Dodaj do ulubionych

ulewanie, wymioty, a dieta

18.10.11, 09:37
moja córeczka ma 3 miesiace i bardzo szybko przybiera na wadze (waga wyjściowa 3940, spdek do 3700, w 10 tyg 7750, teraz nie wiem, nie ważyliśmy się otatnio). od kilku dni mocniej ulewa i wymiotuje (ulewanie strawionym mlekiem - to wymioty?), dzis wypiła mleko, a jakies 10 minut poźniej (leżała na plecach), zalała sobie lekko strawionym mlekiem całą buzię, łącznie z oczami. mielismy juz kiedys akcje wzmożonych wymiotów, ale wtedy byla niespokojna i placzliwa, minęlo po 3 dniach. teraz takich objawow nie ma. dziecko pogodne i zachowuje sie jak zwykle. nie stosuje zadnej diety, jem wszystko, czy w ten sposób mogla ujawnić się jakas alergia na spożywane pokarmy? co powinnam zrobić?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: ulewanie, wymioty, a dieta 18.10.11, 12:31
      Nie kładź jej na plecach po jedzeniu po prostu. Połóz ją na brzuchu w lózeczku lub najlepiej na swoim brzuchu. Przy okazji bedziecie ćwiczyć mięsnie szyi :)
      Ulewanie - o ile dziecko dobrze rośnie i rozwija się prawidłowo - jest fizjologią. Maja one niewykształcony do końca zwieracz przełyku. Mija samo po 3mscu zycia, lub ciut dłużej (mojemu synowi jeszcze jak mial 5mscy zdarzało się ulać ;))
      I pamiętaj o odbiciu, nawet podczas jedzenia. A jak nie chce odbijac, to daj ulać na brzuchu.
      • jmr-k Re: ulewanie, wymioty, a dieta 18.10.11, 18:08
        A jeśli nadal ulewa w 9 miesiącu? A lekarze badają, i nie widzą problemu...
        Ja widzę, bo wg mnie gdy treść cofa się synkowi do gardła - a czasem i dalej i wtedy ulewa - dlatego niechętnie je zarówno pierś jak i inne pokarmy. Czy tak może być?
        (Usg brzuszka było ok, jest zapisany na porządniejsze usg w kierunku refluksu - dopiero za 10dni. Przybierał ok, potem zwolnił, ostatni miesiąc nic)
        • mad_die Re: ulewanie, wymioty, a dieta 18.10.11, 20:09
          Zbadaj refluks, bo po 9mscach to dziecko już raczej ulewać nie powinno, no chyba, ze coś ewidentnie mu coś nie będzie pasowało z jedzenia. Ale to wtedy nie jest ulewanie tylko wymioty.
    • mika_p Re: ulewanie, wymioty, a dieta 19.10.11, 00:27
      No to rachunek sumienia: czy w ostatnich kilku dniach jadłaś coś, czego wczesniej nie jadłaś? Moja córka wzmozonym ulewaniem reagowała, jak jadałm na śniadanie płatki na mleku, albo kanapkę z pomidorem.
    • malwina.okrzesik Re: ulewanie, wymioty, a dieta 19.10.11, 15:37
      Proponowałabym zacząć od rzeczy najprostszych, tzn, zastanowić się czy córeczka nie je zbyt łapczywie. Z mojego doświadczenia wynika, że dzieci szybko przybierające na wadze często mają podobne problemy. Zmiana pozycji- karmienie "pod górkę" i karmienie 'na raty", czyli przerywanie ssania 2-3 razy w czasie jednego karmienia, dziecko podnieść do góry, dobrze jak się odbije i powrót do piersi.
      Po karmieniu unikać gwałtownych ruchów z dzieckiem, nie kłaść na brzuchu zaraz po posiłku.
      Dobra diagnostyka pod kątem refluksu wskazana.
      Nietolerancja pokarmowa też może być, ale o tym pomyślałabym na końcu. Czy Pani lub mąż jesteście alergikami?
      Wg mnie jak maluszek dobrze przybiera na wadze to raczej nie jest nic bardzo poważnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka