Dodaj do ulubionych

przestała ssać :(

22.09.10, 11:17
Witam. Moja córeczka skończyła wczoraj 2 tygodnie i przestała ssać. Zaczęła traktować pierś jako uspokajacz, a nie źródło pokarmu. Upomina się o pierś co 10-15 minut, po czym po 1-2 łykach zapada w drzemkę. Przebudza się po 10-15 minutach i zaczyna się od nowa. Wczoraj wieczorem ją zważyłam, niestety waga spadła. Wczoraj koło 22 nakarmiłam ją po palcu mieszanką - zjadła 37ml. Niestety, nie chce ssać również piersi z sondą. Liczyłam na to, że najedzona spokjnie zaśnie i obudzi się głodna gotowa do efektywnego ssania. Niestety o 5 rano z trudem wcisnęłam jej 20 ml, znowu po palcu, a o 9 rano sondą przy piersi, z wielkim trudem 15ml. Od wczorajszego wieczora dziecko śpi długo i ładnie. Co zrobić, żeby zaczęło efektywnie ssać? Dlaczego nie odczuwa głodu? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: przestała ssać :( 22.09.10, 11:43
      sprawdzic bilirubine, mocz i ewentualnie uszy.
    • mrs.t Re: przestała ssać :( 22.09.10, 11:46

nie zapomkinaj o fizjologicznym spadku wagi. pierwsze dwa tygodnie rzadko sa reprezentatywne.

przede wszystkim karm duzo piersia, duzo w nocy
      i zwaz za tydzien
      i za dwa tgodnie
      • kotkowa Re: przestała ssać :( 22.09.10, 12:53
        mialam to samo z synkiem, juz od urodzenia. lekko nie bylo, po pierwsze ja trzymalam malego przy piersi praktycznie 24h, wiem, ze to wykanczajace, ale siedzialam z nim na kanapie i trudno mi bylo wyjsc do wc nawet. Tez zasypial, wybudzalam go, ale to nie pomagalo, przesypial karmienia, a spiacego nie dalo sie przystawic, bo spal jak susel. Korzystalam z poradni laktacyjnej, kazali trzymac go przy piersi ile wlezie, stosowac dokarmianie strzykawka (albo odciagniete mleko, a w moim przypadku mm, bo nie udawalo mi sie odciagnac wiecej niz 20 ml), a potem dokarmianie przez system SNS (sprobuj, moze jak jej ladnie poleci przez rurke, to zacznie ssac, a to pomaga utrzymac laktacje). Jesli mala spada na wadze to nie mozesz tego tak zostawic. Skonsultuj sie najlepiej z doradca laktacyjnym, oni wyliczaja ile dokarmiania jest potrzebne, w jaki sposob masz karmic. Mi sie udalo zejsc z dokarmiania w duzym stopniu, chociaz nie zupelnie. W ksiazkach radza, zeby dziecko wybudzac i zmieniac piers - co 10 min. zmieniac piers.
    • mrowka75 Re: przestała ssać :( 22.09.10, 16:54
      stawiam na żółtaczkę, pirwszą rzeczą jaką bym zrobiła to zbadała bilirubinę. Potem zastanawiałabym się co dalej. Na pewno z długiego spania budziłabym do karmienia
    • monika_staszewska Re: przestała ssać :( 23.09.10, 14:32
      To jeszcze do kompletu słówko ode mnie - jak już Pani podaje dodatkowe mleko nie piersią i nie przy piersi proszę spróbować nie robić tego po palcu - zwykle ten palec wsadzamy za płytko i w efekcie trochę mieszamy w technice ssania. A w ramach utrudniania zapadania w drzemkę po dwóch łykach przydaje się drapanie po plecach (pod ubrankiem, na środku pleców mniej więcej, mocno, opuszkami palców) lub po stopie od pięty do paluszków i z powrotem rysując taka jakby krechę. Ważne żeby drapanie pojawiało się zanim oczy się zamkną.
      pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka