maddlenel 29.04.12, 20:42 Czesto na forach piszecie o zasadzie ściągania pokarmu 7-5-3. O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
4abi Re: ZaSada 7-5-3 29.04.12, 21:29 metoda 7-5-3 polega na naprzemiennym stymulowanie piersi - najpierw 7 minut jedna pierś, następnie 7 minut druga,później 5 minut pierwsza pierś i 5 minut druga, na końcu 3 minuty jedna pierś i 3 minuty druga.Ja tak właśnie stymulowałam piersi laktatorem w szpitalu gdy nie miałam pokarmu a maluszek nie potrafił ssać i po 3 dobach(stymulowania co 3 godziny przez calą dobę tym właśnie systemem) wypracowałam mleczko i karmimy się do dziś- maluszek ma 6 miesięcy :) polecam- metoda jest skuteczna Odpowiedz Link Zgłoś
maddlenel Re: ZaSada 7-5-3 29.04.12, 22:39 Karmie synka piersia, a właściwie ciagle sie uczymy i musze odciagac pokarm bo mały z cyca je za mało. Zastosuje metodę. Dzięki za info. Ale kiedy powinnam sie odciagac? Bezpośrednio po karmieniu czy jakaś przerwę robić? Dodam, ze mały jest karmiony w dzien co 2, 3 godz a w nocy co 3-4 Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: ZaSada 7-5-3 29.04.12, 22:48 Skad wiesz, ze z piersi je za mało? I czym podajesz odciagane mleko? Jesli chcesz stymulować piersi, to odciągaj po karmieniu - czyli podaj jedna, druga, trzecia, czwarta piers (każda tak po 15-20 minut, lub póki dziecko ssie aktywnie i łyka pokarm), jak dziecko zaśnie - odciągnij. I za 2h znowu to samo. Najważniejsza rzecz w kp to nauka ssania. Dziecko uczy sie ssać pierś poprzez ssanie piersi, smoczki i butelki mu te naukę utrudniają. Odpowiedz Link Zgłoś
maddlenel Re: ZaSada 7-5-3 29.04.12, 23:02 Mały ma silna zoltaczka i musi być mocno karmiony, a prawie wogole nie przybiera na wadze tj 50 g tyg. Dokladnie tak robię. Najpierw jedna pierś, staram sie, żeby nie usnal, odbijamy sie, potem druga pierś, odbijamy i znowu pierś i tak w koło. Mały z powodu tej zoltaczki jest bardzo senny i strasznie trudno go obudzić... Dodam jeszcze, ze mam problem z prawa piersia. O ile z lewej udaje mi sie spokojnie odciagnac 30-40ml to z prawej ledwo 10 ml. Staram sie małego przystawiac częściej do prawej piersi ale to nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
maddlenel Re: ZaSada 7-5-3 29.04.12, 23:07 I jeszcze jedno, właśnie zastosował metodę 7-5-3 i o ile z lewej piersi pięknie leci mleczko to z prawej było tylko w pierwszej turze. Niestety przy 5 i 3 już ani kropla nie poszła :( . Co z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: ZaSada 7-5-3 29.04.12, 23:13 Pracowac dalej. odciaganie, nawet gdy nic nie leci, informuje pierś, że jest zapotrzebowanie i trzeba zintensyfikowac produkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: ZaSada 7-5-3 29.04.12, 23:28 > ani kropla nie poszła :( . Co z tym zrobić? totez kolezanka w pierwszym poscie napisala STYMULOWAC PIERSI nikt nie pisal ile trzeba podczas tego sciagania sciagnac w moemencie rozkrecania laktacji licyz sie stymulacja, za pare dni takiegi sciagania (nawet na sucho gdy nie leci) powinnac zobaczyc efekty- UWIERZ W TO :) to tak samo wazne no i jw, najlepiej stymuluje piers dobrze ssacy niemowlak, nawet "spiacy" pryz piersi - tak ze co i rusz tam zuchwa porusza, i nie da sie go zbytnio odlozyc bo sie budzi jak wyjmie sie mu piers Odpowiedz Link Zgłoś
koteck Re: ZaSada 7-5-3 05.05.12, 19:11 A czy można tą metodą ręcznie odciągać pokarm (m.in. też w celu stymulacji)? Laktatorem niezbyt mi idzie a ręcznie zawsze więcej wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
malwina.okrzesik Re: ZaSada 7-5-3 09.05.12, 23:23 można też ręcznie jak najbardziej Tak przy okazji to warto wiedzieć, że dla pobudzenia laktacji najbardziej efektywne jest odciąganie i laktatorem i ręcznie- na przemian. Odpowiedz Link Zgłoś