Dodaj do ulubionych

Słabo przybiera na wadze

23.01.13, 19:30
Syn od paru tygodni miał wysypkę, (obecnie ma 3,5 miesiąca) odstawiliśmy nabiał, wysypka się cofnęła prawie w 100%. Od 3 tygodni jest mniej spokojny, raczej dużo "marudzi w dzień", gorzej zasypia, budzi się po 15 minutach, i tak po 3-4 razy, budzi się przy przenoszeniu do łóżeczka itd. itp. Ogólnie trzeba mu poświęcać 100% uwagi, ale obstawiam to ostatnim skokiem rozwojowym. Od początku śluzowate kupy, ostatnio parę pienistych, co mnie zastanawia, to że słabo przybiera na wadze. Tj, w wykresach spadł z 50 na 25 centyl. A ostatnie 20 dni przybrał ok. 10 gr dziennie, wydaje mi się trochę mało. Co można zrobić w sprawie laktacji, bo nie wiem czy jest ona prawidłowa, czy to kolejny objaw skazy? Za tydzień szczepienie to podpytam pediatry, ale może do tego czasu coś doradzicie? Acha przy piersi zawsze się uspokaja, czy to w nocy czy w dzień, ale w nocy np. nieraz po karmieniu, jest marudny i trochę trwa zanim uśnie lub tuż po karmieniu się przebudza. Żona zawsze karmi z jednej piersi podczas jednego karmienia... Czy przy odstawieniu mleka i jego pochodnych pokarm jest słabszej jakości czy syn gorzej przyswaja oferowany mu pokarm.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Słabo przybiera na wadze 23.01.13, 20:12
      11mm22 napisał(a):

> Syn od paru tygodni miał wysypkę, (obecnie ma 3,5 miesiąca) odstawiliśmy nabiał
      > , wysypka się cofnęła prawie w 100%. Od 3 tygodni jest mniej spokojny, raczej d
      > użo "marudzi w dzień"
      bo pewnie chce do mamy/taty na ręce a nie leżeć samotnie w łóżeczku

, gorzej zasypia,
      tzn jak zasypia?

budzi się po 15 minutach, i tak po 3-4 r
      > azy, budzi się przy przenoszeniu do łóżeczka itd. itp.
      jak się obudzi to znowu do piersi trzeba dostawić, to zje i zaśnie
      a przenosić tylko wtedy, jak już dziecię zaśnie na dobre - najedzone

Ogólnie trzeba mu poświę
      > cać 100% uwagi, ale obstawiam to ostatnim skokiem rozwojowym.
      no byłoby to dziwne, gdyby się taki maluch uwagi nie domagał....

Od początku śluzo
      > wate kupy, ostatnio parę pienistych, co mnie zastanawia, to że słabo przybiera
      > na wadze. Tj, w wykresach spadł z 50 na 25 centyl. A ostatnie 20 dni przybrał o
      > k. 10 gr dziennie, wydaje mi się trochę mało.
      no bardzo mało! taki maluch powinien minimum 17g na dzień przybierać, za mało je! zdecydowanie - za mało piersi, za krótko

Co można zrobić w sprawie laktacj
      > i, bo nie wiem czy jest ona prawidłowa, czy to kolejny objaw skazy? Za tydzień
      > szczepienie to podpytam pediatry, ale może do tego czasu coś doradzicie? Acha p
      > rzy piersi zawsze się uspokaja, czy to w nocy czy w dzień, ale w nocy np. niera
      > z po karmieniu, jest marudny i trochę trwa zanim uśnie lub tuż po karmieniu się
      > przebudza.
      laktacja jest na takim poziomie, na jakim się ustabilizowała, i jak widać jest to poziom za niski dla tego malucha... skoro dziecię po karmieniu jest marudne, to należy je karmić dalej, jak juz samo pierś z buzi wypuści, wtedy można pomyśleć o zmianie pieluchy, pokazaniu mieszkania, tego co za oknem itp.

Żona zawsze karmi z jednej piersi podczas jednego karmienia...
      i to jest błąd. powinna zawsze dawać dwie lub więcej piersi na jedno karmienie, dokładnie tyle ile się dziecko domaga
      skoro słabo rośnie znaczy że trzeba więcej karmić - proste, nie?
      smoczków oczywiście dziecko nie ssie, prawda?

Czy
      > przy odstawieniu mleka i jego pochodnych pokarm jest słabszej jakości czy syn
      > gorzej przyswaja oferowany mu pokarm.
      mleko nie jest nigdy słabszej jakości, żeby takie było mama musiałaby być skrajnie wychudzona
      syn mógłby gorzej przyswajać pokarm, gdyby miał alergię
      ale zanim się taki wyrok wyda należy więcej go karmić, częściej (może nie co 3h ale wtedy, kiedy się dziecko domaga), z większej ilości piersi na jedno karmienie (a nie tylko z jednej), nie wydzielać czasu przy piersi, nie dawać smoczków i butelek i po tygodniu-dwóch takiego intensywnego karmienia - sprawdzić wagę
      myślę że to pomoże
      • 11mm22 Re: Słabo przybiera na wadze 23.01.13, 20:15
        Smoczka nie dostaje. Nawet jak próbowaliśmy to wypluwa :). Czyli rozumiem, że na każdy płacz dawać "cycka" :) Nawet jak to będzie co 1h.
        • mad_die Re: Słabo przybiera na wadze 23.01.13, 20:21
          Nie cycka, tylko pierś albo mleko :P
          I nie na każdy, trzeba się wsłuchać w dziecko i nauczyć się czemu płacze - bo tak, taki trzymiesięczniak umie się za pomocą płaczu komunikować dość sprawnie. Wystarczy posłuchać :)
          Myślę, że jak on zje porządnie z kilku piersi na jedno karmienie, to nie będzie marudził i noszony na rekach, w chuście czy zajęty w inny sposób radośnie spędzi z mamą czy tatą tę godzinkę czy dwie :)
          • 11mm22 Re: Słabo przybiera na wadze 23.01.13, 21:17
            Czyli rozumiem schemat taki że: pierś lewa, jak się wierci lub pierś jest bardzo miękka to pierś prawa, następne karmienie zacząć prawą i jak potrzeba to skończyć lewą. Zobaczymy jakie efekty to przyniesie ;).
            • mad_die Re: Słabo przybiera na wadze 23.01.13, 21:37
              Nie no w tym wieku to nie ma schematów ;) nie licz na to ;)
              Każde karmienie może być inne, i tak jedno może wyglądać lewa-prawa pierś a potem następne może być prawa-lewa-prawa-lewa-prawa i to tez będzie ok :) a jeszcze następne będzie tylko z prawej, bo świat okaże się ciekawszy :)
              Generalnie się na dziecko patrzy, nie na piersi :) Bo w piersi mleko jest ZAWSZE, dziecko ssąc powoduje, że wypływa. I już, trzeba mu tylko dać ssać :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka