Dodaj do ulubionych

Kilka pytań i zagadek

17.01.13, 12:28
Witam,

Sprawa trwa już jakiś czas ale od początku, syn ma 3 miesiące:
- prawie od urodzenia śluzowate kupki w kolorze żółtym, raz więcej raz mniej śluzu
- od tygodnia pieniste kupki przeważnie 2 rano jedna po drugiej
- cały czas na piersi
- 6 tygodni temu pojawiła się szorstka, drobna, wysypka na twarzy, potem na nogach, brzuchu, 2 tygodnie temu odstawiliśmy mleko i pochodne, twarz już jest prawie ok, został brzuch i nogi
- w miarę regularnie warzę syna, ale raz robiłem to w ubraniu, raz bez, od 2 tygodni, robię to w pieluszce i wygląda że słabiej przybiera, według wcześniejszych pomiarów (tylko one były raczej w odzieży, a teraz bez, dlatego może ta różnica, ale od pomiaru z przychodni w pieluszce 6 tygodni temu do dziś przybrał ok 800-900 gr) ogólnie na wykresie spadł z 50 centyla na 25 centyl, ostatni tydzień to przyrost ok 20 gr na dzień
- od 2 tygodni jest bardziej nie spokojny, gorzej zasypia, w nocy jak się obudzi, też gorzej zasypia, wcześniej tłumaczyłem to sobie skokiem rozwojowym, ale on już minął, a syn nadal gorzej zasypia, wcześniej zasypiał przy piersi i był zanoszony do łóżeczka, teraz żona z nim leży 30-60 min, bo się budzi ok. 3 raz i nieraz chce pierś, a nieraz tylko sprawdzi czy ktoś jest obok, w nocy jak się przebudzi dostanie pierś, ale nie zasypia od raz, brzuch jest raczej miekki, nie ma nadmiernej ilości gazów, wcześniej zdarzało mu się puszczać większą ilość wiatrów niż obecnie ;)

Co radzicie dobrzy ludzie, na zasypianie i większy spokój dziecka, czy stolce powinny nas niepokoić, jak i również ta wysypka? Czy ok 3 miesiąca ten typ tak po prostu ma, ale może warto coś zacząć robić, aby szybciej zasypiał i spokojniej, czy przyrosty są ok?
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 12:36
      a patrzyliście na proszek do prania czy coś,w czym go kąpiecie?moze ta wysypka od tego?wtedy też może byc bardziej nerwowy
      co do zasypiania-to już nie noworodek,odbiera więcej bodźców,dlatego trudniej mu się wyciszyc,zmienia się też rytm dnia.jeśli koniecznie musicie go odkładac do łóżeczka,zadbajcie o ciszę,ew.spokojną muzykę,przytłumione światło.ale młody i tak się będzie budził na karmienie,co jest jak najbardziej pożądane w tym wieku;)
      o przyrostach jeszcze dziewczyny napiszą
      • ymarcin Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 12:46
        4 tygodnie był jakiś proszek, potem inny, od 5-6 tygodni jest ponownie ten pierwszy, kąpiemy w emolientach.
        • panizalewska Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 13:27
          Wysypka w tym okresie, co opisałeś, to najczęściej trądzik niemowlęcy? Nasza młoda dostała mając 6 tygodni, wyglądała paskudnie przez miesiąc, nie odstawiłam mleka, nie zmieniałam proszku - samo przeszło.
          Pomiary wagi (mam nadzieję, że nie waRZysz swojego dziecka :D) możesz niestety w pieluszkę sobie wsadzić. Zawsze powinno się ważyć na tej samej wadze, nago, bez pieluszki, chyba nawet w miarę możliwości o tej samej porze dnia (ilość wypitego mleka vs zrobionych kup). Co do kup - u nas była masakra, śluzy, zaparcia, pieniste, zielone - nazwij je - mieliśmy wszystkie ;) Dopiero w 6 miesiącu życia małej zauważyłam, że jej brzuszek się naprawił i dużo lepiej toleruje to, co zjem (też wyłącznie kp). Wcześniej nie jadłam warzyw i owoców praktycznie, piłam herbatkę z kopru włoskiego i kompot jabłkowy, to pomagało na lepsze puszczanie bąków :)
          Good luck Father
          • mama.rozy Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 13:30
            mama na noc niech pije melisę,oboje będą spokojniejsi:)
    • ymarcin Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 13:44
      Ale byk ortograficzny...

Może za często przystawiamy go do piersi, teraz to jest nieraz co 2h, a przed snem to w ciągu godziny je 3 razy, bo tylko pierś go uspokaja. Samo zasypianie to rozumiem, ale najgorzej że obudzi się w nocy ok 2-3 na karmienie i nie chcę potem spać, trzeba się trochę nagimnastykować, ostatnio również przestał być spokojny na przewijaku, ogólnie równia pochyła :)

Jeżeli karmimy go o 10, a spacer o 11 i też dajemy pierś żeby był najedzony, a pokarm z tej samej piersi to dostaje za dużo laktozy z mleka mamy?
      • ymarcin Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 13:56
        Konsultowaliśmy się z naszym pediatrą telefonicznie, zalecił probiotyk Biogaie oraz próbować dawać kleik ryżowy na zagęszczenie. Trochę sceptycznie podchodzę do kleiku, nie wiem czy to nie za wcześnie.
        • mad_die Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 14:03
          A po co biogaja-śmaja? I kleik? jak go podać?
          Ekhm....
          Się karmcie dalej i już.
          Przyjdzie czas to i klej dziecię zje.
      • mad_die Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 14:02
        A po co tu zegarek? I po co liczyć ile razy jadł? I z której piersi? Po co sobie życie komplikować?
        Kupy to mogą być różne, byle w nich krwi nie było i śluzu przeźroczystego - a tak to pełna gama kolorów i dowolność.
        Karmienie na żądanie, i mamy i dziecka. Pokarm w piersi się zmienia podczas ssania i nam nic do tego, niech mama karmi jak jej wygodnie (ja na przykład siedząc przy kompie karmiłam tylko z lewej piersi, bo prawą ręką pisałam i się laktozą nie przejmowałam ;))
        W nocy to najlepiej spać, obok dziecka, wtedy i ono i mama będą wyspani, tata również, bo się nie będzie gimnastykował i chodził w te i we wte ;) Przewijanie w nocy to już chyba nie jest potrzebne, bo kupy się już nie przytrafiają tą porą, prawda? Przewijak to niedługo i tak pójdzie w odstawkę, bo bezpieczniej będzie dziecię na podłodze przewijać (z podłogi spaść trudniej niż z komody/przewijaka ;)) No i taki wiek, że WSZYSTKO ale to kompletnie wszystko zaczyna być teraz interesujące. Taki lajf :)
        Aha, poprzednie pomiary wagi to jak już koleżanka wspomniała sobie można wsadzić głęboko gdzieś... Ważymy na golasa, na tej samej wadze. Po trzecim miesiącu życia malucha przyrosty 120g-100g (te 100g to minimum na tydzień) to jest ok - nie ma szału, ale jest ok.
        • ymarcin Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 14:12
          Witam,

Dzięki za odpowiedzi. Więc zrobimy raczej tak, że damy ten probiotyk, bo podobno nie szkodzi, a może pomóc. Zgadza się stolce, nie był dotychczas z krwią lub śluzem przejrzystym, w kolorze stolca lub brązowy tak, ale nie przejrzysty ;). Bardziej martwi mamę ta wysypka ;). A faktycznie nie pomyślałem, żeby w nocy nie przebierać, bo w sumie stolce się unormowały i są zawsze rano w odstępach 1h dwa razy. Także mniej rozbudzimy szkraba, jak go zostawimy w spokoju w nocy :).
          • mad_die Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 14:18
            Nie dawaj biogai - PO CO? W tym wieku mleko mamy jest najlepsze i zawiera więcej dobrych bakterii niż kupiona w sklepie biogaja....
            Także moim skromnym zdaniem nic Wam nie potrzeba, może więcej spokoju i zaufania do dziecka :)
            • ymarcin Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 14:50
              W sumie jest w tym jakiś sens, przyjmę postawę, że póki wysypka nie robi się bardzo brzydka, niema śluzu i krwi oraz dziecko cały dzień nie krzyczy dam mu czas, za tydzień wizyta na szczepienie to podpytamy drugiego pediatry. Dobrym pomysłem jest nie przewijanie w nocy, skoro w regularnie się załatwia rano. Ogólnie z miesiąca na miesiąc jest mniej wolnego niż było :P, przewijanie się nudzi i jest dużo mniej spokojne, usypianie trwa jakiś dłuższy czas, ale pewnie wszystko potrzebuje czasu :).
              • mama.rozy Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 15:48
                pociesz się,że za rok będziecie go wyciągac z szafy w kuchni i gonic,żeby wszedł wieczorem do łóżka;)atrakcje rosną w miarę przybywania sił;)
          • rulsanka Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 16:16
            Jeśli chodzi o proszek do prania, to jest możliwość, że uczula i jeden i drugi. Mojego syna nadal uczulają proszki, choć ma już 4,5 roku. A cała historia zaczęła się w okolicach 2-3 miesiąca. Objawy uczulenia pojawiały się miesiąc, dwa od zmiany proszku, więc nie tak łatwo było to skojarzyć. Ale zawsze zmiana przynosiła poprawę. Z tym, że później zmienił się skład Jelpa i już nie było na co zmieniać, Jelp też już uczulał.
            Używamy orzechów do prania i jest ok. Na nic innego nie jest uczulony. W wieku niemowlęcym miał uczulenie na marchewkę, ale minęło do 10 miesiąca.
      • katie191 Re: Kilka pytań i zagadek 18.01.13, 21:52
        Panie Marcinie proponuje wizyte u pediatry, a nie sluchanie rad pod tytulem " samo przejdzie". Zielone, sluzowate kupy nie robia sie z niczego! Do tego ta wysypka. Moze to bc zarowno skaza bialkowa, albo nietolerancja laktozy, ale jak nie pojdziecie do lekarza to sie nie dowiecie, a lepiej nie eksperymentowac na wlasnym dziecku.
    • ymarcin Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 16:54
      Hmmm, może to jest jakiś trop, z twarzy krostki powiedzmy zniknęły, brzuch oraz uda jak tarka, krostki raczej mało widoczne. Poczekam do następnego piątku i wizyty na szczepienie, zawsze można jeszcze spróbować płatków mydlanych.
      • rulsanka Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 18:47
        Na twarzy mógł być trądzik niemowlęcy, typowo pojawia się koło 6 tygodniu.
        Wszystko, co na ciele można podejrzewać o alergię kontaktową. Z płatkami mydlanymi jest dużo więcej kłopotu niż z orzechami, bo mydło ciężko wypłukać, a źle wypłukane - podrażnia. Może ja coś źle robiłam, ale mój syn na płatki również źle reagował.
        Obecność wysypki na udach z kolei może wiązać się ze szczepieniem. Mój syn po każdym szczepieniu miał alergię na udach, która utrzymywała się jeszcze przez kilka tygodni.
        • kasiula_1409 Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 19:13
          Kurcze, mój synek (3 m-ce) też ma szorstkie kolanka, uda, łokcie, nadgarstki i troszkę na twarzy, ale nie wiązałam tego ze szczepionkami - może rzeczywiście to od tego? Lekarz na razie kazał smarować te miejsca kremem Clobaza i tak też robię - zobaczę co będzie. Proszku jeszcze nie zmieniałam - stosuję Lovelę - ale zamówiłam już orzechy piorące i spróbuję też z nimi. Mam tylko nadzieję, że to żadna alergia ani skaza białkowa.
          • rulsanka Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 22:08
            Mojego syna właśnie po loveli wysypało po raz pierwszy. Miał wtedy ze 2-3 miesiące. Brzuch, plecy, uda. Zmieniliśmy na Jelpa, po tygodniu skóra się poprawiła. Tylko na udach zostały małe placki.
            Po paru miesiącach na próbę użyłam loveli i był nawrót.

Jeśli chodzi o szczepionki to u syna były placki azs na środku uda po zewnętrznej stronie - tam gdzie się szczepi. I zawsze w pierwszej kolejności wysypywało mu uda, co raczej nie jest typowym miejscem na azs. Najbardziej typowo to twarz i zgięcia pod kolanami, łokciami i miesjca za uszami.

Jeżeli szorstkie są takie miejsca jak u was , to można przypuszczać, że to od pocierania o ubranie. Może być uczulenie na proszek, ale też samo tarcie może wywołać azs. Nadgarstki mogą być podrażnione od śliny (u syna tak było w wieku 3 miesięcy, kiedy rusza produkcja śliny, wkrótce to zeszło)
          • yumemi Re: Kilka pytań i zagadek 17.01.13, 22:22
            kasiula_1409 napisała:

> Kurcze, mój synek (3 m-ce) też ma szorstkie kolanka, uda, łokcie, nadgarstki i
            > troszkę na twarzy, ale nie wiązałam tego ze szczepionkami - może rzeczywiście t
            > o od tego?

Pewnikiem po prostu zimowe ogrzewanie w domu:)) Wiele dzieci tak ma, moje tak mialy, samo przeszlo.
            • kasiula_1409 Re: Kilka pytań i zagadek 18.01.13, 11:43
              Dziewczyny,
              dzięki za podpowiedzi bo to moje pierwsze dziecko i panikuję trochę - nie wiem, co to jest, a wygląda dość nieładnie. Wezmę pod uwagę wszystkie opcje. Zamówiłam orzechy piorące i spróbuje z nimi. Co do ogrzewania, to rzeczywiście w bloku grzeją zimowo [:)], choć staram się utrzymać temp.z pogranicza zalecanych (22 stopnie). Szczepionki też mogą być przyczyną, chociaż między nimi te placki mu nie schodzą. Obecnie taką "tarkę" ma na kolankach, łokciach, nadgarstkach, w zgięciach nóżek i troszkę na buźce. Wizytę u pediatry mamy dopiero za 4 tygodnie (wizyta szczepieniowa). Co radzicie - poczekać jeszcze i poobserwować, czy pędzić do lekarza wcześniej? A jak się diagnozuje azs lub skazę białkową - robi się jakieś badania, wymazy?
              • yumemi Re: Kilka pytań i zagadek 18.01.13, 13:40
                o do ogrzewania, to rzeczywiście w bloku
                > grzeją zimowo [:)], choć staram się utrzymać temp.z pogranicza zalecanych (22
                > stopnie).

22 to duzo, maksymalnie ile jest jeszcze ok. W nocy najlepiej 18 i wylaczone ogrzewanie,w dzien 20 max. I wietrzenie w domu.
                • bialasek75 Re: Kilka pytań i zagadek 18.01.13, 20:29
                  Jakbym o swoim czytała. Młody 3.5 miesiąca, ostatnio średnio śpi. O spaniu w łóżeczku nawet nie myślimy, nawet na dostawce jest kiepsko. Najlepiej przy mamie i to w objęciach. No to ja zdrętwiała tak śpię z nim, bo cysia w nocy to chce tylko 2-3 razy po staremu, a budzi się częściej. I ma czujnik ruchu, nawet jak do toalety wychodzę to już mu się nie podoba. Pieluchy nie zmieniamy jak tylko kupy przestał robić nocą. Wieczorem myję się przed nim i już razem idziemy do łóżka. Dzięki temu jakoś funkcjonuję. No i sucha skóra. Smaruję emolientem 2 razy dziennie i jest w miarę ok. To chyba wszystko normalne.
                  • ymarcin Re: Kilka pytań i zagadek 19.01.13, 21:20
                    Podobno mały skrót na początku to duży problem później. Od 3 dni postanowiliśmy usypiać w łóżeczku. Płacz po karmieniu ok 10-15 min, wczoraj już dosyć mocny, dlatego moment na rękach i usnął. Dziś usnął, od razu po karmieniu, bez głaskania i śpiewania (syn leży w łóżeczku). Obudził się po 1h, moment śpiewu i śpi dalej. W nocy postanowiłem, że po karmieniu odnoszę do łóżeczka, bo znajomi już śpią z dzieckiem 2 lata...
                    • mad_die Re: Kilka pytań i zagadek 19.01.13, 22:24
                      > Podobno mały skrót na początku to duży problem później.
                      Tak? Mógłbyś rozwinąć tę złotą myśl?

W nocy postanowiłem, że po karmieniu odnoszę do łóżeczka, bo znajomi już ś
                      > pią z dzieckiem 2 lata...
                      Brawo dla Ciebie! Odnoś, odnoś :) i przynoś na karmienie potem :)
                      A Ci znajomi Wasi to co? Źli jacyś są? Nienormalni?
                    • yumemi Re: Kilka pytań i zagadek 20.01.13, 01:13
                      My spalismy z pierwszym dziekiem 5 lat, tzn przychodził w nocy. Teraz ma 10. Nawet nie da sobie o tym wspomnieć, ma już swoje sprawy i kolegów, rodzice już na marginesie są troche, za 2 lata bedzie Szkola średnia i całkiem prawie nam zniknie z pola widzenia.
                      Nie ma nic niewłaściwego w tym ze małe dziecko śpi z nami. Ono sie usamodzoelni szybciej niż Ci sie zdaje i zanim bedziesz na to gotowy. A jak już koledzy bedą wazniejsi, nie żałuje sie tych pierwszych lat kiedy tak strasznie chcieli być przy nas :-)
                      Ja bym wzięła dziecko w nocy do łóżka i tyle. Po co sobie życie utrudniać :-)
                      • ymarcin Re: Kilka pytań i zagadek 20.01.13, 21:11
                        Chyba się źle zrozumieliśmy, mi chodziło o usypianie dziecka w nie swoim łóżku
                        • yumemi Re: Kilka pytań i zagadek 21.01.13, 09:39
                          ymarcin napisał:

> Chyba się źle zrozumieliśmy, mi chodziło o usypianie dziecka w nie swoim łóżku

Juz nic nie rozumiem:) Zrozumialam ze probujecie usypiac dziecko w lozeczku, zeby nie spalo z wami? Co oznacza wstawanie, etc?
                          • ymarcin Re: Kilka pytań i zagadek 21.01.13, 09:58
                            Tak ale zdarzyło się mu przespać 8-9h także lepiej wstać raz w nocy, niż całą noc się oglądać czy go nie przygniotłem lub nie przykryłem twarzy kołdrą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka