Dodaj do ulubionych

kompletny brak apetytu

10.10.11, 23:13
Mój 10,5-miesięczny syn od początku rozszerzania jadłospisu (po 6 miesiącu) niespecjalnie szaleje za posiłkami niepiersiowymi. Chyba miesiąc uczyliśmy się jeść pierwszą zupę :( Teraz powinien dostawać już dwa dania, ale nic z tego. Już drugi tydzień wyrzucamy większość przygotowywanych posiłków: eksperymentujemy z konsystencją (bo zmiksowane rzeczy już są ble...), dajemy jedzenie do rączki, próbujemy z różnymi owocami, kaszkami, kanapkami nawet. Na widok łyżeczki głowa idzie w bok i koniec, wielu rzeczy nawet nie próbuje. Za to w nocy mały uprawia wiszenie na piersi zwykle od północy do 6.30. Nie mam nic przeciwko nocnym karmieniom, ale chciałabym, żeby w dzień synek też coś jadł, choćby dlatego, że pracuję i często nie ma mnie w domu cały dzień, a on uprawia wtedy strajk głodowy i doprowadza opiekunów do rozpaczy. Co gorsza - pić też nie chce. Parę łyków wody/herbatki starcza mu na cały dzień.
Boję się, że ten brak apetytu może świadczyć o jakichś problemach zdrowotnych. Owszem, zęby kolejne się szykują, ale młody od początku naszej wspólnej przygody nie ma rewelacyjnego apetytu, o pierś w dzień też rzadko się upomina. Dawno nie był ważony, ale przy ostatnim ważeniu rewelacyjnie nie było (ok. 300g przez 1,5 miesiąca przybrał). Czy dobrze mi się wydaje, że to wymaga już interwencji lekarskiej?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: kompletny brak apetytu 11.10.11, 09:43
      Moja ma 16. miesięcy i nie je dwóch dań. Ja mam prawie trzydziestkę i też nie jadam dwóch dań.

Od dawna chodzisz do pracy? Może jeszcze to przeżywa?

Jak waga wygląda na siatce centylowej?
      • male-nam Re: kompletny brak apetytu 11.10.11, 14:31
        Hm, sugerujesz, że zbyt wiele spodziewam się po dziecku? Cóż, każde jest inne, ale starszak w tym wieku bez najmniejszego problemu zjadał zupę, drugie danie i kaszkę z owocami na kolację. Do tego jeszcze mleko z piersi ;) A młodemu 3 łyżeczki zupy starczają na cały dzień :( Waży teraz 8800 g (waga urodzeniowa 3860g), czyli 25 centyl. Jakby nie patrzeć, w siatce centylowej spadł - długi czas trzymał się powyżej 50 centyla.
        • matka_karmiaca Re: kompletny brak apetytu 11.10.11, 21:40
          No raczej doszukuję się związku między Twoim "czasem nie ma mnie w domu cały dzień", a "strajkiem głodowym", ale to musisz sama ocenić, czy zasadnie.
          Skoro jest spadek na centylach, to jakaś diagnostyka nie zaszkodzi (morfologia, mocz). Może to lekka anemia? Żółtko, mięso jada?
          • male-nam Re: kompletny brak apetytu 09.11.11, 16:02
            No i intuicja matczyna mnie nie zawiodła, niestety. Po badaniach wyszła anemia. Przez jakiś czas z apetytem było całkiem dobrze, teraz rosną nowe zęby, więc znowu bunt jedzeniowy. Mały niedługo kończy rok, jest w 10. centylu. Dajemy żelazo, planuję jeszcze wizytę u alergologa, bo ten spadek jest mocno zastanawiający, a problem z wagą pojawił się na dobre po wprowadzeniu pokarmów stałych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka