Dodaj do ulubionych

smoczek - watek light

23.11.13, 10:25
Przez ostatnie tygodnie kp, zgodnie z radami z forum, ogladam wszystkie seriale jak leci :) produkcje TVN. I co mnie zastanawia, to ze KAZDE dziecko w ich serialach ma smoczek. Co wiecej, podanie smoczka pokazywane jest jako wyraz najwyższej tkliwości i troski ze strony matki. Prawo Agaty- dziecko siedzace, czyli pewnie jakieś 7-8 mscy, zatkane smoczkiem. Niemowlę leżące w którymś odcinku- zatkane smoczkiem. Przepis na zycie- Kornelia, miedzy 1 a 2gim rokiem na oko- zatkana smoczkiem. Lekarze w ogóle mnie bawią, bo tam w wyniku cc na swiat przychodza tak na oko 2-3 miesięczne dzieci :) I oczywiscie od razu zostaja zatkane smoczkiem. Wlasciwie opieka nad niemowleciem pokazana jest głownie jako podawanie smoczka :D

No i teraz tak, kultura masowa mimo wszystko mocno ksztaltuje wyobrażenia o życiu i świecie. I w tym co pokazuje TVN kp nie ma wcale. Wiec skąd ludzie maja mieć pojecie jak wygląda? A przydaloby sie, żeby np osoby ze starszego pokolenia nie pytaly po 5 minutach karmienia "to ona jeszcze je??". Czy to jakieś lobby producentów smoczkow odkształca rzeczywistosc? ;)

PS. Mam nadzieje, ze nie lamie regulaminu forum tym postem.

Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: smoczek - watek light 23.11.13, 10:32
      to juz od dawna bylo widac Chyba tylko raz jeden, jedyny, przewinal sie bardz dyskretnie i niemal niezauwazalnie motyw karmienia piersia w Klanie, sto lat temu, gdy Malgorzata Ostrowska -Krolikowska urodzila corke i jej wlasna corka grala jej corke serialowa.
      Mam dokladnie te same spostrzezenia: nie tylko zatykanie smoczkiem jest norma serialowa, ale sztuczne karmienie takoz. Noz mi sie w kieszeni otwiera...
      • mad_die Re: smoczek - watek light 23.11.13, 13:29
        Mam podobne odczucia - wszędzie smoczki, sztuczne mleko, przynajmniej w polskich serialach.

Dla odmiany polecam reklamę Peugeota, tak karmienie piersią pojawia się jako jedno z niezapomnianych uczuć:
        www.youtube.com/watch?v=SSy_ojQ4ROU&list=TL31XYRQMXjf_1QSULeSwd3GCX2d_Wsaw4
        No i oczywiście jako wielka fanka Breaking Bad polecam ten serial ze względu na jego zajefajność ;) i tak przy okazji można zobaczyć, jak żona Walt'a - Skyler - karmi swoją córkę piersią i dopiero później (przynajmniej po kilkunastu tygodniach) podaje jej butelkę. Także duży plus dla USA, bo tam jak wiadomo, piersią karmi się baaaaaardzo krótko, jeśli w ogóle...

• iga_koch Re: smoczek - watek light 23.11.13, 15:21
      Otóż to! Powinni pokazać mamy po porodzie co ledwo łazi, połóg, koszula za tyłek, rozwiany włos, niedopięte biustonosze do karmienia, koniecznie mały, wiercący się wisielec, bałagan w chacie, sterty poduszek, baby blues, podkrążone oczy matki, walające się śpiochy, sterta naczyn koło łóżka....zamiast tych serialów z zoombie!
      A tu mama Gniewka z Przepisu, wypindrzona businesswoman, podtykająca wszystkim na około swoje dziecko w duecie z butlą. Swoją drogą, celebrytki czasem tydzień po porodzie płaskie brzuchy, brylują na bankietach, sobie wtedy myślę- a połóg? Odpocznij, gdzie twoje dziecko??
      • ioanna80 Re: smoczek - watek light 23.11.13, 16:17
        Zdaje sobie sprawę, ze swiat pokazany w serialu ma byc lepszy/fajniejszy od rzeczywistości. Ok. Ale sadze, ze mozna pokazać mame karmiąca piersią 3-4 miesięczne niemowlę, kiedy początkowy armegedon lekko przygasa. Zresztą, moze to byc zrodlem rozmaitych sytuacji scenariuszowych - np wizyta poloznej środowiskowej :D, wazenie dziecka na wadze kuchennej coby sprawdzić przyrosty, itp, itd.
        Jak juz poruszylas przepis to zobacz - pojawienie sie dzieci totalnie nic nie zmienia w życiu ich rodzicow, no bo butla dziadziuś najlepiej nakarmi i kazdemu mozna upchnąć dziecko. Nie wiem czy masz dzieci, ale ja nie po to sie decydowalam na dziecko, żeby je od dnia zero upychac po babciach i truchtem wracac do roboty po 2 tygodniach.
        • iga_koch Re: smoczek - watek light 24.11.13, 11:13
          Mam 2,5 letnią córę i 3,5 miesięcznego syna. Ja w ogóle uważam, że miejsce dziecka jest przy mamie, rodzicach. Żyjemy, jak Bóg da, ok 70 lat, dlaczego miałabym tych 4-5 z nich nie poświęcić tylko dla maluchów. Z drugiej strony, ja miałam um. na czas określony, gdy zaszłam w pierwszą ciążę i firma grzecznie mi podziękowała, także znalezienie pracy w zawodzie, na pół etatu, po tym jak mała skończyła rok, byłoby cudem. Nie powiem, że to błogosławieństwo tak dziczeć w domu, bez kontaktu z ludźmi już 3 rok, gdy znajomi się wykruszyli, zwłaszcza ci bezdzietni i nie ma nawet z kim pogadać. Poza tym wypadłam z rynku i nie wiem czy dam radę wrócić do zawodu. Kasy mało w budżecie, ograniczone horyzonty do pieluch, jedzenia, sprzątania. Ale i to duże ale, zauważyłam, że będąc z dzieckiem tak na 100 procent, w każdej chwili jego życia, pozwala dostrzec takie szczegóły, których nie zobaczyłabym będąc mamą pracującą po 8h-można zrozumieć tok myślenia, kierunki rozwoju, co i jaki wpływ ma na dzieciaka.
          Poza tym znam 'serialowe' mamy- znajoma wynajęła nianię do półrocznej córki - i nie widuje dziecka dniami, bo robi karierę. Sąsiadka oddala dziecię do żłobka, jak miało 3 miesiące - poradzi sobie; Inna zastopowała laktację w pierwszym miesiącu życia dziecka, bo musiała zrobić botox (o ile wiem, on nie bardzo dziecku by szkodził). Także różnie bywa.
    • myszka.xww Re: smoczek - watek light 23.11.13, 15:24
      Bo albowiem podanie smoczka lepiej wygląda w telewizorni, niż dorodna, piersiowa kupa w pielusze. A dzieciątko drące ryja nieplanowo odstrasza :>
    • hermenegilda_zenia Re: smoczek - watek light 23.11.13, 16:40
      Na logikę ten smoczek jest prawdopodobnie gwarancją, że dzieciak nie będzie się darł przez cały czas i da radę nakręcić scenę bez zakłóceń. Pomyślcie - dajecie swoje niekapujące zbyt wiele kilkumiesięczne dziecko obcym ludziom na plan - nie zaczęłoby ryczeć za mamusią? Produkcja telewizyjna ma swoje prawa - każde opóźnienie to spora kasa, nikt nie będzie się patyczkował z niemowlakami, dlatego smoczek do gęby i jest spokój. Nie należy doszukiwać się w tym jakiegoś drugiego dna imho.
      • mruwa9 Re: smoczek - watek light 23.11.13, 16:56
        owszem, przyczyna jest prawdopodobnie taka, jak piszesz. Ale skutek - jak wyzej.
        Ze bez smoczka i butli ani rusz. Ze to niezbedny element wyposazenia niemowlaka.
      • ioanna80 Re: smoczek - watek light 23.11.13, 17:01
        Oj tam, sceny z dziećmi to najczesciej krotkie migawki. Moje dziecko kp w wieku 3m wytrzymuje w dobrym humorze nawet godzinę :)
    • giba116 Re: smoczek - watek light 23.11.13, 21:20
      Ja jeszcze jedną uwagę dodam od siebie. Dzieci serialowe zawsze śpią. Niezależnie od tego, która jest godzina, ile dziecko ma ono zawsze śpi.
      Ale w sumie kto chciałby oglądać serial, w którym matka spędza 3 miesiące na karmieniu, przewijaniu i prasowaniu bodziaków?
      Lepiej matkę noworodka od razu po porodzie wmanewrować w serialową intrygę, podsunąć jej pod nos kochanka, z którym za chwilę zajdzie w kolejną ciążę albo podważyć ojcostwo tatusia:-)
      • siven1987 Re: smoczek - watek light 24.11.13, 15:40
        Taaakkk kocham te teksty w serialach: " dałam jej smoczek i od razu usnela" a do starszych dzieci: "kochanie idź umyć rączki". Wszystkie dzieci śpią w lozeczkach, zasypiają same, na mleko sie nie budzą i kochają jeździć w wózku.
        • mama.rozy Re: smoczek - watek light 24.11.13, 18:38
          dzięki za lajtowy wątek:)
    • arathlo Re: smoczek - watek light 24.11.13, 21:51
      Nie czytałam wypowiedzi, bo mi sie nie chce ;)
      Też to widzę, ALE weźmy pod uwagę, że dzieci, które grają w serialach nie są dziećmi aktorek, które grają ich matki, poza tym są w obcym otoczeniu, wśród wielu obcych ludzi i ja myślę, że lepsze są dzieci ze smoczkami, bo jednak dzieci ze smoczkami w wielu przypadkach się tymi smoczkami rzeczywiście uspokajają, natomiast dzieci piersiowe, bezsmoczkowe najczęściej uspokajają się piersią. Łatwiej na planie dać dziecku smoczek i grać dalej, niż robić co chwila przerwę na uspokajanie piersią...

Co do karmienia mm, no to raczej trudno by obca aktorka karmiła dziecko piersią :D

Co do wielkości rodzących się noworodków...mało kto chyba chodzi z noworodkami na castingi, raczej nie o tym myślą kobiety w połogu i matki małych dzieci, może nie siedzą w domu, ale nie znaczy to że od razu je pchają na plan filmowy ;) Nawet jeśli się zdarzają takie małe dzieci na castingach to pewnie raczej mniejszość i niekoniecznie muszą one odpowiadać producentom ;)

ps. mój noworodek ważył 4,5kg i wyglądał jak 2-3misięczne dziecko :P
      • arathlo Re: smoczek - watek light 24.11.13, 21:53
        No i podejrzewam też, że wolą ciut większe dzieci, niż noworodki nawet do scen porodowych, bo też myślę, że ludzie mają więcej śmiałości do nie swoich dzieci, gdy sa jednak trochę większe i gdy już troszkę się "trzymają kupy" np. głowa nie lata na wszystkie strony.
      • ioanna80 Re: smoczek - watek light 25.11.13, 20:40
        Pozwole sobie się nie zgodzic z przedmówczynią :) Co do uspokajania smoczkiem, faktycznie pewnie tak jest ze dzieckiem smoczkowym latwiej sterowac na planie. Ale mnie irytują takie sceny że dziecko uśmiechnięte sobie leży, macha rączkami, cos tam moze lekko kwęka, a na to troskliwa mama z czułym usmiechem siup smoczka. Czujesz - ze dziecko musi mieć tego smoka non stop w zasadzie. Uwazam ze to szkodliwy obraz.

Co do karmienia przez aktorkę, to wiesz, kamera nie musi wjeżdżać "miedzy wódkę a zagrychę", czyli miedzy dziecko a pierś, naprawdę mozna pokazać z takiej pozycji, ze szczegolow nie będzie widać, a dziecko moze sobie spac, nawet napasione mm w slusznym celu :D Lubo tez zbliżenie na pierś nakręcić z prawdziwą mama i zmontować. Da się :)

Co do Twojego dziecka -gratuluje :) A jednak - noworodek, nawet duży, inaczej wygląda niż 2msc dziecko, ma inna motoryke, przez większość czasu zamkniete oczka. A jak mi tu pokazuja ciekawskie niemowlę, które sie rozgląda na wszystkie strony skladajac rączki przed sobą, no to ja przepraszam. To w sumie drobiazg, mnie moze razi bo mam te roznice na świeżo, a 99% nawet nie zauwazy...
        • babyaggie Re: smoczek - watek light 25.11.13, 20:55
          Nie mam telewizji, wiec nie do końca wiem o czym mowa ;-) ale z tego co pamiętam to brak naturalności w czymkolwiek dobijał mnie w polskich serialach. Smoczek jeszcze da się jakoś racjonalnie wytłumaczyć.łatwiej jest kręcić film z noworodkiem do miesiąca niż ze starszym niemowlakiem,.bo te są bardziej kumate. Mnie jednak najbardziej przerażają obrazy porodów. Na leżąco, kupa wrzasku i lekarz zagladajacy miedzy nogi. Masakra. Prod akurat dałoby się bardziej naturalnie nakręcić, w jakiekolwiek pozycji pionowej.
          • arathlo Re: smoczek - watek light 26.11.13, 00:08
            Oj tam macie problemy, przecież to tylko film :)

Ale fakt, że fajnie jakby te smoczki nie były wszechobecne i butelki, jakby trochę popromować karmienie piersią. Może matki karmiące powinny nakręcić jakiś film? :) jakby co zgłaszam się na ochotnika :P
            • arcobaleno_azzurro Re: smoczek - watek light 26.11.13, 07:27
              A ja mam pozytywny przykład. Lilly z "How I Met Your Mother" karmiła piersią, a potem kiedy wróciła do pracy i zostawiała dziecko z dziadkiem, odciągała mleko laktatorem.
              Serial wprawdzie amerykański, ale mnie to podbudowało. Oglądałam jak karmiłam non stop małą ssawkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka