beba77 16.02.14, 19:02 Jestem mamą 10 dniowego noworodka , mam bardzo poranioną jedna brodawkę co robic zeby jak najszybciej ja wyleczyć . Druga jest ok i juz nawet nie boli przy zasysaniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glinka0 Re: Popękana brodawka 16.02.14, 19:07 Smaruj swoim mleczkiem i wietrz :) Odpowiedz Link Zgłoś
beba77 Re: Popękana brodawka 16.02.14, 19:12 Czy ona ma szanse sie zagoić bez odstawienia ssaka? Jeszcze sie nie poddałam ale ból okropny. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Popękana brodawka 16.02.14, 20:50 Klasycznie popękana brodawka to ból, ale bez krwi, gołym okiem trudno dostrzec te ranki. To da się zaleczyć smarowaniem mlekiem, wietrzeniem, bez odstawiania. Natomiast widoczne szramy (ja miałam centymetrową, do dzisiaj mam bliznę), z których widocznie sączy się krew, określa się jako brodawkę naderwaną i do wygojenia się z tej piersi nie karmi. Ja tego nie wiedziałam, po karmieniu bolało mniej niż przed i nie było już krwi, i dopiero jak dziecko z lekka przytrułam (krew okazała się trochę ciężkostrawna ;) ), to do mnie dotarło, że ta krew tak magicznie nie znika, tylko to moje biedne dziecko ją ssie z mlekiem. Wszyscy mówili - z popękaną można karmić, to karmiłam. Dopiero potem doczytałam, co to znaczy "popękana". Więc jeśli masz widoczną, sporą ranę, to nie karm, tylko odciągaj, żeby pierś dalej wytwarzała pokarm, a kiedy się zagoi, wrócicie do karmienia z obu piersi. Na jednej parę dni dziecko spokojnie wytrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: Popękana brodawka 16.02.14, 20:53 Poraniona to znaczy jaka? Jak leci krew, to możesz przez dzień nie karmić w tej piersi, albo karmić częściej z drugiej, a z tej poranionej tylko tyle, żeby ulgę poczuć. Jak pęknięta tylko, to: - dobrze do piersi dostawiaj www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17 To podstawa. A do tego smaruj purelanem i dużo wietrz. Odpowiedz Link Zgłoś