Dodaj do ulubionych

bardzo proszę o rade

12.04.12, 11:31
Mój Maluch ma 2,5 tyg, po urodzeniu nie chciał jeść ani z butli ani z piersi, miał żółtaczkę, byliśmy kilka dni dłużej w szpitalu. Po powrocie do domu karmiony był mlekiem z piersi i dokarmiany mm (wszystko wmuszane w bólach, mękach i cierieniach) - w szpitalu stracił na wadze ponad 10% i początkowo w domu nie przybierał, zaczelismy dokarmianie. Stopniowo zwiększała się laktacja - młody więcej dostawał mojego mleka, bardzo ładnie przybierał na wadze - 600g/10 dni. Po 2 dniach bez mm zdecydowałam odstawić laktator i butelkę i od wczoraj je wyłącznie z piersi w ciągu dnia i odciągane mleko w nocy - (zrobiłam tak dlatego, że wisiał przy piersi cały dzień i nie miałam już siły trzymać go w nocy). Z butlą i nawet moim mlekiem było inaczej - najadał się i szedł spac na 1,5-2h. Martwię sie, że fakt niespania w ciągu dnia wynika z tego, że jest głodny i że nie dostaje wystarczająco pokarmu. Zważę go dzisiaj - po 2 dniach takiego żywienia i jeżeli stracił na wadze, to co powinnam zrobić? co zrobić jeżeli waga się nie zmieni? Czy dalej próbować trzymać go na piersi? - a jeżeli tak, to jak długo mam próbować? czy mam go dokarmiać? Bardzo proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: bardzo proszę o rade 12.04.12, 13:14
      Skoro przez 2 i pół tygodnia był karmiony na różne sposoby to po jednym czy dwóch dniach nie nauczy się ssać piersi - dlatego karmienie tak długo trwa. Poza tym, pierś dla takiego malucha to nie tylko źródło pokarmu, ale również - a może przede wszystkim - mama i jej ciepło, znajome bicie serca. I tak te pierwsze tygodnie kp wyglądają, że maluchy ssą i jedzą jednocześnie i wydaje się, że karmienie nie ma konca. Ale już za kilka tygodni, jak mały nauczy się ssać i nabierze sił, to szybciej się naje, zauważysz jakiś rytm jego dnia i juz bedzie latwiej.
      Najlepiej jakbyś zważyła go za 2-3 dni, a teraz tylko pilnuj, żeby jadł efektywnie (czyli łykał pokarm jak najdłużej), zmieniaj piersi i pozycje, odbijaj, noś i tul, i znowu do piersi. Pilnuj również pieluszek mokrych, musi byc minimum 6 mokrych plus kupa (lub dwie-trzy mniejsze kupy).
      Do tego dobrze dostawiaj go do piersi.
      I nie mąć w głowie butelką z odciąganym mlekiem, tylko po prostu dostaw do piersi.
      Jak mały ssie? Łapie ładnie pierś?
    • malwina.okrzesik Re: bardzo proszę o rade 15.04.12, 20:14
      Jak przybierze za mało, trzeba go jeszcze dokarmiać, zwykle nie udaje się zrezygnować z butelki tak z dnia na dzień. Można np w ciągu dnia dokarmiać co drugie karmienie, jak waga ruszy, dokarmiać co trzecie, zważyć kontrolnie i tak powolutku wycofywać się z mieszanki.
      • mamalyga.0 Re: bardzo proszę o rade 16.04.12, 08:51
        Aż boje się napisać...ale Mały przybiera ;) - karmiony jest wyłącznie piersią. Trzeba go budzić, zmuszać, czasami ssie tylko 5 min. ale na szczęście wagowo jesteśmy na plusie (ok 30g/dobę). Jak je z prawej piersi musi się dużo więcej wysilić (pierś po zabiegu w dzieciństwie) - a ja go dłużej przekonywać i karmiony jest przez kapturki (tak nas 'ustawiono' w szpitalu) ale radość wielka! Powoli dalej się dogrywamy. Bardzo dziękuję za pomoc ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka