      • ewa2233 Re: Laktatory! 03.03.04, 12:45
        Używam AVENTU ręcznego, kupionego z zestawem na Allegro za niecałe 100 zł.

Zamrażam "nadwyżki" w zamrażarce (można trzymać do 1/2 roku).

Woreczek foliowy z atestem, przeznaczony do zamrażania, wkładam do plastikowego
        pojemnika z zakrętką, (może być taki do badania moczu, bo i tak nie styka się
        z mlekiem, tylko nadaje "formę:) Później przekładam taki "kształt" do większego
        plastikowego, zamkniętego pojemnika, gdzie mam "zbiór" mleka.
        Mleko nie "łapie" wtedy zapachów innych zamrażanych rzeczy.

Nie zgodzę się z Tootoją co do sposobu rozmrażania mleka!
        Jeśli będziesz tak mocno podgrzewać,
        mleko straci najważniejsze - przeciwciała.
        Zamrożone mleko "wyrzucasz" z woreczka do garnuszka
        i wkładasz do innego garnka z gorącą wodą.
        Doprowadzasz do temperatury do jakiej podgrzewasz maluszkowi jedzenie.
        W lodówce możesz mleko przechować 24 godziny,
        w temp. pokojowej 12 godzin (oczywiście nie w upale).

Ja po powrocie z pracy ściągam mleko do wykorzystania wieczorem i następnego
        dnia (jest tego około 300 ml:)
        Wlewam porcje do szklanek, nakrywam woreczkiem foliowym i zakładam gumkę.
        Piszę datę (na wszelki wypadek) i ilość ml.
        Rano przed pracą odciągam mleko i albo zamrażam, albo zostawiam "na później".

Pozdrawiam!

• lunis Re: Laktatory! 03.03.04, 13:58
          Witaj,mój dzidziuś je 100-120 ml co 3 godziny.czyli 8 razy dziennie.to wychodzi
          800-960 ml/dziennie.odciągam co 3 godziny,czyli je na bierząco.A co do
          zamrażania to można zamrozić na pół roku.A w lodówce do 24h.I nie gotuj tylko
          lekko podgrzej,bo jak ugotujesz to lepiej podaj sztuczne,bo bedzie ta sama
          wartosc mleka.pozdrawiam

lunis i Kubulek 04.02.04.
          foto.onet.pl/upload/38/64/_222189_n.jpg
      • mamamarka Re: Laktatory! 05.03.04, 02:00
        tootoja takie zamrożone mleko rozmraża się w temperaturze pokojowej a nie na
        ogniu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • tootoja Re: Laktatory! 03.03.04, 15:11
      Ja robie tak, jak mi poradzil lekarz. Howgh
    • iwetka1 Re: Laktatory! 03.03.04, 15:38
      Ja również stosuje laktator Aventa i bardzo go sobie chwalę. Do kompletu można
      dokupić specjalną butelkę tylko do woreczków. Zakłada się woreczek do butelki
      (butelki nie trzeba wyparzać!!!)i odciąga się mleko. Na woreczek zakłada sie
      specjalny klips i do zamrażarki. Aby woreczek się nie zdeformował ustawia się
      go na podstawce tej butelki. Potem wystarczy woreczek włożyć z powrotem do
      butelki i podgrzać mleko w podgzrewaczu lub jak opisywaly dziewczyny wyżej w
      kąpieli wodnej. Nigdy nie należy przekroczyć temperatury 50 stopni!!! bo
      zniszczeniu ulegną przeciwciała zawarte w naturalnym mleku. Dodam, że ze
      względu na to ,że mleko prosto z piersi idzie do woreczka i odmraża się
      woreczek znowu nie trzeba wyparzać butelki. Uważam, że to genialne i bardzo
      skraca czas przygotowania papu. W dodatku zamrożone mleko można w zamrażarce
      przechowywać 1/2 roku. Do tych butelek są niebieskie smoczki aventu. A co do
      czasu przechowywania mleka w lodówce to jeśli się uzupełnia zawartość butelki
      to do 12 godzin, jeśli napełnia się jednorazowo to do 24 godzin a w
      zamrażalniku lodowki to czytałam, ze 3 miesiące. Pozdrawiam.
      • driadea Re: Laktatory! 03.03.04, 17:41
        W zamrażalniku w lodówce można mleko trzymać max. 10 dni!
        3/6 miesięcy to okres przechowywania w zamrażarce!
        To bardzo ważne.
        Ja też mam laktator aventu, wypróbowałam zresztą wiele innych, ale żaden nie
        był idealny, avent też nie, choć najlepszy :)
        Pozdrawiam
    • mama_alusi1 Re: Laktatory! 03.03.04, 20:18
      Nie jestem doświadczoną mamą bo dopiero od 3,5 m-ca ale używam laktatora Aventu
      i uważam że jest naprawde dobry.Zazdroszcze tym mamom które maja nadmiar
      pokarmu bo mogą sobie ściągać kiedy chcą. Ja musze kombinować kiedy ściągnąć
      żeby mała miała co jeść, a ściągam sobie na zapas żeby mieć w razie co.CZasem
      muszę w ciągu całego dnia sobie dociągać po troszku po każdym karmieniu aż
      będzie cała a przynajmniej pół buteleczki. I w zamrażalniku w lodówce można
      trzymać ok. 2 m-cy.ZAlezy jaka temp. jest bo w moim -15 i w takiej temp
      swobodnie 2 m-ce, a nawet więcej.W temp. -18 do pół roku. Ściągam ok.120-130 ml
      z obydwu piersi w odstępach ok. 3 godzinnnych, czasem bywa mniej zależy czy
      miałam jakieś stresy bo to naprawde zmniejsza ilość mleczka.Pozdrawiam.basik
      • ewa2233 Re: Laktatory! 04.03.04, 08:26
        Chętnie bym oddała cały pojemnik mleka
        (chyba ze 2 litry w porcjach od 60 - 150 ml),
        bo już mam 2 pełne "plastiki" w zapasie i nie sądzę,
        żeby mały kiedykolwiek tą ilość spożytkował,bo ściągam też na bieżąco ! ;)
    • beba2 Re: Laktatory! 03.03.04, 20:57
      A ja niestety nie umiałam ściągać Aventem,miałam nadmiar mleczka. Oprócz
      karmienia malucha mogłam dziennie ściągnąć do zamrożenia nawet 400 ml.W
      porównaniu do Aventa MEDELA to, za przeproszeniem, prawdziwa dojarka (szło
      łatwo,lekko i przyjemnie).Kosztuje ok. 80 zł- ręczny,bo taki w zupełności mi
      wystarczył.A w razie kłopotów można wypożyczyć do niego część elektryczną 2 zl
      na dzień(przynajmniej jakiś czas temu tak było).W każdym razie byłam nim
      zachwycona i teraz przeszedł w ręce mojej przyjaciółki.
    • edytka1973 Re: Laktatory! 03.03.04, 21:50
      Witam
      A ja mialam laktator Canpol i bylam z niego zadowolona, kosztowal 98, przy czy
      aventu sa dwa arzy drozsze
      pozdrawiam
      edyta, mama bartka (12.11.03)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10132783&a=11089811
      www.zdjecia.bartka.prv.pl
    • azaporowska Re: Laktatory! 04.03.04, 08:18
      Cześć!
      Ja uzywałam laktatora ręcznego Aventu i byłam z niego bardzo zadowolona.
      Najwięcej pokarmu miałam po nocy, bo moja córeczka spała prawie całą noc i nie
      jadła. Ściągałam jednorazowo ok 180 ml, bo tyle mieści sie do woreczków Aventu,
      zamykałam i zamrażałam, gdy wróciłam do pracy przez pierwsze miesiące mała
      jadła mój pokarm.Teraz Martynka ma 7 mies. i cycuś nie jest już
      jej "potrzebny", pokarmu mam coraz mniej, juz nie mam co ściągać.
      Jeżeli jesteś zainteresowana to mogę odsprzedać laktator.
      Proszę o kontakt :azaporowska@ath.bielsko.pl
      Pozdrawiam Agnieszka
    • lch74 Re: Laktatory! 04.03.04, 12:08
      Ja używam ręcznego laktatora AVENT ISIS i jestem z niego zadowolona:-) Możesz zerknąć na Allegro, bo tam kupisz o wiele taniej:-)
      A tak przy okazji mam pytanie do mam uzywających laktatora AVENT. Ostatnio pojawił się problem przy ściąganiu, na początku ściągania gdy pokarm mocno leci wypycha mi tą malutką okrągłą gumeczkę:-( Zmiana gumeczki na nową, która była dodana do zestawu nic nie dała:-( Czy któraś mama miała taki problem? Bardzo denerwujące jest rozkręcanie co chwilę laktatora podczas odciągania pokarmu żeby wsadzić gumeczkę na swoje miejsce:-( Wcześniej nic takiego mi się nie zdażało a podciśnienie przy ściąganiu robiło się naprawdę duże. Jaka może być tego przyczyna?
      Pozdrówki:-)
      • iwetka1 Re: Laktatory! 04.03.04, 21:53
        Mi się to również zdarzało, wymieniłam gumkę na nową i nie bylo efektu. Miałam
        jeszcze dodatkowe gumki z pierwszego zestawu, ktory kupiłam to był laktator
        aventu jakiś starszy typ, bo część z lejkiem składała się z dwóch elementów,
        które trzeba było skręcać. W którymś momencie nasadka pękła i musiałam kupić
        nowy laktator a ten był inaczej zrobiony (dużo lepiej)nasadka z lejkiem
        wkrecana na butelkę była zrobiona w całości .Po nałożeniu następnej gumki
        problem ustał i gumeczka nie spada. Nie wiem tylko z którego zestawu była
        pasująca gumka bo trzymałam wszystko w jednym pudełku. Konkluzja moja jest
        taka,że to wina gumeczki, ale nie wszystkie są dobre.
        • lch74 Re: Laktatory! 05.03.04, 10:24
          No to będę musiała wytrzasnąć jakieś inne nowe gumki, tylko skąd?
          Dzięki za odpowiedź:-)
          • iwetka1 Re: Laktatory! 05.03.04, 15:37
            Spróbuj skontaktować się z dystrybutorem, możliwe, że można zamówic u iego
            części zamienne. KROTEX-POLAND tel.022 633 96 82 lub email: poczta@avent.pl
            Dane z grudniwego "Dziecka". Pozdrawiam.
            • lch74 Re: Laktatory! 06.03.04, 10:53
              Wielkie dzięki za namiary:-)))
    • mkmtd Re: Laktatory! 05.03.04, 08:10
      Ja mam laktator Meldela i jestem bardzo zadowolona
    • agatunka Re: Laktatory! 06.03.04, 12:05
      ja polecam laktetor Medeli. Fajnie się ściąga (nic nie boli) a kosztuje ok 70
      zł.
      Pozdrawiam Agata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka