Dodaj do ulubionych

Mrożone mleko-zepsute?

28.10.10, 16:26
Mam takie pytanie kiedy może się zepsuć mleko ludzkie mrożone w zamrażalniku gdzie jest -18 stopni?
Przed powrotem do pracy zaczęłam gromadzić mleko dla synka. Teraz rozmrażam porcje pierwszych tygodni września czyli ma 1,5-2 mc. Mleko takie zamrożone na zapach jakby było zepsute, porcje z początku października pachną normalnie a dokładniej nie pachną wogóle. Czy te wcześniejsze porcje są zepsute? Jeśli tak to dlaczego?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Mrożone mleko-zepsute? 28.10.10, 18:02
      nie jest zepsute, taki wyglad i zapach to normalka.
      • katrzynaz Re: Mrożone mleko-zepsute? 28.10.10, 18:08
        Czyli nie panikować i normalnie dawać do picia?
    • mrs.t Re: Mrożone mleko-zepsute? 28.10.10, 22:47
      zepsuc to nie
      Mleko może wyglądać jak „zważone" lub mieć nieprzyjemny zapach i zmieniony smak. To efekt działania lipazy, czyli enzymu, który trawi tłuszcze. Takie mleko nie jest szkodliwe, ale Twojemu dziecku może nie smakować.
      www.rodzicpoludzku.pl/Po-porodzie/Przechowywanie-mleka-mamy/Drukuj.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,108588608,109050933,Re_zamrozone_mleko_dziwne_kropki_pomocy_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,103401093,103401093,Nie_chce_jesc_rozmrazanego.html
      • mrs.t Re: Mrożone mleko-zepsute? 28.10.10, 22:50
        a, jesli dzieci nie bedzie chcialo jesc ( pamietajac ze poza preferencja nie ma przeciwskazan by je podawac) to poza wylaniem raczej nic sie nie da zrobic - zapch nie zniknie;
        mozna zapobiec temu zapachowi PRZED zamrozeniem, mocno podgrzewajac (ALE NIE ZAGOTOWUJAC) mleko - powoduje to rozbijanie enzymu

niektore moje porcje 'smierdzialy ryba' - nigdy nie doszlam do tego czemu - w sensie czemu jedne tak a inne nie, nie mialam na to wplywu
        • maff1 Re: Mrożone mleko-zepsute? 29.10.10, 09:49
          ja bym namawiał także to szczególnej uwagi w kwestii dokładnego mycia i wyparzania laktatora przed użyciem do odciągania na zapas.
          wiem, wiem - wydaje sie to oczywiste - ale problem znam z praktyki.
          (widziałem laktator niedomyty, a mama dziwiła sie ze odciągnięte mleko ma dziwny zapach - szczególnie to które dłużej stało, lub było mrożone)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka