Dodaj do ulubionych

Dziwne zachowanie

07.03.11, 20:51
Mam dwa dziwne zachowania przy piersi, których nie potrafię chyba prawidłowo zinterpretować. Pierwsze dotyczy tylko wieczornego karmienia. Otóż po kąpieli córeczka dostaje pierś, ssie prawie przysypiając, potem zaczyna się irytować więc daję drugą i po chwili znów się wścieka, odpycha od piersi. Odkładam więc ją i ona nie chce mi zasnąć, szaleje jak "zając w kapuście", muszę odczekać 15, 20, czasami 30 minut i z trudem udaje mi się ją uśpić przy piersi, ale ciężko nam to idzie. Bo bez piersi nie chce zasnąć a przy piersi denerwuje się chyba, że leci mleko (szczególnie tak jest przy piersi prawej), dopiero jak dam jej lewą pierś to się uspakaja, mimo, że z lewej też ssie więc mleko też leci. Takie zachowanie mam też czasami przy drzemkach.
Druga kwestia jest taka, że córcia je z piersi krótko i potem zwykle po godzinie od takiego karmienia je z piersi do drzemki ssąc długo. Myślałam, że takie duże niemowlęta (7,5 mies.), to mają już bardziej regularne i większe przerwy. A moja córka ma tak dziwnie, że robi np. dłuższą (bywa, że i 4 godz. przerwę) a potem znów chce pierś po takim karmieniu za godzinę a czasem pół do drzemki.
Może ktoś ma jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • aajjaa Re: Dziwne zachowanie 07.03.11, 21:12
      Pomyslow nie mam, choc czasem tez sie nad tym zastanawiam :P. Co najwyzej sie dziwie, no ale skoro tak robi (moja rowniez), to widac tak potrzebuje ;).
      Odnosnie 1 - zasypiania wieczorem to u nas taka roznica, ze cora sama potrafi mi zasnac ssac kciuka. Wiec czasem zasypia przy piersi, czasem tak jak piszesz odstawia szal i cyrki przy tym jedzeniu do spania i nie chce byc dalej przy piersi, wiec odkladam, szaleje jeszcze z 10-15 min po czym sama zasypia przytulona (z kciukiem lub nawet czasem bez), a czasem po tym szalenstwie zaczyna jeczec i marudzic i wtedy znow ja z cycem potrzebna i zasypia z piersia. Do wyboru do koloru;) - I nieraz zachodze w glowe, czemuzto nie mogla te 15 min wczesniej sie porzadnie najesc i sobie na tej piersi zasnac jak dawalam. No ale do zadnych wnioskow nie doszlam.
      Odnosnie 2 tez u nas identycznie, po jakims czasie jedzenie trzezwe jesli juz to byle jakie, a zaraz potem jesli do drzemki to oczywiscie 2 piersiowe wielkie. Moze szkoda czasu na jedzenie, wiec to trzezwe takie aby-aby jakos przetrwac, bo najem sie zaraz spiac...

P.S. - Zaczynamy rozszerzanie diety - tez tragedia ;) Jasnie Pani nie raczy lyzeczki do buzi wziac.
    • justkawb Re: Dziwne zachowanie 07.03.11, 22:06
      Moja corka tez miewa takie szalenstwa jak Twoja (mowa o pierwszym), glownie wtedy, gdy cos jej nie daje spac. Najczesciej albo idzie nowy zab, albo jest zmeczona, ale sen nie chce przyjsc. Dzieje sie tak, jak zbyt pozno lub zbyt dlugo spi po poludniu.
      Co do drugiej kwestii, pamietaj, ze niemowleta, nawet te starsze, ssa z roznych powodow. Tak sie utarlo, ze my kazde ssanie interpretujemy jako jedzenie, ale czesto ssanie piersi sluzy wyciszeniu, uspokojeniu sie. Moja corka czesto zalicza dlugie drzemki ssac niemal bez przerwy.
      • ninuszka Re: Dziwne zachowanie 07.03.11, 23:11
        Moja coreczka-9 miesiecy-rowniez czasami,wieczorami tak sie zachowuje.Uwazam,ze dzieje sie tak,kiedy miala duzo wrazen w ciagu dnia,duzo sie dzialo poznym popoludniem i nie moze sie wyciszyc,najzwyczajniej ma problem z zasnieciem.W takiej sytuacji biore ja na rece i przytulam,kolyszemy sie troche na lozku,spiewam jej kolysanke-uspokaja sie ,a czasami nawet tak zasnie.
        • joaska7 Re: Dziwne zachowanie 08.03.11, 21:25
          Z tym wieczornym to może rzeczywiście odreagowywanie bodźców. Bo dzisiaj z mężem została (ja w pracy) i to samo robiła przy zasypianiu oczywiście, bo mąż piersi nie ma :)

@aajjaa
          P.S. - Zaczynamy rozszerzanie diety - tez tragedia ;) Jasnie Pani nie raczy lyzeczki do buzi wziac.
          U mnie z rozszerzaniem bardzo kiepsko, bo nie bardzo chce jeść te nowości, szczególnie zupki są be. W ogóle ostatnio kiepsko. Bo nowości parę łyżek, a z piersi też niewiele mam wrażenie nawet do drzemek. Piersi się zmniejszyły, ssania jakby mniej :( Może za tydzień pójdę ją zwarzyć, bo znów zaczynam się martwić.
          • froobek Re: Dziwne zachowanie 08.03.11, 23:55
            > @aajjaa
            > P.S. - Zaczynamy rozszerzanie diety - tez tragedia ;) Jasnie Pani nie raczy lyz
            > eczki do buzi wziac.
            > U mnie z rozszerzaniem bardzo kiepsko, bo nie bardzo chce jeść te nowości, szcz
            > ególnie zupki są be.

Proponuję jak najszybciej przejść na BLW.

> W ogóle ostatnio kiepsko. Bo nowości parę łyżek, a z piers
            > i też niewiele mam wrażenie nawet do drzemek. Piersi się zmniejszyły, ssania ja
            > kby mniej :( Może za tydzień pójdę ją zwarzyć, bo znów zaczynam się martwić.

A po zważeniu to na pewno przestaniesz się martwić ;-)
            Ja bym nie szła. Po co ważyć tak duże dziecko?
    • mrs.t Re: Dziwne zachowanie 08.03.11, 21:57
      eh, jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze jedyna norma u niemowlakow jest BRAK NORMY

a jedyna 'stala' i neizmienna - jest niestalosc i zmiennosc.

podrecznikowe dzieci ktore wykonuja czynnosci w danym czasie, spia pod zegarek i karmia sie regularnie to niestety rzadkosc :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka