Dodaj do ulubionych

ciekawostka

16.05.12, 15:08
Jako była karmiąca podczytuję to forum i podsyłam link do artykułu. Przyznam, że ja kwalifikuję się do kategorii nieprzestrzegających, bo nie podawałam glutenu przed 6 miesiącem - drugie dziecko urodziło się w okresie zmian dotychczas wytycznych karmienia i nie mogłam uwierzyć, że zakazy które kładziono mi do głowy przy pierwszym (zero glutenu do 9 miesiąca!) nagle przestały obowiązywać:).

www.rynekzdrowia.pl/Uslugi-medyczne/Badania-jedynie-7-proc-niemowlat-jest-zywionych-zgodnie-z-zaleceniami,119690,8.html
Obserwuj wątek
    • mykejla Re: ciekawostka 16.05.12, 17:22
      Mi pediarta na ostaniej wizycie (3/4m-c) powiedziała, że jeśli nie chcę teraz rozszerzać diety, to spotkamy się dopiero po skończeniu 6 m-ca. Nie było nawet mowy o jakimś glutenie.

A że Młody jest alergikiem, to nie zamierzam rozszerzać diety przed 6 m-cem. Ale że wracam do pracy jak Młody skończy 7, no to rozszerzę ją trochę szybciej pewnie :)
    • zawsze_zielona Re: ciekawostka 16.05.12, 21:50
      Tez nie przestrzegam, w sensie, ze nie podwalam glutenu przed 6 miesiacem i rozszerzalam metoda BLW, czyli do jakiegos 9 miesiaca prawie cale jedzenie ladowalo na podlodze. Teraz Celina ja, ale czasem ma fazy na jeden produkt, np. teraz je tylko chleb z maslem. Przeciez nie wmusze w nia jedzenia, wiec czekam az przejdzie. Mleka krowiego do picia nie podaje (choc tu w Danii zalecaja juz od 10 miesiaca, czy jakos tak), parowek tez raczej nie, chyba ze sama jem a Celina wyrywa mi z reki, wedlin tez nie daje bo za duzo soli, w ogole sol uwazam za wroga numer jeden niemowlaka.
    • auszrine Re: ciekawostka 16.05.12, 22:16
      Wg tego badania, matki smia podawac dzieciom domowe jedzenie, zamiast sloiczkow produkowanych przez firme sponsorujaca badanie. Straszne ;-)
    • infiniteness Re: ciekawostka 17.05.12, 10:01
      Artykuł pisany jakby na zamównienie firmy słoiczkowej niestety:/ Ja odwrócę trochę to co powiedział prof. Socha: teraz my 30-40-latkowie płacimy cenę ze tuczenie mlekiem krowim zaciągniętym mąką krupczatką od pierwszych dni życia, zupą z butelki od drugiego miesiąca życia, itp. itp. Niestety nadciśnienie, otyłość i cukrzyca to plaga wśród rodziców tych dzieci, o które tak martwią się autorzy badania. Może by tak w pisemkach dla matek zamiast schematów żywienia dla dzieci były informacje jak zdrowo żywić rodzinę, wedy nie byłoby problemu parówek, glutaminianu sodu, cukru (notabene głównego składnika kaszki firmy sponsorującej badanie!).
      • asia.xyz Re: ciekawostka 17.05.12, 15:37
        Zgadzam sie ogolnie z powyzszymi wypowiedziami i mozna jeszcze dodac ze zalecenia zmieniaja sie bardzo czesto i dosc drastycznie co moze byc powodem ograniczonego zaufania rodzicow. Ja urodzilam pierwsze dziecko 18 lat temu drugie 5 lat temu i teraz czekam na trzecie wiec raczej zamierzam sie kierowac intuicja i zdrowym rozsadkiem niz sztywno wytycznymi ktore zapewne zmienia sie jeszcze kilkakrotnie na 'jedynie sluszne' zanim zostane babcia ;)
    • k_linka Re: ciekawostka 17.05.12, 15:48
      A niech mi ktos wytlumaczy - co to "prawidlowa ilosc posilkow" u dziecka karmionego piersia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka