Dodaj do ulubionych

Spadek na 3 centyl:-( c.d.

18.07.12, 15:31
Witam, mam nadzieję że pamiętają Panie moją historię (w skrócie - przyrost tylko 300 gram w czwartym miesiącu i spadek z 10-25 centyla na 3-10). Dostosowałam się do rad z forum, karmiłam małą częściej niż o to prosiła, dwa dodatkowe karmienia w nocy, tylko z zabieraniem jej kciuka jest problem ale się staramy. Dziś, po dwóch tygodniach znów ważenie i mała przybrała tylko 190 gram:-( W dodatku obwód główki w 10 centylu a poprzednio był w 50, choć tu podejrzewam pomyłkę w czasie poprzedniego mierzenia - mała urodziła się z obwodem 32 czyli minimum normy, po dwóch miesiącach był 10 centyl, teraz też, i tylko jeden taki wyskok do 50. Wzrost 50 centyl. Lekarka, a jest to naprawde rozsądny lekarz, poradziła dokarmiać - najpierw kaszką a po paru dniach pierwsze słoiczki. Na początek kilka łyżeczek dziennie. No i ja wiem że przy dziecku karmionym wyłącznie piersią rozszerzanie diety zaczynamy po skończeniu 6go miesiąca a mała ma cztery i pół. Ale zaczynam się łamać. Co robić?
Obserwuj wątek
    • irma1983 Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 15:41
      Aktualny schemat żywienia niemowląt mówi, że można rozszerzać dietę dziecka karmionego piersią w piątym miesiącu. U mojej małej to samo, przyrosty się zatrzymały, z kciukiem na razie nie walczę, bo nie mam siły się tym już przejmować, zmęczona jestem.
      • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 15:54
        No właśnie, to samo powiedziała moja lekarka. A można wiedzieć w jaki sposób rozszerzasz dietę? Ja jestem zupełnie zielona w temacie, myślałam że mam jeszcze 1,5 miesiąca na zgłębienie sprawy.
    • luliluli Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 15:43
      A czy jestes 100% pewna, że - w kwestii wagi - miałaś siatke centylową WHO dla dzieci karmionych piersią?
      www.who.int/childgrowth/standards/en/
      • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 15:51
        Na tej siatce wypada odrobinę lepiej ale i tak spadek jest wyraźny...
    • d.o.s.i.a Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 16:12
      Kaszka, ani sloiczki nie dadza jej tyle budulca co mleko, wiec jeslil chcesz, zeby dziecko roslo to ja bym dokarmiala mm dla swietego spokoju i skonczyla eksperymentowanie. Dziwie sie, ze do tej pory czekalas w takiej sytuacji.
      • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 16:15
        Hmmm, czekałam za wiedzą lekarza. Nie nazwałabym tego eksperymentowaniem. Zresztą problem ujawnił się dwa tygodnie temu, wcześniej przyrosty były w normie.
        • d.o.s.i.a Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 16:41
          No, ale jednak przyrosty nie byly w normie, skoro zalozylas tamten watek i pisalas o slabych przyrostach przez caly miesiac.
          Wiesz, ja jestem z tej frakcji, ktora raczej nie zgadza sie z preferowanym tutaj na forum podejsciem, ze jak przyrosty za male to na pewno na zle siatki patrzysz, albo sama jestes drobna, a dziecko ssie kciuk i dlatego nie przybiera i zeby czekac jeszcze 2 tygodnie. Bo kazde 2 tygodnie dla takiego malego dziecka to jest wiecznosc, a dziecko ma rosnac i tyle. Nie odbieraj tego jako atak na Ciebie, bron Boze, tylko czasami wkurzam sie jak potrzebujacej matce mowi sie tutaj, zeby olala rozwoj wlasnego dziecka i probowala piersia i czekala nie wiadomo na co. Na ale jak tu czasem padaja sugestie o niedokarmianiu wczesniakow... :-(
          • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 16:50
            Ja też Cię broń Boże nie atakuję:-) Bardzo chciałabym karmić piersią jak najdłużej i najwięcej ale jesli nie będzie innego wyjścia dopuszczam inne rozwiązania ... Mała była ważona po ukończeniu 3go miesiąca i wtedy przyrost był ładny - z 10 centyla na którym była od urodzenia wskoczyła na 25. Po kolejnym miesiącu na luzaka (ładnie je, pogodna) poszłam na ważenie a tu tylko 300 gram przyrostu. To było 2 tyg temu i od tego czasu starałam się zintensyfikowac karmienie. Nie zadziałało więc pytam co robić teraz i liczę na podpowiedzi.
            • mruwa9 Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 19:07
              a jak wyglada wazenie? Zawsze nago i na tej samej wadze?
              Piszesz, ze mala ma 4.5 miesiaca? W tym wieku 190g/ 2 tygodnie zahacza o dolna granice normy, wiec powodu do paniki chyba nei ma. Zwlaszcza, ze niemowle ma prawo rosnac skokowo, a nie przybierac na wadze rownomiernie.
              Mocz i uszy sprawdzone? Infekcja w rodzinie? Szczepienie?
              Jakiej postury jestescie wy, rodzice? Jak wyglada ogolny rozwoj dziecka (psychoruchowy) i jego zachowanie?
              Poza tym zupki itd sa mniej kaloryczne od twojego pokarmu, wiec przy slabych przyrostach tym bardziej nie warto sie spieszyc z rozszerzaniem diety.
              • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 21:03
                Tak, zawsze na golasa, waga ta sama. Skierowanie na badanie moczu dostałam, o uszach nic mi nie wiadomo? W rodzinie wszyscy zdrowi, ostatnie szczepienie bylo 6 tyg temu (pneumo i hexa), dzis tylko pneumo, hexa przeniesiona na za parę tygodni. W rodzinie wszyscy zdrowi. Tato nie malutki (choc nie gruby), ja szczupła, jako dziecko chudziutka. Problemów rozwojowych nie dostrzegam...
                • mruwa9 Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 21:58
                  pamietam kilka przykladow z forum Karmienie piersia powyzej roku, przykladow dzieci wolniej/slabiej przybierajacych na wadze. pediatrzy konsekwentnie zalecali dokarmianie, czemu matki sie opieraly, a dzieci wyrosly na zdrowe, prawidlowo rowijajace sie maluchy.
                  Oprocz norm i tabelek jest jeszcze matczyna intuicja i zdrowy rosadek. Sama wiesz najlepiej, jak sie mala rozwija, czy jest radosna i pogodna, czy demonstruje glod.
                  Mozna wpakowac w dziecko weglowodany, mozna je tuczyc , ale po co? Zeby za pare lat borykac sie z otyloscia?
                  Mala przybiera na wadze, to najwazniejsze. Oscyluje w dolnych granicach normy, ale pnie sie do gory. Jesli w zachowaniu i rozwoju dziecka nic cie nie niepokoi, to moze skontroluj mocz i spokojnie kontynuuj karmienie piersia. Wage w tym wieku kontroluj nie za czesto (max co 2 tygodnie, a najlepiej raz w miesiacu).
                  • d.o.s.i.a Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 23:36
                    To forum naprawde czasem mnie rozwala. Dziecko ledwo przyrasta, obwod glowki niepokojacy, a Ty sie pytasz po co tuczyc dziecko? Sorry, ale ktos to chyba sie powinien przeprosic ze zdrowym rozsadkiem.
                    • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 00:29
                      Co do główki to wg siatek WHO nie licząć tego jednego wg mnie "lewego" pomiaru konsekwentnie rośnie - przy urodzeniu 3 centyl, dwa miesiące między 3 a 15, w tej chwili 15. Natomiast waga nawet na siatkach WHO spadła:-(
                  • zo.ha.ga Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 20.07.12, 09:25
                    Dziewczyny, pozwólcie, że dołączę się do dyskusji. Czytając post me-lissy to tak jakbym czytała o swojej obecnie 4 letniej córce. Mała urodziła się z wagą 3200g. W pierwszym miesiącu przyrost 900g, w drugim dobija do 25 centyla, a po 3 miesiącu spada na 3 centyl. Wg moich obserwacji nic się nie zmieniło w jej zachowaniu, sposobie jedzenia (no może jako 3 miesięczniak jadła krócej). Żadnego śluzu w kupie, żadnego ulewania. Lekarze oczywiście panika. Pokarm za słaby (!!!), dokarmiać. Na początku sinack z mm (zielone kupy), zupki, koniecznie z mięsem, bo dużo białka. Miesiąc się męczyłam i dziecko tymi kaszkami, zupek nie wprowadziłam, dopiero po 5 miesiącu życia. Skutek żaden. Mała wypadła z siatki, spadając po 4 miesiącu życia na ok. "-10 centyl" (5140g). Od tamtej pory mała szła pod siatką swoim centylem. Mając rok ważyła 7600g, wzrost 76 cm. Długi, chudy szczypior. Ale przebadana wzdłuż i wszerz. Posiewy, usg itd - wszystko w normie. Rozwój psychoruchowy, emocjonalny, zęby w normie. Dodam, że rozwijała się ogólnie skokowo. Jak się nie obracała z pleców na brzuch, to i nie siadała, jak usiadła to od razu wstała. Do siatki weszła mając 2 lata (znów duży skok rozwojowy). Obecnie 4 lata, 14, kg, 104 cm.

Teraz karmię kolejną córkę, skończyła 4 miesiące. Urodziła się również 3200g. Idzie równo 10 centylem. Też szczupak, ale już wiem, że moje małe tak mają.

Wydaje mi się, że gdyby jednak dostawała za mało mojego pokarmu to po rozszerzeniu diety (ostatecznie po skończonym 5 miesiącu) powinna zmienić kanał centylowy na wyższy, a patrząc teraz na siatkę widzę, że było malutkie wahnięcie w dół.

To tylko mój przypadek. Me-lissy nie musi być taki sam. Chcę tylko zaznaczyć, że dzieci rozwijają się w bardzo rożny sposób. U nas przyrosty były naprawdę skandalicznie niskie. Lekarze nie wiedzieli co z tym robić. W końcu jak została przebadana to daliśmy sobie wszyscy spokój. Dziecko było i wciąż jest pogodne, zadowolone, wyglądało na najedzone. Wszelkie próby dokarmiania nic nie zmieniły.

Wydaje mi się, że przede wszystkim trzeba zintensyfikować karmienie piersią i zbadać dziecko. To prawda, że niektóre typy tak mają :)
                    • zo.ha.ga Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 20.07.12, 09:28
                      Aha, dodam jeszcze, że u nas też nie było żadnego smoczka i jak zaczęła jeść to od razu łyżeczką, uspokajacza również nie znała, ale za to kciuk był bardzo intensywnie ssany. Skończyła z kciukiem samoistnie w 4 roku życia. Stomatolog powiedziała, że to niezbyt dobrze, bo może mieć krzywy zgryz i dziewczyna wzięła to do siebie i pożegnała pocieszyciela z dnia na dzień :)
                      • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 20.07.12, 10:07
                        Czyli dokarmianie i rozszerzenie diety nic u Was nie dało... Ale dziecko rozwija się prawidłowo, mam nadzieję że moja mała też, przewraca się na boki, z pleców na brzuszek i odwrotnie, sięga po zabawki i nie chce oddać:-), śmieje się i bardzo dużo "gada". Co do kup to zdarzają się w nich niewielkie ilości śluzu ale zawsze w kolorze kupy czyli chyba dopuszczalne przy dziecku piersiowym. Wyników moczu jeszcze nie mamy ale usg brzuszka i główki miała przy innej okazji i wszystko oki. No i właśnie lekarze nie za bardzo wiedzą co robić, nasza zaproponowała rozszerzenie diety, wczoraj byłam u innej i ona zaproponowała nutriton, już wiem że rada jeszcze gorsza bo to dla dzieci które ulewają a mała nigdy w życiu nic nie ulała. Na kiepskie przyrosty bez sensu. W każdym razie dzięki za Twoją historię, może faktycznie tak jak u Twoich dziewczynek "ten typ tak ma".
                • yumemi Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 22:53
                  U 4.5 miesiecznego dziecka przyrost wagi 190g na 2 tygodnie jest jeszcze ok, przybory w tym czasie to srednio 92g-126g na tydzien.
                  Napisz jakie te przyrosty byly dotychczas, rozumiem ze smoczkow nie ma, butelek, etc, nie bylo chorob itp
                  • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 00:14
                    Żadnych smoczków, butelek, chorób. Jest kciuk bardzo trudny do zwalczenia. Waga urodzeniowa 2800, po pierwszym miesiącu 3260, sześć tygodni 3950 (czyli przyrost 700g w dwa tygodnie), siedem tygodni 4180, trzy miesiące 5180 (czyli skok na 25 centyl), no i te nieszczęsne cztery miesiące 5480, dziś czyli dwa tygodnie później 5670.
                    • yumemi Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 18:55
                      Waga
                      > urodzeniowa 2800, po pierwszym miesiącu 3260, sześć tygodni 3950 (czyli przyro
                      > st 700g w dwa tygodnie), siedem tygodni 4180, trzy miesiące 5180 (czyli skok na
                      > 25 centyl), no i te nieszczęsne cztery miesiące 5480, dziś czyli dwa tygodnie
                      > później 5670.

Zakladamy ze miedzy waga urodzeniowa a ta po miesiacu byl jeszcze jakis spadek, wiec zaczynamy od 3260 w wieku miesiaca, i to jest 3 centyl.
                      3950 w wieku 6 tygodni to 10 centyl
                      4180 w wieku 7 tygodni to 10-15 centyl
                      3 mce 5180 to 15 centyl
                      4 miesiace 5480 10 centyl
                      4.5 mca 5670g tez bedzie jesli przybierze 400-500 g na miesia.
                      Wiec w sumie nie wiem gdzie te spadki znaczne?
                      www.who.int/childgrowth/standards/tab_wfa_girls_p_0_13.txt
                      www.who.int/childgrowth/standards/tab_wfa_girls_p_0_5.txt
                      • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 19:56
                        No właśnie na siatkach WHO ten spadek wygląda dużo mniej dramatycznie. Ale w książeczce zdrowia dziecka ma wpisane: 3msc - 10-25 centyl, 4 msc >3 centyl.
      • ziembkaaa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 19:18
        dosia...zapomniałaś dodać, że oczywiście najlepiej dokarmić swoim mlekiem...a jeśli są problemy z odciąganiem podać mm
        • shoja Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 21:59
          no ja też pomyślałam, że jak jest taki spadek (bo to, że 3 centyl to żadna katastrofa, po prostu drobne dziecko, na siatce dla dzieci piersiowych pewnie więcej wyjdzie) natomiast spadek jest niepokojący - to trzeba by badania jakieś zrobić (mocz na pewno co więcej nie wiem) i pomyśleć co mogło ten spadek spowodować bo:
          1. z mojego doświadczenia wynika, że dziecko jak dobrze je i dobrze przybiera (a tak było u ciebie na początku) to bez powodu nie hamuje przyrostów, u nas był chwilowy przestój przy infekcji
          2. nie krytykując pediatry - ale po co to rozszerzanie diety? lepiej dokarmiać swoim mlekiem jeśli przyczyna spadku jest nierozpoznana, przecież rozszerzenie może się wiązać z jakąś nietolerancją pokarmową bo dziecko małe a parę łyżeczek kaszki czy słoika w żaden sposób przyrostów nie zwiększy - czy pediatra to wyjaśniła?
          3. próbowałaś odciągać i podawać dodatkowo twoje mleko?
          • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 18.07.12, 22:33
            Mocz robimy jutro. Na siatkach WHO spadek nie wygląda tak dramatycznie - z trochę ponad 15 centyla spadła na troche pod. Rozszerzanie diety to podobno teraz standard wlaśnie w piątym miesiącu także dla dzieci piersiowych, w sumie teraz kojarzę że rozmowa o rozszerzaniu zaczęła się jeszcze przed ważeniem. Mogłabyś więcej napisać o dokarmianiu mlekiem z laktatora? Tzn jaka jest różnica między częstszymi próbami przystawiania a moim mlekiem z butli. Wydaje mi się że jeśli nie będzie chciała to ani z piersi ani z butelki nie wypije...
            • mruwa9 Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 00:43
              ja mysle, ze mala albo jest zaprogramowana genetycznie jako drobne, filigranowe dziecko, zwlaszcza, ze oscyluje wokol swojego centyla, albo problem tkwi w ssaniu kciuka i , niestety, z tym bym powalczyla za wszelka cene i w pierwszej kolejnosci. W koncu to tylko niemowlak, niespelna polroczny, masz nad nim przewage pod kazdym wzgledem. Musi sie udac.
              • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 09:20
                Niestety ona ma nade mną przewagę psychologiczną;-) Mała ssie kciuka bez przerwy, nawet przez sen, pamiętam że od drugiego trymestru na każdym usg było widać że ssie kciuk. Zabieramy jej oczywiście ale ona wtedy wybucha płaczem, podawanie piersi nie pomaga bo ona ssie pierś tylko kiedy jest głodna. Co do genów to ja byłam pulchnym niemowlakiem ale byłam karmiona sztucznie. Po pierwszym roku życia zamieniłam się w szkielecik i tak juz miałam przez wiele lat. Dziś zaniosłam mocz do analizy, za dwa tygodnie kolejne ważenie. Jeszcze jedno pytanie dotyczące rozszerzania diety - już rozumiem że nie pomoże to na przyrosty bo moje mleko ma wiecej kalorii niż słoiczki. Będzie dostawać malutkie ilości dla poznania nowych smaków. Ale czy jest może jakaś kaloryczna kaszka którą mogłabym podawać małej zamiast jednego z posiłków? Słyszałam o Sinlac Nestle?
                • d.o.s.i.a Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 10:40
                  Melisso. Moim zdaniem nie o kalorie tu chodzi, a o bialko i tylko mleko zapewnia harmonijny rozwoj. Z kalorii dziecku szkielet nie urosnie. Wiec jesli dokarmiac, to tylko mlekiem, swoim albo mm.
                  A teksty o filigranowatosci wsadz miedzy bajki. To jest standardowa odpowiedz Mruwy na dzieci slabo przybierajace i spadajace z centyli. Moja filigranowa kolezanka, z jej filigranowym dzieckiem maja prawididlowo przybierajacego malucha, ktory w wieku 2 miesiecy wazyl tyle ile Twoja corka w trzy, wiec teorie o filigranowatosci mozna o kant stolu potluc. Dodatkowo maluch byl wczesniakiem! Kciuka zostaw w spokoju, bo to jest naturalna potrzeba niemowlaka.
                  • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 11:20
                    To może kaszka na moim odciągnietym mleku? Czy to ma sens? Moja urodziła się w 37tc1dzień czyli do bycia wczesniakiem niewiele brakowało...
                    • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 11:22
                      A dodam jeszcze że wagę urodzeniową podwoiła na przełomie 4 i 5 miesiąca.
                    • d.o.s.i.a Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 11:34
                      > To może kaszka na moim odciągnietym mleku?

A nie mozesz podawac samego mleka?
                      • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 11:44
                        No niby mogę ale jakoś tak wydaje mi się że z kaszką więcej kalorii będzie:-) Może się mylę, zielona jestem:-) No i łatwo będzie domieszać te pół łyżeczki glutenu które mam zacząć jej podawać. Tak naprawdę to nie rozumiem idei dokarmiania moim mlekiem, do tej pory dostała butlę z odciągnietym mlekiem parę razy w życiu kiedy musiałam wyjść na dłużej z domu i zjadała to tylko kiedy była glodna. Więc jaka różnica między daniem butli a piersi?
                        • d.o.s.i.a Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 12:38
                          > No niby mogę ale jakoś tak wydaje mi się że z kaszką więcej kalorii będzie:-)

No pewnie bedzie, ale zapchasz dziecko kaszka to je co najwyzej podtuczysz, a w rezultacie mala i tak zje mniej mleka, czyli budulca dla kosci, mozgu itp. A ja bym jednak zwracala uwage na to, zeby to jednak mleko bylo.

> ciu kiedy musiałam wyjść na dłużej z domu i zjadała to tylko kiedy była glodna.

Ale moze nie byc glodna, a jednoczesnie dostawac mniej jesc niz powinna, wystarczy, ze jej potrzeby sie zredukowaly i niby wszystko wyglada fajnie, dziecko glodu nie sygnalizuje, jest szczesliwe i zadowolone, bo jest przyzwyczajone do mniejszych porcji, a jednak nie dostaje wystarczajaco duzo pozywienia i nie rosnie tak jak powinno. Dlatego zaleca sie zwiekszenie ilosci karmien, nawet jesli dziecko glodu nie sygnalizuje. Ja to dedukuje, ze skoro w Waszym przypadku to zwiekszenie karmien nie przynioslo oczekiwanego rezultatu, to czekajac na wyniki badan, mozesz po prostu corke podkarmiac mlekiem ponad to co sama z piersi zjada.
                          • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 15:41
                            Dzięki. A co sądzicie o preparacie Nutriton? Z tego co pisze Dosia to nienajlepszy sposób na podtuczenie małej...? Dziś inna pediatra poleciła 1-2 porcje dziennie. BTW, mała ważyła 5720, wiem że inna waga więc niewiarygodne ale różnica aż 60gr
                            • shoja Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 16:15
                              nie no, pewnie, że zamiast odciągnietego lepiej dać pierś tylko z tego co piszesz zrozumiałam, że pomimo częstszego karmienia mała spada z centyla. i stąd ten pomysł żeby po karmieniu piersią "dobić" ją jeszcze mlekiem odciągniętym:)
                              ale widzę, że sytuacja rozwija się dynamicznie:)
                              ja mam drobną córeczkę, raz się nam zatrzymała w przyrostach właśnie z powodu infekcji. poza tym, że jest mała i mało je (odciąganego przy okazji jakiś wyjść moich nigdy nie zjadła więcej niż 60-80 ml na jeden posiłek) to wszystko z nią dobrze:) ma 8,5 miesiąca, od 3 miesięcy siedzi, od 2,5 stoi, rozwija się super. więc małe przyrosty jej nie szkodzą;)
                              • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 18:01
                                Bardzo dynamicznie:-) Szkoda że ważenie na innej wadze jest niemiarodajne (choć obie ten sam model) bo jeśli by wsiąć pod uwagę dzisiejszy pomiar przez ostatnie dwa tygodnie mała przybrała nie 180 a 240 gram czyli dużo lepiej niż w ciągu czwartego miesiąca (300 gram przez 4 tygodnie) a to by oznaczało że dodatkowe karmienia w nocy i przystawianie do obydwu piersi co radziły dziewczyny z forum pomogło...
                                • mruwa9 Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 19:20
                                  ja ciagle o tym kciuku: strzelacie sobie w stope , pozwalajac dziecku na ssanie kciuka.
                                  Szykuje wam sie przeogromny problem, nawet nie z karmieniem, ale ze zgryzem dziecka.
                                  Dlatego, za wszelka cene, warto wyrugowac ten nawyk. Jestes wieksza, madrzejsza i bardziej doswiadczona od swojego dziecka. I silniejsza. Nie ma byka, wyciaganiem do skutku lapy z buzi i proponowaniem piersi lub zabawianiem, uspokajaniem na wszystkie inne mozliwe sposoby jestescie w stanie szybko oduczyc dziecko ssania kciuka. Chciec to moc . W tym przypadku cel uswieca srodki.
                                  Szacuje, ze to kwestia max kilku tygodni i bedzie po problemie. Chyba, ze chcecie sie bujac ze ssaniem kciuka przez kolejnych nawet kilkanascie lat.

• ziembkaaa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 19.07.12, 20:26
                                    Nie strasz dziewczyny...
                                    Większość besmoczkowych dzieci przechodzi przez etap ssania kciuka i jest to całkowicie naturalne. U większości mija samo po kilku miesiącach (moje dziecko też ssało między 3-6 mies. około).
                                  • d.o.s.i.a Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 20.07.12, 00:00
                                    Nie strasz Mruwa. Ze siegne do Twojego ulubionego argumentu: w macicy to dziecko mialo nieograniczony dostep do kciuka, a teraz chcesz mu go zabierac?
                                    Ssanie kciuka jest fizjologiczne u niemowlat i tylko u niewielu przeradza sie w nawyk, ktory ewentualnie moze stanowic problem. Ale na Boga, nie u 4miesiecznego dziecka.

> Dlatego, za wszelka cene, warto wyrugowac ten nawyk.

A mi to podchodzi pod dreczenie.

> Szacuje, ze to kwestia max kilku tygodni i bedzie po problemie.

Co tam naturalne uwalnianie endorfin, co tam nerwica u dziecka, co tam prawidlowy rozwoj mozgu i osobowosci. Ech Mruwa...
    • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 03.08.12, 09:30
      Witam, historii ciąg dalszy:-) Po kolejnych dwóch tygodniach karmienia na moje żądanie zamiast na żądanie mojego leniwca mała przybrała 280 gram. Pediatra powiedziła że 20gram/dzień to całkiem przyzwoity wynik. Ciągle jest ciut powyżej trzeciego centyla (i ciut poniżej 15go w siatkach WHO) ale spadek w siatce udało się zahamować. Tak więc kontynujemy stosowanie Waszych rad (proponowanie drugiej piersi - wcześniej nigdy tego nie robiłam, teraz okazało się że choć mała odrywa się zadowolona od pierwszej zawsze chętnie pociągnie i z drugiej, no i dodatkowe 1-2 karmienia w nocy kiedy to "na śpiocha" mała opróżnia obie piersi). Za kilka dni kończy 5msc i zaczynamy jednak rozszerzać dietę bo chcę mieć czas na zrobienie tego stopniowo - minimalne ilości sinlacu spowodowały wysypkę na buzi więc teraz próbujemy łyżkę kleiku kukurydzianego na moim mleku dziennie a jeśli będzie ok to normalna porcja plus małe ilości warzyw/owoców. No i oczywiście ciąg dalszy akcji "wiszenie na cycu", już się pogodziłam z tym że noce zacznę przesypiac dopiero po odstawieniu małej od piersi:-)
      • luliluli Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 03.08.12, 09:42
        Świetne wiadomości:) Oby tak dalej!
      • mad_die Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 07.08.12, 19:10
        . Pediatra pow
        > iedziła że 20gram/dzień to całkiem przyzwoity wynik.

Pediatra to z chyba z konia spadla....
        20g na dzien to jest wynik ok nawet dla miesieczniaka, a Twoja mała ma zaraz 5mscy!
        Toć ona przybiera jak burza!
        I to TYLKO na Twoim mleku!

Wiec zamiast jej teraz ograniczac mleko i podawac cos nowego, lepiej karm ją dalej jak karmisz, czyli pilnuj karmien, karm w nocy, najczesciej jak sie da z dwoch lub wiecej piersi. I już.
        • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 07.08.12, 20:13
          Dzięki dziewczyny:-) Z rozszerzenia diety i tak chyba nici bo mała ma wysypke i po sinlacu i po kleiku kukurydzianym na moim mleku mimo że dostawała minimalne ilości tylko przez kilka dni. Wrócimy pewnie do sprawy za miesiąc, teraz chyba tylko ekspozycję na gluten zaczniemy? I no akcja częsty cyc trwa w najlepsze:-)
          • me-lissa Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 08.08.12, 19:23
            Akcja częsty cyc jest zdumiewająco skuteczna - dzis przy okazji oglądania wysypki mała była ważona - przez tydzień przyrosła dokładnie 200 gram, obwód główki tez się prawidłowo powiększa... Moje mleko rulez!;-)
            • mad_die Re: Spadek na 3 centyl:-( c.d. 09.08.12, 13:03
              no i super!
              tak trzymać dalej! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka