Dodaj do ulubionych

Staly pokarm

08.02.14, 22:44
Moja corcia skonczyla 7 miesiecy i nie chce jesc nic innego oprocz mleka z piersi. Karmie na zadanie. Probuje wprowadzic pokarm staly i NIC z tego. Przeciery warzywne, kaszki, wszelakie proby spalaja na panewce. Probowalam BLW ugotowane warzywka lub inne jedzonko dac do reki. Tez nic. Corka nigdy nie byla dopajana herbatkami lub woda, teraz z raz dziennie dam jej troszke wody z kubka niekapka, zeby zapoznac ja z czyms innym niz piers. Czy jest jakas nadzieja, ze dziecie zaczai ze jest na tym swiecie cos innego nic piers? Dodam ze egzemplarz wyjatkowy cyckowy, usypia na piersi w nocy potrafi sie budzic tylko zeby pociumkac sobie bez jedzenia. Jakies rady jak ja zachecic do jedzenia?
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: Staly pokarm 09.02.14, 00:41
      Nie dawac do reki i nie namawiac. W ten sposob male szanse na rozbudzenie ciekawosci dziecka jedzeniem:)
      Po prostu klasc na stol warzywa i inne i samemu jesc, i nie patrzec na to co dziecko robi. Zero namawiania. Z moja corka tak bylo. Raz tesciowa nie wytrzymala i zaczela podawac i namawiac - koniec jedzenia bylo, dziecko sie na pare dni zacielo:) Takie charakterki niektore sa ze musza same chciec i tyle.
      Wiec wyluzuj calkiem, uznaj ze to nie Twoja sprawa ile je, tylko to co je. Kladz na stol, i sama jedz, i udawaj ze Cie nie interesuje ile je:) Nie namawiaj itp.
    • juszka79 Re: Staly pokarm 10.02.14, 22:08
      Dzieki za rade, bede probowac. Wczoraj w trakcie obiadu dalam jej w jej krzeselku na blacie rozne gotowane warzywa. Wiecej sie nimi bawila niz jadla ale jakies zainteresowania wzbudzily. Moze nawet z 2 powedrowaly do buzi. Malymi kroczkami, moze sie przekona.
      • rulsanka Re: Staly pokarm 11.02.14, 09:27
        spróbuj dać mięso z królika, to był pierwszy stały pokarm który przełknęło moje młodsze dziecko
        mięso podałam w formie cieniutkich plasterków
    • malwina.okrzesik Re: Staly pokarm 13.02.14, 18:54
      zachęcać, ale włączyć luz :-)
      posadzić dziecię do wspólnych rodzinnych posiłków, nie wydziwiać, ale dać taki talerz jak mają wszyscy, w talerzu to co je reszta rodziny, np ziemnaczek, kasza, warzywo ugotowane, niech córa sobie grzebie, próbuje
      w spokojnej, rodzinnej atmosferze nie ma możliwości, żeby nie zaczęła jeść
    • juszka79 Re: Staly pokarm 17.02.14, 12:10
      Dziekuje za rady, odkrylam , ze Mala nie lubi byc karmiona w krzeselku do karmienia. I faktycznie bardziej interesuje sie jedzeniem ktore my jemy.Chetniej tez je jedzenie w malutkich kawaleczkach niz zmiksowane. Pomalu robimy postepy. Na razie kilka lyzeczek ale to juz cos. Lubi tez chrupki lub biszkopcika. Mysle , ze jestesmy na dobrej drodze.
      • mad_die Re: Staly pokarm 17.02.14, 12:42
        Też tak myślę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka