diuszesa 08.06.11, 23:24 Jestem ciekawa, czy faktycznie ta butelka nie zaburza ssania? Można stosować często czy raczej awaryjnie? Czy to faktycznie taki pozytywny ewenement na rynku butelek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mia_siochi Re: Butelka Medela Calma 09.06.11, 05:55 O tak, u mojego dziecka nie zaburzyła. Bo nie chciał tknąc tego ustrojstwa... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: Butelka Medela Calma 09.06.11, 07:29 ja też chętnie poczytam opinie, czy można stosować spokojnie od noworodka Odpowiedz Link Zgłoś
hanusina_mama Re: Butelka Medela Calma 09.06.11, 12:34 Wpiszcie w wyszukiwarkę - o Calmie było już nie raz. Moja Maluda niestety nie zaakceptowała jej. Poza oblizywaniem smoczka nie umiała nic z nią zrobić. Po tygodniu się poddałam - pije pięknie łyżeczką. Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die to taki chłyt martetindowy 09.06.11, 14:34 Na stronie Medeli piszą, zeby nie podawać butelki przed utrwaleniem techniki ssania, czyli teoretycznie przed 6tyg życia. Więc ja bym jej nie wierzyła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eiresmyk Re: to taki chłyt martetindowy 09.06.11, 16:12 Na forach zagranicznych wyczytalam, ze butla do niczego bo gdy maluch juz wytworzy te podcisnienie to leci jak z kranu i sie krztusi. Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: to taki chłyt martetindowy 10.06.11, 03:00 to lipa :/ u nas każda butelka dostępna na rynku miała za dużą dziurkę i za szybki wypływ, co bardzo negatywnie wpłynęło na kp. no szkoda .... Odpowiedz Link Zgłoś
din-din Re: to taki chłyt martetindowy 10.06.11, 16:22 U nas ta butla spisuje się na medal. Mały je z niej bez problemu - z tymże mój osobnik jest specyficzny - silny odruch ssania - co by nie miał w buzi to zaczyna ciumkać - nie ważne ręka, róg pieluszki tetrowej, palec, butelka, pierś... Obojętne. Także u nas ta butelka nie spowodowała żadnych problemów ze ssaniem. Co do wpisu, że leci z niej jak z kranu po tym jak mały stworzy podciśnienie to chyba nie do końca tak. Chciałam sprawdzić na czym polega czar tej butli i przy karmieniu wysuwałam mu ten smoczek trochę z buzi żeby zobaczyć jak to działa i mleczka leciało trochę tylko - tak na łyczek. Zresztą łatwo to rozpoznać po czasie jaki mały potrzebuje na opróżnienie butli - 100 ml schodzi mu prawie dwa razy dłużej niż na piersi, w której średnio mam jakieś 150 ml. Jakby leciało jak z kranu to by butle obalił w locie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to taki chłyt martetindowy 11.06.11, 11:06 U nas na pocztaku tez tak bylo. Po niecalych 3 tygodniach stosowania zaczelo leciec ciurkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: to taki chłyt martetindowy 11.06.11, 11:04 MoOge tylko potwierdzic! Napisalam nawet w tej sprawie do producenta, a ten w odpwiedzi zadal mi pytanie, czy dokarmiam mm czy wlasnym. Co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
andzialipka Re: to taki chłyt martetindowy 25.06.11, 13:33 Może to, że mleczko sztuczne jest gęściejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
lumierin Re: Butelka Medela Calma 10.06.11, 13:42 U mnie też nie zaburzyła ssana bo mały jej nie chciał, pożyczyłam koleżance i jej córeczka też nie chciała z niej pić. Może na tym polega jej fenomen że żaden niemowlak jej nie chce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
azfo.me Re: Butelka Medela Calma 10.06.11, 14:28 nam się przydała i niczego nie zakłóciła ALE na początku, trzeba było nauczyć dziecia pic z tej butli co nie było łatwe (nie mógł zrozumieć, że z tego też może lecieć mleczko - przystawiałam do piersi i szybko zastępowałam ja butelka... no i takie tam inne podchody); poza tym dostawal z niej pic 2xdzienie przez 3 dni w tygodniu... poza tym ma tez smoka uspokajacza wiec byl przyzwyczajony do gumy. ps pierwsza butelka byla lovi i po niej bylo fatalnie, ale przynajmniej mam porownanie... Odpowiedz Link Zgłoś
hispanola80 Re: Butelka Medela Calma 11.06.11, 10:53 80 pln w błoto. jestem wsciekla. moj piersiowy syn nie chce z tego pic choc ma juz 4 miesiace . zadzwonilam do poradni laktacyjnej bo niedlugo wracam do pracy i nie chcę zaburzyc ssania , choc odruch ma silny. oczywiscie polecili Calme, ale mowilam, ze maly nie chce, to polecili lovi no i jakos poszlo, ale najpierw nie wiedzial co z tym zrobic chcial poglumac jak uspokajacz. nie mowie hop bo to dopiero pierszy raz i poki nie musze to wyłącznie je na piersi. czy jak zacznę mu podawać butle dopiero na 2-3 dni przed powrotem do roboty to nie bedzie za pozno? czy lepiej wprowadzić naprzemienne karmienie wczesniej? Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: Butelka Medela Calma 11.06.11, 14:47 ja Ci polecam NUK - u nass najlepiej się sprawdziła. wybrałam najmniejszy smoczek.moim zdaniem najlepiej imituje pierś i nie spłyca chwytu jak inne. dobra jest jeszcze TT, ale nuk ma miększy smoczek i do mnie przemawia to wyprofilowanie (mleko nie trafia od razu do gardła). mimo dokarmiania karmiliśmy sie piersia 2 lata :) ja polecam szklane, bo można gorącą wodę wlewać bez oporów, takich jak przy plastiku. używałam i bardzo chwaliłam. trzeba tylko smoczek zmienić na silikonowy. www.hindianka.pl/images/niemowleta_a/butelka%20nuk.bmp skoro nie ma idealnej butelki, to może ta Was posłuży ;) Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: Butelka Medela Calma 11.06.11, 14:50 > ja Ci polecam NUK - u nass najlepiej się sprawdziła. wybrałam najmniejszy smocz > ek. to znaczy z najmniejszym otworem, żeby nie leciało za szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
hispanola80 Re: Butelka Medela Calma 11.06.11, 17:01 Dzięki, sprawdzę najpierw przez dłuższy okres już tą co kupiłam, skoro ją zaakceptował a polecana przez doradce tylko nie wiem od kiedy przed powrotem do pracy powinnam zacząć przyzwyczajać go do butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
klarci pytanko 11.06.11, 22:59 może któraś z Was (najlepiej z Warszawy ;)) jest chętna odsprzedać niedrogo tą Calmę? Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma75 Re: Butelka Medela Calma 11.06.11, 19:20 u mnie u obojga sprawdzał się Avent ze smoczkiem noworodkowym. W żaden sposób nie zaburzył ssania a maluch musiał się sporo napracować, zeby wyssać przez taką malenką dziurkę (z piersi leciało mu szybciej) Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: Butelka Medela Calma 11.06.11, 22:58 u nas Avent to porażka :( spłycił ssanie, smoczek twardy, beznadziejne odpowietrzanie (genialne było w TT), i leciało chyba bardzo szybko, bo, jak zresztą przy większości butelek, wcinał całość bardzo szybko - co też miało wpływ na to, że butli się już nie pozbyliśmy. polubił uczucie szybkiej sytości :( ssać peirś uwielbiał, ale e 3 razy dziennie musiał się na szybko najjeść :( Odpowiedz Link Zgłoś
skowroda Re: Butelka Medela Calma 25.06.11, 11:30 mam Calme-za namowa doradcy laktacyjnego- i dokarmiam nia moja 3 miesieczna dziewczynke niemal od poczatku.I to dokarmiam nie tylko własnym mlekiem ale i mieszanka. Rzeczywiscie nie zaburzyło to w zaden sposób ssania z piersi.Ale nie jest tez zawsze takie proste:) Czesto musze dawac piers szybko zabierac i wciskac butelke.Moje dziecko nie bardzo lubi gume.Jednak kiedy juz sie zassie na butelce- jest ok.Ciekawe ze kiedy robi to tata pod moja nieobecnosc, operacja udaje sie bez piersi:) Butelka po 3 miesiacach niestety zaczeła "przeciekac" Odesłałam do przedstawicielstwa w Warszawie-po3 dniach kurier przywiózł mi nowa. Solidna firma:) I nadal cwiczymy z Calmą Odpowiedz Link Zgłoś
kaetchen Re: Butelka Medela Calma 25.06.11, 17:02 Moje doświadczenia z calmą - porażka. Strata kasy, bo Mała nie wie jak z tego ssać. Dlatego pewnie nie zaburzyło ssania;) Mój faworyt - tommee tippee. Nie zaburzyło i nie spowodowało odstawienia od piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
malwina.okrzesik Re: Butelka Medela Calma 29.06.11, 19:04 Calma to tak naprawdę nie butelka tylko "urządzenie do karmienia dzieci". Wygląd podobny, ale inna zasada działania. Dziecko musi wytworzyć pociśnienie, aby mleko wyleciało. Weźcie jakąkolwiek butelkę, przewróćcie do gory nogami- mleko wylatuje z niej samo. W calmie jest membranka, która uniemożliwia samoistny wypływ mleka. Informacje zwrotne od mam bardzo różne: wiele jest zachwyconych, ale są i takie, których dzieci nie zaakceptowały takiego sposobu dokarmiania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulaaaa Re: Butelka Medela Calma IP: *.protonet.pl 24.03.14, 13:06 Mam 5 tygodniowego synka... od 2 tygodni dokarmiam synka butelką dr Brown;s. Zastanawiam się jednak nad zakupem butelki Medela... Obawiam się jednego, że jest juz za późno i dziecko już nie bedzie umiało przystosować się do "trudniejszej" butelki... Wiem, że jest to sprawa indywidulana itd. jednak jestem bardzo ciekawa, czy z ktoras z Was ma w tym temacie jakies doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
glinka0 Re: Butelka Medela Calma 24.03.14, 15:30 Syn najpierw miał lovi z jakimś smoczkiem antykolkowym- leciało jak z kranu. Po kilku dniach dostał calme i na początku dramat, krztusił się strasznie ale mąż w ciągu 2 dni nauczył go pić. W wieku niecałych 3 miesięcy odrzucił butelkę- może mu za wolno leciało? Butelka była używana tylko do dokarmiania 1-2 razy dziennie zanim laktacja mi się nie rozkręciła. Syn nie chciał smoczka :) Odpowiedz Link Zgłoś