Dodaj do ulubionych

Spadek na 3 centyl:-(

04.07.12, 20:24
Wiem że takich wątków było tu milion ale każdy przypadek jest indywidualny i licze na pomoc... Moja córeczka urodziła się 3 tyg za wcześnie z masą 2800 czyli drobna ale w normie, zwłaszcza biorąc pod uwagę że była na granicy wcześniactwa. Miałysmy sporo problemów z kp, mała przysypiała przy piersi, trzeba było ją nonstop pobudzać do ssania. No ale 5 tyg po porodzie przybrała dokładnie 1 kg licząc od najwiekszego spadku w 3 dobie (2620) czyli (umiarkowany) sukces. Po kolejnym tygodniu przybrała dalsze 300 gr więc uznałam że jest super i problemy sie skończyły. Zresztą wtedy ssała już ładnie i chętnie. Było jeszcze kilka ważeń, przyrost przeciętny ale jak najbardziej w normie. Pod koniec 3msc ważyła 5,20. No i dziś po dokładnie 4 tyg ważenie i szok - mała waży 5,50 czyli w czwartym miesiacu przybierała po 75 gram/tydz. Lekarz sugeruje dokarmianie a ja czytam forum i wiem że to ostateczność. Staram się pocieszać że przyrosty sa skokowe, że ma cztery miesiące a do podwojenia wagi urodzeniowej brakuje tylko 100 gram, że na siatce WHO którą ktos tu podlinkował spadek centylowy nie wygląda tak tragicznie - z troche ponad 15 centyla spadła na troche pod... Proszę, nie odsyłajcie mnie do innych watków o słabym przyrastaniu ale pochylcie sie nad moim problemem...:-) Czy dokarmianie to faktycznie mniejsze zło?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Spadek na 3 centyl:-( 04.07.12, 20:56
      Nie no dokarmić zawsze możesz - PIERSIĄ ;)
      Jak się karmicie? Mała chora nie była? Szczepienia nie miała? Noce przesypia? Może jakiś wyjazd? Infekcja w domu? Wygląda na zdrową?
    • mika_p Re: Spadek na 3 centyl:-( 04.07.12, 20:56
      To nie tak, że dokarmianie jest ostatecznością, ale zanim się człowiek na nie zdecyduje, to trzeba rozważyć możliwe przyczyny problemu:
      1) szczepienie, infekcja (także w rodzinie, nawet jak sam obiekt badań zdrowy był)
      2) smoczek
      3) wprowadzenie sporych ilości rzeczy niemlecznych o niskiej kaloryczności - u was na rozszerzanie diety za wcześnie, ale może ktoś ci wmówił konieczność przepajania wodą, herbatką, czymś?
      4) przesypianie nocy
      5) nadmierne zainteresowanie światem

Jak wystąpiło 1, to poczekać i poobserwować
      Jak wystąpiło 2 lub 3, to zlikwidowac, obserwować
      Jak wystąpiło 4, to możliwe metody:
      a) zintensyfikowanie karmień dziennych (częsciej)
      b) nocna pobudka
      Jak wystąpiło 5, to trzeba wdrożyć karmienie w ciszy i ciemności (przynajmniej część), żeby jak najmniej bodźców rozpraszało obiekt.
      :)
    • malwina.okrzesik Re: Spadek na 3 centyl:-( 04.07.12, 21:03
      Warto najpierw zastanowić się jak poprawić karmienie z piersi, bo rzeczywiście przyrost w ostatnim miesiącu powinien być ciut większy. Odpowiedzieć na pytanie dlaczego córeczka mniej przybrała?Jaka jest przyczyna?
      Może trzeba karmić dołożyć więcej karmień? Karmić z obu piersią czasie jednego karmienia? Proszę napisać jak wygląda wasz rytm karmieniowy, zastanowimy się co można poprawić.
    • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( 04.07.12, 21:48
      Bardzo dziękuję za zainteresowanie naszym problemem:-) Odpowiadając na pytania: mała jeszcze ani razu nie była chora, tzn nie miała żadnej infekcji, ma niestety wrodzona wadę serca (ubytek w mięśniówce) i tym bardziej martwi mnie mały przyrost. Ubytek na szczęście jest minimalny i bez wpływu na pracę serca, kardiolog kazał traktować ją normalnie, nie bierze żadnych leków. Ostatnio szczepiona była dokładnie 4 tyg temu. Nie jest niczym dopajana, tylko moje mleko. Śpi dużo i w dzień i w nocy, ostatnie karmienie przed nocą ok 21szej, potem koło 3, potem juz rano mniej więcej o 7mej. Zresztą jeśli chodzi o sen jest idealna - nawet o tej trzeciej nie płacze, budzi mnie mlaskanie, karmię ją na wpół śpiącą i odkładam do łóżeczka gdzie natychmiast zasypia. Zresztą parę razy zdarzyło jej się przespać całą noc i pewnie zdarzałoby się częściej gdybym mnie nie budziło poczucie obowiązku i pełne piersi. Super dla nas oczywiście ale teraz myślę że może pochopnie zrezygnowałam z nastawiania budzika co trzy godziny co praktykowałam kiedy była noworodkiem... W dzień je mniej więcej co trzy godziny. Nie proponuję drugiej piersi kiedy kończy pić z pierwszej i nie marudzi, w ogóle chyba uśpiona fajnym przyrostem z drugiego i trzeciego miesiąca i ładnym ssaniem małej trochę zaniedbałam sprawę:-( Kupkę od kiedy przestała być noworodkiem robi rzadko, co dwa - trzy dni, siusia sporo wydaje mi się, jest pogodna.
      • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( 04.07.12, 21:48
        W domu tez nikt nie chorował
    • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( 04.07.12, 21:50
      A i smoczka nie ssie wcale, babcia próbowała ją przyzwyczaić ale mała konsekwentnie wypluwa. Ciągle ssie za to paluszki.
      • mad_die Re: Spadek na 3 centyl:-( 04.07.12, 22:51
        Myślę, że szczepienie plus to spanie w nocy i ssanie paluchów to przyczyna mniejszego przyrostu.
        Wiec budź ją - lub nakarm na śpiocha o 24 (lub np zanim Ty się spać położysz).
        Po karmieniu z jednej piersi proponuj zawsze drugą (za dnia, bo w nocy to lepiej śpij ;))
        I wyciągaj paluchy z buzi i dawaj pierś w zamian.
        I wszystko będzie ok :)
        • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( 04.07.12, 23:00
          Napisałam post nt szczepień w tym samym czasie:-) To brzmi logicznie... Szczepień nie da się uniknąć (dostaje sześć w jednej plus pneumo ze względu na serduszko) ale z paluszkami spróbuję choć ciężko będzie:-) No i od teraz zawsze w dzień dwie piersi przy każdym posiłku:-)
    • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( 04.07.12, 22:56
      Jeszcze jedna informacja, chyba istotna. Właśnie sprawdziłam kartę informacyjną z poradni kardiologicznej gdzie mała była 3 tyg temu. I wygląda na to że 4 tyg temu przy szczepieniach ważyła 5,200 a tydzień później dokładnie tyle samo (a nawet ciut mniej bo 5170). Przez następne 3 tyg przybrała 300 gram. Czy to szczepienia mogą być winne co zasugerowała jedna z Pań? Pierwsze szczepienia odreagowała dość rozpaczliwym wieczornym płaczem ale z wagą po miesiącu było ok. Po drugich płaczu nie było, czyżby był spadek przyrostu wagi?
      • mika_p Re: Spadek na 3 centyl:-( 05.07.12, 01:21
        Jeśli dziecko jest ważone na różnych wagach, to nie można być na 100% pewnym, że wynik jest miarodajny. Ale owszem, to może być jakaś wskazówka.
        7 zarazków naraz, ssanie palców, dłuższe spanie w nocy - i łączny wynik jest jaki jest.
        Szczepienie zawsze ma wpływ na organizm: on musi zwalczyć wroga, więc angażuje energię w walkę, więc mniej ma na siebie. Dorośli też po szczepieniu, np na grypę mogą się gorzej czuć przez dzień czy dwa.
        Z tym, ze u dorosłej kobiety o wadze 50 kg 100 gramów to 1/500 masy,a u niemowlęcia o wadze 5 kg te same 100 gramów to już 1/50 masy. No i dorosła nie ma przybierać po kilkaset g/mies, tylko trzymac wagę, a niemowlę ma zwiększac masę o 10%
    • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( 05.07.12, 10:23
      Dziś w nocy wróciłam do zwyczajów z czasu noworodkowego i trzy czy cztery razy obudziłam małą na karmienie. Za każdym razem sporo zjadła. Więc wychodzi na to że moje dziecko woli spać niż jeść nawet kiedy potrzebuje mleka i karmienie na żądanie się nie sprawdza. Czyli koniec przespanych nocy ale mniejsza z tym - najbardziej boję się że uśpiona jej "grzecznością" i nienachalnym apetytem zaszkodziłam jej... Choć to był pierwszy spadek w siatce i od razu staram się reagować... Może uda mi się wkleić jej siatkę centylową.
      https://siatkicentylowe.edziecko.pl/embed/31758.weight.png
      • mad_die Re: Spadek na 3 centyl:-( 05.07.12, 10:40
        Spadek nie jest jakiś dramatyczny, więc myślę, że teraz jak podgonisz nocą (nie musisz nawet 3-4 razy, wystarczy jak dołożysz do istniejących karmień inicjowanych przez dziecko jeszcze jedno karmienie, zanim pójdziesz spać, albo jak rano wstajesz - co wolisz ;)) i za dnia nie będziesz jej dawać ssać paluszków, tylko pierś, to będzie ok :)
        • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( 05.07.12, 11:30
          Jeśli za każdym razem zamiast paluszków dostanie pierś to będę miała dziecko wiszące na cycu 24/7:-) Ale w sumie mi to tak mocno nie przeszkadza:-)
          • mad_die Re: Spadek na 3 centyl:-( 05.07.12, 11:42
            nie no tak zle chyba nie będzie ;)
            wyjmuj jej tylko wtedy, jak widzisz, że ssie ewidentnie. jak sobie tylko liże, dotyka, poznaje swoje ciało to spoko, tego jej nie zabraniaj - to normalna faza w rozwoju malucha :)
            • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( 05.07.12, 11:51
              Och, ona ssie bardzo ewidentnie:-) Odgłos ssania jest tak głośny że słychać ją w całym mieszkaniu:-)
      • luliluli Re: Spadek na 3 centyl:-( 05.07.12, 10:41
        Tu masz prawidłową siatkę centylową dla dzieci piersiowych: www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_6.pdf
        • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( 05.07.12, 11:35
          No właśnie na siatkach WHO spadek nie wygląda tak dramatycznie, właściwie biorąc pod uwagę że cztery miesiące kończy za parę dni mała trzyma się 15go centyla. No ale 300 gram przez cztery tygodnie to zdecydowanie za mało więc korzystając z wszystkich rad zabieram się za tuczenie córy:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka