Dodaj do ulubionych

uregulowanie laktacji

21.02.12, 10:41
Karmię od 20 tygodni, początki były trudne, Mały mógł ssać i 2 godziny i bardzo słabo przybierał, po kilku tygodniach Mu się przestawiło i teraz przybiera idealnie. ale nadal karmiąc jedną piersią, z drugiej kapie mleko. Myślałam, ze to normalne do 3, może 4 miesiąca, ale Mały za chwilkę skończy 5 i nadal przy każdym karmieniu wkładam w stanik pieluszkę tetrową, inaczej mam plamę z mleka. Czy to normalne i kiedy mogę się spodziewać uregulowania laktacji?
Obserwuj wątek
    • gos85 Re: uregulowanie laktacji 21.02.12, 18:35
      :)
      może tak być jeszcze pare miesięcy, niektóre kobiety tak po prostu mają.. używaj wkładek i pieluchy, jeżeli aż tak mocno cieknie.
    • leneczkaz Re: uregulowanie laktacji 22.02.12, 17:13
      Od tego sa wkładki nie pieluchy ;) ... Mi leci ciągle.. rzuty oksy mam także pomiędzy karmieniami.
    • mika_p Re: uregulowanie laktacji 22.02.12, 22:13
      Wypływ na oksytocynie nie ma związku z normowaiem laktacji, zazwyczaj jest do końca karmienia. Unormowanie laktacji to niewzbierające między karmieniami piersi, produkujące na bieżąco podczas ssania.
      Ale w piersi zawsze jest coś tam na pierwszy łyk i jak pojawia się oksytocyna, to działa po całości, na obie piersi - obkurcza kanaliki i mleko samoistnie płynie.
      Tak jak ci dziewczyny napisały - na to sa wkładki laktacyjne.
      Możesz też spróbować przycisnąć pierś pięścią w kierunku zeber, jak czujesz, że mleko chce lecieć, to znacznie zmniejsza eksplozję
    • malwina.okrzesik Re: uregulowanie laktacji 29.02.12, 13:59
      Być może zawsze tak będzie :-(.
      Dla złagodzenia wypływu, można w trakcie karmienia zrobić zimny okład na pierś, która aktualnie nie jest w użyciu. I ucisnąć w stronę klatki piersiowej, jak proponuje mika_p.
      • avila34 Re: uregulowanie laktacji 06.03.12, 21:09
        Ja mam tak ponad rok:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka