Dodaj do ulubionych

Ściąganie pokarmu

14.10.11, 15:07
Dziewczyny i droga ekspertko,

Mam problem. Mianowicie karmię piersią, ale niestety karmienie jest pełne emocji i nerwów. Mam wklęsłe brodawki i z tym na poczatku był problem, bo mała musiała mocno ciągnąć aby je wyciągnąć...Mała bardzo krótko ssie pierś...5-10 minut, ale raczej..5...czasem jest pogodna, ale dawno nie było tak, że ssie i wypluwa jak się najje...zazwyczaj ja ją odstawiam jak widzę, że rczej się bawi....
Ostatnio waga stanęła i mała bardzo mało przybiera na wadze - około 250 gramów w 3 tygodnie...Zaczęłam więc ściągać...i tu niespodzianka...na cały dzień ściągania udaje mi się ściągnąć niecałe 100 ml.

Czy mogę mieć za mało pokarmu?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Ściąganie pokarmu 14.10.11, 15:22
      "Za mało pokarmu" to baaaardzo rzadka przypadłość, na tyle rzadka, że można typować, że jej nie masz.
      Ilość ściągniętego pokarmu ma się nijak do wyciąganego przez dziecko. Są dziewczyny karmiące po kilkanaście/dziesiąt miesięcy, co nie ściągną ani kropli.

Jak przybierała wcześniej? Czy masz jeszcze nadprodukcję (piersi napełniają się mlekiem między karmieniami, poczucie "wezbrania")? Czy zna smoczki, butelki? Czy nie było w domu infekcji (mogła u niej przebiec bezobjawowo i objawić się tylko zahamowaniem przybierania)? Czy ważysz na tej samej wadze?

Pierwsze zalecenia to na pewno nie odstawiać, jak się "tylko bawi", przystawiać częściej, także w nocy.
      • maja.rako Re: Ściąganie pokarmu 15.10.11, 11:57
        Przy pierwszym dziecku też myślałam, że mam mało pokarmu bo nie mogłam ściągnąć więcej niż 20 ml. Znalazłam na forum info, żeby przed przystawieniem laktatora pomasowć sobie brodawki. Można to robić otwartą dłonią lub "kulać" w palcach. Mi to bardzo pomaga. Jak czuję mrowienie w piersiach zaczynam ściągać. Jak przestaje lecieć znowu robię to samo i dalej ściągam. Teraz udaje się w 15 min 200 ml w pracy ściągnąć. Ze starszym synem też ściągałam tą metodą w stresie w pracy, trochę mniejsze ilości ale wtedy miałam ręczny laktator teraz mam dojarkę elektryczną. Mam nadzieję, że Tobie też to pomoże. Wiem,że dziewczyny stosują przed karmieniem laktator, żeby wyciągnąć brodawki. Moja Helenka też krótko jadła z piersi i zaczęła słabiej przybierać. Najpierw ssała ładnie 6, 7 min a potem przysypiała pozwalałam jej być przy piersi do 40 min czasem dłużej. Ona nawet ciamkając pobudzała pierś i jak czuję, mrowienie w piersi gilgoczę po nosku a Ona przez sen pije bardzo ładnie. Przyrosty u nas się poprawiły a ja przestałam się martwić a i karmę ją wtedy w innym pokoju. Mamy czas tylko dla siebie i zero stresu to najważniejsze. Trzymam kciuki i głowa do góry ;)
    • malwina.okrzesik Re: Ściąganie pokarmu 17.10.11, 22:52
      - karmienie pełne emocji i nerwów
      - od początku problem z trudną brodawką
      - dziecko krótko ssie
      -szybkie odstawianie od piersi jak dziecko się bawi
      - słabe przyrosty wagi:
      To wszystko może spowodować obniżenie laktacji, co nie znaczy że nic się nie da zrobić:
      1. po pierwsze sprawdzic technikę ssania
      2. karmić dłużej z jednej piersi, przystawiać do obu w trakcie jednego karmienia
      3. być może konieczne jest dodatkowe stymulowanie piersi poprzez odciąganie pokarmu
      4. Trzeba poprawić co się da, zważyć za 3-4 dni, jak waga nie pójdzie w górę pewnie konieczne będzie na jakiś czas włączenie mieszanki, póki laktacja nie zwiększy się

Czy ma Pani możliwość skorzystania z porady laktacyjnej, bo w tu koniecznie trzeba zobaczyć jak malutka przystawia się do piersi, ocenic efektywność ssania itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka