czekolada_z_orzechami 08.08.11, 22:34 Mogę sobie pozwolic na orzeszki ziemne? Podobno są silnie alergizujące. Dodam, że u mnie w rodzinie ani w rodzinie męża alergii brak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katriel Re: orzeszki ziemne 08.08.11, 23:38 Jak ze wszystkim: przetestuj. Ostrożnie, tzn. na początek niewielką ilość i nie jedząc jednocześnie innych nieprzetestowanych produktów. (Ja np. nie mogłam, wystarczyła garść orzeszków albo kanapka z masłem orzechowym żeby młody przypłacił to biegunką. Był to jedyny produkt na jaki reagował i nie wyrósł z tego w ciągu dwóch lat. Więc chyba faktycznie mogą silnie alergizować.) Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: orzeszki ziemne 09.08.11, 20:46 Jadłam orzeszki ziemne od samego początku karmienia. No może po trzecim tygodniu ;) W ogóle wszystko jadłam (i jem), nie widzę potrzeby wprowadzania, sprawdzania, analizowania swojej diety. A dodam, że sama jestem alergiczką :) Odpowiedz Link Zgłoś
malwina.okrzesik Re: orzeszki ziemne 10.08.11, 17:26 Skłonność do alergii zależy częściowo od skłonności genetycznych, więc w Pani przypadku prawdopodobieństwo, że maluch zareaguje na orzeszki ziemne jest małe. Proszę zjeść i obserwować co się dzieje. Smacznego! ciekawostka: W niektórych kulturach orzechy arachidowe prażone wraz z brązowa skórką stosowane są przez matki do zwiększenia ilości wytwarzanego mleka. Dodaje się je do ryżu lub kaszy jaglanej. Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: orzeszki ziemne 10.08.11, 22:04 Ja jem wszystko, właśnie oprócz orzeszków ziemnych. Kilka razy gdy się nimi objadłam, młody bardzo marudził, miał dużo gazów i miałam wrażenie, że boli go brzuch. Odkąd nie jem orzeszków, problem zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś