Dodaj do ulubionych

orzeszki ziemne

08.08.11, 22:34
Mogę sobie pozwolic na orzeszki ziemne? Podobno są silnie alergizujące. Dodam, że u mnie w rodzinie ani w rodzinie męża alergii brak.
Obserwuj wątek
    • katriel Re: orzeszki ziemne 08.08.11, 23:38
      Jak ze wszystkim: przetestuj. Ostrożnie, tzn. na początek niewielką ilość i nie jedząc
      jednocześnie innych nieprzetestowanych produktów.
      (Ja np. nie mogłam, wystarczyła garść orzeszków albo kanapka z masłem orzechowym
      żeby młody przypłacił to biegunką. Był to jedyny produkt na jaki reagował i nie wyrósł
      z tego w ciągu dwóch lat. Więc chyba faktycznie mogą silnie alergizować.)
    • jul-kaa Re: orzeszki ziemne 09.08.11, 20:46
      Jadłam orzeszki ziemne od samego początku karmienia. No może po trzecim tygodniu ;)
      W ogóle wszystko jadłam (i jem), nie widzę potrzeby wprowadzania, sprawdzania, analizowania swojej diety. A dodam, że sama jestem alergiczką :)
    • malwina.okrzesik Re: orzeszki ziemne 10.08.11, 17:26
      Skłonność do alergii zależy częściowo od skłonności genetycznych, więc w Pani przypadku prawdopodobieństwo, że maluch zareaguje na orzeszki ziemne jest małe. Proszę zjeść i obserwować co się dzieje. Smacznego!
      ciekawostka: W niektórych kulturach orzechy arachidowe prażone wraz z brązowa skórką stosowane są przez matki do zwiększenia ilości wytwarzanego mleka. Dodaje się je do ryżu lub kaszy jaglanej.
    • norra.a Re: orzeszki ziemne 10.08.11, 22:04
      Ja jem wszystko, właśnie oprócz orzeszków ziemnych. Kilka razy gdy się nimi objadłam, młody bardzo marudził, miał dużo gazów i miałam wrażenie, że boli go brzuch. Odkąd nie jem orzeszków, problem zniknął.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka